Hallgass a szívedre

2010.11.11. 08:30 szasza75

Míg Józsi vidéken csavart be a szerkezetébe 9 km-t, addig én a Pilis és a Budai-hegység ösvényein szaladtam a Piros 85 elnevezésű rendezvényen. Erre a futóversenyre nem készültem (hangsúlyos a Nike félmaraton volt) pedig a maga 88,5 km-es távja indokolttá tette volna. 2 hete beláttam, hogy sem fejben, sem testben nem állok kész maratoni célkitűzésem teljesítéséhez, ezért azt a tervemet dobtam és kerestem számomra nagyobb élvezeti értékű futókalandot.

Első gondolatom az volt, hogy nem is írok ide róla. Jó hosszú táv, megint csinált valamit, ami kicsit túlmutat a normalitás határán. Ami miatt mégis írok, az egy olyan felismerés amit nem mástól tanultam, hanem magam tapasztaltam meg. Ehhez a távhoz (hiszen nem erre edzettem, illetve az elmúlt 3 hetet kivéve nem is futottam terepen) cseppet sem éreztem magam felkészültnek. A verseny ugyan nagy kihívás, de a kellemes idő és fantasztikus környezet mégis inkább arra sarkalt, hogy tudatos erőbeosztással kipróbáljam mire jutok. Nem volt például kérdés, hogy az út során eljön a kalapácsos ember: egyfajta ismerd meg önmagad játékká vált, közben fuss Csillaghegyről Dömösig, onnan Dobogókőre, Nagykovácsi, végül a János-hegy érintésével Budaörsre. 

A stratégia egyszerű: beállítottam a pulzusmérőmet 151-es maximumra, ha elértem, lassítottam, ha éppen emelkedőn voltam, gyaloglásra váltottam, ha éppen egy jól futható lejtőn voltam, szintén lassítottam. Nem tudom, miért pont 151-re. Talán azért mert az az a határ ahol még könnyen tudok folyamatosan beszélgetni, illetve az egész mozgásnak egy kellemes ritmusa. Nagyon azért nem lazsáltam, ha visszaesett 142-143 körülire akkor ismét gyorsítottam, tempót váltottam. Egyszerűen hangzik, nem? :)

Pulzusgörbe piros, szintrajz zöld:

Már a rajtnál kirobbant mindenki, a mezőny végéről néztem a távolodó hátakat. Fejben még nehezebb volt elviselni, hisz ez mégiscsak egy verseny. Lassan bemelegedtem, ráhangolódtam a mozgásra, kialakult egy belső ritmus, a terepviszonyokhoz illeszkedő lépéshossz. Nem kapkodtam a levegőt, emiatt nem is ventiláltam, nem lettem szomjas stb. Rátaláltam egy időtlen egyensúlyi állapotra egy gyönyörű környezetben, és azt csináltam amit szeretek és kikapcsol.

Nem nagyon futottam másokkal, nem kellett alkalmazkodnom, ez az én tempóm volt. Persze volt kontroll is a kezemen, hogy ne feszítsem túl a húrt. Az órák csak teltek és teltek, észrevétlenül. Közben persze kellett enni, inni, egy kis só önteni a számba, bekeverni az izoitalomat. Pár óra mozgás után persze természetes a testi és lelki fáradtság, avagy a fokozatos leépülés. Egy műszaknyi munkaidő után érzékenyebbé vált a talpam, elnehezült a lábam, hanyatlott a figyelmem, és az izmok is bitang módon elfáradtak.

Ez egy extrém táv, extrém körülményekkel, ami viszont ebből adaptálható bárki számára az a következő:

  • Ha a megszokottnál hosszabb távra indulunk el futni (akár lehet ez egy maraton, félmaraton), ne fussuk el az elejét, inkább kezdjünk lassan.
  • Érezzünk rá arra a ritmusra, amiről azt gondoljuk, hogy a tervezett távon túl is tudnánk futni.
  • A tervezett tempót a verseny előtt érdemes begyakorolni.
  • Hasznos a pulzusmérő használata, segít, folyamatosan informál. Sok gyakorlás után erre már nem is lesz szükségünk, futás közben érezni a könnyed állapotot.
  • Határozzunk meg egy tempót/pulzust ami felett nem szabad futni, csak a célegyenesben.

Persze az is lehet, hogy ezek a felismerések csak számomra nyújtottak újdonságot és mindeni számára nyilvánvalóak. A módszer meggyőződésem szerint jó. Magam számára már csak csiszolgatnom kell. Rövid távú célom annak a kikísérletezgetése, hogy bizonyos távon/időben, mi az a terhelés/tempó/pulzusérték amit a célig elbírok. Hosszútávú célként pedig azt fogalmaznám meg, illetve annak a gyakorlását, hogy hogyan lehet (súlycsökkenés, edzésmódszerek) azonos pulzusértékhez gyorsabb tempót elérni.

A verseny számomra, meglepően jól sikerült, ma úgy hiszem, hogy nem csak a ráhangolódás segített, hanem a fenti módszer miatt!

Persze ne gondolja senki, hogy a TV kapcsolóját hátradobva és a pulzusmérő mellkaspántja felcsatolása után a módszer máris működni fog. Több év alatt igen sokat kell futni hozzá, és persze sok mindent meg kell tapasztalni. Nekem is sok ezer kilométerre és jó pár évre volt hozzá szükségem.

43 komment

Címkék: beszámoló élménybeszámoló küzdelem felkészülés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr792418203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xhege 2010.11.11. 08:55:51

Jó kis futás lehetett. Hasonló módszerrel szeretnék felkészülni az első maratonomra. Remélem 1-1,5 éven belül összejön.

HelloJozsi 2010.11.11. 10:07:40

@xhege: szerintem az 1év azért sok, nyugodtam megpróbálhatsz egy 4-4.5 órát elsőre :D

HelloJozsi 2010.11.11. 10:08:59

Hogy a poszthoz is hozzászóljak.
Mivel nem vagyok teljesítménykényszeres, ezért én szinte mindig így futok. Aminek az az eredménye, hogy ritkán döntök csúcsokat, viszont mindig élvezem a futást.

pumchi 2010.11.11. 11:01:55

Ó, ekkora linkelést, Szasza. :) Mintha nem tudnád évek óta ezeket a dolgokat... :)
Meg kell nyugtatnom mindenkit, hogy übermensch valóban nem létezik, de a munkának nem 6 év után jön meg az eredménye, mint ahogy Szasza próbálja meg eladni. :)
No, mindegy. A lényeg az, hogy megijesztettelek azzal az MB-vel, és elkezdtél komolyan edzeni a maratoni bohóckodás helyett. :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.11.11. 11:35:20

@szasza75: Ilyen hosszú futás során hányszor állsz meg olyan dolgok miatt, mint evés, ivás, WC stb? Egy ilyen megállás átlagban hány percet vesz igénybe? Honnan tudod, hogy mikor kell az izoitalt bekeverni, vagy a sót nyalogatni? Mik a jelei az ilyen szükségleteknek?

M.Islander 2010.11.11. 11:53:50

a sónyalásról kérek további infót, én eddig ezt a kecskékre hagytam, de hosszabb távon tényleg annyi sót veszít a zember, hogy kérek tippet az adagolásra, ill. milyen távon érdemes.
nem elegendő belekeverni az izólöttybe?

M.Islander 2010.11.11. 11:55:56

BTW 151-es pulzus nálam a kelleténél nyugisabb tempót jelent, a félmaratont/maratont 175-ös HR-rel nyomom és ettől még nem purcanok ki (185 felett érzem úgy, hogy anaeróbbá válik a folyamat).

pumchi 2010.11.11. 12:41:50

Szasza szerint a sok kalandom (értsd: hibám) alapján én is tudnék tanácsot adni.
Én az fizsóra esküszöm...
Maraton: odamész, lefutod, megvárod, míg lecsöpög, oszt kész.

Mint már sokan leírták: evéssel, ivással soha nem várjuk meg, míg éhesek, szomjasak leszünk. Bár nekem maratonon még nem kell ennem verseny közben, ha előtte jó volt a szénhidrát-feltöltés.
A sópótlás meg folyamatos, főleg, ha izzadunk. A szükséglet jele: futsz, és még legalább egy pár km-en keresztül ezt tervezed. Maratonig nekem csak izó, ultrán, főleg ha már nem bírom az édeset, alap a sós perec majszolgatás.
Izó nélkül egy erős 10-est sem mernék megpróbálni (sajnos nekem is 190 körüli BPM az erős, legalábbis én 160 alatt képtelen vagyok futni).

Egy Szasza pedig csak akkor áll meg, ha elgáncsolják. Legalábbis én ezt tapasztaltam. :)

Kb. ezzel minden tapasztalatomat átadtam. :)

Bjulis · http://8mp.blogspot.com/ 2010.11.11. 13:21:03

10 óra, atyaúristen. És minderről csak a pulzus meg az izo világában beszéltek... Ez számomra kicsit felfoghatatlan egyelőre. Minden elismerésem!!!

xhege 2010.11.11. 14:15:03

@NJoco: a teljesítés a lényeg, nem hajszolok egyéni csúcsokat :)))))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.11.11. 17:08:53

@azilinha: huh, hát ez nagyon egyedi, mikor mennyi iőre állok meg, amennyire feltétlenül szükséges. Sőt cél az hogy ez igen rövid megállás is legyen. Ha megállok leülök, nehezebb továbbindulni.. Szerintem a leghozzabb, amit 1 ponton töltöttem max 3-4 perc, ahol ettem is egy falatot, kibontottamn egy csokit.
A pulzusgörbén ahol leesik a pulzs ott megálltam. WC-re nem nagyon jár az ember 1-2 szer talán előfordult.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.11.11. 17:11:59

@mîkæl: sónyalásba nem vagyok profi. nem is tudom tudományos ismeretekkel alátámasztani, de ha meleg van és hosszú tart egy ilyen esemény akkor sót pótolni kell.
Volt olyan hogy a gyomorfájásomat mulasztotta el és azt mondják a tapasztaltak, hogy a folyadék felszívódását is elősegíti. Nekem idáig bevállt. Nem nagy kunszt, kis mekis zacskó feltém szájba önt és utána ráküldök valami folyadékot.
Lehet kapni sópótló tablettát is.. valaki ilyet használ.

M.Islander 2010.11.12. 09:21:49

azért félmaratonra gondolom elegendő a felszolgált banán-citrom-izó kombó, de a legközelebbi maratonra viszek sót is
mikor érdemes pótolni? vagy preventíve használod?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.11.12. 09:30:06

@mîkæl: szerintem maratonhoz még nem szükséges a só, hacsak nem kánikulai meleg van és nagy a folyadékveszteség. banán-izo kombó tökéletesen elég, maratonra én 1 gélt szoktam vinni...és nem eszek banánt.

pannonfunk 2010.11.12. 10:54:45

Huh, ez nagyon durva lehet egy ilyet lefutni, gratula!

Folyadék, só kérdéshez: ugye ilyen időben, mint ami most van, egy 8-9km/h-s tempóban 10 km-t lehet futni mindenféle folyadékutánpótlás nélkül? Az a tapasztalatom, hogy előtte iszom kb. 4 dl folyadékot, és a futás után sem vagyok szomjas.

Ez a gél micsoda? Tavasszal szeretnék kíváncsiságból egy félmaratont lekocogni, lehet, hogy ahhoz már kellene valami cuccot vinni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.12. 11:47:03

@pannonfunk: 10 kmt szerintem nyugodtan futhatsz frissítés nélkül, de ez egyén függő...
a gél egy szénhidrát zselé, kb mint egy sürített iso ital, könnyen szállítható profi szénhidrátforrás...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.11.12. 12:37:36

@pannonfunk: szerintem félmaratonhoz még nem kell.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.11.12. 13:27:19

Félmaratonhoz én (nyár kivételével) nem szoktam semmit vinni. 30 km-hez viszont legközelebb viszek egy kis vizet kulacsban.

-Mariann- 2010.11.12. 14:48:17

@szasza75: @azilinha: szerintem ez egyén függő. Én szeptemberben az első félmaratonmhoz vittem energiazselét, nem ittam iso-t és nem ettem banánt sem, csak víz.
Az ELLENFÉLmaratonunkra egy energiaszeletet tettem el, akkor mondjuk elég volt 2-3 falat belőle.
Nekem azért kell, mert nagyon éhes tudok lenni. (Állandóan az vagyok mióta futok. :D)
..és "éhes ember a rendszer ellensége" :P

Persze ha edzek 15-16 km minden nélkül ilyen időben simán, de hazamegyek és mindent megeszek! :)))

A másik, hogy Ti már nagyon sokat szoktatok futni, meg régóta, teljesen hozzá vagytok szokva. Én is érzem, hogy már sok minden változott, a szervezetem teljesen hozzászokott ezekhez a terheléssekkel, már automatikussá v. inkább természetessé válik, hogy mikor mit eszem, iszom edzés előtt, mennyivel...stb nem is kell szinte figyelni, de aki nincs még hozzászokva, most kezdi, annak ez eleinte nem így megy. Tudom magamról, mivel még most lesz kb. fél éve, hogy elkezdtem futni, és még nem felejtetettem el, hogy eleinte ez azért nem ilyen volt. :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.11.12. 15:39:01

@Road Runner 77: igaz egyedfüggő

valamelyik nap futottam reggel 17 km-t másfél ór avolt kb, reggel, előtte nem is ettem semmit és igazán utána sem nagyon...

-Mariann- 2010.11.12. 16:43:02

@szasza75: látod?! :)
Én múltkor egy laza reggeli 6 km után is kétszeres mennyiségű reggelit kellett egyek, hogy tudjak dolgozni, oda tudjak figyelni.

chrono 2010.11.12. 19:49:19

@Bjulis: Csabi idén lazán ment 7:42, ha készült volna és tolná 7:30 alatt letudná a P85-öt

doncii · http://doncii.blogspot.com 2010.11.12. 23:23:21

Sracok, ezert kell sok sok versenyre menni, hogy megismerd a tested. Zsola meg szasza lefutnak marathont zsele nelkul. Nekem meg pontosan 1:10 oranal kell az elsot betolnom es utana kb. fel orankent egyet. Kisakkoztam az idok soran. Amugy egy ev korkulonbseg van harmunk kozt, kb ugyanolyan magasak es 6-8 kg-on belul a sulyunk, szoval ez tok szubjektiv, ami neked jo. (mondjuk szasza ultras, szal vmi kib.ott hatekonyan mozog - gondolom, 1g cukorral felmegy Dobogokore meg vissza :))

Annyi tippet adnek, hogy ha egy versenyen kitapasztaltad, hogy mondjuk 1:20-nal lettel ehes, akkor onnantol 1:10-nel egyel, ugyanez ivassal. Ne vard meg amig jelez a tested, ha sokat futsz ugyis tudod mikor lesz szomjas, elotte kicsivel mar adj neki. Nagy kulonbseget jelent az idodben majd, meg a kozerzetedben is.

monerd2 2010.11.13. 03:56:08

@mîkæl: "a félmaratont/maratont 175-ös HR-rel nyomom és ettől még nem purcanok ki (185 felett érzem úgy, hogy anaeróbbá válik a folyamat). "

a 175 az most melyik? gondolom azért nem tök ugyanazzal apulzussal csinálod a félmaratont meg a maratont... tényleg érdekel. az anaerobbá válásnak nálad mik a jelei? jóval több levegő kell? már érezhető hogy nem lehet túl hosszú ideig fenntartani a tempót?

monerd2 2010.11.13. 04:04:50

poszt...

"Érezzünk rá arra a ritmusra, amiről azt gondoljuk, hogy a tervezett távon túl is tudnánk futni.

--- na de erre hogy érez rá az ember. ha érzésre próbál menni az ember úgy el lehet futni simán :P és miért jó az hogyha úgy érezzük hogy a távnál hosszabb ideig is menne? nem versenyről van szó?

"Határozzunk meg egy tempót/pulzust ami felett nem szabad futni, csak a célegyenesben."

--- ez nálam a maxpulzus esetleg maxpulzus mínusz 5 :)...másnál nem?
ehhez fűződik egy kérdésem: ha egy idő után az anaerob küszöböt akkor vajon azt a tempót még hány km-en vagy percen át lehet bírni? most nem egy 5km-es versenyre gondolok hanem 10 és 30 km közöttiekre. én legutóbbi 10km-en még mentem a küszöb elérése után 5km-t azaz a táv második felét... (ez kb. 23,5 perc lehetett). és az utolsó km-en még találtam tartalékokat, nemcsak a sprinthez! :) szóval nemtom, lehet h 6km is ment volna?

A tervezett tempót a verseny előtt érdemes begyakorolni."

--- erről érdekelne több infó h hogyan kell. mert nekem tök összevissza van hogy egy adott tempót gyorsnak vagy lassúnak érzékelek. kb. attól függ hogy jobb vagy bal lábbal keltem... :) a keringési rendszernek azonos a terhelése mind2 esetben de a lábaimban más az érzés.

monerd2 2010.11.13. 04:06:45

"ha egy idő után az anaerob küszöböt" = "ha egy idő után az anaerob küszöböt eléred"

Zime 2010.11.14. 10:29:41

Versenytaktikai tanácsra van szükségem: a siófoki félmaratonra készülök edzésterv alapján, amely (vagy amelyek, mert többet is megnéztem) szerint még a veseny hetében - azaz jövő héten - is lenne 2-3 futás, az egyik átmozgató közvetlenül a veseny előtti napon. Itt meg régebben azt olvastam, hogy veseny előtt már nem nagyon kellene nyomni, inkább rápihenni, ráhangolódni. Most akkor ezt így hogy? :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.11.14. 13:50:25

@Zime: ha első félmaraton, és még sosem futottál 15 fölött akkor pihenj rá, fejben is. egy átmozgatás két nappal előtte, belefér, de olyan tempóban, hogy ne legyél fáradt és ne legyen izomlázad se. és max 5-6 km síkon.
ha már rutinból megy a félmaraton és simán tolod két órán belül, akkor mehet edzésekből, kivéve ha mondjuk egyéni csúcs döntést tervezel, akkor egy gyorsabb edzés 10 kiriig beleférhet 5-6 nappal előtte, utána pihi, vagy a fenti laza átmozgatás.
a 3 futás verseny előtt szerintem sok.

Zime 2010.11.14. 15:14:07

@rrroka: Köszi, hasonlóan gondolom én is! A 3. félmaratonom lesz, de azt nem mondanám, hogy rutinból megy, mivel a célom a 2 órán belüli teljesítés, így ez egyben PB is lenne. :)

Most úgy tervezem, hogy szerdán nyomok egy rövidebb (45p) fartleket, majd szombaton egy nagyon laza átmozgatót, aztán vasárnap hajrá! Szerinted ez így okés lehet?

M.Islander 2010.11.14. 17:20:53

monerd2 2010.11.13. 03:56:08
jó kérdés:
www.sikeresfogyas.hu/10legjobbzsiregetosport.html

de, mindkét távon hasonló a pulzusom, csak a maratont azért lassabban futottam (5:09 perces km-ek, míg a félmaratont 4:31 körüli átlaggal lenyomtam), remélem, hogy jövő hétvégén Siófokon újabb PB-vel rukkolok elő :o)
(utolsó 2-3 napban: no edzés, csak felhőnézegetés, ill. szombat este egy ütős carbonara spagetti (pirított bacon-nel és rengeteg parmezán sajttal).

DaMartian 2010.11.14. 19:28:21

@Zime: Az utolsó napi laza átmozgatás állitólag azért fontos mert stimulálja a keringésed de nem terheli le az izmokat. 4-5 nappal verseny előtt rutinosaknak még mehet egy utolsó keményebb edzés de ha soknak érzed nyugodtan hagyd ki vagy butitsd le! Te érzed mi a jó Neked! Én is hasonlóképpen túlzásnak éreztem a Nike versenyhetének edzéseit mert szerdára még be volt téve egy résztáv de a Mester megnyugtatott hogy ez így jó.

-Mariann- 2010.11.14. 20:40:45

@Zime: @DaMartian:
Az én "tanácsadóm" :) -aki 49 éves, és 3:23:29 alatt futotta most okt. 31.-én az Athen Classic Marathon-t (4:46 min/km) - szóval ő is azt szokta javasolni, h. verseny előtti napon is fussak.

A Nike szept.5.-én az első félmaratonom volt (májusban kezdtem futni, júl-aug kimaradt 5 hét - szval elvileg még keveset is futottam és semmi résztáv v. fartlek, v. komolyabb edzésnek nevezhető futás, amit én gondoltam azt futottam. Az igaz lakóhely körül sok emelkedőt futottam.)
Majd két héttel előtte kaptam tanácsokat a "görög edzőmtől" :) - mind bejött, és utána látott el edzéstervekkel - amiket szintén betartottam és azt mondtam magamban látva az eredményt: "valamit tud". :)

Akkor viszont a Nike 1/2maraton előtti napon való futást nem sikerült betartanom - de nem volt gond, pihentem és így is jó volt. ;-)
(2:01:24 lett)

Mai félmaraton körüli távunk (nekem 21,68 km-t mért a szerkezet - 2:03:15) előtt viszont tegnap HHH-n voltam futni, lentről mentünk fel az erdőben majd vissza le (nekem kb. 12 km körül volt) és a mai futást mégis teljesen könnyűnek éreztem.
Biztos nagyban hozzájárult a gyönyörű idő is, mert azt éreztem tele vagyok energiával. :P
(Végig beszélgettünk és visszafelé szembeszél volt (a táv második felén folyamatosan)).

-Mariann- 2010.11.14. 20:50:46

@szasza75: Jövök ezzel a kommenttel. Ma félmaratoni táv, mint hétvégi hosszú futás és enni-innivaló nélkül toltam le. :)

..azért azóta ettem, meg ittam, meg ettem, meg ittam, meg ettem... :)))

csétomi 2010.11.14. 23:01:16

@Road Runner 77: párszor meg lehet csinálni, lehet hogy hosszabb távon is, de ne semmiképp hidd azt, hogy ezzel jót teszel magadnak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.11.15. 10:01:33

@Zime: szerintem jó, aztán toljad keményen a balcsin, küldök nektek havasesőt örök szembeszéllel, jó lesz? :DDD

Zime 2010.11.15. 10:09:11

@rrroka: Zuppa! :) Köszi a tanácsokat, na meg persze a marsi embernek és a gyalogkakukknak is! :)

-Mariann- 2010.11.15. 10:46:30

@csétomi: ha a félmaratoni távon nem evés-ivásra írtad, akkor olvass vissza, hogy pont azt írtam, hogy szoktam mindig - ráadásul előtte is rendesen szoktam készülni rá (már tudom mit kell ennem, innom, nekem mi jó), így ebben az időben nem okozott gondot. Na meg ha egyszer így alakult, az nem hiszem, hogy akkora probléma lehet.
..és azt sem mondtam, hogy soha nem akarok, pláne hosszabb távon - meg akár rövidebb távon verseny közben.

..és továbbra is tartom, hogy egyénfüggő, illetve érzed, hogy mi kell v. sem a szervezetednek. Nincsenek mindenkire általánosan érvényes szabályok.
Szeretem mikor így általánosítva mondd valaki ilyen ítéletet: "de ne semmiképp hidd azt, hogy ezzel jót teszel magadnak". (Ha nem annak szántad, akkor bocsánat, de úgy tűnik.)

Egyszerű példa: squash versenyen meccsek között pl van aki almát eszik, és nem tudna szendvicset enni, mert nem tudna játszani, vagy nem maradna benne. Én ha almát eszem, akár még órákkal korábban vagy reggel, nem tudok még este sem normálisan edzeni, játszani... de két meccs között szendvicset bármikor.
Ha valaki azt mondaná, hogy márpedig ne egyek szendvicset, mert nem teszek jót magamnak és egyek almát, akkor megnézhetném magam...
Illetve ha azt mondja igyak és egyek, amikor nem kell és emiatt nem tudok normális teljesítményt nyújtani, akkor megette a fene - mert más úgy gondolta nekem az a jó.

Futni nemrég kezdtem, de sportolni nem ma, így azért nagyjából tisztában vagyok mire van szükségem. :)
Lehet megint meg leszek torpedózva véleményekkel, és lehet, hogy a magam feje után megyek, de eddig bevált.
Nyilván egy ennél hosszabb távnál megkérdezném a tapasztaltabbakat és elolvasnám amit találok, mit, hogyan és mikor kell fogyasszak - de az is kialakulna ugyanígy, h. nekem mikor mire van szükségem közben.
(Félmaraton előtt is tájékozódtam, kérdeztem, meghallgattam, majd tapasztaltam, kialakult..)

Tegnap pedig véletlen alakult így, h. nem vittem magammal egy ilyen távra a kis kulacsomban inni, és szokott nálam lenni valami, ha megéheznék is. ;-)
Köszönöm azért az intelmet.

(Egyébként a térdszalag műtétem után sokan megmondták, hogy márpedig most el fogok hízni - már hülyét kaptam, mikor ezzel jött mindenki, mert mások is akkor híztak el - hát én pont nem, fogytam kb 5 kg-t a "tétlen" hónapokban - gyógytornát csináltam keményen, amikor lehetett már mást is, ennyi...és nem kapott el a nagy ehetnék. Szóval mert Jóska, Mari, Pista elhízott, még nem jelenti azt, hogy Géza is el fog hízni. ;-) )

Még valami eszembe jutott, egyszer jópár évvel ezelőtt egy vérvizsgálatnál magas volt a HDL koleszterin szintem - erre orvos, hogy ne egyek zsíros húst - mondom nem eszem azt, elmondtam mit eszem , erre jó, akkor mozogjak többet - megkérdeztem ennél is??!! (akkor 1 évig versenyaerobikoztam - azokban a hónapokban volt hogy heti 7 edzésünk volt) - majd mikor ez sem jött be, mondta, akkor igyak többet, min. 2 liter vizet naponta - mondom megvan az min 3 is vagy több ... Aztán nem tudott mit mondani.
Majd utánanéztem, találtam egy egyszerű választ rá - semmi baj nem volt ezzel, ha valaki sokat sportol megnőhet ez fajta (nem káros) koleszterin szint szám...ennyi...
De orvos szerint már bajom volt (szerintem meg nem mert tök jól voltam) és nem tudta ezt a választ.. hmmm
("HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik.")

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.11.15. 11:04:35

@Road Runner 77: egyszer szerintem is belefér, hogy így toltunk le egy félmaratont, nyilván nem követendő példa, de most így alakult. Jövő héten majd frissítünk, bár szerintem nem feltétlenül szükséges mindegyik frissítőpontnál, valahogy engem kizökkentett a ritmusból a szeptemberin is a sok frissítés. Lehet, hogy féltávig nem is kéne, csak utána mondjuk 2-szer, persze előtte azért jól feltankolni :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.11.15. 12:40:33

Az én edzéstervemben ezen a héten még szerepel egy 4 km-es és 2 db 12 km-es futás, majd pénteken pihenő, szombaton pedig 6 km könnyű futás. Szeretném felállítani egyéni félmaraton rekordomat vasárnap. Szerintetek túl sok ez az edzés erre a hétre?

csétomi 2010.11.15. 12:48:22

@Road Runner 77: eszembe nem volt a lelkedbe tiporni, szorri...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.11.16. 09:07:02

@Road Runner 77: csétomira ne hallgass! Futó! fél kockacukorral lefut egy maratont. Igaz nem tart neki sokáig!

A viccet félre téve több haverom is van, aki időnként tesztelgeti önmagát. pl. szándékosan eléheznek, megfigyelik erre hogy reagálnak rá, és hogyan tudnak ebből a helyzetből felépülni. Időnként ki lehet ezeket próbálni, de nem fél év futás után.

-Mariann- 2010.11.17. 01:34:06

@csétomi: :)))

@szasza75: köszi! ;-)
Nem akarom kinyírni magam, eszem ágában sem volt. :D Így alakult vasárnap véletlen. (...de tényleg semmi baj nem volt, és simán bírtam :) )

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása