Garmin Forerunner 405 teszt

2009.06.01. 19:41 angelday

Minőségi futás nem létezhet pulzusmérés nélkül. Ha valamit, akkor ezt megtanultuk az elmúlt egy év során. A szerkesztőségben még nem döntöttük el, hogy milyen órát használunk. Kaptunk kölcsön egy Garmin Forerunner 405-ös GPS-es karórát. Annak idején Winkler sporttárs már tesztelgette, most viszont mi is közreadjuk a tapasztalatainkat.

A többesszám azért, mert a pulzusmérős Forerunner nem olcsó eszköz, így jónak láttuk, ha külső szakember, újabb futóamatőr bevonásával készítünk egy újabb tesztet. legowarrior sporttárs adja közre először a tapasztalatait, aztán én is hozzáteszem a magamét.

-- Józsi, FB

Szerda este kaptam kölcsönbe Józsitól a Forerunner 405-ös futóórát, próbálgassam, teszteljem hétvégéig. Dizájnja nekem annyira nem jön be, szerintem, ahogy Winkler is mondta, nem alkalmas napi használatra. Ettől függetlenül az óra kezelése egyszerű, semmi bonyolult, komplikáció, menürendszer kb. 1 óra nyomkodással bejárható, áttanulmányozható. A pulzusmérő pántja kicsit otromba a polar vékonyabb pántjához képest, azt hittem lefog csúszkálni, de nem, néhányszor meg kellett menet közben igazítani.

Dupla szigetkör volt estére betervezve, szemerkélő esőben, semmi extrát nem állítottam az órán, "egyszerű edzés" üzemmód, virtuális ellenfélt se konfiguráltam, egyelőre elég, ha magammal küzdök.

A készülék 1, 2, vagy 3 saját képernyő testreszabását engedi, egy képernyő egyenként 1-3 darab mezőt tud megjeleníteni, összesen 35 különböző rendelkezésre álló adatból, mint például átlagpulzus, sebesség, tempó, köridő, pulzusgrafikon (!).

A háttérvilágítás teljesen jó, a sziget sötétebb részein be is kellett olykor kapcsolni (dupla érintés, vékony kesztyűben is jól működött) Sajnos be kellett volna állítanom egy alsó pulzushatárt, ami alatt jelez, hogy lassú vagyok. 

Először az offline programmal nézelődtem a kinyert adatokban, felületileg elég gyenge a Garmin Training Center. Funkcionális, de ennél többre vágyom. A grafikonon időre/távolságra vetítve tudjuk a különböző adatokat (pulzus, tempó, sebesség, emelkedés) analizálni, akár körönként is (ugyanakkor megjegyzem, hogy két kört egymásra vetítését nem találtam meg). Az is jól látszott, hogy a hídnál mikor fordultam, két csaj került elém és 170-es pulzussal sikerült csak őket méltóságteljesen megelőzni.

Összességében az óra elég jól, egyszerűen használható, az utólagos adatbányászat miatt egyesekben növelheti a lelkesedést a sportolás iránt. Szerintem kerékpározáshoz is elég hasznos, mert ott az ember talán változatosabb túrákat tesz, mint a megszokott futókörök, és az utólagos térképes bogarászás is több értelmet nyer.

-- lego

Nekem érdekes módon a többiekkel ellentétben bejött az óra kinézete. Sőt, kifejezetten progresszívnek gondolom, mert egy GPS vevőt is elrejtettek gyakorlatilag karóra méretben: ha jobban megfigyeljük, a szárának egyik végét kicsit megvastagították, oda is került valami technika (fogalmam sincs, micsoda, de valami biztos). Ebben az értelemben jó terméknek gondolom a FR405-öt.

Az óra menüjében, ami nagyon helyesen tud magyarul, érintéssel lehet navigálni. Ez úgy működik, hogy a szélső fém karikát birizgáljuk egyfajta digitális klitoriszként (legalábbis nekem ez volt a benyomásom, hiszen elég kis vékony darab, amin finoman kell az ujjunkat pergetnünk). A koncepció érdekes és jó, ezt ugye már kicsit más formában bebizonyította nekünk az iPod, viszont itt azt vettem észre, hogy kevéssé reagál, erőlködni, fújtatni kell, hogy jól működjön. Ráadásul nem mindegy a dupla kattintás, sokszor kaptam magam azon, hogy újra izgatni kezdem a fémet, mert nem scrollozott tovább, ezt pedig ő dupla kattintásnak vélte. Egyszóval nem volt ebben az értelemben meggyőző.

Ettől függetlenül, az Apple felületekhez szokott énem kicsit bonyolultnak tartotta az egyes menüket, mit-hol-hová-hogyan. A leírás is inkább index-szerű, elég sokat kellett vacakolnom, mire megértettem az alapvető paradigmákat, amiket az óra használ. Sajnos ebben az értelemben elég sutácska. Felületet, funkciókat sajnos nem tud (még) tervezni a Garmin. Bonyolult és körülményes a menüje.

A puluzusmérése példás. Pontos és aktuális adatokat tartalmaz. Érdemes odafigyelnünk rá, mert pulzus és pulzusmérés között is van különbség. Én azt gondoltam, hogy a Decathlonos 5 rugós kategóriában kapható egység is képes az alapvető funkcióra, de ez nem igaz. Kettő órát is próbáltam a kategóriából, mindkettő ZÖLDSÉGEKET jelzett vissza. Pontatlan más értéket jelez, mint ami a valóság. A Garmin ugyanakkor jól mér, lehet rá számítani.

Nem jellemzem mindazon funkciókat és egyéb nyalánkságokat, amik benne vannak az órában, mindenre alkalmas gyakorlatilag. Technikailag gondjaim voltak a telepítéssel (Mac-en), annak ellenére, hogy láthatóan jól támogatott termékről van szó. Itt is megjelenik a "rezidens" program, ami azonnal letölti az óráról a jelet, ha hazaérkezünk, feltéve, ha a gépbe be van dugva az USB kulcs. Nekem ez egy délutános kísérletezgetés lett végül, aztán sikerült összeraknom a dolgot, nem volt egyértelmű, melyik "komponens" mire való. Böngésző plugin, kliensprogram, van itt minden.

Amit viszont ki kell emelnem, az a Garmin Connect. Ez egy ún. web2-es alapú online felülete a Garminnak, ahova az edzésünk adatai azonnal felkerülnek. A felület makulátlan, tiszta, nagyon kezelhető. A GPS adatok azonnal térképre rajzolódnak, ez elég kellemes:

Lentebb pedig elvileg a szintgrafikon és pulzusunk is egyből megtalálhatóvá válik. Sajnos több esetben is azt figyeltem meg, hogy valamiért a szint teljes mértékben értelmezhetetlen. A pulzus teljesen korrektnek tűnik, de a szint nekem értékelhetetlen. A Margit-sziget, ahol futottam jelen példánknál például nekem teljesen síknak tűnt. Lehet, hogy valahogy csillapítani is kell az értékeket, vagy máshogy skálázni, ezt most nem akarnám megfejteni.

Pulzus a fenti edzésem után:

Szint:

Összességében az a szakvéleményem, hogy a hibái ellenére egy nagyon kedves óra, a Garmin Connect rohadt jól használható felület. A fentiek mellett még egy csomó másra is használható, például kezeli a különféle "futócélokat" is.

Óhatatlanul össze kell hasonlítanom a Nikeplus hasonló kezdeményezésével szőr mentén: a Nike megoldásában sokkal inkább a "szórakoztatás" részre helyezték a hangsúlyt, ott a közösségi dolgok dominálnak, ez meg inkább egy poroszosabb, rigorózusabb rendszer. Jelen pillanatban nincs győztes, szerintem mind a kettőt érdemes használni. A Garmin rendszere szakmailag erősebb, a Nikeplus pedig közösségépítésben, kili számolásban, versengésben.

A Garmin óráját lehet kedvelni, de nem tettem magamévá. Szerintem ugyanis piszkosul drága. Én kifizetnék érte 40 ezer körüli összeget, de 60-at már nem (nem ismerem a piacot, a pénztárcámat ismerem). Tudomásom szerint az eszköz egyébként olyan kiló fölött van kiskerben, szerintem ez igen húzós, legalábbis nekem. Ez tehát a verdiktem, szép és jó kis óra a Garmin Forerunner 405, dugnám, de drága.

A termék adatlapja angol nyelven itt.

79 komment · 1 trackback

Címkék: teszt termék garmin pulzus 405 forerunner pulzusmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr351157503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spider man homecoming full fovie 2019.05.06. 02:11:33

Can u shoot the k 9 30mg oxycodone - Coupon or save with salus medical uniforma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.02. 16:46:57

A magasságot tényleg elég furcsán kezeli. Én is nézegettem ezt az órát, de az ára miatt nem vettem én sem. Ehelyett vettem egy hervises cuccot 5 rugóért (nincs benne GPS!), ami elég furcsán mér néha, de az esetek 95%-ában jól méri a pulzust. Nekem, hobbigyereknek ez elég. Bár a Decathlonban már megrendeltem egy Geonaute Keymaze 700-at, ami 56 rugó, két hónapot kell rá várni. A Polarnál az a baj, hogyha a magasságot is akarod mérni, akkor ott is 100 rugót kell leperkálni. A decathlonos cuccra pedig útvonal (nem térkép!) is feltölthető. Kicsit krumplibb a kinézete, de olcsóbb. :)))

zsolababe 2009.06.02. 17:42:47

en a forerunner 305-t hasznalom mert szerintem jobban atlathato es konnyebben kezelheto mint a 405-os maximalisan elegedett vagyok vele

balota 2009.06.02. 17:47:27

Tökéletesen meg vagyok elégedve a Decathlonos 5 rugós órával, nekem a pulzusomat méri, és kész. Akkor szokott meghülyülni, mikor ilyen utcai futóversenyeken sokan futnak egymáshoz közel, mert ilyenkor veszi az ö adójuk jelét is, és szuperponálódnak a pulzusok.
Józsi, milyen zöldsegeket jelzett neked ez a kategória?
És mikor olvashatjuk DaMartian 3. és 4. napos GigaBalaton beszamolóját, én kérdem, a Bugajózsi, mostmár másodszor! :)

-L- 2009.06.02. 18:03:23

Az mondjuk túlzás, hogy az 5k-s Decathlonos óra úgy általában hülyeséget mér. Igen, előfordul, hogy marhaságokat mutat, de egy hónap használat után már kapásból kiszúrja az ember az irreális számokat. Ha pár másodperc múlva megint ránézel, akkor már jó. És mivel logolni nem tud, az egy-két kiugró adat sem számít. Kezdőnek, olcsón teljesen rendben van.

bodlac 2009.06.02. 18:25:35

Uhh, a Garmin vs Nike+ összevetést "nincs győztes " eredménnyel kihozni elég súlyos. Hogy drága, és szüksége van-e rá egy amatőrnek, az már más dolog. A tengerszint feletti magasság mérése viszont tényleg lényegesen pontatlanabb, mint az elhelyezkedésé; es az offline Training Center elég gatya.

FutoBolond 2009.06.02. 18:40:27

nemreg vettem egy polar rs300x multi-t. 190 ojro korul van a gps cuccal. nem olcso, de de nem is 100k huf.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.02. 19:37:00

@FutoBolond: Ezt az rs300x-et néztem én is, de a GPS modulja a magasságot nem méri és az útvonalat sem tárolja. Nekem pedig az is kéne. De miért is? Csak!!!!
Az én 5k-s órám is mér furcsa dolgokat, de csak 5-6 másodperc erejéig. Futás közben néha 65-s a pulzusom, szerinte. Ez aztán az edzettség!!!!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.06.02. 22:07:16

Nekem is van 2db 5k-s órám a Deca.-ból. Az egyik se szó se beszéd bekrepált. (sötét kijelző, nem reagál semmire, pedig előző nap még semmi baja nem volt). A másik jeladójában amikor megvettem alapból elemet kellett cserélni, a haveroméban szintén, úgy látszik ilyen volt a széria. Ettől függetlenül kezdőknek nem rossz, de most már csakis Polar jöhet szóba. (Csak ne lenne olyan rohadt drága az az RS800!):)

Vegyi Ali 2009.06.02. 22:19:03

@BGy: Valószínűlg ár/értékarányban ez a geonaute a legjobb, csak foglamam sincs, mennyire lehet megbízható. Szerintem sanszos, hogy ha feleannyiért tudják adni, mint mindenki más a hasonló képességű cuccot, akkor
a. két hét múlva be fogod vágni a kukába
b. fél év múlva mindenki ilyet vesz

@FutoBolond: nekem úgy tűnt, hogy itthon az RS300x magában van 50000 körül, plusz vagy 30 a G1 GPS-cumó. Tévedek? Vagy szenny módon túl van árazva itthon?

@bodlac: szerintem sincs győztes, mert nem ugyanabban a súlycsoportban versenyeznek. Az egyik lelkes amatőröknek készült, és tulajdonképp (majdnem) használható játék, a másik meg egy csúcsminőségű, kompromisszummentes termék profiknak.

angelday 2009.06.02. 22:26:17

Igazatok van, nem egy súlycsoport.

Szasza remélem hozzárakja majd a magáét holnap. Nekem telefonban már jelezte, hogy elég pongyola, amit írtam.

sztibi25. 2009.06.02. 22:36:14

Egyet értek az előttem szólóval (Vegyi Ali), vagyis a Nike+ tényleg amatőröknek való. Ez viszont sajnos az árában nem látszik. Vagyis szerintem szinte értelmetlen beruházni egy ilyenre. Ha nem akar az ember sportbandet venni, ami állandóan elromlik, és ha jól tudom nem is lehet kapni mostanában, akkor Ipod kb 45 ezer, cipő hozzá ha nem Nike-val futsz 25, kiegészítők, chip, meg az a tok amivel lehet hurcolni, és máris 90körül van. Ennyiért egy profi RS800cx-et lehet venni, ami nem csak futósebességet, távot, pulzust, és minden más nyalánkságot mér, de infrás, és még bringás adatokat is mér. A Nike+ a távolságmérésenkívül pedig csak zenélni tud, no meg közösséget építeni, ha egymásra talál a sok elégedetlenkedő, akinek elromlott a sportbandje:)

HelloJozsi 2009.06.03. 07:29:02

Kénytelen vagyok hozzászólni, mint kicsit szakmabeli. A GPS-től ne várjatok pontos magasságadatokat, nem arra találták ki katonáék. A mérés lényegéből következik, hogy nem tud olyan pontosságot függőlegesen mint vízszintesen.

HelloJozsi 2009.06.03. 07:30:53

@sztibi25.: Veszélyes vizekre eveztél, majd megkapod ta is a magadét :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.03. 08:30:06

srácok, nekem kimarad a hortobágyi félmaraton financiális okokból, meg mert sok a meló. két hete nem is futottam, a térdem már nem fáj, de időt nem tudtam szakítani rá. majd ma v. holnap, talán.

bellone 2009.06.03. 09:16:37

A Polar magasságmérési módszere is pontatlan, időjárásfüggő. Viszont, ha kört futsz, az emelkedés és ereszkedés átlagából elég pontos adatokat lehet számolni.

Szintvonalas gps térképhez viszonyítva néhány méter a különbség, ez viszont a legjobb családban is előfordul.

A várható Nike+ flashhez annyit fűznék, hogy a férfiak a nők ellen versenyt személy szerint nagyra tartottam, mind a közösségépítés, mind pedig a sportra "szoktatás" szempontjából. Viszont mikor a szakboltban tájékoztattak, hogy az akció idején készleten lévő, nem iPodos cuccokkal gond van, akkor az volt az első kérdésem, hogy vajon ez a magyar módi, vagy globálisan is sikerülhet lenullázni a legjobb kezdeményezést is.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.06.03. 09:49:26

Szép, szép ez a bizbasz, de drága. Annak idején azért (is) kezdtem el futni, mert azt gondoltam, erre a sportra nem kell sokat költeni, egy jó cipő, és kész (a másik szenvedély a lovaglás, ne tudd meg, mi pénz elmegy rá).

Karácsonyra kaptam egy decathlonos pulzusmérőt, nem tudom, mennyi volt, de 10-en felül biztos nem. Kérem, ez tud pulzust mérni, van benne óra, stopper, és ha sötétedik, megnyomsz rajta egy gombot, na az a háttérvilágítás. Ennyit tud, és ez nekem bőven elég. Ezzel tolok néha 20-25 km-eket, és jól elvagyunk ketten.

Fura, hogy az ember valahol azért is kezd el mozogni, hogy kiszabaduljon abból az elektroszmogból, amiben egyébként 24/7 egzisztál. De nem, baszod, itt sem szabadulsz a kütyüktől és az ilyen-olyan technikáktól, az mp3-lejátszó cipőtől a cápadresszen keresztül a csodatablettáig (aktív részecskékkel!). Elnézem néha az osztrák sógoromat, egy szekrénye tele van a legújabb forradalmi sportkiegészítőkkel, de az ülepét marha ritkán emeli fel a fotelből, inkább bámulja az Eurosportot és lapozgatja a Hervis katalógusát, keresi, hogy mit fog megvenni belőle. Elmentünk a hétvégén sziklát mászni, frankón beöltözött Edmund Hillarynak ezer euróból, aztán a fal előtt kitalálta, hogy ő most nem mászik, inkább csak biztosít minket. Ennek aztán mindenki örült is, mert ő a legnehezebb a csapatban.

Persze, ha valaki sportolóként keresi a kenyerét, ott nincs helye kompromisszumnak, áldozzon a legjobbra, ami a piacon kapható. És persze, ha annyi pénzed van, hogy lazán megengedheted magadnak, vegyél minden héten egy újabb "kiegészítőt", gyűjtsed őket, nyomogassad, baszkuráljad, elemezgesd, írjál róla tesztet. De nem kell zen-buddhistának lenned ahhoz, hogy rájöjj, ezek a dolgok egy szint után már full hülyeségek. Ne hagyd, hogy minden szirszarról elhitessék veled, hogy szükséged van rá, inkább menj el futni, és szellőztesd ki egy kicsit a fejed.

Mylady 2009.06.03. 09:59:32

Nekem is 5ezre decathlonos pulzusmérőm van, mert 1. nem akartam sokat költeni rá 2. úgysem hasznélom ki a funkciókat
(Minek pl magasságot mérni ha csak a szigeten futok? közösségépítő meg úgysem lesz belőlem)

Most kicsit megijedtem a ZÖLDSÉG miatt, amit mutat, de látom a kommentekből, hogy azért mégsem olyan rossz az.

Amikor 65-öt mutat 1-2 másodpercig, olyankor szerintem elveszíti a jelet, vagy megkavarodik a szembejövő pulzusmérőjétől. Van rajta egy gomb, meg kell nyomni, frissít azonnal.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.06.03. 10:18:59

Nekem az az elvem, vagy az alap (pl. 5k-s Deca, Hervis ) vagy a legtöbb tudású, legjobb minőségű órát (ami azért drága szokott lenni) érdemes megvenni. Tehát, ha nincs pénz a legjobbra, akkor inkább az alapnál érdemes maradni, a köztes kategóriák szolgáltatási inkább az alapot épphogy haladják meg.
Nekem Polar RS800sd-m van. A magasságmérés barometrikus, célszerű először egy pontos magassághoz kalibrálni. Tiszta időben 2-4 méter pontos, de időjárástől függően pl. HHH tetejére nagyjából 15-20m eltéréséssel találkoztam.
De a lényeg egyébként sem a pontos szint, hanem a szintváltozás, ebben nagyon jó.
Amire nagyon érzékeny magasságmérés, a koszolódás, célszerű félévente-évente szervízben kitisztítatni az órát.

M.Islander 2009.06.03. 10:48:38

szerintem sem fair egy napon említeni a két terméket (l. fakerekű velorex kontra mercedes slk).
a GPS-es magasságmérés pontatlansága terméktől független.
a Nike+ sokszor még a távolságot sem találja el, a magasságot nem tudja értelmezni (tudom, hogy elméletice érzékel vmit, amiből kalkulálgat, de ezt a mesét hagyjuk) - ami azért elég gáz.
a Garmin Connect felületen megjelent az 'Explore' funkció, érdemes körülnézni (pl. margitsziget, HHH, budapest, stb. keresőszavakkal), itt is zajlik a közösség site építés.

Steve01 2009.06.03. 10:52:01

@Ivan Grasso: Ha érdekel kb félárban tudok egy használt Polar Rs 800 G3-ast.Full kiegészítőkkel, dobozban, +infra!

Steve01 2009.06.03. 10:54:58

@rrroka: De sajnálom!Pedig simán lenyomtuk volna!:(
Azért remélem te jössz Zsola?!
Nem tudjátok esetleg, hogy ha valaki félmaraton mániában akarja lenyomni a délibábot, akkor másfajta nevezés szükséges-e? Mert én csak alap nevezést fizettem.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.03. 10:55:27

A cégem orvosi műszerekkel foglalkozik, úgyhogy egy elég drága készüléket akasztottam magamra és pontosan ugyanazt a pulzust mérte, mint az 5k-s órám. A jelet 4-5 mp-re elveszíti, 10 km belül kb. 2-3 alkalommal. Ennyi pénzért ezt meg lehet engedni.
A következő lépés egy EKG holter, ami viszont eltárolja az EKG görbét is, amit aztán a számítógép analizál. Ez egyelőre 300k körül van, de szólok majd a fejlesztőknek, hogy 100 k-ért már el lehetne ezeket adni, húzzanak bele. :))))
@Lemúr Miki: igazad van Én már egy éve zenét sem hallgatok, mert az erdőnek az is a célja, hogy a madárcsicsergés kisimítsa az ember idegeit.

sztibi25. 2009.06.03. 11:02:17

@Lemúr Miki: Alapjában igazad van, nem kell mindenkinek a legjobbat megvennie, de szerintem óriási különbség van aközött, hogy valami "full hülyeség" vagy csak egyszerűen nem tudom kihasználni. Ez érdeklődés és beállítottság függő. Valakinek elég, ha csak a pulzusát (vagy még azt sem) látja, van akit meg motivál, segít a fejlődésben ha más, részletesebb dolgokat is kielemezhet.

DaMartian 2009.06.03. 11:42:01

@sztibi25.: Picit kevered a szezont... Ha SportBandet használsz, ahhoz már nem kell semmi más, se chip, se tartó, mert abban 16e pénzért minden benne van! És pont azért nem lehetett kapni az elmúlt hónapokban, hogy olyan széria érkezzen, ami már panaszmentes. Néhány nap és ezek a gondok szerencsére megszűnnek. Az hogy Nike cipő kell hozzá, az meg normális, persze hogy egy cég nem azért fejleszt ki egy eszközt, hogy utána más profitáljon belőle! De a cipőt nem mondanám extra kiadásnak, hiszen az a futó első számú felszerelése, és folyamatosan használódik. Annyi, hogy ha Nike+-al futnál, akkor következőre Nike cipőt válassz, elég széles a kínálat. A shoecount-ok alapján azért a futók elég nagy része szaladgál Nike-ban, és ma már az összes cipő plusz kompatibilis. Az iPod verziót megintcsak ne úgy számold, hogy meg KELL venni a méregdrága iPodot! Mivel az iPod a legeladottabb mp3 lejátszó, itt azokra építettek, akiknek már van ilyen. NEM a futás miatt, hanem mert az ugye egy zenehallgató/videonéző eszköz, aminek ez egy plusz funkciója. És ha már ilyened van, akkor csak 5-8 ezer forint hozzá az a kiegészítő, ami plusszosítja. Karpánt meg tök fölösleges, nekem van és sosem használtam. Tehát bármelyik variációt nézed, magába a Nike+-ba való befektetés azért bőven 20ezer alatt marad! Az más kérdés, hogy a hazai piacon sajnos kevés embernek van iPodja, mert nem magyar átlagpénztárcához van szabva az ára. Abban meg egyetértek Józsival, hogy nem lehet őket összehasonlítani, mert egész másra valók, máshogy működnek, más réteget céloznak, de a maga nemében mindkettő teljesíti a célját. (lsd: Men vs. Women challenge)
Mikaelnek csak annyit: a Nike+ nem mér szintet, nem is feladata, nem is mondta senki, hogy méri. Ellenben ha felfelé futsz kisebbeket lépsz, ezt viszont érzékeli, magyarán nem "megy el" a pontosság ha szintet futsz. Nekem annál több bizonyíték nem kell erre, hogy a Kékes csúcsfutás távján is pontosan mért, pedig abban 5 méter egyenes sincs! : )

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.03. 12:07:06

@Steve01: nem kell más nevezés, csak a kis gyűjtőfüzetedbe felírod magadnak, ők meg elvileg tudják az adatbázisukból.
persze h simán lenyomtuk volna! :) csak nem tudunk lemenni már csütörtökön, pedig hosszúhétvégézni akartunk. annak sincs értelme h péntek este 10kor érjünk le, és kifizessük a szállást, meg annak sem, h verseny elsőt 4 órát utazunk. így ez most kimarad, nézek vmi más, közelebbit. pl. futok verseny itthon Lemúr Mikivel. :D
de tippeket elfogadok. :)

sztibi25. 2009.06.03. 12:24:21

@DaMartian: Alapjában egyet értek veled, főleg abban, hogy mindkét típusú termék más csoportokat céloz meg. Én csak azt mondom, hogy ha a nulláról vág bele valaki a beruházásba, akkor pl. Polarból 45 körül már egy könnyen használható, pulzust, sebességet, távolságot mérő, háttérvilágítással részidő méréssel és kismillió más, a futáshoz hasznos, ha nem elengedhetetlen funkcióval rendelkezik, míg a Nike+ meg nem. És a cipőválasztás szabadságát is megadja. És mi van akkor, ha nem akarok zenét hallgatni, és nem bízok már a sportbandban sem(miután kettőt "elfogyasztottam" pár hónap alatt). Szóval az egyik nagyrészt csak a szórakoztatás célját szolgálja, míg a másik rendelkezik minden hasznos futó funkcióval. Mert azt ugye kár is tagadni, hogy még egy 2ezer forintos óra is tud köridőt/részidőt mérni, van háttér világítása... A +os rendszer pedig ezen a téren nem áll a helyzet magaslatán(amennyire tudom, sem az ipod, sem sportband). Ahhoz pedig nem kell profinak lenni, sem fanatikusnak, hogy valakit ezek az előbb említett adatok is érdekeljenek. Ezért írtam, hogy sima zenehallgatásért és sebességmérésért picit drága egy Ipodos kombináció (hazai viszonylatban).

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.03. 13:10:55

Szó se róla.
Ár érték arányban tökutolsó a Nike+!
Én 1 hónapig használtam (míg tönkre nem ment) és addig egyszer sem sikerült úgy bekalibrálnom, hogy pontosabban mérje a távolságot, mint ahogy magam meg tudom becsülni.

A közösségépítős része valóban nagy ötlet, de a flash-es csilivili honlap nem a legjobb megvalósítás.

Ami a Forerunner-t illeti. Maga az óra tudja azt, amit jelenleg tudhat egy futó óra. Egyedül a barométeres magasságmérés hiányzik belőle. Mindezek ellenére a 405-ös (és a 305-ös is) mint sportóra egy nagy nulla. Mi az, hogy ha esik az eső, akkor nem működik a menühasználat?
Vizesen a perem nem használható, sőt elég ha nagyon izzadsz.
A hozzá adott szoftver (Training Center) töredékét nem tudja, mint amit tudnia kellene. Magyarul futás közben csak ideális esetben használható jól, míg futás után szenvedhetsz az adatok kinyerésével. Amúgy 85 ezerért simán megkapni idehaza is, jeladóval együtt, de aki ügyeskedik (külföldről rendel...) az 60-ért már megkapja.

Marad a polar, ami mint sportóra a csúcskategóriát jelenti, de a kínai gyártásnak hála már nem bírja úgy a strapát, mint régen.
Egyetlen tudásbeli negatívuma, hogy GPS-t csak külön lehet hozzá venni és úgy már bőven ez a legdrágább is.
Viszont valóban vannak hozzá jól használható szoftverek és barométeres magasságmérés.

Nike+ tehát totális zsákutca, míg a másik kettőből össze lehetne gyúrni a tökéletes futó órát.

helemburgis 2009.06.03. 16:30:39

@sztibi25.: Ha az ember a nike chippel akar jatszani, de nincs hozza kompatibilis cipöje, akkor sem kell a csukat kihajitani az ablakon es rohanni nike-t venni. Van mar jo par ceg, akik direkt nike szenor tarto kis tokokat gyartanak, s barmilyen (futo)cipöre fel lehet a tokot applikalni, meguszhato kb. 2000 Forintbol. Egy modell a tokok közül pl. : www.simplyrun.co.uk/khxc/gbu0-prodshow/950.html

DaMartian 2009.06.03. 16:30:51

@harzol: Nekem semmi bajom nincs a a Nike+ pontosságával, kalibrálatlanul is bőven 99% fölött mért, egészen hosszú és változatos domborzatú helyeken, ingadozó sebesség mellett is, így engem senki nem fog tudni meggyőzni a pontatlanságáról! Bár hallottam ilyen visszajelzéseket is. Tény, hogy az első szériás Bandek kijelzőjével gond volt, az újak már rendben lesznek. Azt is megértem, ha valakinek ettől elmegy a bizalma a dologtól, bár még az autóiparban is történnek időnként tömeges visszahívások egy-egy gyári hiba miatt ennél sokkal komolyabb szerkezeteknél, ilyen sajnos előfordul a legnagyobb cégeknél is. Sajnálatos, de benne van. Az enyémnek sem szép a kijelzője, de működik és látható. Ettől még várom az újat én is. Amúgy ritkán futok Banddel, mivel zenét hallgatok futás közben, nekem az iPod kifejezetten jó! Azokat az adatokat amikre szükségem van mutatja, más pedig nem kell, ami miatt egy komolyabb órát vennék. A kalória számomra még így is indiferens. Mivel korábban is Nike cipőim voltak, így csak az első fél évben éreztem bekorlátozva magam emiatt, amikor még csak néhány típus volt kompatibilis. Szóval azért nem jelenteném ki a történetről, hogy kapufa... Neked talán nem jött be, nekem meg igen. Ez ugyanolyan parttalan vita, mint az hogy WinklAir szerint szar a Pegasus. Nekem meg tökéletes. Akkor most kinek van igaza??? Amúgy a fleccses megoldást én sem szeretem a weboldalon, és lennének még ötleteim további funkciókra is. Viszont folyamatosan fejlesztik, nyáron pl. teljesen át fog alakulni az egész, és nemsokára jön a pulzusmonitor is a Nike+-hoz és akkor azok számára is hasznossá válik ez a "zsákutca" akik eddig ezt hiányolták belőle!

DaMartian 2009.06.03. 16:40:42

@sztibi25.: nem mindenkinek van szüksége az általad felsorolt "hasznos" funkciókra! Én 5 évig egy szál órával futottam (nagyritkán pulzusmonitorral) ha nagyon kíváncsi vagyok arra pontosan mennyit futottam, arra ma már egy Google maps is megoldás, a többi meg nem érdekel, én futni szeretek. Nekem igazából motiváció kellett, hogy nap, mint nap lemenjek, és ezt az elmúlt 2 évben a Nike+ tökéletesen megoldotta. Ha ezt nem használnám akkor se vennék se Polart, se Garmint sem mást, mert nincs rájuk szükségem! És ha már Harzol Ár/értékről beszélt, meg Te is említetted a "kütyük" költségeit, lehet hogy a Nike+ a legkevésbé professzionális, és rendelkezik a legkevesebb funkcióval, de ez nem is célja, hiszen a hobbifutókat célozza! És a 16ezer forint (vagy ha iPodod van 8ezer) azért elég távol van a fent említett kütyük 50-100ezer forintos árától. Ezért nem értek egyet Harzollal, hoyg Ár/értékben tökutolsó a Nike+, mert akinek ezek az alap adatok kellenek, az ennyiért megkapja, annak nincs szüksége professzionális órákra meg GPS-re. Aki meg részletesen kielemezné a pulzusát meg a szintkülönbséget, az beruház többet. Ez az Ár/érték lényege minél többet kapj, minél kevesebbért. Ebben azért szerintem nem áll rosszul a történet...

helemburgis 2009.06.03. 17:36:20

@DaMartian: Igen, gyari hiba belefer, el is fogadja az ember, hogy sikerült egy bibis termekbe belefutnia.

Viszont!!

Mikor is kezdtek el Mo-n az embereknek a Sportbandet ugy istenigazabol nyomatni? ;-) Emlekkepeim szerint kora tavasszal, s meg egy jo honapja is azzal futkorasztak itt a hires sportolok, valoszinüsithetöen enyhe marketing cellal. :-)

2008. Karacsonyara egy baratunknak Sportbandet akartunk venni, a vasarlas legegyszerübb modja, ugye a Nike online shop. De furcsa modon nem lehetett kapni, nem volt benne a szortimentben. Gondolja az ember, Karacsony elött elkapkodjak öket egytöl-egyig, de nem. Miutan befaradtunk a Nike becsi üzletebe, ott közöltek, hogy mar nem lehet kapni. Az osztrak Nike-t is felhivtuk, s megerösitettek, hogy igen, hibas gyartas miatt kivontak a Sportbandet a forgalombol.
Magam is Nike kit hasznalo vagyok 2 eve, ugyhogy vegigskubiztam a nikeplus.com angol forumait, s ott aztan szembesültem a rengeteg sportbanddel kapcsolatosan felmerült panasszal Amerikatol-Azsiaig, kicsereles es garancia kerdessel, a forgalombol valo kivonasrol, stb.

Ezert roppant furcsanak talalom, hogy itt meg 1 honapja is ment nagyüzemben a sportband hirveres, holott azota sem lehet hivatalosan kapni, az uj modell ugye meg meg nem jött ki.

Ez nekem ugy jön le, hogy az atlag vasarlo sajnos meg mindig nem nez körül a neten, hogy a vasarlando termekkel kapcsolatosan milyen velemenyek, tesztek, kommentarok vannak, s ezt szepen ki is lehet egy kis orszagban hasznalni es egy több orszagban mar kivont, szeriahibas termeket emberekre rasozni. Elvegre a mar legyartott kütyüktöl vhogy azert gazdasagosan kene megszabadulni. ;-)

Nem tudom, hogy ez csak magyar nike policy -e, mindenesetre nekem ez nem egy nagy etikus huzas, bar Te biztos meg tudsz majd nyugtatni, hogy ez tök rendben van, s en szöttem össze rosszul szalakat, en vagyok az aki rosszul interpretalta a dolgokat. ;-)

sztibi25. 2009.06.03. 18:08:18

@DaMartian: A google maps tényleg megoldás a távolság mérésére, de azt azért ne mondja senki, hogy egy futásra kifejlesztett "órának" nem illene tudnia részidőt. Mint ahogy azt sem gondolom, hogy a kör vagy részidő mérése professzionális funkció lenne. Ha az ember pályán, vagy a szigeten, vagy bárhol máshol fut, ahol több kört kell lenyomnia, nem tudom elképzelni, hogy ne érdekelje, hogy pl. az első körhöz képest mennyi volt a harmadik, vagy ötödik, vagy bármelyik kör ideje. Ez alapvető dolog, hogy valaki nézze, hogy megy a futás, milyen formában van, vagy motiválja magát, amit Te is és én is fontosnak tartunk. Ha ez sem érdekli, akkor szerintem a távolságmérés is felesleges számára. Sőt, még az óra is. A nap állásából úgy is látja, hogy múlik az idő, mert lejjebb ment, mint amikor elkezdett futni, és sötétebb lett:) És hangsúlyozom, teljesen amatőr, hobbifutó szemmel nézve, saját és mások tapasztalatát alapul véve mondom ezeket a dolgokat.

zsolababe 2009.06.03. 18:32:05

@Steve01: en persze, hogy megyek :) penteken delutan 4kor szall le a gepem es mar ulok is a motorra es irany Debrecen :) atallni nem lesz sok idom de azert valahogy csak lefutok 21km-t :) az Ultrabalaton is ugy lesz, hogy lefutom a tavot majd irany Matrahaza koncert es onnan a repter hajnali 5kor mert indulok Miamiba szoval futassal megyek el innen es futasra jovok haza :):)
Ami meg az orakat illeti.. teljesen felesleges sokszor beruhazni mindenfele kutyure.. a Garmin-t en azert vettem mert sok helyen futok rengeteget utazom es mindenhol szeretem tudni, hogy mennyit megyek... meghozza azonnal.. nem utolag a google maps-en keresgelve stb stb... igy felrakom az orat.. tudom a pulzusomat a sebessegemet a tavolsgot amit megtettem es meg egy csomo haszontalan dolgot is.. nekem megerte megvenni.. ennyi :)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.03. 18:46:11

@helenburgis: Mentségükre szóljon, hogy akik számlával igazolják a vásárlást, annak egy szó nélkül cserélik.

Ennek ellenére továbbra is tartom az ár/érték arányos megállapításom.
Én akkor akadtam ki, mikor a kis zöld csík 25 perces és 3 perces ezrek között mindent mutatott. Ja, mert az egyik pillanatban épp a pirosn lámpánál sétáltam 5 métert, míg a másiknál épp léptem 2 gyorsabbat egymás után.
Kilométerenként 1 minta alapján rajzolja a grafikont.

Lehet az én kütyüm volt zakkant, de nekem egy szabvány 8km-es körömre mért 10,5km-t és 7km-t is. Ugyanazzal a cipővel, csak épp más tempóban. Közte nem kalibráltam.

A nike marketing startégiája a rendszeresen futók nagy részéből negatív hatást vált ki. Egyrészt pont, mert baleknak érzik magukat, másrészt, mert rendszeresen jön ez a fórumokat SPAM-elős felbuzdulás a NIKE-nál, ráadásul Ágikát erőltették.
OK. A kezdő és hobbifutók a célközönség, akik divatból veszik a Nike cuccokat, így a Sportband-et is. Őket tényleg megmozgatja, aktivizálja, ami jó dolog.
Az egész ott sántít, hogy ha ez beválik, akkor a delikvensek fejlődni fognak és elkezdenek többet futni, többet olvasni a futásról.
Ekkor szembesülnek vele, hogy átverték őket és ha még a nike SPAM csapatával is összefutnak...

Mondhatni, hogy a kezdeményezés és célja csillagos ötös. A kivitelezés és annak marketingje (egy-két kivételtől, mint pl. ez a blog) egyes.
Jó hír, hogy azért ezen lehet javítani, de ehhez nem csak a SportBand megbízhatóbbá tétele kell.

DaMartian 2009.06.03. 20:03:04

@helenburgis: Pici tévedésben vagy, úgyhogy szerintem meg tudlak nyugtatni. Rosszul emlékszel, vagy fáziskékésben vagy! A SportBandet tavaly nyárom kezdtük el nyomatni és a híres sportolóink nem futottak vele!!! Nem találsz olyan kommuniációt a magyarországi marketingben idén, amiben a SportBandet nyomattuk volna! A Nike+-t igen, de a Férfiak Nők elleni kihívásában sem volt szó a SportBandről, sőt ha megnézed figyelmesen a képanyagokat vagy a videokat, MINDENKINEK ott fityeg a fülhallgató és ott van a karján az armband iPod tartó!!! Az, hogy nálunk (a készlet erejéig) lehetett még tavasszal is SportBandet kapni, az azért van, mert közel sem mind hibás, tehát akinek "mázlija" volt az mai napig panaszmentesen használja. Akinek meg gondja volt vele, annak szó nélkül cseréltük. Szerintem ez még mindig jobb megoldás volt sokaknak, akik szerettek volna csatlakozni, mint az, hogy vegyenek 50 rugóért egy iPodot meg hozzá 8ezerért KIT-et... Tehát nincs szó sem etikátlanságról sem átverésről, azt sajnálom, hogy egy ilyen jó és sikeres kampány, mint a Men vs. Women pont olyan időszakra esett, amikor épp nem volt kapható a SportBand. Tudod hányan keresnek még ma is naponta (az ismert panaszok ellenére) hogy vennének? És én remélem a legjobban, hogy a néhány hét múlva megjelenő új hibátlan lesz!

DaMartian 2009.06.03. 20:14:35

@sztibi25.: Ezt én is hiányolom a Nike+-ból, bár érdekes, hogy az évekkel ezelőtti béta verzióban volt köridő funkció, a frissített szoftverből meg már valamiért kivették. A fejlesztők úgy gondolkodtak (amivel személy szerint nem értek egyet) hogy a Nike+-nál automatikusan kilométerenként (vagy mérföldenként) kerül bele "részidő". De mi van azzal, aki mondjuk 400-as pályán, vagy Szigeten fut, vagy ha nem 100% pontossággal mér a cucc? Akkor ezzel nem sokra megy az ember! Ráadásul a részidők külön nem jeleníthetők meg, ez tény. Azt viszont ne felejtsd el, hogy a sportórákkal ellentétben a Nike+ eszközök "taníthatók" tehát ha a fejlesztőknek van egy kis esze, akkor a frissebb verziójú szoftverbe már beteszik a köridő lehetőségét. Technikailag nincs akadálya. Mint ahogy a pulzusöv használatához sem kell majd másik eszköz, egy szoftverfrissítés és megy majd a régin is! Szerintem a funkciók rugalmatlanságának jelenleg a weboldal szab gátat. Magán a kütyün könnyű lenne köridőt megvalósítani, de a web a mai felépítésében egyelőre nem tudna mit kezdeni ezzel az adattal. Ugyanez a helyzet a pulzusértékkel is! Kíváncsi vagyok miben lesz majd más a továbbfejlesztett oldal!

DaMartian 2009.06.03. 20:41:35

@harzol: kíváncsivá tesz hogy mit értesz Nike SPAM csapaton? Ez nekem nem áll össze!
Nem gondolnám, hogy egy futó divatból venne Nike cipőt! Felőlem nézhetne ki bármilyen jól, vagy lehetne bármilyen "menő" ha a lábamat tönkreteszi fel nem venném. Hogy többet szerepel a nagy márka marketingje az szerintem természetes. Ki ne használná ki ennek az előnyeit? Azzal meg nincs baj, hogy közben megpróbálnak minél több embert mozgásra bírni! A baj az, hogy aki már régebben/komolyabban fut és benne van ebben a "körben" az egész más szemmel látja a dolgokat, mint az átlagember. Számukra nem egyértelmű hogy futócipő kell a futáshoz és fogalmuk sincs ki Papp Kriszta, vagy Rezessy Gergő vagy Szűcs Csabi vagy Földingné Judit vagy akár Monspart Sarolta! Csak ülnek a fotelban és híznak. Ha ezeknek az embereknek egy része megmozdul, már nyertünk! És ehhez olyan arcok kellenek, akiket felismernek. Az sem baj, ha nem futó! Sőt! Épp ez a lényeg! XY nem futó, mégis fut, akkor én is tudok! Ez semmit nem vesz el a hitelességéből! Amit pl. Kammerer Zoli tud 5kilin, azt sok futó is megirigyelné! Én sem tudnám lefutni vagy talán nagyon nehezen (mondjuk én sem vagyok futó) Bár ott tartanánk, hogy azok az emberek akiket megszólítunk, már azt mondják hogy ez az egész milyen komolytalan, és nem az ő szintjük... De egyelőre csak tucatnyi ember gondolja, hogy ez "gáz" a "tömeg" nem így látja, és ők sokkal de sokkal többen vannak. Csak mi akik itt blogolunk pont nagyrészt a másik táborból kerülünk ki! Hozzájuk úgy szólunk, hozzátok meg így. Nyilván az a kommunikáció nem a hardcore arcoknak szól, és nyilván ha rossz fej lenne a Nike akkor az általa szponzorált Blogban nem engedne mondjuk Garmin meg más egyéb dolgok futtatását. De nem ez a cél, hanem hogy minél többen fussanak. Tényleg aljas és gusztustalan dolog ebbe nem kevés pénzt invesztálni! Azt hiszem ez a kérdés a Blog indulásakor már elhangzott, de más cég tesz ennyit is??? Talán a kivitelezés nem mindig tökéletes, hiszen nem hivatásos vagy hardcore futók dolgoznak a marketing osztályon, de igyekszünk megérteni a futókat és a kedvükre tenni. Az a szomorú, hogy ezt egyesek így reagálják le.. Míg napi szinten lehet olyan kommenteket olvasni, hogy valaki a blog hatására kezdett futni! Bocs ha hosszú voltam..nem hivatalból írtam le ezeket, ez a magánvéleményem! Csak kicsit legyünk már toleránsabbak és nyitottabbak, nem csak a mi véleményünk létezik. Ezért utálom a szarozást! Mert én szarnak gondolok valamit, attól az nem feltétlenül szar, max nekem nem jön be. De akkor nem jelentem ki róla hogy szar..de ha bárkinek ötlete van, hogy lehetne jobban, szerintem nyitott ajtókat dönget.. : )

Vegyi Ali 2009.06.03. 21:38:13

Ez az egész post ott lett elbaszva, hogy "Óhatatlanul össze kell hasonlítanom a Nikeplus hasonló kezdeményezésével" Ezt épphogy nem kellett volna megtenni. Akkor nem lenne itt komoly anyázás.

Amúgy tényleg nem értem, miért fikázzák emberek a Nike+-t? Ha kispályás szarnak tartod, akkor ne vegyél ilyet. Ha vettél egyet, és 16000-ért kaptál egy egy hónap alatt elromló LCD-t, akkor miért vettél MÉG EGYET? Sokan jól elvannak vele, sok boldogságot nekik.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.03. 21:42:39

SPAM csapaton azokra gondolok, akik pl. a Fotóbolondok és Spartathlon index-es fórumokban elkezdték nyomatni, hogy "Hallottatok arról, hogy Kovács Ági futni kezdett?" amire a másik újonnan regisztrált tag "Én a Kammerer Zolinak drukkolok"-al válaszolt, míg a harmadik "Áginak nagyon jók az esélyei..." mondatba kezdett.
Ugyanők futtattak valami őszi Nike modell-t is és hülyeségeket kommentelnek a videókhoz is. No ők a SPAM csapat, bár lehet valójában csak 1 személy. A fórum tagjai pedig azonnal moderátorért kiáltottak, egyesek pedig megfogadták, hogy büntetésből nem vesznek Nike-ot.

Az ismert arcokkal semmi bajom, csak Kovács Ági szerepeltetése nem tetszik. Aki sportol, az tudja, hogy naivság hinni Ágikának.

A kivitelezés bénasága alatt amúgy én a SportBand-re gondoltam.
A blog és a sok egyéb Nike-os dolog nagyon pozitív és jó kezdeményezés és még jól is nyomjátok. Le a kalappal.
Maga a SportBand és a Nike+ sem káros a futásnak, max a Nike imidzsének lesz az, szóval összességében igen pozitív a mérleg. :)

GBetti 2009.06.03. 22:14:35

Hűha fiúk-lányok!Nagyon durvára fordultak a dolgok.Szerintem,ha nem tetszik a Band,vagy amit nyújt,nem kell használni..Tényleg van választék bőven,igényekhez és pénztárcához mérten mindenki előtt ott a döntés joga.Senki nem erőlteti a Nike-t."Kispályás" futóként azt bizton állíthatom,ha nem volna a Band,még mindig a szomszéd pályán rónám a két-három kilométereket vagy már azt sem,mert kihívások híján szép lassan beleuntam volna.Örömmel tölt el minden új eredmény amit elérek,legyen az egy nagyobb táv vagy egy jobb idő.Még ha haldokló kijelzőn látom is ezeket!Mert igen,az enyém sem jó,de türelemmel várom az újat,hisz úgyis kicserélik a régi "hibást".Addig is enyém a futás öröme!Lehet innen is nézni...

sztibi25. 2009.06.03. 22:20:47

Miért baj az, ha véleményeket és tapasztalatokat ütköztetünk? Azért mert valamivel nem értünk egyet, vagy nem tartjuk jónak, nem jelenti azt, hogy fikázzuk. Pl. attól, hogy azt mondom, egy luxus sportkocsi nem jó terep rallira, mert felakad, szétesik és még drága is összetörni, nem jelenti azt, hogy szar a kocsi. Csak nem oda való. A véleményem most is megvan a dolgokról -ezt le is írtam-, de pl. Da Martian érvelése és hozzászólása árnyalt rajta, tehát nem érzem meddőnek a vitát.
Én meg személy szerint azért vettem kettőt egymás után (sportband), mert bíztam a holmiban, jónak tartottam az elgondolást és adni akartam neki még egy esélyt. Nem gondoltam, hogy kétszer ugyan abba a folyóba lépek:)).

bodlac 2009.06.03. 22:28:47

Én akkor futottam a legjobb időimet (versenyen) mikor egy mezei stopperem volt, de azzal is csak a totál időt mértem, mert sosem mentem pályára, úgyhogy csak saccoltam mennyi lehetett. Ebből most végülis arra következtetek, hogy a teljesítményt fokozni leginkább nem HRM, GPS, stb felhasználásával lehet, hanem azzal hogy az ember fiatalabb. :)

angelday 2009.06.03. 22:32:41

Már megbocsássatok, de nekem azért LEHET összehasonlítani ezt a kettőt, mert ezt a kettőt használtam. És mind a kettő futóknak való, és nagyjából ugyanarra tervezték. Nagyjából.

bodlac 2009.06.03. 22:42:41

Egyébként aki Garmint szeretne és nem tartja lényegesnek a design szempontokat, a Forerunner 305-el jobban jár, mint a 405-el. Egyrészt olcsóbb, másrészt mindenben ugyan azt tudja, vagy többet - nagyobb képernyő (4 részre osztható), rendes gombok nem ez a maszírozókerék, útvonalak (205-re és 305-re lehet készíteni és feltölteni nyomvonalat amin végigvezet).

DaMartian 2009.06.03. 22:44:25

@harzol: ez vicces.. erről nem is tudtam : )

DaMartian 2009.06.03. 22:48:47

@sztibi25.: igazad van! Én csak a stílust kritizálom! A véleménnyilvánítás ne szarozás legyen. és a véleményütköztetésben legyenek érvek is ne csak parttalan minősítés...akkor van értelme. Nem? : ) És tudtátok hogy Ági és Zoli fut majd a félmaratonon? Ti kinek drukkoltok? Muhahaha

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.03. 23:01:22

@DaMartian: Ok, stílusban én is vétkes vagyok. Ezért így utólag bocs.
Mentségemre szolgáljon, hogy olyat olvastam ami... Nike+ vs. Forerunner405 döntetlen. :)

Ted Striker 2009.06.04. 00:25:39


@Jozsef: Ha tényleg barometrikus alapú, akkor előtte tessenek QNH-t igazítani pölö innen: met.hu/repmet/

:-)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.06.04. 09:15:16

@Ted Striker: Sajnos ilyen beállítási lehetőséget nem találtam rajta.

balota 2009.06.04. 10:38:35

EMBEREK! Nem kell Nike+ cipő a chip-hez! Én Asics cipővel használom, és szombaton (a Generali futógálán) az 5 km-es távra mért 5.01 km-t. A cél utan még sétáltam kb 10 métert, mire kikapcsoltam :) Úgy csinálom, hogy a chipet betekerem egy "fényes" reklámpapírba (a vastagabb, szórólapszerű papírra gondolok), a két végét felhajtom, ezeknél fogva megfogja a cipőfűző. A papírra narancssárga filccel firkáltam valamit, hogy elüssön a fehértől, így lássam, ha ki akarna esni, de fél év alatt sosem akart kiesni. Eszembe nem jutna Nike cipőt venni csak azért, mert a chip megköveteli. Nem követeli meg, csak nem reklámozza senki, hogy lehet mással is használni (miért is reklámozná). Egy kalibrálás kell neki, és teljesen jól mér bármilyen cipővel, aminek van fűzője.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.04. 12:00:42

@harzol: ennek az őszi SPAM csapatnak az ámokfutása megvan nekem logban. a 93 grammos csukát tolták, KIBASZOTT GUSZTUSTALAN módon több fórumban is. kivágattuk őket a picsába, remélem a men vs women spammelőket is kimoderáltattátok.
@DaMartian: ha van ráhatásod vagy tolmácsolhatod a véleményünket, akkor mindenképpen szólj, hogy ilyet NE CSINÁLJANAK, mert pont ellenkező eredményeket érnek el. ha érdekel mi ment keress meg mailben. nagyon undorító és felháborító, ráadásul primitív dolog volt!

angelday 2009.06.04. 12:08:29

@rrroka: ahogy mondani szokták "not everyone gets it", szerencsére a Futóblogon nincs ilyen, különben lemondanék. Még azt se moderáljuk ki, hogy balota Asics cipőbe hekkelte a chipet.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.04. 12:08:50

@balota: de még mindig kell mellé egy band vagy ipod.
én már többször erősen elgondolkodtam nike+ vételén, mert nagyon hasznosnak tartom a temp/kiri visszajelzést, azonban az h nem tud köridőt elszomorító. a tempó kijelzés szerintem van olyan jó, mint a pulzusmérés, legalábbis egy tapasztaltabb futó simán tud belőle következtetni. tegnap pl marha jó jelzés lett volna, hogy ne 5:30al fussak, mert az így két hét kihagyás után rohadt fárasztó volt a 15 kiri végére. :)
igen végre futottam! :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.04. 12:20:17

@angelday: :D
mondom az volt durva, hogy mennyire hülyének néztek minket. volt pl baba-mamam futásban ilyen hsz: "hú, biztos nehéz lehet babával futni, de az új nike 93 grammban könnyebb!"
az embernek a bele kifordul...

angelday 2009.06.04. 12:26:04

@rrroka: sajnos akik ezeket a bér-kommenteket írják azok nem éppen erre képzett és megfizetett emberek. Szerintem. Vagy csak nem értik.

helemburgis 2009.06.04. 12:37:02

@DaMartian: Hogy a vilagert se gondold a hozzaszolasom szarozasnak, s egy kicsit a lelked es nike lelket is melengessem, megemlitem, hogy van am itt sikertörtenet is. :) Amikor anno, evekkel ezelött a nike marketinges ismerösünk meselte, hogy a plussal elöjön a ceg, s mi fan is terem majd ez az egesz, mar akkor felkeltette az erdeklödesem, hogy nahat, ez talan jo moka, s ezzel talan raveszem magam a futasra. Igy is lett, futocsuka + kit vasarlasa nalam egy idöpontban volt, iszonyatosan motivaltak a virtualis kihivasok, szerintem ennek köszönhetem, hogy a futas egy idö utan az eletem mindennapi reszeve valt, el is kezdtem utana olvasni, s hobbimma valt e sport. Mind a mai napig "veletek" futok, enyhe tulzassal el sem indulok kit nelkül, pontosabb adatokat produkal, mint a bena vasarlasu nyomi tempomerö oram, abszolut meg vagyok vele elegedve, s mindenkinek, aki a futas elkezdesenek gondolataval kacerkodik, csak ajanlani tudom a sportplusos kütyüket.
A termekek irant erzett szem. szimpatia miatt is böködi a csöröm mar ev eleje ota, hogy hogy lehet az, hogy amig a legtöbb helyen visszavontak sportbandet, mert tudjak nagyon jol, hogy nagy valoszinüseggel hibas, azaz nincs "mazlira" arusitas, holott biztos volt ott is raktaron es keszleten, s van sok tunya ember is, akit meg kene mozgatni, addig itt meg ki lehet tenni a vasarlokat a sorozatos csalodasnak, a termeket pedig a megbizhatosaga miatti "leszarozasnak". Az atveres szot azert nem hasznaltam es hasznalnam, hisz az ember belsö dolgokba nem lat bele, biztos, ahany nike haz, annyi szokas, lehetöseg es strategia;-), de ne haragudj, ha en ezt igy nem tartom szimpatikusnak.

A munkatokert egyebkent respect, teljesen jo, amit csinaltok! ;-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.04. 12:59:39

@angelday: béreljen már fel engem vki, sokkal jobban megoldanám, nem ilyen égés lenne a vége...
de komolyan van olyan cég aki pénzt ad ezért a lejáratásért? elképesztő.

angelday 2009.06.04. 13:06:11

@rrroka: nem ismerem én se a részleteket, de szerintem a megbízott reklámügynökségnél valakinek lepasszolják ilyenkor a feladatot, aztán mindenki szarik bele, azok meg elbaltázzák. Ez sajnos az ügyfél felelőssége lesz később.

zsolababe 2009.06.04. 13:14:13

az IPod-os chippel torteno meres nalam megbukott mert hol mukodott hol nem..szoval azt hagytam..maradok a Garminnal eleve csak azert vettem a chip-et, hogy a challenge-ben resztvegyek szoval.... viszont Nike cipot fogk hordani mindig is fuggetlenul hogy plus os avagy sem :)

DaMartian 2009.06.04. 14:58:58

@rrroka: de mi a fene az a Nike 93 gramm? Vagy csak én nem tudom? Úgy érzem magam, mint aki lemaradt valamiről! Ilyen hülyeséget szerintem nálunk senki nem csinál!

manor 2009.06.04. 15:56:48

Szóval egy nem is létező terméket hájpoltak? Itt már a konkurencia keze-lába lesz a dologban..:)

bodlac 2009.06.04. 16:12:14

Nem az emberi lélek tömege, vagy valami ilyesmi?

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.06.04. 16:31:12

@DaMartian: "Nem gondolnám, hogy egy futó divatból venne Nike cipőt! "
Szerintem, Te is tudod, hogy nem így van. Empirikus teszt: állj ki a szigetre a futókörre és számold meg, hogy részarányban hányan futnak Nike-ban. (megsúgom: baromi sokan, sőt szerintem a többség :) )
Majd ugyanezt ismételd meg, mondjuk, egy maratoni versenyen. ... Az áprilisi párizsi maratonon igencsak feltűnt, hogy alig láttam Nike-t cipőt a futókon, egyébként én vagy 6 pár Pegát elnyúztam előzőleg.

zsolababe 2009.06.04. 16:42:05

@Jozsef: Ha mar angelday egy korabbi posztban megjegyezte, hogy "az elet ertelme, hogy jol nezzunk ki a strandon" :) akkor az is fontos, hogy jol nezzunk ki a futopalyan:) ... na most a Nike cuccok es cipok messze a legjobban neznek ki es mivel minosegileg sem rosszabbak mas gyartok termekeinel logikusan azt valasztom ... tehat persze, hogy divatbol is vesznek nike-t.... epp ezert lehet szidni a Nike marketingjet, de azert az nem veletlen, hogy vilagszerte barhol korbenezel az utcan, parkokban, kulonbozo helyekn, ahol emberek futnak, bizony-bizony a tobbseg nike-t visel :)

bodlac 2009.06.04. 16:57:51

Ebben azért az is erősen bejátszik, hogy nálunk egyenlőre nem feltétlenül olyan cipőben futsz, amilyet akarsz, hanem amilyet kapsz. pl. Mizunot, New Balance-ot, Brooks-ot vagy Pearl Izumi-t beszerezni elég macera itthon, de még Asics is ebbe a kategóriába tartozik (azaz aki nem futó az nem is hallott róla, a Hervisben is csak túlárazott noname-nek fog tűnni). Esetleg ha elutazol az ország egyetlen futóboltjába. Én különben Saucony-t szoktam rengeteget látni, azt hiszem azért mert az ő áraik a legbarátságosabbak (bár nekem még sosem volt).

DaMartian 2009.06.04. 17:00:10

@Jozsef: szerintem a marketing hatása és a divat nem ugyanaz!!! A Nike márkaismertsége az amatőröknél a legmagasabb, ezért választják. Nekik a Nike és az Adi a sportmárkák (sőt esetleg még a Puma meg a Reebok, akik pedig sehol nincsenek futás terén) Sokan még csak nem is hallottak ASICS, NB vagy Saucony márkákról. Az, hogy a profiknál (itt nem a hivatásos futókra hanem a komolyabb runnerekre gondoltam) magasabb ezeknek a márkáknak az aránya annak az az oka, hogy ők már ismerik ezeket. De ennek szerintem még mindig nincs köze a divathoz. A komoly futóknál is azért elég magas a Nike arány. Náluk meg aztán a divat már szóba se jöhet!

balota 2009.06.04. 17:04:48

@angelday: pl. ezért is olvasnak az emberek futóblogot, mert itt elfér az is, ami nem Nike. Nem ellenkampányként írtam, amit írtam, hanem azért, mert sokan azzal jönnek a chip ellen, hogy oké, x Ft, de venni kell mellé egy +-os cipöt huszonezerért. Hát nem kell, csak lehet, de anélkül is használható arra, amire egyébként.
@rrroka: valóban kell, nem is írtam arról, hogy nem, csak a cipö-mizériát akartam rövidre zárni. Én iPod nano 4-gyel használom a chip-et, és még sosem volt vele fagyási, vagy nem-müködési bajom, viszont Zsola meg tapasztalt ilyet... De zenelejátszót amúgy is használnék, szóval egyszeri kiadás volt a szenzor + chip. Igen, egyszeri, mert ha lemerül az elem a chipben, tuti, hogy elemcserét fogok csinálni, mivel azt is lehet, nem kell új chipet venni. Nagyon jó a Nike kezdemenyezése, szerintem rengetegen kezdtek futni miatta, én is sokat lelkesedtem a futóblog indulásánál, és azóta is futok. Szerencsére ez a blog elsösorban a futásról szól, és csak másodsorban Nike reklámfelület, és ez jó.

TaDaM87 2009.06.05. 03:48:44

DaMartian 2009.06.04. 14:58:58
@rrroka: de mi a fene az a Nike 93 gramm? Vagy csak én nem tudom? Úgy érzem magam, mint aki lemaradt valamiről! Ilyen hülyeséget szerintem nálunk senki nem csinál!


lol és igazából daMartian a legnagyobb spammer, mert erre a kommentjére mindjárt jön egy válasz, hogy mi az a 93gramm, és hol lehet venni :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.05. 06:26:13

@TaDaM87: :DDD
@DaMartian: van vmi szuper, mindössze 93 grammos csukátok. persze a sapmben ki volt fejtve, de nekem ennyi maradt meg: nike, 93 gramm, zöld, drága, bunkók reklámozzák. :)
mégi mi a LÓFASZnak kellene egy babával futó kismamának ilyen versenycsuka???!!!

DaMartian 2009.06.05. 13:31:38

Ez azért furcsa, mert egyetlen 93g-s cipőnk van, egy Pekingi Olimpiára kifejlesztett SZÖGES SPRINTCIPŐ (Victory Spike) de nem hiszem hogy ebben bárki kismamákat akara futtatni... : ) Országúti cipőnk legkönnyebb a LunaRacer (ennek valóban zöld a talpa) de az 185g... Szóval még mindig tartom magam ahhoz, hogy ilyen hülyeséget NEM a Nike tett fel bárhová! Már csak azért sem, mert a LunaRacert sem nyomattuk sehol, pont mert nagyon kis réteget érint, és asszem csak a Spuriban volt kapható.. No ennyit a SPAM-elésről (csak hogy TaDaM87-nek is igaza legyen : )

bodlac 2009.06.27. 10:23:48

Az itt kibontakozott cipőtrendekkel kapcsolatos véleménycserével kapcsolatban gondoltam megnézem mi volt az UB csapatunkban a cipők márkaeloszlása:
Asics: 4, Nike: 3, Saucony: 2, Adidas: 1, Kalenji: 1. (Elázás okán egyel több cipő szerepelt mint futó.)

Vegyi Ali 2009.06.27. 14:11:22

Ha már pulzusmérőtesztes post, akkor én is ide írom a magamét. Geonaute CW500sd-t vettem (www.decathlon.co.hu/HU/product_8076938-53090968/)
30 kiló az ára. Ahogy az itteni kommentekből is levettem, a Decathlonos cumókkal az a fő gond, hogy könnyű alapból szart kifogni. Hát nekem is sikerült, de visszavittem, és szó nélkül adtak egy jót.
Szerintem az óra nagyon jól néz ki, jó nagy karakterek vannak rajta, ami szerintem futás közben előnyös (rázkódás mellett is jól látható). Sport módban pulzust, tempót (km/h, vagy perc/km) részidőt (50db), kalóriát (minek?), és távolságot mér. A távmérő szerintem azonos gyártótól származik, mint az egyetlen nem-GPS-es Garminé. A távmérés 1-5% közti pontosságú (papíron

Vegyi Ali 2009.06.27. 14:13:15

Te szennyláda blogmotor!

Vegyi Ali 2009.06.27. 14:16:58

Szépen megfogalmaztam, ez meg levágta.
Na röviden:
Hátrányok: ergonómiailag elég rossz, a gombok funkciói elég értelmetlenül vannak kiosztva. A gombok túl puhán, és ellenállás nélkül járnak. Könnyű véletlenül megnyomkodni őket.

Vegyi Ali 2009.06.27. 14:29:46

Jó tulajdonságok: Nincs számítógépes kapcsolat, de elég bőséges információt ad az edzés végén:átlagos pulzus, sebesség, távolság, mindezek körönkénti bontásban is. Megadja, hogy mennyi időt töltött az ember a célzónában, alatta, és fölötte.
Masszív felépítés kényelmes, jó minőségű anyagok. Szép design, a polar, Garmin órákkal szemben ez sportos karóraként is használható.

roni130 2009.07.08. 11:37:12

Sziasztok! ez az első kommentem itt a blogon. Én amatőrnek számítom magam, bár amióta az eszem tudom, sportoltam mindig vmit. Most 28 éves vagyok, és mondhatom, hogy újra "feltaláltam" a futást. Régebben, és itt ne csak a testnevelés órákra gondoljatok, annyit futottunk, hogy azt el se lehet hinni. DE!!! és itt jön a lényeg, akkoriban kézilabdáztam, és véletlenül helyettesítették a testnevelő tanárunkat, akinek az órák zöme abból állt, hogy fussunk ennyit, vagy annyit...szép lassan megutáltatva velünk, örökmozgókkal a futást. Ez a helyettesítő tanár pulzust számoltatott velünk, majd csináltunk egy erőteljesebb gyakorlatot, újra számoltatta, pihenés újra számol megint... hát kérem szépen új dimenziók nyíltak meg. És itt jön a kapocs a kommentekhez. Nem rég újra kezdtem futni heti rendszerességgel, vettem egy polar órát. nem kifejezetten futás specikust, de ár/érték számomra tökéleteset. nagyon szuper órának tartom és mivel szeretem a technikai kütyüket, mérnök lévén, igazán hasznosnak a használatát. (itt jegyezném meg, hogy van egy sport bandem, westendben lett vásárolva, de semmire nem tudom rábírni. nem mér pontosan, folyamatosan elveszti a jelet. ennek esetleges cseréjéről nem tud vki vmit? mármint olvastam, h talán jön újabb széria, stb. bármi) egy szó mint száz, tudni kell élni a technika nyújtotta előnyökkel, de nem hagyni, hogy átvegyék teljesen az irányítást.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása