Bor, futás, culinaris

2009.02.05. 23:18 szasza75

Az elmúlt 2 hétben kicsit hanyagoltam a futást. No nem a hétvégi erdős kirándulásokat, hanem inkább a hétköznapi munka utáni szabadidős, ám előírás szerinti rohanásokat. Ennek egy alapvető oka van. Meglehetősen kötött izomzatú vagyok, amit ráadásképp bazi pocsék tartás is kiegészít. Így hát elmentem egy gerinc egyenesítő, izomlazító, csigolyavisszapattintó szakemberhez. A kezelés a manuálterápia és az akupunktúra egyvelege. Ide egy tekeredés, oda egy roppanás, amoda meg szúrunk párat. Be kell valljam, hasznos a kezelés. Igaz, ijesztő a pár centis tű látványa. Aggodalommal töltött el még a tudat is - így inkább nem is  nézem - ahogy belefúródik, azaz inkább beledöfődik mondjuk a combomba, vagy a vádlimba. Áramütésszerű inger halad végig a stimulált területen és csodák csodájára pár másodperc alatt kilazulnak az érintett izmok. Hihetetlen. Két ilyen jellegű kezeléssel telt az elmúlt két hét, közben pedig pihentem és a szezonra készülvén kutattam pár gerinctorna videót és azokkal gyakorlatoztam. Szerintem kutya kemény nemcsak az aktív pihenés, hanem a mélyhátizmok tornáztatása is.

Persze időközben beesett a hétvége, volt egy cserháti kaland másfél hete, hétvégén meg a Téli Mátra XL túra. Szép volt, ámulatba ejtő havas táj, jó ritmusú, kellemes, ám a hóban nehézkes futás esés nélkül. Orvosi javallatra azért pihentem is. És ha már pihenek, legalább ezt csináljam minőségi módon. Kapóra jött, hogy az egyik kollégám családi ágon bortermelő sarj, berendeltem hát pár liter Tokaji Édes Szamorodni-t, biztosítva ezzel a békés pihenés hátterét.

Utánvétellel szépen leszállította kétliteres flakonokba az ízletes nedűt. Egy liter ára mára már kevesebb, mint 2 EUR, viszont az élvezet megfizethetetlen. Töltögetek, kortyolgatok és közben mentálisan hangolódok az évre.  A színe aranysárgán tükröződik a pohár falán és azt megdöntvén "olajos" állaga felkenődik az oldalára. Isteni ital, kár párolognia, nem is hagyom veszni. Körítésként hazafele beugrottam a Culinaris üzletbe venni egy-két hozzávalót (sajtok, olíva, szárított paradicsom, bagett, stb.) Egy harmonikus nap méltó befejezése ez. Holnap még folytatom mindezt, bor is maradt még, aztán elkezdem az élmények gyűjtését nem csak ülve-ízlelgetve, hanem futás közben is.

Azt gondolom a cserháti éjszakai csupán ízelítő volt a téli idényem legnagyobb megpróbáltatásának. Hiszen mindjárt itt a tavasz. Szombat este a Börzsöny éjszakai, avagy "Dögölj meg Börzsöny" túrán tervezem határaim további feszegetését. Akik már voltak ezen (én nem), azt mondják férfias munka, nagy kihívás. Nagyban nehezíti a körülményeket, ha nagy a hó vagy éppen az eső zuhog.

Fel-le-fel-le, mindez négyszer egymás után. Különösen izgalmas, adrenalin-növelő élmény akár futva, akár gyalogolva, fejlámpával a kobakon. Ízelítőként egy kis videó (éjszakai rész 10:40-től), milyen is lehet az éjszakai futás.

Egészségetekre!

17 komment

Címkék: beszámoló betegség motiváció életmód élmény sötét pihenés beavatkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr58920990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.06. 07:36:39

A gerinctorna videókat a netről szedted? Természetesen pénzért! :))) Honnan?
Én a száraz borokat szeretem. Mivel hozzánk közel van Tokaj, ezért az egyik kedvenc borvidékem, ennek ellenére a Metroban meg a Spárban veszem a borokat, mert ott jó áron adják. Sokszor jártam már úgy, hogy elmentem nagynevű borászok pincéjébe, és ott drágábban adták a bort, mint a fenti multiknál. Meg lehet ismerni a tokaji borokat, van egy hamisítatlan egérhúgy illatuk. Ezt egy ismerősömtől hallottam és jobban tetszik, mint a romantikus, álmodozó mellébeszélés a nagy borszakértők részéről. :))) Szoktam borkóstolókra járni, hallottam már szép mondatokat. Főleg a kóstoló végefelé. :)))

xhege 2009.02.06. 08:20:18

Nálam a bor az száraz, vörös és testes :) A fehér nem az én világom, pláne nem az édes. Rozéig még elmerészkedek nyaranta, de nem tovább.

boibo 2009.02.06. 08:54:55

Csatlakoznék BGy-hez.
Kérjük a gerinctorna linkjét!
(perszehogypersze: megkereshetnénk magunknak is, de ha Te már megtetted... lécccíííííí!)

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.02.06. 09:04:22

Culinaris? Az egy nagyon szuper üzlet, az ember nem tudja, mit válasszon a rengeteg finomság közül. :-)

manor 2009.02.06. 09:52:04

Amíg szasza elő nem kerül:
a néha itt is kommentelő JÓZSEF blogján van egy jó kis összeállítás
road2boston.blog.hu/2008/01/14/hatfajas_elleni_gyakorlatok
illetve a youtube-on érdemes rákeresni a core/back/spine exercises/muscle szavak kombinációira

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.02.06. 10:50:27

Voltam már párszor ilyen speciális "közösségi" órán. Az instruktor mondja mutatja, hogy mit kell csinálni. Elég fárasztó 1 órán keresztül csinálni. Persze van pár videó is, onnan is össze lehet gyűjteni jó néhány gyakorlatot pl:
(gyakorlat a lányoknak)
www.runnersworld.com/video/1,8052,s6-6-0-2,00.html
(és a...)
www.runnersworld.com/video/1,8052,s6-6-0-2,00.html

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.06. 11:31:53

van egy 2006-os Pannonhalmi Tricollis Cuveém... exclusive palackozás
a gerincem meg tropa, de nálam az úszás/homorítás/krallozás/evezőpad jött be leginkább, azért a masszőr/kiropraktőr sem rossz alkalomadtán :). Meg jókat lehet ázni a Bé-Bun is Győrben.

cs (mi más) 2009.02.06. 19:45:25

Mivel ma kimondottan tavaszias idő volt, nem bírtam az irodámban megülni. Először betalicskáztam egy kis tűzifát a kazánházba. Aztán elmentem futni. Tavasz volt, tehát sár. Ezért mezítláb mentem, rövidgatyában, hogy a nadrágszár se legyen saras. Órás dagonyázás után meglengettem kicsit a kettlebellt is. Baromira férfiasnak éreztem magam, meg éhesnek. Összedobtam négy veséből, némi szalonnából meg négy tojásból egy tojásos vesét. Betoltam egy pálinkát, megettem a vesét, melléraktam néhány fröccsöt. Most úgy érzem, hogy megvolt a napi adagom.

islanđer 2009.02.07. 13:57:00

személy szerint az 5 fok alatti hőmérsékletet nem bírom, a 21 km-en meghúzódik az alsó lábszáramon néhány izom (2-3 nap alatt elmúlik, de nem kellemes). így áttértem az edzőtermi/futógépes 21 km-re, még lejtmenetet is be lehet állítani rajta. beszereztem egy garmin forerunner 405-öt (a magyar garmin-féle support-ot érdemes azonnal elfelejteni, még nem láttak ilyet közelről).
NINCS VÉLETLENÜL VALAKINEK GARMINRA LETÖLTHETŐ TÉRKÉPE A BUDAPESTI VOLVO FÉLMARATONHOZ? Pár héten belül elkezdem a szabadtéri edzést, legjobb lenne a helyszínen trenírozni a terepviszonyok miatt...

a gerinc- és egyéb futással szorosan összefüggő problémákra továbbra is javallanám mindenkinek a rendszeres (legalább heti 1) bikram jógát, többet ér mint bármilyen masszőr v. csontkovács (és olcsóbb is).
www.bikramyoga.hu/elemek/rolunk/04.jpg

a borhoz csak gratulálni tudok :o)

manor 2009.02.07. 19:31:43

@mr. bobby peru
ezek nem kezdő szintű gyakorlatok, ugye?:)
A második és harmadik nekem nem jött össze, de az elsőnél se megy teljesen vízszintbe a combom... Korábban próbálkoztam a jógával, de nekem nem volt hozzá türelmem, szerintem sokkal inkább szellemi "sport", mint testi.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.02.07. 21:18:58

Pilates,pilates és harmadszor is pilates a gerincre!Tudom unalmas vagyok de olyan király tartásotok lesz tőle hogy szuper!!!
Bor:nem iszom alkoholt mert egyáltalán nem bírom.A Zuram kapott egy kanna termelői tokaji bort karácsonyra egy munkatársától:ott fog megecetesedni a kamrában!
Csontkovács:szeretem hallgatni a csontzenét!

AdrianMole 2009.02.08. 11:23:18

Én is csatlakozom a Pilates rajongók táborához. Már majdnem négy éve járok heti egy órát talaj + gépes edzésre, nekem is sokkal jobb lett a tartásom, és az elég kötött izmaim is sokkal lazábbak, ruganyosabbak lettek. Azóta nincs bedurrant vádli, hosszabb futás után merev járás. Ezt a heti egy órát simán rá lehet szánni, feleslegesebb dolgokra sokkal több időt elpazarol az ember.

Németh Laci 2009.02.08. 19:02:21

OFF TOPIC:
Hol lesz iden 10 K?
Esetleg Budapest?
Illetve tudtok-e linket ahol ez megnezheto?

Vagy a REcesszio elviszi a NIKE-t is? :)

manor 2009.02.08. 22:26:24

@LAZO
A szokásos rakpartfutás május 30-án, illetve a Vivicitta (ez 12km)
www.futanet.hu/fr_verseny.html
Snecinél szokott lenni elég részletes éves naptár, bár az ideit még nem publikálta
web.axelero.hu/sneci78/

islanđer 2009.02.09. 18:59:07

manor 2009.02.07. 19:31:43
minden kezdet nehéz, vszínűleg a futást is szendevéssel kezdted :o)
egyébként a jóga az egyetlen sport, mely a folyamatos fejlődés élményét kínálja minden életkorban, csak magadhoz képest kell javulnod!
az nyilvánvaló, hogy nem hajlékonyan kezded, de a bikram előnye, hogy a 38 fokon sokkal lazábbak az izmaid és rendkívül gyorsan lehet fejlődni.
már két helyen is van a városban, én az RSC-t preferálom.
ez egyébként a jógának nem a meditatív irányzata, bár koncentrációt szintén igényel, erőnléti edzésnek is kiváló

üdv, Miklós

ateszking (törölt) 2009.02.11. 15:54:51

A Dögölj meg! tényleg kemény buli. Kipróbáltam... :-D

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása