Ötike története

2011.04.27. 12:54 angelday

Népszerű téma mostanában az Életmódjavítók. Rendszeres Futóklub (és Futóblog!) látogatóknak biztos ismerősen cseng Ötike neve, aki a közösség aktív tagja. Az alábbiakban az ő történetét mutatjuk be. — Józsi

2009. novemberében elkezdtem lejárni a céges konditerembe hetente egyszer. Volt ott egy futópad. Igazából sosem sportoltam semmit komolyabban, és ez meg is látszott rajtam. 115 kiló voltam, és nem sok izom volt rajtam, inkább csak paca. Az első pár alkalommal lassú tempó mellet sem bírtam sokáig, talán 6-7 percig, ez még egy kilométerre sem volt elég, de kiegészítésnek megfelelt.

Decemberben már majdnem minden nap lementem, ekkor kaptam életem első futócipőjét Balutól, akinek azóta is hálás vagyok a mai napig — ki tudja mennyi sérüléstől kímélt meg. Hihetetlen volt a különbség az addig gyűrt régi edzőcipő után, ez az érzés mostanában is elfog amikor új cipőt veszek.

Egyre többet toltam az "edzéseket" közben a kajára is odafigyeltem, este max gyümölcs, napközben meleg kaja ebédre, és reggelizni is elkezdtem, a kilók meg mentek lefelé olyan gyorsan, hogy csak néztem. Mivel a családban a sógorom a sportember, hihetetlen mennyiségű tanácsot adott, hogyan mennyit, mire figyelve.

Fokozatosan növeltem a távot, a nagy cél 5350 méter a teremben. Először csak több lépcsőben, aztán 2010. februárban sikerült megállás nélkül végre lefutni. Aztán újra és újra, de nem sikerült 30 perc alá mennem.

Jött egy hosszú hétvége, amikor a céges terembe nem tudtam bejutni. Ekkor futottam először a szabadban. Hatalmas különbség a terem után, kinyílt a világ, friss levegő, madárcsicsergés, visszatérő futótársak. Na, innentől elvesztem, ha valamiért nem tudtam lemenni futni pár napig, már végem volt. Hiányzott, függő lettem.

Talán ezért is jó futással kezdeni a sportot, nagyon gyorsan sikerélményt add, és ha nem csinálod, erős hiányt teremt. Amikor már nem azért futsz, hogy fogyj, hanem mert hiányzik a mozgás és futni akarsz.

Fogyóztam anno rengeteget, lementek a kilók, aztán vissza is jöttek, nem megoldás a koplalás. Szép lassan egyre több helyen futottam, kimentem szigetre, ami ugye a nagy cél volt és élesben is körbementem, naná, hogy 30 perc alatt. A távokat szépen fokozatosan emelve nyárra meglett a 4 kör egymás után, egyenes út a szeptemberi Nike félmaratonra, de jó is lesz! Futottam mindenfelé, a hajnali Normafák, esti HHH panorámakörök remek volt.

A futás mellet elkezdtem rendszeresen túrázni, jártam az erdőket, másztam a hegyeket, egyszer egy picit rosszul jött ki a lépés, és a bal térdem megmakacsolta magát. Nagyon nem foglalkoztam vele, kihagytam két napot pihenés címen, aztán irány a pálya. Egy ideig bírtam, de futás után mindig rosszabb lett. Egy nap kihagyás után újra, ez hiba volt.

Megvolt az időpont az ortopédiára, készültem a legrosszabbra, az egész életben hordott súlyfelesleg szétgyilkolta az ízületeket, szalagokat, örök eltiltás a futástól, oda a nagy cél. Míg vártam, hogy eljöjjön a nap, a dokinál olvastam, hogy a cipők elkopnak és ekkor ilyen jellegű problémákat okozhat. Reménysugár, irány a sziget, Pega fel, aztán hajrá.

Azt sose fogom elfelejteni. Már hetek óta nem futottam, csak szenvedősen és bumm, meg is lett az új PB. Toltam egy 25 perces szigetet, nem volt fájdalom, nem volt térd, csak élveztem a futást. Doki megnézte, minden rendben, csak a cipőcsere, újra megvalósítható a terv: 30 éves kor alatt maratont futni. Szép lassan újra formába jöttem, elkezdtem járni a közösségi futásokra, megismertem sok új embert, akikkel közös a szenvedélyünk.

Egyre hosszabb távokat vállaltam be, túllendültünk a fél-maratoni távon, elkezdtem súrolni a 30-at, és tovább, májusban nekimegyünk a maratonnak. Közben lement jó pár kiló, kicsit változott az összetétel is, több izom, kevesebb zsírpárna, most 79-80 kiló közt ingázik a mérleg.

Sokan kérdezték, hogy mi a cél, mikor hagyom abba a fogyást, de mivel ez a dolog már régen nem súlyfeleslegről szól, így nincs már ilyen kitűzés. Teljesen mindegy, mennyit mutat a mérleg, csak fuss, mozogj, érezd jól magad a bőrödben. Tapasztald meg a mozgás örömét és utána már nincs visszaút.

Üdv,
Ötike

34 komment · 1 trackback

Címkék: profil fogyás életmódjavítók ötike

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr812859029

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kezdet - motiváció 2011.04.30. 08:22:10

Nem tudom már hol hallottam a futóblogról. Elkezdtem olvasni a blogot és nagyon meglepődtem, hogy basszuskulcs akár 170 kilóról is van visszaút. Ha nincsen Zsola története, biztosan nem kezdek bele a futásba. Szóval Zsola, Paklis és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.04.27. 13:06:54

Gratulálok, nagyon szép teljesítmény. Lehet, hogy nem is tudjátok, de könnyen elképzelhető, hogy valaki éppen a ti sikertörténeteitek hatására kezd el mozogni és ez óriási dolog.

Én is voltam nagyobb, nem volt vészes mondjuk csak kissé jól voltam lakva, de nagyon nehezen szántam rá magam a mozgásra. Biztosra veszem ha anno olvasok egy ilyen posztot akkor nem hezitálok ennyit.

angelday 2011.04.27. 13:22:40

Én 99-ről indultam el!

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.27. 13:58:59

Én ezt nem is tudtam rólad, mivel már futóként ismertelek meg. Ilyen előélet után méginkább gratulálok. Nagyon gyorsan fejlődsz a futásban, igazából azt hittem, régebben nyomod. A leadott kilók meg tényleg azt bizonyítják, hogy nincs lehetetlen. Én is remélem, hogy sokan példát vesznek rólad.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.27. 14:12:08

Gratulálok!!

Hasonló úton járok...124-ről indultam, most 110 környékén vagyok, szeptemberi félmaratonra tegnap neveztem :-) Már csak az bánt, hogy nem nagyon hagytam magam fényképezni, nem lesznek ilyen jó before-after fotóim. Francba.

csétomi 2011.04.27. 14:23:23

Szép volt, gartulálok! Sok sikert a maratonhoz! (titok: eddig a nicked alapján lánynak hittelek)

pannonfunk 2011.04.27. 14:24:40

Gratula!

"Amikor már nem azért futsz, hogy fogyj, hanem mert hiányzik a mozgás és futni akarsz." -- sasolsz, Józsi???

Ötike 2011.04.27. 14:29:33

Húúú, köszi köszi köszi.
@pantomimes: Pontosan ez a cél, a kis lökés ha már megvan az elhatározás.
@azilinha: Futásban fejlődés, bagoly mondja... :-)
@mgergoo: Hajrá, hajrá, hajrá

bagolybagoly 2011.04.27. 14:31:33

Az előző két poszt után én nagyon hálás vagyok, hogy ez is megszületett. Épp időben.
A bagoly mondja ezt is ...
Azt is, hogy fölösleges olyasmit olvasni, ami csak nyomaszt.

angelday 2011.04.27. 14:33:49

@pannonfunk: ezt nem tudom, miért nekem címzed, én már rég tisztában vagyok... vele.

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.04.27. 14:57:07

Ötike, hatalmas gratula! Nagyon sok embernek leszel a példaképe.
3 éve én is így lettem mozgás függő, nekem a futószenvedély kicsit váratott magára.

xhege 2011.04.27. 15:09:51

Nekem pöpec before-after fotóim vannak. A baj csak az, hogy most már lassan before-after-before képeim lesznek megint, hogy leálltím a futással és a focival :(

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.27. 15:31:28

Ez szép!
Túl pufi képeim nekem sincsenek, mert a jóllakott óvodásig jutottam csak, de a tokaszalonna nekem is jelentős volt. Bár most sem kisebb, de ez örökség. :((

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.27. 15:45:04

@xhege: Mi van az egyéb sportokkal? Azt mondtad, tetszett az edzőteremben a TRX. Csomó más is van, amit ki lehet próbálni. Én novemberben egyszer bementem egy zumba órára úgy, hogy előtte még ezt a szót se hallottam, azóta rendszeres zumbázó lettem, és valószínűleg még gyakrabban nyomnám, ha a futás nem venne el annyi időt. Te is simán találhatsz próbálgatós alapon valami tuti neked valót, csak meg kell ismerni a lehetőségeket.

xhege 2011.04.27. 15:50:07

@azilinha: A TRX nagyon bejött és csinálom is. Hetente 3 óra van itt, ahol lakom, ebből az egyik vasárnap, amit sehogy sem tudok megoldani, de a kedd-csütörtökin ott vagyok mindig. Szakad rólam a víz és olyan helyeken van izomlázam, ahol izmom sem volt soha :)))
Az én gondom az, hogy a kaját kellene megszorítanom, mert az nincs rendben. Óriási zabálásokra azért nem kell gondolni, de ami egy átlagos embernek még ok, az nekem +1kg. Nagyon hízékony vagyok sajna.
Tudom, hogy ez csak akaraterő kérdése, és dolgozok is az ügyön :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.27. 17:04:40

@Ötike: Én hat éve futok rendszeresen, de csupán két éve kezdtem a versenyzést. Te viszont másfél év után már maratont nyomsz!

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2011.04.27. 18:51:16

Annyira szeretem ezeket a történeteket, mint amilyen a tied is Ötike! Le a kalappal és csak így tovább, ez azt hiszem mindannyiunkra inspirálóan hat! :)

gumiasztal 2011.04.27. 20:56:56

Én ismer Ötikét és csak azt mondhatom,hogy a változás tényleg nagyon gyors volt! Persze az Ő kitartása példamutató! Csak így tovább!!!!!!!!!
Az írásod élvezetes azt se hagyd abba, van benned írói véna is. Na és a fotózás.....

hajrá, hajrá Ötike!!!!!!!!!!!!!

Ötike 2011.04.27. 21:11:23

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, remélem még sok hasonló sztorit fogunk olvasni itt és nem a fogyásra gondolok hanem a kitűzött cél elérésére.
@azilinha: Ezt meg én nem tudtam, amióta ismerlek csak azt látom hogy folyamatosan egyre komolyabb távon és tempóval tolod a futást.

Ötike 2011.04.27. 21:21:28

@gumiasztal:
Szia Gumiasztal!!!
Köszönöm szépen!!!!! Köszönöm a folyamatos biztatást és dicséreteket, nagyon nagyon sokat segített!!!!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.04.27. 22:58:38

Nem semmi, gratulálok!
(amúgy én is lánynak gondoltalak a neved alapján :) )

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.04.28. 13:54:47

Én is csak ismételni tudom a többieket! Gratula és remélem ez a történet is minél több embernek nyúlt majd motivációt.

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.04.29. 15:22:22

Én 1 éve írtam a meg hasonló beszámolómat, csak itt a futásról még szó sincs .. sportmano.blogspot.com/2010/05/kezdetek.html

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.04.29. 15:27:54

@Eperszemke: Illetve de a félmaratoni terv már benne van, ami azóta kétszer is teljesült.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.29. 16:17:22

@Eperszemke: Neked is gratulálok. Akik így kezdenek el futni, azoknál szerintem még dicséretesebb.

zsolababe 2011.04.29. 18:36:30

gratulalok:) en is csak hasonlokrol tudtam beszamolni futas ugyben..hamar ra lehet szokni:)

Ötike 2011.04.29. 19:29:06

@Eperszemke: Nagyon szép, gratulálok.
@zsolababe: Köszi , anno amikor elkezdtem futni átnyálaztam a blogot a kezdetektől a sztorid elég jó kis motiváció volt a holtpontokon. Velencei futópartin extra feeling volt amikor kiszúrtam hogy Te is ott tolod.
Nick téma: Van egy nővérem így én vagyok öcsi , mivel egy picikét nagyobb vagyok így lett öcsike ebből lett az ötike,

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.05.01. 01:06:23

Tegnap feltúrtam az házi archívumot, mégiscsak találtam magamról fincsi kis 125kilós before képeket, annyira megörültem neki, hogy vékonyabb vagyok, mint a képeken, hogy úgy döntöttem-határoztam, hogy indítok egy blogot, aztán ma kimentem a Margit-szigetre új cipőt tesztelni és láttam Zsolát hátulról, ezt isteni jelnek veszem, nincs megállás, rettegj félmaraton legyűrlek!

Tschöppy · http://elsomaratonom.blog.hu 2011.05.02. 14:00:36

Csak azt tudom mondani, hogy hajrá. Magam is hasonló úton vagyok, valami 150 kiló voltam három évvel ezelőtt, amikor elkezdtem mozogni, és majd futni. És ebből lett egy Vivicitta félmaraton három hete. Eddigi leghosszabb távom. Jövőre pedig - ha minden jól megy - Párizs vagy Prága... Csak ne sérüljek le :)

Előre a fogyásért mindenkinek! :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.05.02. 18:43:30

@Tschöppy: Nekem is az a (távlati) célom, hogy futóversenyek mentén utazgassak, amint üzembiztosan fogok tudni maratont/félmaratont futni.

laciii79 2011.05.07. 20:41:27

Nagy-nagy tisztelet! Kemény meló, fantasztikus átalakulás!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása