A küzdelem nem a futással kezdődik

2009.02.22. 21:49 szasza75

Péntek délután egy könnyed ebédet követően betértem a Váci utcai Nike shopba terepszemlét tartani. Míg az egyéb ruházati boltos akciók a karácsonyt követő napokban elkezdődtek és nagyjából január végéig ki is futottak, addig a Nike-nál talán a napokban kezdődhetett a kifutó modellek kiszórása. Aznap több cikket olvastam az államcsőd lehetőségeiről, figyeltem ahogy az OTP-t éppen 1600 alá verik, és aznap emelték le a számlámról a hiteltörlesztő részletemet. Azt hallottam, hogy világvége hangulat egyik lehetséges elűzése a vásárlás, ezek után talán érthető, hogy vásárolni támadt kedvem. Kinéztem egy 26e Ft-ról 10-re akciózott bakancsot és egy térd alá érő, capri futógatyát. Utóbbi mindössze 6 ezerbe került, előbbi nem volt a méretemben, de megkérdezték és kiderült, az Árkádban van olcsóbban is (így később ott vettem meg).

Szombat reggel szikrázó napsütés, +5 fok ugyan havas a táj, de eljött a tavasz, ez egy hangulatos futónap. Rövid egyeztetés egy baráttal, döccenünk a szigeten. A héten megkaptam a blogos felsőt, gondoltam kipróbálom az új capri nadrágot is. Miután felvettem, gondoltam ez így a vádlimnak cidri lesz, így előkotortam a leghosszabb eddig még nem tesztelt zoknimat. Ez egy ugynevezett "compression socks", azaz "szorító zokni". Eddig azért nem próbáltam fel, mert... nem bírtam könnyedén felvenni. Szombat lévén nem a "munka utáni gyorsan felkapok valamit és futok" esemény előtt álltam, hanem az "átgondoljuk, szépen megtervezzük, előkészülünk és futunk" folyamat előtt, így bevállaltam ezt a plusz 10 perces küzdelmet a felhúzásával. És tényleg, sose gondoltam, hogy egy ilyen momentum, a zokni felvétele akár említést is érdemelne, de leírni nem tudom milyen fogcsikorgatás, hörgés, izzadtságcseppek és káromkodáshalmaz közepette öltöttem magamra a hétköznapi ruhaneműt. Szemtanumból őszinte röhögést válltott ki és dokumentálás céljából rögtön fényképezőhgéphez nyúlt. (Azt hiszem nem érezte át a problémámat.) A nehézségét talán ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy a búvárruhát szárazon próbálom fel és utána rögtön levenni. Pedig csak két nyamvadt zsákutcás csőről van szó. 

Ilyen zoknikat általában valamilyen céllal vesznek fel. Szerintem nem azért mert szép, inkább funkciójában hasznos. Példaként két ismertebb futó: egy Paula Radcliffe nevű aszfaltos hölgy és egy Dachiri Dawa Sherpa nevű terepes fiú. 

A szakirodalom szerint a szorítóhatás miatt serkenti a vádli ereinek vérkeringését, ezáltal elősegíti az izom regenerálódását. Mondjuk kérdés, hogy a szombati 6 perces tempó tudományos szempontból indokoltá teszi-e a nagyjából 3000 forintos (kaptam) zokni használatát. Bevallom 19 km és bő másfél órás futás után nem éreztem előnyét, talán csak annyit, hogy örömmel vettem le (nagy nehezen), mert annyira elszorította a térdem alatti részt, hogy a 3-4 mm-es bemélyedést negyed órán keresztül masszíroztam ki.

Felötlött bennem az olló használata is (de talán kell ez még) az eltávolítására, de ezt túl spártai módszernek éreztem, így küzdöttem a levétellel is. Ha esetleg érdekel valakit 43-46-os méretű  "'spanyolzokni" tesztelése. Mindenestre furcsa, szokatlan érzés, mintha valaki két kézzel szorítaná a vádlim és még lerázni se tudom.

24 komment

Címkék: zokni radcliffe vádli regeneráló sherpa

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr61957312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.23. 05:51:18

én egy ilyen zoknitól megőrülnék és lerágnám a saját lábam.

zsolababe 2009.02.23. 06:19:06

nem is hallottam meg, hogy ezt hasznaljak futashoz bar a testepitoknel is vannak akik arra eskusznek, hogy az adott izomcsopotot el kell szoritani amire dolgoznak.. de szerintem ez butasag.. en a Schwarzenegger nagy enciklopediajaban olvastam de o is butasagnak tartotta...es hat megiscsak o volt Conan a barbar :) ... nekem is an kompreszios(trombozis elleni) harisnyam a mutet utanra adtak, hogy ne kelljen annyi veralvadasgatlo injekciot kapjak.. viszont hasznalom hosszu(9-10oras) repuloutakra, mert arra tokeletes, hogy nem dagad be a labad.. szoval valamire jo ez a zokni is.... ha masra nem hat elrettento peldanak :)

doors (törölt) 2009.02.23. 10:24:47

Miért kell az embereket még ilyenkor is vásárlásra bíztatni ? (hülyíteni)

Nem lehetne akkor már, egy "hogyan öltözz fel minnél olcsóbban a futáshoz, otthoni szarokból" posztot?
ja, hogy az nem lóvé a Nike-nak?

Pedig most lehet, hogy jobb lenne.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.02.23. 10:54:29

@doors: Nem akarok "beszólni", de szerintem minden ember el tudja dönteni, hogy az adott helyzetben van-e éppen pénze futócuccra, vagy nincs. Szaszának most éppen volt, ezért vett.

@rrroka: A zokni szerintem is elég érdekes. :-)

FutoBolond 2009.02.23. 12:33:29

szomoru, de en is 12 euros futozoknikban futok, bar azok rovid falke ru4 es ru5 zoknik... ezek segitsegevel ugyanis szokott maradni mutatoba kis bor a talpamon, ellentetben a sima sportzoknikkal.

de tenyszeruen felfigyeltem ra a tavalyi human racen, hogy a mezony eleje (a dobogosok) valamilyen erdekesen hosszu zokniban futnak. De akkor meg nem hallottam a szoritos zoknirol, igy az is megfordult a fejemben, hogy ezek biztos olyan halal profik, hogy megy nekik ilyen idetlen hosszu zokniban is a mezony alazasa.

FutoBolond 2009.02.23. 12:37:42

doors, igazad van: Gyerekek, ne koltsetek feleslegesen futozoknira. foleg ne vegyetek fel ra providentes hitelt, vagy kamatos penzt.

na, akkor remelem, ujra itt a vilagbeke :)

amugy szasza bejegyzese minden volt, csak nem pozitiv reklam, tekintve, hogy ez futoblog, es nem mazochista klub (bar szaszat meg rast olvasva ez nem mindig derul ki egyertelmuen :)

.com 2009.02.23. 12:46:02

Tavaly kiprobaltam
Hegyen bejott, hajlamos begorcsolni a vadlim, miota hasznalom nem fordult elo
Sikon viszont nem, ott egyszeruen meleg volt
Amugy a testepitok tenyleg hasznalnak szorito cuccokat, de csak celzott esetben, izom sokkolashoz, pumpalas elotti idoszakban, illetve az eroemelok, foleg inas terulet vedelemre (alkar, combfej)

zsolababe 2009.02.23. 15:33:35

@doors: miert kell az embereket valsaggal riogatni? :) senki nem hulye, mindenki tudja,hogy mi van es azt is tudja o hogy all anyagilag... vannak akik a valsag elott is az otthoni sarokbol oltoztek futashoz ezert is mondtak mindig, hogy mindenki sportja mert nem kell kulonosebb befektetes hozza. De vannak, akik szeretik megvenni az uj dolgokat es tudnak aldozni penzt arra, hogy technikai cuccokat vasaroljanak. Nem tudom ez miert baj? Megigerem neked, hogy ne fogok tonkremenni es eladosodni ha megveszek meg egy-ket Nike cuccot:).. az mas kerdes, hogy mar nem fer el sehol otthon.. de majd veszek egy masik lakast a futocuccaimnak hitelre :))))

bodlac 2009.02.23. 22:24:52

@zsolababe: Nekem pont tegnap jutott eszembe, hogy OK, cipő meg zokni az kopik, de az eddig beszerzett műanyag pólók meg gatyák várhatóan sosem bomlanak el, még a régészek is egyben túrják majd ki őket. De hogy élnek így meg a pólógyártók? Ráadásul elég lenne mindegyikből egy, mivel mosás után másnapra száraz (vagy még aznap).

Az emberekkel meg az a baj, hogy gyakorlatilag nem tudnak helyesen viselkedni nemzetgazdasági szempontból. Ha költenek, az a baj, hogy nem takarékoskodnak. Ha takarékoskodnak, akkor az a baj, hogy nem költenek, és recesszió lesz.

zsolababe 2009.02.24. 01:53:46

@bodlac: ezert aki megengedheti maganak az koltson, hogy ne legyen recesszio, aki pedig nem engedheti meg maganak az sporoljon, hgy ne menjn tonkre es akkor minden jo lesz :) na jo ez nem ilyen egyszeru te is tudod... nekem mar reg nincs szuksegem semmire, megis veszek ujabb es ujabb dolgokat a nike-tol pedig tenyleg nem fer el.. bar most van rola fenykepem is, hogy nyban jovok ki a nike factory storebol es nincs nalam szatyor... meg kellett orokiteni.. ez olyan mint a motorom..minden evben atepittetem pedig mar evekkel ezelott is gyonyoru volt..de mivel mar nem tudok tobb extrat megvenni ra ezert atepittetem es atfestetem... mert az ember szereti az uj dolgokat... van aki megengedhet maganak sok mindent van aki kevesebbet... en pl. nem vehetek magamnak Ferrarit mert nem engedhetem meg... Nagy S Mercim van de nem veszem meg az ujat barmennyire is tetszik mert egyreszt nem biztos, hogy megengedhetem magamnak, masreszt nem lenne ertelme hiszen meg alig van kilometer ebben is es nem is hasznalom mert motorozom ill biciklizem.. van akinek pedig azt is meg kell gondolnia, hogy a gyerekenek aznap tejet vegyen vagy turorudit...igazabol az a szornyu, nem a masik veglet... amiert en irtam fentebb az pont az volt, hogy nem azzal kell foglalkozni, hogy jaj most valsag van akkor ez miert vesz azt meg ezt, hanem inkabb oruljunk, hogy vannak akik megtehetik... en sajnalom, hogy vannak olyanok, akik nalam sokkal rosszabbul elnek meghozza szepszammal es egyaltalan nem sajnalom aoktol, akik nalam sokkal sokkal jobban elnek..ilyen is van szepszammal :))) az meg ugye, hogy a valsagban nem a reklammal kellene foglalkozni ugye eleve butasag, mert mindenki tudja, hogy a valsagban ketszer annyit kell reklamozni, hogy ujabb vevoreteget talalj meg... es barki barmit is gondol ez egy Nike futoblog es azert ennek ellenere nem a Nike reklamozasarol szol, hanem a futassal es az azzal kapcsolatos dolgokrol, amibe a felszereles is igen szervesen beletartozik... arrol nem is beszelve, hogy azt gondolom, hogy multiceg ide- vagy oda a Nike eddig is mindent megtett a sport nepszerusiteseert, nem csak a futasert, es nem ciki ha azert esetleg el is akarna adni egy-ket arucikket :))) ..nna mindegy is... a lenyeg, hogy aki akar az vegyen valsag alatt is cuccokat, aki meg nem az pamutpolo, mackonadrag es usgyi.. a lenyeg a sport szeretete es mindannyian tudjuk " inkabb legyek egeszseges, mint szegeny" avagy "inkabb legyek gazdag, mint beteg" :) UFF...

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.02.24. 07:42:08

akkor én most költök!
Amúgy is teszek a recesszióra,dolgozni kell és kész,munka mindenhol van,ha kell elmegyek lapátolni a "téeszbe",vagy megművelem a kertemet.
A Váci utcai boltban lehet ilyet kapni?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.24. 08:13:10

@Domesticdragon: azért ez ennyire nem egyszerű, amiket említettél abból pl megélni nem lehet... :) egyébként szerintem sincs akkora baj, csak jól ki lehet rúgni sok embert a recesszióra hivatkozva. tegnap mesélte a haver, hogy meg akart rendelni a cégnek vmi alkatrészeket, de a gyártó azt mondta, hogy nem gyártja már, mert visszaesés van. dehát kereslet az is van, bakker!!! :O
tesóm ugyanígy járt a Márton napi libával. mondta a vágóknak, hogy már hétfőn kéne liba, mert kedden márton nap és mindenki keresi. a libás meg azt mondta, hogy ő szerdán szokott libát vágni, nem csinál keddre...
ja bocs.
ugyanígy nem értettem amikor a balaton félmaratonon a rajttól 100 méterre lévő kisbolt délben gyorsan beárt, nehogy az ott lévő 2-3000 ember közül bárki is tudjon venni csoki, üccsit, kávét, cigit... november közepén egy balatonparti, amúgy nullás forgalmú boltban ez reális viselkedés?!

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.02.24. 08:47:54

@Dometicdragon: Mire gondolsz? Lapátra? :-)

evita 2009.02.24. 09:33:39

Na látjátok ez a gáz, amikor egy pár zokni vásárlásán is "hajba kaptok"!!! Mindenki úgy fut ahogy akar és abban amiben akar! Ha van pénzed vedd meg, ha nincs fuss maci naciban!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.24. 11:06:02

@evita: nem kaptunk hajba, de még nem döntöttük el, hogy egy késes tájfutót, vagy egy vad kóbor kutyát küldjünk rá...

bodlac 2009.02.24. 11:14:42

Én különben örömmel jelenthetem, hogy a Dél-Alföldön fittyet hányunk a recesszióra - nincs mit bezárni. :)

És hogy ontopic legyek, a hétvégén a Tisza-töltésen találkoztam egy igen gyanús macskával, még sunyított is. De támadni nem támadott, magam semértem miért.

.com 2009.02.24. 11:59:14

Ontopic:
Hoban futas. Ras is feltette a bokajat, en is feltem ebben a 20 centi hoban. Volt itt dupla zokni, tripla zokni levagott sarokkal, stbstb. Tegnap kiszurtam egy gyaloglo fiut, aki duplan hajtott 100-as polart tomkodott egy laza ( masodik ) zokniba. Kiprobaltam, ezen a telen ez volt az elso futasom (ma reggel, 5.30 keles, kemeny vagyok mint a Tarzan sarka) amikor nem lilara fagyott labbal alltam be a zuhany ala. Minden tiszteletem Jane Fondanak, merthogy a kislanyomtol levetett, kutya altal hurcolaszott polar felsot szabtam szet. Rozsaszinut. Hal' Istennek sotet volt.
De ma keresek feketet

bodlac 2009.02.24. 14:31:21

Hú, nem is voltam a macskával ontopik, elnéztem a topikot.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.02.24. 16:22:29

@szasza75: :DDDDD
nem,zoknira!!!!
Ma kipróbáltam egy másik térdig érő zoknival a hóban mozgást:hosszú futónadrág,futózokni,melegítőnadrág amit a térd alatt tűrtem fel a saját megkötőjével,és a korona az egészen-skótkockás hosszú zokni!Olyan dzsesszesen éreztem magam a hegyen a kutyákkal!!! :DDDD

Lebanese Blonde 2009.05.28. 12:38:53

@szasza75: Szasza! Bocs, hogy most szedem elő ezt a témát, meg tudnád mondani hol lehet beszerezni ezt a kompressziós zoknit? 45 €-ért van a sógoroknál, de azt azért sokallom...köszi előre is!

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.05.29. 08:35:49

A helyzet az hogy én kaptam, így nem tudom. Mondjuk jellegéből adódóan ez amolyan orvosi segédeszköz. Szerintem jelentősebb sportboltokban lehet kapni. Először Franciaországban láttam nagy választékot egy verseny előtti expon. 45 EUR, azért drága, ha jól emlékszem 15 EUR körüli volt az ára.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása