Megfejtem a madzag-rejtélyt

2009.04.02. 08:16 Winkler Róbert

Jobb tavasszal, mint soha – egész télen fel-felbukkant a probléma, néha kifejezetten kiidegelt, de most, a tél utolsó napjaiban (március vége) azt hiszem, megoldottam.

A 10 legidegesítőbb dolog listáján - futás vonatkozásában persze - a legtöbb embernél dobogós az iPod- vagy egyéb zenelejátszó madzagának bármije. Például a hossza; túl sok vagy túl kevés, a legtöbb baj mégis a viselkedésével van. Az én véremet azzal szívja ki, hogy kiesik a fülhallgató. Na jó, le is lőttem a poént, hogy a telente fülből kieső fülhallgató a madzag miatt esik ki.

Kísérleteztem épp eleget, szerencsére van érzékem az egzakt metódushoz, a hiba sarokba szorításához és lokalizálásához. A riszörcs is erősségem, megtekintettem például a Zlatan Ibrahimovic főszereplésével készült Nike reklámot, melyben nem kerülte el figyelmemet egy mások számára talán jelentéktelen momentum: a futók zenemadzagja hátul megy. Hátul!

Megpróbáltam én is, még a futófelső gallérján elhelyezett bújtatón is átdzgtam, de valahogy nem állt össze. Zlatan persze homológ felkar-tartóban hordja az iPodot, de az nekem túlzás. Farzsebből ugyanis tökéletesen lehet hátul madzagot vezetni, amiben az a jó, hogy ha kivesszük a fülünkből a dugót, nem kell tartanunk, mert elvan a vállunkon. A téli kiesés ellen valami más kell.

Kutatásaim során eljutottam arra a szintre, hogy kizártam a jobbos-balos kérdést. Nyilvánvalóvá vált, hogy a rövidre hagyott vezeték se jó, a túl hosszúra hagyott se, pont jó pedig egyszerűen nincs.

A megfejtés a hideg, és az ebből fakadó körülmények szerencsétlen összejátszása.

Amikor valaki zenére fut, és nem egy komplett ghettoblaster magnót visz magával, mindenképpen vezetékelnie kell. A legegyszerűbb, hogy zsebre vágjuk a lejátszót, és a fülünkbe a dugót, a madzag meg ott lóbálódik előttünk. Semmi gáz, csak a kezünk beleakad(hat), és valahogy nem profi.

Úgyhogy elvezetjük a madzagot a póló, vagy így télen a dzseki alatt. És ebből lesz a baj. A futódzseki nyaka ugyanis jól zár. Ez önmagában jó; a baj abból lesz, hogy télen, amikor dzsekit veszünk, a hideg miatt a madzag is merevebb, tehát a fülünk és a gallér között viszonylag merev vezeték húzódik. Ami a fel-le mozgáskor egyszerűen kitolja a fülből a dugót. Igazából az a csoda, hogy csak ötvenméterenként, és nem minden harmadik lépésre.

Hát ennyi. Még a múlt heti fagyos éjjeleken teszteltem: a kívül vezetett madzaggal a világon semmi probléma nincs. Néha kézzel belekapok, de hol van az a váratlan, gyakran ismétlődő kiesésektől. (További kutatásra váró terület, hogy ha mégis szabványos Ibrahimovic-tartót használnánk, hogyan vesszük a dzsekin kívülre, illetve akkor hol megyen a madzag?)

Nobel-díjat hogyan kap az ember? Be kell nevezni, vagy automatikusan talál ránk a Svéd Királyi Akadémia?

40 komment

Címkék: ipod idegesítő elmélet nobel díj dzseki madzag

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr931040125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indaszakpass 2009.04.02. 09:45:55

Hello!
Sajat kutatasi eredmenyeim:
1. telen jobban megmerevedik a madzag. Ezert olyat kell venni, aminek minel puhabb, konnyebb madzagja van - ezert csereltem le az amugy igen jo sony XXX-emet sennheiser mx-450-re.
2. a dugo azert is esik ki, mert nem szorul be a fulbe rendesen. Ehhez en rateszem az amugy szuksegtelennek tuno szivacsparnat, azzal jol zar.
3. a lejacco is bizgeti a farzsebem, vagy a dzseki zsebet, ezert en kezdben tartom. Ilyenkor persze a zsinor "bizeg", ami szinten nem tul jo.

Konkluzio: aki feltalalja a zsinor nelkuli pici lejacco + fejhallgatot, az nyer. Jelenleg csak a bluetooth-os telefon az egyetlen alternativa.. :(

Yolanda 2009.04.02. 10:06:55

Kitört belőlem a káröröm, most érzem először, hogy jó nőnek lenni. Mármint futás szempontjából.

Én nyakban hordom az iPodot, ami nem zavar, mert elvan a felsőruházat alatt, nem lifeg össze-vissza. Zsinór szempontjából viszont maga lenne a pokol. Ellenben erre van megoldás! (Tádáám) Ha a zsinórt picit a melltartó pántja alá behúzzátok, úgy egyrészt a hossz is pont jól állítható, másrészt - és pontosan az egyrészt folyamányaként - nem csúszik ki a fülből a füles.

Ide nekem a Nobel-díjat. Vagy ehhez először találjak fel pasiknak valami trendi melltartót? :o)

eeepunk 2009.04.02. 10:08:36

Ipod oldalra a gatya gumizása és test közé, ha van rajta tok (nekem szilikon). Nagyon ritkán csúszik meg. Egyszerűen odatapad. Könnyen ki tudom venni és vissza is tudom tenni. Madzag elöl, leszarom, ha lóg, nem esik ki a fülemből, az eslő fülhalgató, ami passzol a fülembe nagyjából :)

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2009.04.02. 10:12:13

... és az a kis csipesz, amit a mobil headsetek dróton szokott fityegni hasonló céllal, megbuherálva, póló gallérra hátul pl?

bellone 2009.04.02. 10:27:28

@Yolanda:
Azért kell a férfiaknak (is) pulzustmérni, mert ahhoz dukál egy kvázi melltartó, amolyan push-up féle...

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.04.02. 10:34:26

Az a titok, hogy nyak- vagy mellkastájékon is rögzíteni kell a zsinórt.

Én általában bedugom a pulzusmérő pántja alá, de jó megoldás a csipesz (irodai) vagy a biztosítótűre tekert befőttesgumi is, amivel a póló nyakánál rögzítem. A zsinór nálam elől fut, a fülhallgató kialakítása miatt.

indaszakpass 2009.04.02. 10:34:54

bellone
:DD mekkora 5let ! :DD

Jay Phix 2009.04.02. 10:42:19

Igen, az nyilvánvaló, hogy az egyedül üdvözítő megoldás a hátul vezetett mazzag (nem elírás, csak Charlie Brown). Az én sikeradalékom ehhez még a következő: mindig bézbólsapkában futok. A füleseket úgy helyezem el, hogy - step 1: először a hallgatókat bedugom a fülembe; step 2: a mazzagot FELÜLRŐL alábújtatom a sapka hátsó pántjának; step 3: innen a vezetéket egyenesen lefuttatom a hátamon, a felső alatt, a farzsebemig, ahol az iPod lapul.
Az eredmény: a fülemben lapuló hallgatóra nem hat húzóigénybevétel, mivel mind a gravitáció, mind a ruhadarabok cibáló hatása ki van küszöbölve. A sapka hátulja és a fülem közötti vezetékdarab hossza fix, csak egy egészen kis rövid kunkor vezet a hallószervekig. Atombiztos. :)

bobik 2009.04.02. 11:03:54

Vannak G-alakú fülhallgatók, amik igazán ritkán esnek ki (pl: CREATIVE EP-510). Csak akkor, ha a kezed beleakad. Ha a póló alatt van a vezeték, akkor egyáltalán nem. Bringázáskor sem.

e_easy 2009.04.02. 11:36:07

@bobik: igy is van - creative a kiraly! csak akkor jon ki a fuledbol ha akarod. Azt mond meg hol tudok venni? 1 hete szakitottam el, lifeges kozben beakadt :(

.com 2009.04.02. 11:46:35

Miert nem kampos fulest hasznaltok?
(Bobiknak igaza van, miota megvan a blog ez a top issue)
akkor nincs SEMMI gond
3-6000 e Huf (noname-Philips-Pioneer)
van Bose is > 18000Huf :o)

bobik 2009.04.02. 11:54:05

A Creative ep-510-et nem nagyon forgalmazzák, csak itt találtam: www.supergamer.hu/fejhallgato-creative-c-46_666.html

De a Philips SHS3200-at ezer helyen lehet kapni, nekem már 2. éve ez van, és még nem tört meg a vezeték. (www.argep.hu/product_388556.html)

bobik 2009.04.02. 11:57:22

A link végére nem kell a zárójel.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.04.02. 13:20:40

Esetleg szerezzetek be fűthető madzagot, és máris nincs probléma az elfagyással! :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.04.02. 15:24:03

Az a baj, hogy a meglévő rossz megoldást barkácsolgatjátok. Ha már ennyire póverszongozni akartok, akkor a megoldás az armband helyett a headband. Ha az iPodot a fejeteken rögzítitek, akkor a fületekhez képest a relatív elmozdulása nulla. Emiatt nem rángatja a vezetéket és a vezeték is lehet rövidebb, kisebb a törés veszélye. Most, hogy az elméleti megoldást vázoltam, a gyakorlati kivitelezéssel már nem is foglalkoznék, megyek, megoldok más hatalmas problémákat is. :))))

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.04.02. 16:28:37

én ha elég hosszú a zsinór, akkor kihúzom az egészet a felső ujján és a kezemben fogom a lejátszót. mániám, hogy ha mozgást vélek hallani akkor lehalkítom és így jól jön, ha mindig kéznél van a cucc.

rivera 2009.04.03. 11:00:04

Jay Phix megoldása ma tesztelve, atombiztos (worship)

robert75 2009.04.03. 11:48:19

Nos én az alábbit találtam ki.
Adott egy Nokia 5610 blútyúkkla ami a bal karomon van egy tartóban. Eddig kábellel bénáztam...
Hamarosan mellé veszek egy Nokia BH-103 bluetooth headsetet amit ~9000 petákért már meglehet venni. Alig több mint egy vezetékes"füles mackó"... És majd ha lesz még egy pulzusmérős órám akkor a mellkas pántban lehet rögzíteni a a headset "központi részét" és az sem lebeg futás közben.

decibells (törölt) 2009.04.03. 11:48:36

Ha jól értem alapvetően az a baj, hogy a madzag a súrlódástól kihúzza a dugót a fülből. Namármost, ha a fülhöz lenne rögzítve a dugó, akkor a madzag csak a fület rágatná, a hozzáerősített dugó nem mozdulna. A javaslatom tehát: a madzagot egy közepesen erős csipesszel vagy gémkapoccsal, esetleg egy túlélőkés beszúrásával szorítsuk a fülcimpához. Ez egyben divatot is teremthet. Az emberek annyi mindent tesznek a fülükbe, fel se tűnne egy csipesz, vagy gémkapocs. A túlélőkést a csak az igazán exhibicionistáknak ajánlom. :D

csendesbob 2009.04.03. 11:53:36

Korábban valaki javasolta a Sennheiser PMX 80 Sport II-t (www.argep.hu/product_835477.html)
Nos, én beruháztam, vettem egyet, azóta ez az etalon, szerintem minden futó álma, de megkockáztatom, hogy az aerobikosoké is.
Kimozdíthatatlan, veszettül stabil, annyit bőven szól, amennyire futás közben szükség van, van csipesze a madzag rögzítéséhez, mely madzag egyébként csak egy oldalon fut le és remek minőségűnek ígérkezik, vízhatlan, kényelmes. Ez A futáshoz ajánlott füles, kétség nem fér hozzá.
Sajnos, mint megannyi minőségi kütyü ez sem olcsó, de ez a "stresszmentes" futás ára, csak ajánlani tudom.

Critmiss 2009.04.03. 17:29:27

Ideális hosszúságot kézzel beállít, felesleget iPodhoz fog és végig a kezében tartja futás közben. Ez az én módszerem. :)

knorbert 2009.04.03. 18:25:57

Nagyon egyszerű és hatásos módszer, ami kiküszöböli a fülből való kirángatózást: a fülest fordítva kell berakni a fülbe, tehát a vezeték ne lefele hanem felfele fusson, ezt simítsd a füled mögé és úgy vezesd le elöl. Nálam ez atomstabil megoldás.
ld:
kepfeltoltes.hu/view/090403/pic_fulhallg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ritti18 2009.04.03. 23:33:27

a legköltséghatékonyabb megoldás már meglévő kütyükhöz még mindig a jól bevált módszer - nyálazd be egy kicsit, így tuti bent marad a füledben:) nem kell túlnyálazni, csak light-osan... Hajrá!

DaMartian 2009.04.04. 11:59:48

Bakker! Szétesett a futófülesem, és reggel verseny előtt vettem észre! Gyorsan felkaptam a hagyományos kis fehér iPod fülest... Hogy mit szenvedtem vele!!! Az elmúlt években már elszoktam az effajta szerencsétlenkedéstől, és most úgy felidegesített, hogy legszívesebben földhöz vágtam volna az egészet! Amíg valami jól működik az ember nem is jön rá milyen fontos lehet a legkisebb apróság is...amíg el nem romlik...
Nyálazás nekem nem jött be! knor megoldása egy fokkal jobb volt, de csak annyit értem el vele, hogy nem tíz, hanem húsz lépésenként esett ki a cucc a fülemből! Grrrr!

knorbert 2009.04.05. 17:41:50

@DaMartian: azt hozzá kell tennem, hogy én sem a hagyományos apple fülest használom, hanem Sennheiser CX 200-as típust ("agybadugós" :-) változat).
A shuffle-höz adott eredeti tartozék teljesen alkalmatlan futásra, legalábbis az én fülemben (és hozzászólásodból a tiédben is) .

zsolababe 2009.04.05. 17:58:21

szerintem ez "fulkerdes" :) en az iPodhoz kapott fulessel vigan futok 15-20 km-eket es nem esik ki soha... magam sem ertem mert gyerekkoromban mindig utaltam a bedugos fuleseket mert mindig kiestek..azota megtanultam hogy kell nberakni ill. nem berakni csak beakasztani es most mar remek :) de akit zavar az miert nem vesz olyan fulest ami nem tud kiesni pl a nike flight... hatul megy el raadasnak a vezeteke is szoval tokeletes es maris megoldodott a fules kerdes :)

DaMartian 2009.04.05. 23:14:46

@zsolababe: én azt használnám zsola, de a flightomban megtört a drót, mivel egész nyáron kézben iPoddal futottam, az új Vapor meg most esett szét, kicsit barbár módon próbáltam lerángatni magamról futás után... de szerencsére meg tudtam javítani, csak szombaton verseny előtt 20 perccel már nem volt rá idő...
A sima iPod fülessel egy évig futottam és rutinból igazgattam, de mióta hozzászoktam, hogy nem kell, azóta már idegesít... Gondolom a füles kiesését azért a tempó is befolyásolja! 6 perces ezernél lehet, hogy a sima Apple is bennmaradna, de 4:40-nél... : )

Blamazs 2009.04.06. 01:32:26

en ugy oldom meg ezt a kerdest, hogy az ipod madzagon levo "huzoka" tudjatok ahol kettevalik a jobb es bal oldal. szoval fulbe be a fules, a huzokat felhuzom az allamig, hogy kicsit feszuljon es nem jon ki igy. nalam ez bevalt.

zsolababe 2009.04.06. 09:40:20

@DaMartian: ertem a piszkalodast a tempora vonatkozolag :))))))) egyebkent en is azert hasznalom az apple fuleset mert megtort a drot a flight-omban nem m ukodik a jobb oldala.. de sajnos kiderult, hogy az apple gyari fulese jobban is szol..sokkal szebbek a melyek meg minden..de sebaj ennel a temponal jo lesz nekem :)))

zsolababe 2009.04.06. 09:45:47

@zsolababe: egyebkent honapok ota semmi nincs neked az edzesonline-on nm tudom megnezni.. nem is fogod mar feltolteni gondolom mert ennyit lehetetlen eszben tartani :)

DaMartian 2009.04.06. 12:03:16

Óóóó! Meglepődnél!
Regisztrálva van minden szépen, csak még nem volt időm bedigitalizálni, elég sűrű heteim voltak.. : )
De ami késik nem nyúlik!
Valaki legalább észrevette.. : )

bodlac 2009.04.06. 22:13:07

Lehet ezen már ti is gondolkoztatok, de vagy mindannyiótok fülében rossz alakú a furat, vagy a furat jó, csak az iPodot nem magyar fülre tervezték. Vagy általában rosszul van tervezve. Miért erőlteti mindenki ennyire az iPod-ot és fülhallgatóját, ha ennyi probléma van vele. Én ugyan elég ritkán futok fülessel, de ami van, az még sosem esett ki, sosem tűnt fel hogy van zsinórja, és armband vásárlással sem küzdök, egyszerűen rácsíptetem a ruhámra. Mert olyan tök kicsi. És mivel nem iPod, még feleannyiba is került. Igaz nem lehet rá iTunessal letölteni, de ezt 1. úgysem tenném 2. úgysem lehet.

bate · http://bateman.hu 2009.04.06. 22:44:00

bodiac: szép dolog hogy te olcsón vettél nem Apple-cuccot (és az is szép, hogy eltolhattál egy bújtatott iPodfikát), tök jó neked, de nem hiszem, hogy itt mindenki az Apple fülesekről beszélt volna... Én például nem erőltetem az Apple fülest, mert kevesebb nagyobb gagyit gyártanak, vettem helyette egy Sennheisert, de az is ugyanolyan problémás: kiesik futás közben.

Szóval ez nem iPod-füles gond, hanem füles gond. Megoldást pedig bárki találhat az eddigi kommentek között, habár a te "vettem olcsóbban jobbat" gondolatod nem feltétlenül sorolnám ide.

bodlac 2009.04.06. 23:45:33

Nem volt ez bújtatott. Lúzer dolog mindenkinek ugyan azt venni, majd folyton siránkozni hogy itt szar, ott szar.

DaMartian 2009.04.07. 00:33:41

@bodlac: nem vettem én iPod fülest! Az iPodhoz adták.. : )

zsolababe 2009.04.07. 09:08:58

sosem vennek semmibol utanzatot :) az mp3 lejatszo az iPod!! az osszes tobbi gagyi.. ez olyan mint orabol replicat venni vagy mondjuk ferrari helyett suprabol epitett replica-t... :) nem kell megvenni az apple termekeket ha valaki sajnalja ra a penzt de nem kell azert szidni a termeket mert valaki megveszi..sajnos a termek maga jo! A bedugos fules meg valakinek kiesik valakinek(pl en) tokeletes mindegy, hogy az apple gyartotta vagy a sennheiser vagy a shure! Es azert valljuk be, hogy az Apple mindenkinek odavert az elmult evekben design-ban... azert az csak nem mindegy hogy nez ki amit veszel :)))

blackspeed 2009.04.07. 12:29:08

Sennheiser OMX 70, 6000 alatt meg lehet venni,nagyon bevált, csak ajánlani tudom! Hosszabb távon sem nyomja a fület csöppet sem.

Yolanda 2009.04.10. 15:55:26

@Jay Phix
Tesztelve. Bevált.
"Aaaand the Nobel-prize gooooes tooo..." :o)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása