150-es pulzussal, újra Valenciában

2009.01.23. 15:39 Winkler Róbert

Jó volt a múltkori, eltévedős Valencia-run, de éreztem, lesz még jobb is. Úgyhogy amikor meghívót kaptunk a Honda Insight bemutatójára, azonnal stoppoltam: Valencia sokadszor, de futással még úgyis csak kettő lesz. Persze az is bejött, hogy kiállítottak egy első generációs Insightot, ami nagyjából nem más, mint egy csúcstechnikával előállított űr-Velorex, és bár Európában csak a Brit-szigeteken forgalmazták, ott is összesen 390 darab fogyott belőle, nagyon úgy érzem most, hogy egyszer nekem egy ilyen kell.

Hogy a Futóblog amúgy nagyvonalú közönsége ne irigyeljen az utazgatásért, azért elmondom, hogy a két napos út kezdete egy hajnal 4.15-ös ferihegyi megjelenés a sztrájk miatt, majd egy átszállás Frankfurtban és egy további Düsseldorfban, így érünk fél háromra Valenciába, ahol süt a nap, 14 fok van. Az olvasók ösztönzésére, és a sok repülési szabadidő miatt elkezdtem írni a kóbor kutyák futás közbeni kezeléséről szóló posztot, de egyelőre elég szerteágazó, úgyhogy lehet, hogy végül három poszt lesz.

Az autó prezentációját már a reptéren megtartották, zokoghattam egyet a svájci rendszámú Insight I. előtt, udvariasan megcsodáltam a négyütemű lombfúvót és a négyütemű, kis régi csónakmotort, melyekkel a Honda azt illusztrálta, hogy ők már régen is a tiszta technikát nyomták, amikor mindenki kétüteműekkel füstölte tele a levegőt és olajozta össze a vizeket. Aztán tesztvezetés, aztán szálloda. Ami -ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!- a tengerparton van. Megint bejelentettem, hogy köszönettel passzolom a gálavacsorát, aztán este 7 körül kértem a recepción egy térképet, és megkérdeztem, melyik irányba érdemes futni. Csodálkoztak, minek nekem a térkép, mert itt egyszerű történet a tájékozódás, de nem terheltem őket a múltkori eltévedős sztorimmal.

Hát gyerekek, Valenciát akárhonnan nézzük, állat, de kifutni innen a Las Arenas szállodából az már olyan, hogy meg se érdemli az ember. Rövidgatya, vékony fölső, dzseki, ennyi. A part mesésen kivilágítva, márvány burkolat, időnként spanyol hírességek csillagaival megszakítva, de futás közben csak Tony Leblanc volt ismerős, aki Torrente felügyelő apját alakította. Pálmafák, enyhe, de hűvös északi szél, sehol egy lélek, illetve néha egy-egy futó meg kutyás. Egy póráz nélkül megugrasztott bullterrieren el is gondolkodtam egy pillanatra, bevegyem-e a kutyás posztba.

Még nem említettem, hogy a múltkor vettem egy noname pulzusmérős órát öt rugóért. Nem tudtam, hogy ötezerért létezik ilyen, ami működik is, de üzemel, a jelet még bomberdzseki alól is veszi, kipróbáltam. A pulzusmérős óra a legnagyobb királyság, most már tudom. Én alapban spórolós vagyok, az én rémem a kifulladós megállás, úgyhogy szinte mindig lassabban futok a kelleténél, de a kommentelők által linkelt on-line kalkulátorok alapján megkaptam az aerob felső értékemet, és azóta tartani próbálom a 151-es pulzust, hiszen azzal nem fulladok ki, tudományos alapon. Két hét alatt valóságos emberi nyúllá változtam, túlzás nélkül új dimenziók nyíltak. Most is 150 körül nyomtam végig, olyan bő 4 kilométer lehet, oda-vissza tán kilenc, a végén még szaladgáltam egy kicsit egy yachtkikötőben, hogy kilegyen az 1 óra, a vélelmezhetően 10 kilométer. Jó volt. Igazi Rocky nyilván akkor lennék, ha reggel 6-kor felkelnék, és még egyszer lenyomnám, de mivel ma negyed négykor ébredtem, valószínűleg nem leszek Rocky.

31 komment

Címkék: valencia velorex run sétány honda insight

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr64897914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hubidubi 2009.01.23. 16:21:37

Hello

Mennyire noname az órád? Valami paraméter alapján be lehetne azonosítani? Ennyiért még nekem is megérné.

millesei (törölt) 2009.01.23. 18:02:57

Aldi-féle órád van? Pont egy félórája nézegettem, de nem mertem megvenni. Nekem tekeréshez kéne, de egy hülyeség...

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.01.23. 18:10:17

@hubidubi:
Noname órákból gyűjteményem van, ezért talán segít az alábbi néhány info.
Decatlon:
"Aptonia" vagy "Geonaute" sajátmárkás cucc 4990 Ft. Évek óta kapható ennyiért.
Már hármat vettem, mindegyik teljesen jó volt. Az első elveszett, a másodikról azt hittem, hogy elveszett, ezért gyorsan vettem egy újat, mire két nap múlva mégis előkerült. Ebből az utolsó eresztésből vettem egyet a kollégámnak is, akinél viszont kapásból elemet kellett cserélni a mellkasi jeladóban (350 Ft). Egyébként egyszerűek mint a faék, de működnek és vízállóak.(stopper és alsó felső határzóna riasztást tud.)
HERVIS:
"X-FACT k960": 8000 Ft (18000Ft helyett)
illetve ennek egy kisebb számlapos változata azonos tudással: 5000Ft (kb.14000Ft helyett). Karácsony előtt vettem egy k960-ast. A HERVIS üzletpolitikája, hogy a leárazott ár képezi a valós értéket, mellette áthúzva egy irreális ár (ld. Pl. "Balance" biciklik) úgyhogy szerintem folyamatosan kapható lesz "leárazva". Ezt azért vettem, mert szükségem lett a köridők rögzítésére. Ennek az órának meglepően nagy a tudása és komoly memóriája van, kb. annyit tud mint a POLAR F6 (ami 20000Ft) csak Own Zone teszt nélkül. Jelenleg ezzel futok, kiválóan működik, de a kezelését kicsit szokni kell. Hátránya, hogy nem vízálló és a kidolgozása kissé gagyi (a Polar-hoz képest).

adam182 2009.01.23. 18:43:45

nekem is noname van. vagyis sanitas. ezt teszvesz-en találtam 5ért. alsó-felső riasztás, zónákban töltött idő, kalória, max és átlag pulzus illetve stopper/köridő/visszaszámláló. egyszer leejtettem. 3 óráig nem működött. megijedtem, de 3 óra elteltével "visszajött". azóta is müxik. sztem ezek a nonamek tökéletes azoknak, akik nem profik és nem akarnak sok 10-e-et áldozni polar-ra

FutoBolond 2009.01.23. 18:44:17

Sziasztok, ismer valaki olyan egyszeru (olcso, de tartos, funkciokbol viszont eleg a pulzusmeres, stopper, esetleg csipogas) orat, ami uszashoz is jo?

Amim eddig volt, annak beazik az eleme az ovpantban...

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.01.23. 18:56:36

POLAR RS100-ról írja Zerge, hogy vízálló. Ld. itt.
www.zerge.info/Polar_ora.php
20800FT

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.23. 20:37:47

Én a neten találtam egy céget, akik "refurbished" Garmin 201-et , 205-öt és 305-öt kínálnak 80-150 dolcsiért. Csak 50-et meg kell venni belőle. Ezen már elgondolkodtam. Csak a maradék 49 darabot kell elpasszolni. Nálunk 44 ezernél kezdődnek, ami éppen a lányaim 9-10 havi Túró Rudi adagja. :)))
Kértem árajánlatot egy hong-kongi cégtől is, akik ugyanolyan technikai paraméterű órát/GPS-t forgalmaznak, mint a 305-ös. Kíváncsi vagyok az áraikra, aztán pedig ki kell könyörögni egy termékmintát. :))

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.01.23. 21:43:44

@BGy:
Berendelünk ezektől pár százat és csinálunk Futóblogos órát is! :) Olyan márkajelzést tesznek rá amilyet kérsz. Az árat nagy tételben 8-10 dollár körül saccolom.
www.made-in-china.com/productdirectory.do?subaction=hunt&style=b&mode=and&code=0&comProvince=nolimit&order=0&word=pulse+watch

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.01.23. 21:51:16

Ivan Grasso. Na ennyiből már rndes órát is vehettél volna :-), amire ügyelsz és nem hagysz el. Én is vettem 2 hervisest indításnak, aztán G305-st vettem az e-bayen. 50 alatt volt!

palyi 2009.01.23. 21:52:17

"Csodálkoztak, minek nekem a térkép, mert itt egyszerű történet a tájékozódás, de nem terheltem őket a múltkori eltévedős sztorimmal." szerintem a bagázs nagy része az ilyenekért jár vissza. Itt én hangosan felröhögtem.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.24. 09:24:35

@Ivan Grasso: pulzusmérős órát nem nagy dolog csinálni. Orvosi műszerekkel foglalkozó villamosmérnök vagyok, a diplomatervezési időszakban a hallgatók több mint fele ilyeneket készített. Igaz nem most, hanem amikor még diplomát adtak egy féltégla méretű mp3 dekóderért. Mostmeg a kijelző és az akksik miatt nem lehet még kisebb.
Én egy GPS-es órára kértem ajánlatot, aminek a specifikációja hasonlít nagyon a forerunner speckójára.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.24. 17:53:35

@BGy: te, ha tényleg nagyon kedvező az ár, akkor tényleg lehet futóblogos órán gondolkodni. :D nekem mondjuk nem kell, én idegenkedeka pulzusméréstől, még kiderülne h nem is vagyok kemény csávó...

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.01.25. 20:09:58

Csak Winkler képes egy futóblogban is autóról írni, majd szinesítésnek bejelenti az utolsó másodperceben hogy amúgy futott is 8')

Ez olyan mint ha Rommel-t felkérte volna egy fitnesz magazin egy cikkre, ami így nézett volna ki:

Indul a sivatagi viharok miatti bőrszárazsággal, hirtelen váltás a tigris páncélosok támadóékének a vezetésére, és a gyalogsági roham veszélyeire, majd a cikk végén rövid figyelmeztetés a bőrhidratálás fontosságára. 8))

Bocsi, nem tudtam kihagyni... ;)

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.01.26. 06:53:20

@Ivan Grasso:
Ilyenem van nekem is!
Teljesen jól működik,lassan egy éve!
Tök jó hogy ennyiért is hozzájutni egy edzést segítő eszközhöz!
Mindenkinek jó edzést!

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.01.26. 06:58:12

"kommentelők által linkelt on-line kalkulátorok alapján megkaptam az aerob felső értékemet"
Hol találhatom meg az általad említett kalkulátort?

hcpeter1 2009.01.26. 11:56:33

Sziasztok!

A blog hatására én is vettem egy pulzusmérős polar-t (alap f3sc vagy mi), és hatalmas javulás történt! Mindenkinek ajánlom akinek még nincs! A futás már nem szenvedés, van kedvem kimenni.
Egy dolog még érdekelne: én nagyon gyorsan futottam (amit tudtam is, egy 8km körön majdnem meghaltam, túl gyors volt). Most meghatároztam, hogy milyen pulzuson kellene mennem, de nem tudom tartani, mindig elkap a lendület. Zene nélkül még csak-csak megy, de zenével folyton gyorsítok.

Ti milyen trükköt használtok erre?

FutoBolond 2009.01.26. 12:24:20

hcpeter1, ha palyan futsz, akkor allj be egy csinos es lassu! lany moge. Igy motivalt vagy, hogy ne elozd meg. De vigyazat, nemelyik jo feneku lany hihetetlen tempot diktal, ez esetben viszont muszaj lemeradni... :)

Ja, meg fuss Beethovenre. Speed zenere nem lehet lassan :)

Más, rákérdeztem egy Casiora az onlány ügyfélszolgánál, hogy működik-e a pulzusmérés viz alatt is. Valaszoltak, de csak annyit, hogy sportra ne hasznaljam, merthogy a hirtelen mozgas, meg a dinamikus nyomasvaltozas..., meg a szokasos, hogy az 50m az nem teljesen ugy vizallo, mint a 100m...

'nyadert irod akkor ra :)

Triatlonosok figyelem! Tovabbra is keresem a legolcsobb, uszas kozben is mukodo pulzusorat! Osszatok meg a tapasztalatokat :)

Nylonman 2009.01.26. 13:48:00

Én is csak bátorítani tudok mindenkit aki "gagyi" pulzusmérőbe fektet. Volt nekem is hiper-Polar, amivel (azzal és a szoftverével) mindenféle teszteket csináltam, de később rájöttem, hogy már szinte semmit nem használok belőle. Ekkor tértem át a Hervis-es X-factra. Akkor még háromezervalamennyiért. Nem bántam meg. Ha van melletem pulzusmérős emberke, akkor tuti bezavar, de 1 métert távolodva nagyon hamar megmondja a frankót. Azóta cseréltem az órában és a jeladóban is elemet, (kb 60 forint), így asszem bátran állíthatom, hogy jó döntés a sóherség :) Persze köridőt ez még nem mér, de ha kellően nagy kört választasz, akkor elég csak 1-et menni belőle és azt meg le tudod mérni ;)

Zime 2009.01.26. 14:17:23

Nekem is egy egyszerű Polar M32 van, ez elég is a pulzusméréshez. Viszont vettem egy GPS vevőt 8500-ért, és a Nokia telómmal meg a Nokia SportsTracker-rel már megvan csaknem minden adat, amire vágytam: táv, sebesség, pace, magasság, útvonal, köridők, stb. Asszem boldog vagyok! :)

islanđer 2009.01.26. 16:11:12

engem is érdekelne, hogy hol osztogatják az ideális pulzusszámot :o)
az edzőtermi futógépen kb. 140-es pulzust javasolnak 40 év körül egy 85%-os edzéshez, miközben a Spuriban azt olvasom, hogy a 220-életkor még rendben (esetemben: 178/perc).
az edzőteremben bírom a 160-180-as pulzust (hegymenet, 4,5 perc/km, stb.) 15 km-en, de azért érdekelne, hogy mit mond a tudomány...

hcpeter1 2009.01.26. 17:08:40

FutoBolond: szerinted erre nem gondoltam?:)
De az az igazság, hogy a pálya nekem nem pálya, ha már 1 körnél többet kell futni, akkor szédülök:)
Ezért csakis nagy köröket futok, jellemzően városban, illetve természetben, ha egyszer jó idő lenne végre...

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.01.26. 18:00:36

@decibells: hihihi!!!!
Ennél a képletnél valóban nincs jobb!

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.01.26. 18:03:57

@Zime:
Szia!
Nekem is Nokiám van-bővíthető memóriás,ez a szoftver a telefonban van,vagy telepíteni lehet a készülékre...tudsz bővebbet esetleg mesélni róla

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.26. 18:05:50

@FutoBolond: víz alatti pulzusmérés? Akkor a mellkason lévő elektródákat a víztől teljesen el kell szigetelni, mert különben egyenpotenciálra kerülnek és nem mérnek semmit. 1 mV-os jeleket lehet leszedni egy ember mellkasáról és ez a maximum. Elég könnyű zavarjeleket "elhelyezni" ebben a tartományban. Ezeket a maximumokat számolja az óra.

Zime 2009.01.27. 10:00:53

@Domesticdragon:
Szia, telepíteni kell a szoftvert, innen ingyenesen letöltheted:
sportstracker.nokia.com
De csak symbian-os telefonokon fut.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.01.27. 10:26:07

@Zime:
Köszönöm szépen,a Zuram már felvilágosított róla,hogy sokat tud a kicsikém,de EZT nem!
Szar ügy!
Marad a "walkjogrun".

FutoBolond 2009.01.28. 10:18:54

BGy, tobb helyen irjak, hogy konkreatan polar orakkal merik, sot, meg a radios atvitel is mukodik...

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.28. 17:50:50

@FutoBolond: a polar öv sajna nem igazán nyerő úszáshoz, cska ha (triatlonos)dressz alá veszed. A Suunto megoldását jobban dícsérik a triatlonosok. De nem hinném hogy hatalmas különbség lenne a között hogy vízben vagyok meg a között hogy az egész testem tiszta izzadt (sőt a sós izzadtság szerintem még jobban is vezet).

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása