Hétvégén a technikával

2009.04.02. 16:33 kékvirág

Ha az „utazás-kaland-mérés” hármasának ismétlődéséről valakinek Daniel Kehlmann: A világ fölmérése c. könyve jutna eszébe nem véletlen, az ötletadó ugyanis Humboldt és módszere volt.

A NIKE + iPod-ot tudomásom szerint kifejezetten futáshoz fejlesztették ki. Ennek következtében teljesen logikusnak tűnt, hogy kipróbáljam hogyan is működik egyéb sporttevékenységek gyakorlása közben. Szerencsére kínálat volt bőven, fölös energiáim lekötésére széles repertoárt alkalmazok. Mivel az úszással épp mosolyszünetet tartunk, így különösebb nehézséget a szükségszerűen viselendő chipes cipő sem okozott. Lássuk a hétvégi teszt eredményeit.

Futás

Az első próba természetesen a főprofilom, a futás, igaz, ez csak harmadik nekifutásra jött össze. Először görögről magyarosítanom kellett az iPod kommunikációs munkanyelvét, ezzel 10 km regisztrálását vesztettem el, majd valahogy rábírni a gépet a számolásra, újabb 14 km veszteség. Mínusz 24 km a fiúk elleni küzdelemben megengedhetetlen bénaság!

Szombat reggel 7.00-kor teljes harci díszben - kiskütyű, nagykütyű, óra, pulzusmérő, PAPÍRZSEBKENDŐ - rajtra vártam a Fenyőgyöngyénél. A pályakitűzés igen komolyra sikeredett, ennek még nagyobb nyomatékot adott, hogy zsebRambó halálfejes kendőben jelent meg, Bakonyi Bivaly pedig 8 sportszeletet tárazott be. Ekkor gyorsan eldöntöttem, én csak a Határ-nyeregig (cca 2 km) élvezem a társaságukat. Aztán valahogy elbeszélgettük magunkat a Hárs-hegyig, ott persze meggyőztek, hogy a János-hegyet nem hagyhatom ki. Vérszegény védekezés részemről, és már toltuk is neki az emelkedőt. A János-hegy aljában muszáj volt fordulni, különben a 2. aerobic óra, és vele együtt a 2. teszt is mehet a levesbe. Gyors sárvakarás a chipes cipőről a Fenyőgyöngyénél, autó indít, irány az aerobic terem. Összesítésben 26,6 km-t regisztrált az iPod, de ebben aztán volt minden, zúzós lejtő, nyírfácska táncegyütteses felfelé tipegés, sprintes aszfalt és két technikai szünet is.

Step aerobic

A női WC-ben tovább tökéletesítettem a cipőm állapotát, élesítettem a szerkezetet, elő a stepdeszkával és a súlyokkal, 2. kísérlet indul. Az első fejtörést a váltott lábú gyakorlatok okozták. Míg a futásnál az összes lábunk azonos feladatot végez, itt azért erősen dívik a váltogatás. Így aztán pl. a jobb lábbal lépő/húzó/rugó, a bal lábat (az viseli a chipes cipőt) statikusan tartó gyakorlatoknál pusztán a kalóriát égettem, de a km-ek számát nem növeltem.

Fogalmam sincs hogy step közben milyen elven működik a mérési rendszer, megkértem Zsuzsit (=oktató), menjünk biztosra, és jó sok futós, taposós gyakorlatot építsen az órába (az utóbbiért nem kaptam hálás pillantásokat a többi vendégtől). A két db 3 kilós kézi súlyzó lépéseim erőteljességét volt hivatott biztosítani. A csajok kíváncsian figyelték, hogy küzdök mindkét kezemben súlyzóval, miközben nyomkodom az iPod-ot - mert majd’ megölt a kíváncsiság, hogy gyakorlat közben mennyit mér -, lépegetek a stepdeszkára, mindezt 155 bpm-ben, 8-as ütemekre. A mérés eredménye aggasztó lett, 1 óra steppeléssel mindössze 2,8 km-t hoztam össze. Lehet hogy a lépcsőzést és a zene ütemét nem érzékeli a szerkezet? Azt hiszem nem aerobic órán fogom gyűjteni a km-eket.

Spinning

A hasizomgyakorlatokat elcsaltam az aerobic végéről, nem mintha a bringa nem várt volna meg, de Dóri (másik elvetemült spinner) készülődését soha nem hagynám ki. Ahogy nagykabát + melegítő + sportcipő + 3 nylon szatyor szerelésben beesik a terembe, egyik kezével a kabátot rángatja magáról, másikkal banánt eszik, s ha lenne harmadik, a kaukázusi kefír se várakozna.

Miután több bringa alkatrészeiből műgonddal összeállította saját konstrukcióját, szembesült vele, hogy épp elém sikerült leülnie, azaz nyergen kínálta hátsófelét, mint jelen írás potenciális témáját. Ilyen intimitás ugyan eszembe sem jutott, de ha már: „Nos uraim, irány a spinning terem, kifejezetten a hátsó sorok, már csak az esztétikai élmény miatt is!" A szombati választás a 80 évek slágereire esett, a végén egy kegyetlen sprinttel a rock and roll egyvelegre.

Ha az aerobicon nem értettem miből mér távolságot az iPod, most aztán végképp tanácstalan voltam. Felcsavartam az ellenállást, volt ott combfeszülés, levegőkapkodás, szakadó izzadás, de a számláló csak nem mozdult. Na majd a jumpok, 2-es, 4-es, 8-as, oda-vissza, előre-hátra, le-föl, át-által, de hiába bugyoláltam ki 5 percenként izzadtság elleni védelmet adó ruhájából az iPodot, egy soványka centi megtett távolságot sem jelzett. Zsebre vágtam hát, és átadtam magam a levegőtlen teremben, zenére tekerés önfeledt élményének. A szankció úgy tűnt hatott, mert a végére csak összekapta magát a kütyű, és kemény 3,4 km-t jegyzett. Ide sem hozom többet, az tuti!

Squash

Elkövettem azt a hibát, hogy az utolsó kísérletet vasárnapra tettem, így a délelőtti futás következtében ismét futócipő sártalanítással kellett kezdenem az utolsó tesztet (ezzel le is tudtam a szokásos évi mennyiséget ebben a műfajban). Már régóta evett a fene, hogy vajon mennyit rohangálhatok a labda után a teremben, különösen ha vezérelveim a „nincs eleve vesztett labda” és „az a biztos, ha a másik labdája után is én futok”.

A vasárnapi teljesítményünket némileg inspirálta, hogy épp verseny volt. Az egyetlen, három oldalról stírölhető, üvegkatlitka pályát kaptuk. Mintha nem lenne elég önmagunk bambasága, mert kigúnyolom én magamat ha kell, de hogy másokat is szórakoztassak úgy, hogy én fizetek érte, na az már erősen véleményes. A verseny következtében akkora hangzavar volt, hogy teljes erőbedobással a játékra kellett koncentráltunk, semmi női pletykálkodás, pasik kibeszélése. Beszélgetésmentes extrém szituáció, felfokozott idegállapot (= bizonyítási vágy a külső szemlélők előtt) 3,8 km rohangálást eredményezett. Ez talán közel is lehetett valósághoz, ha beleveszem, hogy a többi időt hasoncsúszva, falra felkenődve, a szomszéd pályákról fogásokat ellesve (távolságban mérhetetlen) állapotban töltöttem.

Összesítés: 4 féle sporttevékenységből 36,6 km, 5 koszos gatya (mert a futást duplában nyomtam), 4 póló (köztük egy ultrabalatonos), 1 polár, 1 mellény, 5 zokni + 1 chipes cipő az iPoddal, ami bárhol és bármit képes mérni, mozgásformától függetlenül. Aki meg nem hiszi el, az fusson utána és próbálja ki, az eredményt pedig töltse fel lányok kilométereihez!

6 komment

Címkék: ipod futás nike távolság spinning step squash

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr591037049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adam182 2009.04.02. 18:32:58

bocs az OFFért

megy valaki vasárnap velencét kerülni kocsival pestről, akihez benzinbe való hozzájárulásért be lehetne társulni?

ON

DaMartian 2009.04.02. 19:04:41

Imádom ahogy írsz, csillagos ötös, nagyon szeretem olvasni! Én sem bírtam ki és kipróbáltam a cuccot anno kosarazás közben.. hihi.
A probléma más sportban való használattal, hogy a chip a futólépés mechanikájára van állítva. Ha nem ilyen jellegű mozgást érzékel kuka marad. Vagyis csatt-gördül-hopp.. A squashban ez még megvan. Az aerobic már véleményes, szerintem azokat a mozdulatokat ő inkább gyaloglásnak érzékelte, ahhoz van közelebb a biomechanikája, ezért mérhetett olyan keveset...a spinning nem meglepő! Ott ugyanis a tekerésnél hiányzik a "csatt" nincsen ütődés! Gondolom csak akkor mért valamicskét, amikor bedurvult a sztori és már kicsit rángatós volt a tekerés.. Ezzel együtt érdekes kísérlet! Csoda hogy AD vagy Winkl Air még nem jött elő tenisz, foci vagy box közbeni tesztekkel!
adam182: én nagyon szeretnék menni, de sajnos meccsem lesz, így nem tudok! Mondjuk lehet jobb is, mert nekem most a a bal térgyem teljesen OFF. Nyikorog.. Ijesztő! A járókerethez még fiatal vagyok!!!

balota 2009.04.03. 09:54:21

@DaMartian: Ennyire betett a hiperbalaton? :(

DaMartian 2009.04.03. 11:16:08

Hát megéreztem az biztos!
Azért annyira nem vészes a helyzet, futogatok vele, csak ilyen időben és ilyen kondival simán tolnék napi 15-20-at is, de ehelyett csak 6-12-re vállalkozom.. Tegnap is úgy kellett ráerőszakolni magam, hogy 1 kör után kijöjjek a Szigetről, és ne kezdjek mégegy kört! : (

ogabor 2009.04.03. 16:17:11

A chip futáshoz lett kifejlesztve. Van benne egy gyorsulás érzékelő. Ennek a segítségével meghatározzák, hogy mennyi ideig mozdulatlan a láb. Ez akkor következik be, amikor a talajon van lábfejünk. Futásnál pedig minél kevesebb ideig van a lábunk a talajon, annál gyorsabban futunk.
Bocsánat ha nem voltam elég világos, de remek leírás található a howstuffworks.com oldalon a chip működéséről :)

DaMartian 2009.04.03. 19:07:03

@ogabor: ezt próbáltam szemléltetni a csatt-gördül-hopp leírással. A szenzor úgynevezett FCT-t mér (Foot Contact Time) vagyis ahogy Te is írtad, összefüggés van a sebesség, és az átgördülés ideje között. Az okosság abban az algoritmusban van, ami pontosan meghatározza, hogy milyen? Főleg mert ez egyénenként eltér, ezért kell kalibrálni! : )

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása