2.8 km zúzás árkon-bokron át

2008.11.11. 08:49 szasza75

Az utobbi hétvégéken a barátaim egy része szabályosan visszautasította futásra való invitálomásomat: "Bocs, de Őszi Spartacuskupára megyünk, nem megyünk veled a ... keress új barátokat." -- Mi van?

Kezdett érdekelni mi az, ami miatt partszélre kerülök. A héten már figyelmeztettek, készüljek! Tájfutni megyünk! Fejben készültem egész héten, szombaton reggel pedig gyorstalpaló elméleti oktatásban részesítettek útban Gánt-Szentgyörgypuszta felé. Kezembe nyomtak egy tájfutótérképet. Ez a zöld az erdő, a sárga az mező, a kék vonal, na az az északi irányt mutatja, itt vannak utak, ez egy gödör. Megtudtam, hogy az 1:10000-hez léptékű térképen 1 cm a valóságban 100 méter. Beleolvastam a tájfutó kézikönyvbe, ahol oldalakon keresztül csak a jelek leírása található. A kocsiban kezdtem rosszul lenni a sok infótól, így inkább becsuktam. Majd rögtönzök.

 

Egy világtól eldugott kis mezőn nyüzsögtek az emberek. Ott derült ki, hogy ez nem csak amolyan fussunk a mezőn egy jót, hanem nemzetközi futam. Kifüggesztve 8-10 nemzet zászlója, itt egy osztrák autó parkol, ott svéd lányok beszélgetnek. Akár külföldön is érezhettem volna magam, de amikor megláttam a képen látható, jó 50 éve üzembe helyezett mobil katonai teafőző készüléket, tudtam, hogy itthon vagyok.

A két nevezési sor közül kiválasztottam egyet, mindössze 8-10 méteres lehetett. A sor nagyon nem haladt, én meg egyszerű futáshoz öltözve 10 perc múlva éreztem, hogy fázom. 20 perc múlva már lila volt a kezem, és valószínű a szám is, mert a barátom kérdés nélkül rámvetette a kabátját. Fél óra sorállás után sikerült neveznem, felvettem az un. dugókát (időmérő chip) és közölték, hogy 131. Visszakérdeztem, mi 131? "Akkor indulsz." Jó és az mikor van? "10 kor van a rajt, te 12:11 kor fogsz indulni." 

Lefagyott a mosoly a számról. Mit csinálok ebben a hidegben 2 órán keresztül? Figyeltem. Elsősorban az embereket, a rajtot, és ezt az egész zárt, egyben családias világot. Mennyire más sport, ahol az F70-es (Férfi 70 felett) kategóriában több mint 20-an indulnak. Kortalan sport ez, hagyománya valószínűleg apáról fiúra száll. Apa fut, a gyerekek és anya is tájfut, meg itt van a nagyi is, aki futott, de most a kicsire vigyáz, ő még csak 4 éves, majd jövőre.

Nincs nagy flanc. Mindenkin "bozótruha", ami inkább a rendeltetés szerű használatra volt hivatott, semmint a boltba lemenni kenyérért. Aztán barátaim tanácsára vettem egy tájolót. Az itt kellhet, persze lesz térkép is, de azt csak a rajt előtt egy perccel kapom meg. Kezdő vagyok, kezdő tájolóval. Letisztult formavilág kb. 2400 Ft-ért, mellette volt a 15.000 Ft-os is, azon voltak vonalak, meg színes is volt. Az ultrakezdő OPEN B csoportba neveztem, ami nyílt verseny, nehézségéről meg annyit, hogy férfi létemre a női oldalról kellett elvennem a térképet.

 

 

Fél csomag tökmag rágcsálása után elmentem a rajthelyre. A barátom saját futamából már visszajött. Jelezte biztosít hátulról és ordít, ha lementem a térképről. Jó érzés egy tapasztalt segítség, ő már kétszer volt ilyenen. Rajt, gondolkodom, nézem a térképet és futok. Röviden a lényeg: a piros vonalalat kell követni ésszerűen és gyorsan, megtalálni a piros körökben levő dugókákat és dugni. Aztán futni tovább, keresni, dugni. Jó móka. Persze, ha futásról volt szó nyomtam mint süket a csengőt, közben megálltam, néztem a térképet, nézelődtem, gondolkodtam. Na, most merre? Összetett dolog ez. Én ahhoz szoktam, hogy két oldalt kordon és/vagy tapsoló emberek, vagy esetleg egy jól látható turista ösvény fákkal szegélyezve, rajtuk jelzésekkel.

 

A lényeg, hogy nem hibáztam, beértem, nagy élmény volt! Teljesítettem első tájfutásomat. A Garmin szerint 3.4 km lett a megtett táv 17:50 alatt. Kezdőként nem rossz. Aztán a mai eredménylistán kiderült, hogy első lettem (a 2. napra nem mentem el, ezért összesítettben nem díjaztak). Biztos szerencsém volt. Tetszett a dolog. Nagyon tetszett, de ha megyek legközelebb ilyenre biztos valami hosszút választok. Lassú komótos keresgéléseket akarok, sok eltévedéssel, elbizonytalanodással, a végén feltámadással.

Halkan jegyzem meg a 12 év alatti női kategóriában az első helyezett 17:05-s indővel 45 másodpercet vert rám.

15 komment

Címkék: siker tájfutás nemzetközi sprint

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr6759287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.11.11. 09:40:50

Ez jól hangzik! Még a végén rákapok erre is. Ilyen nagyfelbontású térképeket hol lehet kapni?

potyesz 2008.11.11. 09:53:48

Szasza, tetszett a post, tenyleg jo kis kedvcsinalo :). Emlekszem, egyszer gyerekkoromban voltam egy ilyen tejfuto versenyen, meg az MHSZ idokben.

AdrianMole 2008.11.11. 10:44:23

Gyerekkoromban én is tájfutottam, de nekem pont ez a magányosság nem tetszett. Amúgy az egyik legkeményebb és legösszetettebb sport (fizikailag és szellemileg egyaránt).

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.11. 10:45:12

a futóbolondok beszámolói alapján már támadt nekem is kedv néha egy is tájfutáshoz, a térképekkel is jóban vagyok, de ez olyan ahogy szasza írja, kell vki tapasztalt ismerős aki bevisza buliba, nem jó csak így odaállítani, h hé, jöttem avarfutni, hol az érem...

drs 2008.11.11. 11:37:52

én is tájfutottam még álti végén gimi elején. Azóta mindig elfog a nosztalgia, ha erdőben járok. A legjobb sport!!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.11.11. 12:11:41

Legközelebb válaszd az F21C-t, az technikailag ehhez hasonló nehézségű, viszont hosszabb. Aztán ha belejöttél, és kezdenek menni a színek (főleg a barna :-) ), lehet kezdeni cifrázni, pl. az F21B-vel. Egyébként meg gratula, és hajrá!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.11.11. 12:18:02

BGY:
A legegyszerűbb a Budapesti Tájftó Szövetségben (BTFSZ, www.btfsz.hu) próbálkozni. Ott nincs minden (megszűnt a központi térképkiadás, az egyesületek maguk adják ki a versenyzéshez szükséges térképeket, ráadásul leginkább fájlokat tárolnak, és pályával együtt nyomják ki őket), de kezdésnek jó.
Mellesleg más is jár hasonló cipőben. :-) dilettanstajfuto.blogspot.com/

Sharepoint Fighter 2008.11.11. 13:15:24

REKLÁM:
Ha érdekel valakit a tájfutás, akkor célszerű a www.mtfsz.hu oldalon kezdenie!
Sajnos idénre már csak pár verseny maradt, mert a szezonja általában márciustól november végéig tart (de az alatt kb. minden hétvégén van valahol verseny). A versenyeken bárki - értsd: bárki - elindulhat, aki nem rest akár csak sétálni is az erdőben 2-3 km-t (valamilyen kezdő pályán, a pontok az utakról/ösvényekről szinte láthatóak), és a tapasztaltabbaknak vannak 7-10 km-es távok is (nem csak a táv hosszabb, hanem sokkal nehezebb is a terep, és a pontok is jobban el vannak dugva).

drAgon (törölt) 2008.11.11. 14:27:58

Kiváló móka és tényleg BÁRKI alkalmas rá.
Léteznek még ún. parkversenyek (főleg Bp), ezeken (is) bele lehet kóstolni a mókába. Sajna hétköznap szoknak lenni, szerdánként. Legközelebb holnap lesz az Őszi Kupa a Vérmezőn siralyok.hu/oszikupa.html, aztán 19-én a Vakondok Kupa a Kissvábhegyen www.btfsz.hu/downloads/2008/Vakondok_kiir_2008.pdf.
Lesz még idén Avar Kupa (szombat, a Normafához közel www.btfsz.hu/downloads/2008/Avar_kiir_2008.pdf) és Boróka Kupa (Bócsa, www.atlas.hu/boroka-osz/2008/index.html).
Én a Borókára megyek többedmagammal, 2 napra (merthogy 2 napos, de lehet indulni egy-egy napon is), ha valaki akar csatlakozni, gyühet!

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.11.11. 14:34:20

Ezt a Borókát nekem is ajánlották, hogy jó móka. Egy a baja, hogy sík, nincs hegy ellenben van boróka :-)

köszi az infót.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 18:06:10

Veszprémben is van tájfutóélet, ha valakit (boibo?) érdekelne, tudok mondani neveket-telefonszámokat, a gondom csak az, hogy honnan importálok magamnak még napi 8 szabad órát? :)
Jahh én bringával voltam hasonló témában: Wietnam túrának hívták, laza 320km terepbringázás előre nem közölt útvonalon... 170kmnél inkább Bp felé indultunk a Vértesből aludni hajnali 3kor :))) /persze bringával, még mielőtt valaki azt hinné, hogy normális vagyok/

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.11.11. 19:09:31

Akik a Borókát rendezik (Serdülőék), nem arról híresek, hogy link pályákat tűznének ki. Na aggódj, kint leszel azon a pályán is annyit, mint ha hegyi terepen lenne. :-) (Két gánti oldalvölgy is bazira tud hasonlítani egymáshoz, de az a hasonlóság bakfitty két egymás melletti boróka csoporthoz képest.) Nyugodtan menj el, nem fogsz unatkozni, garantálom! Ha mégis, minden "végigunatkozott" futam után fizetek neked egy sört. A régi futó topikosok tudják, hogy a becsületbeli sörtartozást meg szoktam adni, egyszer egy ládával voltam kénytelen venni a topiknak.

boibo 2008.11.11. 21:37:34

Ras
Kösz, hogy gondolsz rám :-)
Az a helyzet, többször is bizonyítottam már terepen, hogy én a kijelölt pályáról is le tudok tévedni :-)))
Ja, mert nő vagyok (bár nem szőke), nincs térkép az agyamban.
Mi lenne velem egy tájfutáson?! - el se tudom képzelni. Talán az összes többi indulónak lehetne plusz feladat, hogy még mielőtt hazamennek, keressenek meg engem is :-D

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 22:02:17

boibo: tájfutóversenyen nincs kijelölt pálya, érintési pontok vannak csak, szóval szerintem pont hogy ki tudnád domborítani egyéni útvonaltervezési képességeid }:)

dyan 2008.11.13. 10:32:11

Ha már meg lettem szólítva, akkor gondoltam hozzászólok :)

Jó volt olvasni a post-ot, főleg az utolsó gondolat tetszett, a hosszú pálya és az eltévedés-keresgélés igényéről :)

Érdekes ez a tájfutás: lelkesen beállni a rajthoz, elindulni a pályán, jön a fáradtság, jön az első hiba, kis elszontyolodás, de aztán jönnek a jó pontfogások, akkor megint feltör az önbizalom, közben átlendülsz a holtponton, a végét jól megnyomod, majd a célban összerogysz, de mikor felállsz, újra olyan széles mosoly van az arcodon mint a rajtnál. Kb. ez a forgatókönyv.

A "nincs szint a borókásban" ... hát, azért el lehet ám fáradni, elég ha egy két-három szintvonalas (4-6méter) kis kúpnak, töbörnek hatszor-nyolcszor fut neki az ember, mert elkever és már azt sem tudja hol van :) és persze ebből a szituból sem egy történik egy versenyen, Táborfalván tapasztaltam...

Szóval tényleg csak "hajrá"!

üdv,
egy dilettáns tájfutó :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása