Ultrabalaton libatöpörtyű nélkül

2009.06.23. 21:28 Winkler Róbert

Sokat hallottam már róla, de úgy nagyjából annyiban maradtam, hogy a Balaton-körbefutás perverz srácok évi rendes jutalomjátéka. Most, hogy egy kicsit beleláttam, szerintem még súlyosabb, mint egy elfajult parti a Hitlerjugend-évzárón. Vagyis a maga módján nem rossz, de a kívülállók számára elég ijesztő.



Csapattársaim, a "Nike Lakers" váltó tagjai megvetően ledeviánsoztak, amikor megtudták, hogy én futok, aztán anyám valahol összeszed, és autóval elvisz az ősi (1981) családi badacsonyi sasfészekbe, ahol kipihenem a fáradalmakat. Mert nagyjából én is a tihanyi starthelyen tudtam meg, hogy megy az UltraBalaton: a csapatok együtt mennek végig, a váltótárs a közös szervizautóba ül be, időnként előremennek az autóval, hogy tapssal, üvöltözéssel és kerepléssel biztassák a versenyzőt. Igényesebb csapatok biciklit is visznek, és két kerékről tartják szóval az épp futó csapattagot, a bringa csomagtartóján izolöttyök, meg kinek milyen sztárallűrje van, nem rossz. Én pedig mindebből kihúzom magam. Valóban antiszociális viselkedés, jövőre megpróbálok rendesebben viselkedni.

Amiért a buli ultraperverz, hogy oké, hogy sokat fut az ember, én például elindultam Tihanyból, és Dörgicsén váltott DaMartian, de magánszorgalomból azért még elfutottam Monoszlóig, mert anyám nem talált oda egyből Dörgicsére, és tovább futottam, meg ne fázzak, így lett végül 27 kilométerem. De nem is ez a perverz, hanem hogy eljő a délután, és én már harmadszor zabálom halálra magam, aztán az este, amikor lemegyek a faluba rétesért, aztán megnézem a konföderációs kupa aktuális meccsét, de a csapatból valaki még mindig fut. És amikor a másik meccs ismétlését adják, este 11-től, még mindig, legalábbis 22:32-kor Rita SMS-ben tájékoztat, hogy már fejlámpás-láthatósági mellényes a móka, és Siófoknál tartanak. Ekkor nagyon élvezem, hogy deviáns vagyok, bár kellő lelki rákészüléssel nyilván a világ legjobb bulija ott cidrizni a bringán éjjel háromkor, és a Szomszédok második évadjáról beszélgetni a szellemileg leépülőben lévő futó csapattárssal.

Nagy haverkodás nincs, Szaszával összefutok a klotyó felé félúton, de ő itt szervező, smúzolásra nincs érkezése, Ras ("Futóblog Allstars") is csak köszön, Zsola állítólag itt van, de őt egyáltalán nem is látom.



Hogy valamit a saját futásomról is szivárogtassak: mivel hétköznap olyan 140-150 pulzussal szoktam futni, azt terveztem, hogy inkább a 140-re állok rá, abból baj nem lehet. De ugye ember tervez, a rajt után sok emelkedő volt, meg nagy tömeg, és engem a túl lassú tempó ugyanúgy fáraszt, mint a túl gyors; elég hamar kiderült, hogy 160 alá egy percre se megyek. Érdekes ez a verseny-pszichózis, hogy az ember a világért se akar hős lenni, és elvérezni féltávnál, de ha már megelőztünk valakit, nem lassíthatunk le, mert mekkora ciki, ha aztán visszaelőz. Ugyanez van sajnos autóval-motorral is, hogy a gyorshajtás egy öngerjesztő folyamat, és rettentő nehéz visszavenni. Hát most se sikerült.

Megtudtam például, hogy Vozár Attila, aki persze jóval előttem futott, egy rakás táplálékkiegészítőn kívül hálom kiló libatöpörtyűvel és lilahagymával versenyez, utóbbi - állítólag, mert én nem láttam a cuccot - arra jó, hogy ha megfázna futás közben, kihúzza a lázat. Meg a lehelete nyilván ritkítja az üldözőbolyt.

27 kilométernél, amikor végre Monoszló térségében anyám feltűnt a fehér Suzukival, már nem sokat értem, fokozatosan merevedtek a végtagjaim, bár pár kilométert még nyilván elketyegtem volna. Már azon is csodálkoztam, hogy korábban, valahol Szentantalfa térségében egy frissítőpontnál alaposan és nem túl sportszerűen irgalmatlanul bezabáltam dinnyéből, egyáltalán tovább tudtam futni.

A frissítőpontok egyébként elképesztő dőzsölésben úsztak, szerintem egy átlagos hurghadai all inclusive svédasztalt le is nyomtak volna. Szőlőcukor, izo-izék, barackbefőtt, banán, dinnye, mogyoró, ananász – esetleg Vozár Attila titkosfegyverét, a libatöpörtyűt lehetne még jövőre elterjeszteni.

Legnagyobb csodálkozásomra semmi bajom nem lett. Menet közben úgy éreztem, alakul egy vízhólyag a talpamon, de a Structure Triax hosszú távon is tökéletes. És megúsztam a szokásos nyavalyákat, se mellbimbó- se combkopás, meg vagyok elégedve, legfőképp persze az 5,5-ös tempóval 19 kilométeren, és a 6,2-es átlaggal 27-en. Végül a 32 váltóból 16. lettünk. Az igazi baj, hogy elkezdtem érezni azt a jellegzetes tarkótáji bizsergést, amit a futók nagy része már unalomig ismer: maraton, maraton, igazából nem is olyan reménytelen!

35 komment

Címkék: helyezés ultrabalaton triax frissítőpont barackbefőtt

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr541204283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boibo 2009.06.23. 22:09:01

Gratulálok!
Nem igazán állt mellétek az időjárás: nappal eső + szél, éjjel dög hideg (6 (nem tévedés: hat!) fok volt) - de hát ez egy ilyen verseny, tavaly meg volt vagy 38-40 fok a napon. A dőzsi a frissítőpontokon nem csak a "kifutott" energia pótlására szolgált, kellett a hideg ellensúlyozására is.
Libatöpörtyűt meg lilahagymát nem keresett senki. Viszont többen reklamáltak kóláért és sörért. Meg volt egy orosz (?), aki szendvicset akart, meg is sértődött rendesen, hogy az pont nem volt (kb 20 féle más egyébből választhatott volna).

SzuMe 2009.06.23. 22:42:12

Gratulálok Nektek. A maraton innen már simán megy. Én úgy kezdtem, hogy félmaraton, rá két hétre megint, rá két hétre megint, aztán két héttel később egy maraton. Kibírható volt. 1:52, 1:45, 1:38, 3:54 :)

almee 2009.06.23. 23:19:27

Nekem is 1:52 volt az első félmaraton, szeptember 6-án ismét ott leszek.

Robikám! Gratula. Tényleg nagy volt az UB, az éjjeli rész is, de Tihanyba befutni pirkadatkor volt maga a csoda!

De azért mégis az az igazi betegség, aki egyedül 1 huzamban 21 óra alatt futja a 212 km-t. Óránként 10k majd 1 napig. Hihetetlen!!!!

zsolababe 2009.06.24. 01:29:39

Gratula:) Azert nem lattal mert en is antiszocialis voltam.. bar odamentem a rajthoz utana gyorsan lehuztam reggelizni kavezgatni es dorgicsen jol levaltani Szilard baratomat... de ahogy letudtam az en reszemet mar rohantam is mert Matrahazan volt koncertem este.. szoval igazolt devianssag volt:) tenyleg az lett volna ajo ha egyutt marad mindenki de a tobbiek ezt megtettek helyettem:) vegul is a Futoblog Allstars a 4.lett ami nem olyan rossz eredmeny.. en pl... kb masfel perces ezrekkel futottam jobbat mint terveztem pedig emelkedok voltak es sok terep az elejen.. de hat elkapott a verseny annak ellenere, hogy meg igy sem hajtottam magam ..szerintem 150 fole egyszer sem ment a pulzusom mert nem tudtam jol felmerni a tavot mer mostanaban elhanyagoltam a hosszufutasokat es nem emlekeztem hogy a 21km az mekkora es feltem nehogy elfussam magam az elejen :).. felesleges aggodalom volt :) eggyel batrabban fogok most mar nekiindulni a maratonnak nov 22. Philadelphia(Rocky Balboa) plane ha elotte futok egy velencei tavi szupermaratont is 58km :)))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.06.24. 08:11:45

Gratulálok! Én már csak azt nem értem, hogy ha 5,5-es kiliket futottál, hogy ért a csapat 1:20 alatt Dörgicsére...

2009.06.24. 08:44:38

Hm, jó ez a poszt, az ilyeneket szeretem, rendesen kedvet csinálnak a kis (futópados) edzésemhez. Egy dolgot viszont magyarázzatok már el nekem, mert frankón elképzelni se tudom: hogy lehet ENNI egy verseny alatt? Megálltok és esztek? Vagy megragadtok egy szelet dinnyét és (lassabb) futás közben elmajszoljátok? A vizes témában már van tapasztalatom, kis pohárban osztogatták tavaly a Coca-Cola női meneten, igazából ha szájba megy, ha mellé, jól jön így is-úgy is, de hogy kaja...?

M.Islander 2009.06.24. 09:27:29

gratulálok a 27 km-hez - én a szokásos heti 21 km helyett egyszer futottam 31 km-t és valahogy nem kívánom azóta sem :o)

az animal pack v. valamelyik rokona is játszott?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.06.24. 09:48:20

@wannabeskinny: Először jön a banán meg a szőlőcukor, aztán a szendvics, a lángos, sör és még minden, ami ehető. Nem futás közben, de mivel váltóversenyről van szó, két futás közötti 2-3 órában simán belefér bármi, és kell is, nemcsak belefér. Aztán jöhet az idevágó futo.blog.hu/2009/06/07/nagydolog_volt_mar

2009.06.24. 10:03:35

@pif: Ja hogy a VÁLTÓHELYEK a frissítőpontok, ahol van a nasi! Azt hittem hogy egy-egy szakasz alatt, miközben fut a delikvens, jön egyszercsak egy terülj-terülj asztalkám, ahol leállhat inni, meg enni egy kis dinnyét... Na, egyszer majd, ha már jól futok és eljutok egy ilyen kaliberű versenyre, magam is meglátom... remélhetőleg még ebben az évszázadban.

air23 2009.06.24. 10:21:19

@pif: Sztem Winkl Air a verseny előtt/nevezés után a NIKE XS TEAM-ből átigazolt a NIKE LAKERS csapatba (ezért lehet, hogy a neve nem ott szerepel, ahol futott). Így az eredménye az első szakaszon: 01:55:54, ami 5:58 min/km-es átlag.

DaMartian 2009.06.24. 12:50:16

@air23: Így van, történt egy csere. Az XS első etapját Ossó Zoli futotta : ) Aztán csak győztük nézni a hátukat!
@Skinny: én futás közben csak banánt eszem, azt csak megmarkolom betolom arcomba és minimál rágással futás közben már nyelhető is. Aztán jön a szőlőcukor, de SZIGORÚAN VÍZZEL! Az első versenyemen próbáltam futás közben szőlőcukrot enni. Nos ÉLETVESZÉLYES víz nélkül szétrágni futás közben, mert amikor levegőt veszel a finom por lemegy tüdőig és fulladozhatsz! Hosszabb távokon 5-6 kilivel a vége előtt pedig jön a gél... Ennyi! Nekem eddig ez bevált, de gondolom mindenkinek egyénileg bevált receptje van. A többit valóban két váltás között lehet fogyasztani, bár nekem a 2. futásom előtt 20 perccel elfogyasztott sajtburger már nem tett jót! Igaz "nagydolog megvolt már?" téma nem jött közbe, de hogy vagy 15 másodpercet lassított rajtam kilinként az is biztos. Hülye voltam, majd tanulok belőle! Vagy nem : )
Winklairnek gratulálok, féltem hogy elcammogja az elejét, de kb 20!!! percet hozott azon az időn, amit a csapatvezetés (ÉN : ) tervezett neki! A többieknek is nagy gratula! Petinek, Bertinek és Ritinek külön köszönet a kitartó biciklis kíséretért!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.24. 13:55:33

maraton bizsergést tényleg mindig érezni, legerősebben félmaraton célegyenesben és a befutó után. :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.24. 14:05:02

@DaMartian: nagy buli lehetett, de nem mondom, hogy a Fishing on Orfű fesztiválon, a zuhogó esőben Quimby koncerten rátok gondoltam. :) persze másnap eszembe jutott, hogy volt nagy futó buli is, de lesznek szívesek jövőre nem egy időpontra tenni! :D
eltanyáltam a lépcsőn, egy napig azt hitem eltört a mutató lábujjam, de csak befeketedett, és fájt, ma már szinte semmi baja, majd megyek kiprobálni.
ezt a hónapot nagyon ellógtam, a térdfájás miatt alig futottam, most meg a nyaralás miatt kimaradt egy hét (pedig kellett volna orfűre a csuka, marha szép hely futásra!), a legutóbbi 15 kirit pedig az edzésnaplóba felejtettem el berögzíteni. :/

nagy gratula a teljesítőknek! eredmények, fotók, holmerre?

2009.06.24. 14:08:31

@DaMartian: ohh, köszi a részletezést. Én momentán nem tudom magam elképzelni, hogy egyek futás közben vagy akár előtte, de nyilván ez amiatt van, hogy sokkal rövidebb távokat futottam és futok. Na majd megtapasztalom úgyis... Már csak azt kérdezném, hogy mi a pék az a GÉL...? (Na meg hogy a szőlőcukornál akkor konkrétan megállsz, bekapod, ráiszol, szétrágod, lenyeled és aztán futsz tovább? Vagy vízzel együtt lehet futva is?)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.06.24. 14:21:06

@zsolababe: Neviccelj, ott leszel a Philly Marathonon nov 22-en? En is - eletem elsoje, remelem tulelem... Mas is lesz ott ebbol a blog tarsasagbol? Egy ideje lelkesen olvaslak titeket, de mivel ideat elek, nincs sok alkalmam osszefutni veletek.

WinklAirnek koszonet az elvezetes posztert es nagy gratula minden futonak, /me irigy irigy, jo buli lehetett!

DaMartian 2009.06.24. 14:42:50

@wannabeskinny: a GÉL energiazselé. Olyan összetételű trutymó, ami pótolja az elhasznált dolgokat, és kb. fél órára való "üzemanyaggal" lát el, és az állaga miatt gyorsan felszívódik. Olyan, mint a gyümölcsszirup (az íze is : ) ezért sokan vízbe keverve viszik be, mert túl tömény, de én bírom, csak utána szoktam ráinni. A szőlőcukorral meg azt csinálom, hogy fogok kettőt-hármat, kocogás közben bedobom a számba, majd rá 1-2 korty víz. Amikor a víz a szájban van szétharapom a szőlőcukrot, így le tudom nyelni, de a vízzel együtt nem porzik úgy, hogy félremenjen. Így gyakorlatilag nem kell megállnom a frissítőponton, csak pár méterre lelassítani. Prága maratonon anno az utolsó frissítőpontnál iváshoz belesétáltam picit...abban a pillanatban lemerevedtem, volt vagy 2-300 méter, mire újra normálisan össze tudtam szedni a mozgásomat.

zsolababe 2009.06.24. 14:43:46

@rrroka: hogy lehet, hogy nem viszel magaddal cipot a nyaralasra? hogy akartal futni? mezitlab?
nincs olyan nyaralas akar csak egy hetvegi is hogy en ne vigyek cipot magammal :)
@doncii: merrefele elsz? en most pl. Miamiban vagyok epp.. de vasarnap indulok fel ny-ba motorral.. szoval az elso nap giorgiaban futok Savannahban masodik nap Virginiaban Emporioban ha ezek valamelyikeben laksz akkor futhatunk egyet :) vagy pedig NY Westchester county :)

FutoBolond 2009.06.24. 14:45:32

@DaMartian: en szolocukorkent dextro energyt tolok, azt meg sosem tudoztem le (valami olyan anyaggal tombositik, amitol nem porzik).

weakest link 2009.06.24. 14:49:51

Tényleg GRAT minden UB-osnak!!!!! Vasárnap tekertem a balatoni kerékpárúton egy laza nyolcvanast és annyit futóblogos pólós embert láttam, hogy nekem már olybá tűnt, mintha az lett volna a verseny hivatalos meze... :-) Jó volt látni őket! Talán jövőre én is futok...
Apropó, lesz még futóblogos póló valamikor??

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.24. 15:38:30

@zsolababe: egyrészt fesztiválozni mentünk fele időben, másrészt nincs kocsink, így minimalizálni kellett a felszerelést amit cipeltünk. :)
persze lent utólag eszembe jutott, ha plusz szatyorba (akárhogy pakolsz, egy plusz szatyrod mindig lesz...) pont elfért volna a cipő is, de mostmár mindegy is. majd visszamegyek még körbefutni. ;)

svrider AKA stig · http://riderblog.hu/ 2009.06.24. 17:26:14

off: zsola, hány nap, milyen motorral? :) nem szeretnél nálunk is vendégbloggerkedni? :)

FutoBolond 2009.06.24. 17:46:55

Hetvegen szereztem meg en is a futoblogos polomat a vaci utcaban :)

lillie 2009.06.24. 19:12:24

Sziasztok, most regisztráltam, ez az első hozzászólásom.
Én is futok ősszel maratont az USA-ban, a Richmondit!

dpspeti 2009.06.24. 22:56:30

--OFF--

@DaMartian: Valamelyik komment áradatnál te válaszoltál a sportbandes kérdésekre, ezért merek én is irni... nekem 2 is van belőle, de mindkettő beázott, és ma már feltölteni sem hajlando a futást a jobbik állapotban levő.. a kérdésem az, hogy mit tudok tenni, ha blokkot nem raktam el, de persze tudom, hogy hol vettem...de én nem tartom valoszinunek, hogy blokk nelkul szobaállnának velem :( Egyik sem használható már normálisan eléggé elszomorodtam :( Koszi a választ

---ON---

dpspeti 2009.06.24. 23:18:47

Ugy látszik most a nike oldala halt le, belenezve a forumukba sokmindenki kuzd azzal, hogy nem tudja feltolteni a mai futasat... szoval akkor ez globális...de attol meg az alapkérdés megmarad...mit tudok tenni blokk nelkul?

dpspeti 2009.06.24. 23:20:30

Oks ezt a kérdést is torlom...már reagaltal hasonlo kérdésre...sorry... a lényeg, h semmit nem tudok tenni...

zsolababe 2009.06.25. 00:42:29

OFF @svrider: 3nap ossz-vissz es ez is csak azert mert nem akarok nagyon elfaradni 2500km az egesz :) egyebkent egy HD Heritage nostalgie 92' elvileg softtail de merevvazas plexi nelkuli szeleskormanyos gyonyoruseg:) nem a legkenyelmesebb de jo vele motorozni... itthon egy HD Road King-em van(szigoruan karburatoros:D) atepitve egy kicsit... szoval en maradok a tradicioknal es az amerikai vasaknal ...Pearl Harbor is volt az Isten szerelmere :))))

HelloJozsi 2009.06.25. 07:18:23

@rrroka: Orfűn mi tavaly voltunk, nagyon jókat futottam, kár volt otthon hagynod a csukát. A két tipikus útvonalamat ki is tettem: www.futoterkep.hu/cimkek/Orf%C5%B1/

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.06.25. 08:02:40

@air23: így már érteeeeeeem.
Engem is belassított az a másfél sajtos tejfölös lángos, amit a 3. etapom után az arcomba toltam. Éjjel 2-kor Fűzfőről kicsit nehéz volt már továbbindulni...
Én a kis víz-kis iso-banán-szőlőcukker-víz sorrendet szoktam a frissítéseken követni, most az UB-n viszont a dinnye nagyon bejött!!!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.25. 08:46:20

@NJoco: a tó kör majdnem annyi mint egy sziget kör... ;) szép útvonalak!

DaMartian 2009.06.25. 10:47:30

@dpspeti: hát ahogy korábban is írtam, ez sajnos bürokratikus kérdés. Blokk nélkül nem tudod igazolni a vásárlást az üzlet pedig nem tudja lekönyvelni a reklamációt, vagyis nem tudnak foglalkozni a kérdéssel még abban az esetben sem, ha igazad van és maga a reklamáció jogos... Annyit lehet tenni, hogy júliusban amikor lesz új SportBand beújítasz egyet. Az ígéretek szerint ez már tökéletesen fog működni, de majd szépen elteszed a blokkot, hogy ha mégis bármi gáz van, ne kerülj újra hasonló helyzetbe. Addig is van még használható ötletem, ha érdekel írj privátban!

DaMartian 2009.06.25. 10:51:45

@dpspeti: a Nikeplus oldal átalakításon megy keresztül, ezért kiírták, hogy egy ideig karbantartás lesz. Tehát nem a gépetekkel vagy a kütyütökkel van a hiba, és hamarosan helyre fog állni a rendszer!

szazso2 2009.06.25. 11:33:12

tetszik a poszt, Winklair nagyon jól ír, nagy élvezettel olvasom, a futós blogokat, a totalcaros írásokat és egyebeket is. JÓ A STÍLUS. és egyúttal csodálom, hogy ennyit, és ilyen kitartóan futsz. Nem gondoltam volna, hogy ennyire elkap a futás. De hajrá, példaértékű. nekem nem akaródzik 2-3 hétnél többet futni...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.25. 15:53:17

@szazso2: lefogadom, hogy a cikkei felét hosszúfutás közben írja, vagyis próbálgatja, fogalmazza, otthon meg már csak le kell gépelni. újság/blogíróként futás közben tulajdonképpen tud dolgozni az ember, ami szerintem tök jó. :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása