ULTRABALATON beszámoló

2011.07.07. 22:55 szasza75

Az alábbi ULTRABALATON beszámolót Azilinha küldte át nekünk. 

Ennek a versenynek már a gondolatától is fel voltam dobva. Idén eddig elég jól kitettem magamért mind edzéseken, mind versenyeken, ezért, bár kicsit izgultam, tudat alatt mégis éreztem, hogy nem lesz semmi baj. Bár az én szakaszom az utolsó volt, ennek ellenére kimentem Tihanyba a rajthoz, méghozzá jó korán. Nagyon szeretem magamba szívni a futóverseny teljes hangulatát, beszélgetni az ismerősökkel, nézegetni a tájat, stb. Misi eléggé az utolsó pillanatokban érkezett, de szerencsére még nem késte le a rajtot. Miután az első futók útnak indultak, mi Gabival és Jean-Luc-kel elmentünk a dörgicsei
frissítőponthoz, ami nagyjából Misi féltávja volt, vagyis kb. egy  félmaratonnyi adag. (Az eredeti terv szerint mindenkire nagyjából egy maraton jutott).

Rengetegen voltak futók, szurkolók, kísérők, és nagyon megragadott a hangulat. Végre Misinket is megláttuk, aki láthatóan jól bírta a strapát. Kicsit megitattuk, majd Gabiék mentek a következő frissítőpont felé, én meg hazamentem Csopakra Kareszhoz. Tudtam, hogy még rengeteg óra van az én menetemig, de folyamatos izgalomban voltam, és kértem, hogy minden váltásról ill. eseményről tájékoztassanak a jelenlevők.

Megtudtam, hogy Misi a legvégére nagyon elfáradt, ezért Jean-Luc megkapta az utolsó 6 km-ét, aztán Korpa szélsebesen és probléma mentesen lenyomta a saját részét (4:20-as átlaggal - félelmetes!). Jean-Luc következett, akinek majdnem 30 km-ig nagyon jól ment, de a Misitől kapott energiaszeletet nem bírta a gyomra, és hányásba fulladt a dolog. Így a végére Misi állt be helyette, aki a 6 km tartozásánál kicsit többet is meg tudott így adni. Mikor a Jean-Luc - Ricsi váltásról értesültem, majdnem aludtam, de ettől visszaszállt belém az izgalom. Tudtam, hogy két órán belül kapom a telefont, hogy készüljek, hiszen Csopakról még oda kell érnem Balatonakarattyára. Ricsi a vártnál picit korábban telefonált, és kérte, hogy Aligán már váltsam le, mert a combja nem teljesen bírja a strapát. Karesszal gyorsan autóba ültünk, és irány Aliga. Alighogy :-) odaértünk, befutott Ricsi,
így se bemelegíteni, se gondolkodni nem volt időm.

Pont Világosnál kezdett világosodni. :-) Itt felülnézetből a kezdeti naplementében tudtam megcsodálni a Balatont, így már egy adag flash-sel indultam. Jól ment a futás, de az első húsz km-en nem tudtam eltekinteni a sebességem nézegetésétől. Nem akartam elfutni magam, de azért igyekeztem 5 perces ezreken belül maradni. Próbáltam bebeszélni
magamnak, hogy nem érdekel az idő, de valahogy mégis mindig azon kaptam magam, hogy már megint a sebességet nézem. Az első 21 km 1:42 lett, amit nem tartottam olyan rossznak, mert tudtam, hogy még a felétől is messze vagyok, és ennek megfelelően kellett beosztanom az erőmet.

Futottam tovább, és futottam, és futottam, és éreztem Isten szeretetét. Káptalanfüreden várt rám Karesz frissítővel, aminek nagyon megörültem. Ötike is ott váltotta le a társát, így majdnem együtt indultunk tovább. Annyira lefoglalt a társaság, hogy elfelejtettem leolvastatni a chipet, és már vagy másfél km-rel odébb jártam, amikor Karesztől jött a telefon, hogy szerinte nem blokkoltam. Nem volt mit tennem, kénytelen voltam visszamenni, így 3 extra km-t kapott a csapat. Na mindegy, különösebben nem idegesítettem magam rajta. Csopakon várt újra a kedvesem. Ez nekünk hazai pálya, így több szempontból is nagyon jól éreztem magam. Majd toltam tovább Füred felé, ahol tudtam, hogy várni fog az egész csapat, és ha akarom, itt Misi levált, hogy kompenzáljuk a Ricsitől átvett km-eimet. Én azonban makacsul ragaszkodtam hozzá, hogy végigfutom Tihanyig. El is értem odáig, és a Tihany 1-es frissítőpontnál mondták, hogy még 3,4 km a célig.

Itt voltam olyan balfék, hogy egy nyíl elkerülte a figyelmemet, és ahelyett, hogy a cél felé futottam volna, mentem a parton a rév irányába. Egy idő után gyanús volt, hogy annyira nem látok más futót, meg hogy már felfelé kéne mennem. Telefonáltam Karesznak, hogy eltévedtem. Ő először azt javasolta, hogy menjek vissza az előző frissítő pontig, de akkor már 50 km felett jártam, és nagyon nem volt kedvem egy méterrel se többet futni a szükségesnél. Végül Misi mondta, hogy ahol elindul felfelé a szerpentin, ott fussak fel, ő meg lejön értem valameddig, hogy mutassa az utat. Így is történt. A cél előtt várt a többi csapattársam, és végül kézenfogva öten befutottunk. Micsoda pillanatok! :-)

A csapattársakon kívül Karesz és Gabi vártak minket, akiknek nagyon köszönöm a segítő munkát. Ők ugyanúgy nem aludtak, viszont csomót autóztak, frissítőpontokat keresgéltek, etettek-itattak minket. Ők azok, akik nélkül nem ment volna. És tudom, hogy Dóri és a férje is  indent megtettek, hogy Korpa menete sima ügy legyen, csak velük pont
nem sikerült találkoznom. Ricsinek és Korpának köszönöm, hogy annyira az utolsó pillanatban igent mondtak a csapatba való meghívásunkra. Igazán kitettek magukért. Jean-Luc pedig egyenesen Franciaországból jött, hogy csapatunkat erősítse. És végül nem hagyhatom ki Misit, aki az egész ötlet szerzője, és aki még novemberben benevezte a
csapatot (igaz, akkor még más felállásban). Az ő ötletei és szervezése segítették leginkább elő a dolgokat.

Ja igen, az időmről el is felejtettem írni. A maratoni távig próbáltam nyomni rendesen, és sikerült is egész jól: 3:33 lett a 42 km, ami 2 perccel jobb az előző maratonomnál. Ez extra öröm volt számomra. Úgy 46 km-től éreztem, hogy már csak olyan 5:30-as ezreket bírok, de ezt nem is vette tőlem senki rossz néven. A végén viszont, amikor eltévedtem,
értelemszerűen lassítottam, és kicsit meg is álltam, mert egyszerűen nem tudtam, mitévő legyek. Szerencsére aztán megoldódott, de emiatt egyértelműen veszítettünk időt.

A vége 54,42 km 4:50 alatt. A csapatunk nem ért el túl jó eredményt, de nem is ez volt a cél. Ha nem úgy osztottuk volna fel a távot, ahogy, akkor nyilván sokkal jobb is lehetett volna az össz időnk. Jövőre lehet, hogy másképp csináljuk, de idén ez így, első próbálkozásra ilyen felállásban akkor is nagyon jó volt, és hatalmas élmény. Már most várom a következőt. :-)
 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr13039895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitliszbá 2011.07.07. 23:44:09

Bravo. Csak azt nem értem (pedig de), hogy ez a lány miért mindig elégedetlen magával... Mint egy gyorsvonat robogott ki Fűzfőnél az erdőből, és úgy futotta meg az első ultráját, mintha az élete múlna rajta... :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.07.08. 07:16:57

Gratulálok! Ezek szerint bevált a "mindenki egy maraton" taktika?

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.08. 07:41:44

Gratulálok nektek!! Sok problémát kellett megoldanotok, de jól vettétek az akadályokat. Nagyon kemény időt mentél, hihetetlen, pedig nem volt egyszerű a dolgod, de megoldottad méghozzá nagyon jó idővel. A plusz kilométerek az időeredményen fel sem tűnnek :)

csétomi 2011.07.08. 09:46:19

Gratulálok, jó sokat futottál és nagyon szép tempóval! :) Amúgy tudtátok, hogy nem lett volna kötelező dugni minden állomáson?

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.07.08. 10:20:24

@csétomi: mi azért dugtunk minden állomáson, hogy utána szép grafikonokat tudjunk rajzolni az Excelben. :)))

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.08. 10:32:58

@bitliszbá: Elégedetlen nem vagyok, csak a bénázásom egy kicsit idegesített, mert ha jobban figyelek, ez simán elkerülhető lett volna. Ettől még nagyon pozitív élmény volt, és abszolút sikerként könyvelem el.

@BGy: Hogy bevált-e, ez jó kérdés. Megcsináltuk. Jó volt kipróbálni ezt a verziót, de jövőre valószínűleg máshogy csináljuk.

@pantomimes: Köszi. Igazából örülök neki, hogy én futottam a csapatból a legtöbbet, és csak utólag tudatosult bennem, hogy ultra futóvá váltam. :-) De nem akarom magaménak tudni a dicsőséget, mindenki nagyon kitett magáért. Végülis tényleg csapatként oldottuk meg a feladatokat, hiszen nem minden ment a terv szerint, és mindig volt valaki, aki megoldotta a csapattárs problémáját.

@csétomi: Köszi, és a tietek milyen lett? Arról is van valahol beszámoló? A rajtnál sokszor elmondták, hogy melyik állomásokon nem kötelező dugni, de én úgy emlékszem, hogy azok mind a déli parton voltak.

csétomi 2011.07.08. 10:41:53

@BGy: öreg vagyok én már ahhoz, hogy 5 kilinként dugjak :) Az Excelhez meg soha nem voltam elég fiatal és kalandvágyó :))

csétomi 2011.07.08. 11:08:23

@azilinha: nekünk is jól sikerült. Beszámoló így konkrétan nincs, de Winkler Robi és Péter Anna irtak ide posztot az átélt élményeikről. Nagyon sokszínű csapat volt a miénk (tempóban, futómúltban is) ez még élvezetesebbé tette az egészet. Például az elején bőven az 5:30-6 perces zónában futottunk, amikor jött Papp Kriszti és Nemesgulácstól Szigetvárig 3:30-ban letolta a mezőnyt :) Én bringán kísértem és közben végig dumáltunk!:)) Volt körülöttünk megrökönyödés :) De mindenki a legjobbat hozta ki magából, bőven túlteljesítettük az előre bevállalt tervet. Végül olyan negyed hét felé értünk be. Az volt számomra a legnagyobb élmény, ahogy egy futóverseny kilenc idegen emberből képes igazi csapatot kovácsolni!
Remélem lesz jövőre is...

bitliszbá 2011.07.08. 12:35:38

@csétomi: Ha Kriszta Szigetvárig futott, akkor jó hosszú versenyetek volt :D
@azilinha: a dugókázást nem vették valami komolyan.. pl az előttünk végzett páros Boglártól a célig egyáltalán nem dugott.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.08. 12:45:36

@csétomi: Ez a Kriszti vészesen gyors, még olvasni is ijesztő ilyen számot. Ismeretlenül is gratulálok neki.

@bitliszbá: Ezt a verseny közben nem tudhattuk. Inkább +3 km, minthogy érvénytelennek tekintsék a menetünket.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.07.08. 13:08:40

Gratulálok a versenyhez!
Füreden láttunk az autóból, csak mire észbe kaptunk, hogy kiáltani kéne, már elfutottál :)

csétomi 2011.07.08. 14:03:21

@azilinha: hát ő nagyon jó, ennél sokkal ijesztőbbeket is szokott csinálni: hu.wikipedia.org/wiki/Papp_Krisztina A TV-ből akár ismerheted is :)
@bitliszbá: hogy te milyen szőrszálhasogató vagy :))) Most hogy önerőből egyhuzamban körbekerülted a Balatont!!! :)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.07.08. 21:31:39

@azilinha: Riszpekt a teljesitmenyert, koszi a beszamolot. Teljesen lazba hozott. Kene indulnom nekem is, mielott kioregszem a mufajbol :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.11. 09:45:28

@doncii: Úgy kell kivenni szabit, hogy itthon tudjál lenni rajta. :-) Kiöregedni pedig szerintem ebből nehéz. A mi korosztályunk szerintem még 10-20 évig simán nyomathatja.

ubp 2011.07.11. 19:47:01

@bitliszbá: A Kilométerfalók nevében mondhatom (ha mi elltünk volna azok), hogy mi végig dugdostunk :) De pl. most a végleges eredménylistában töröltek is minket.
Ami fáj, mert tényleg korrektül megcsináltuk. De szerencsére senkinek nem kell bizonyítanom, csak magamnak, a társamnak és a kísérőinknek, mi meg tudjuk, hogy megcsináltuk és ez egy technikai probléma lehet. Ez van :(
Mivel ez a futás ilyen távon (107 km) nekem a saját magam legyőzéséről szólt, ezért mindenkit szívesen magam elé engedek :) Mindenkinek gratulálok az eredménytől függetlenül!! :)

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.07.11. 20:40:18

Nóra, gratula!! Irtó jól nyomod!
Az időid láttán azt kell gondolnom, hogy az edzésben valamit nagyon jól csinálsz, mert tök gyorsan fejlődsz! (Most megyek és megnézem a táblázatban, és rögtön lemásolom :D)

bitliszbá 2011.07.12. 08:13:41

@ubp: nem ti voltatok :), de egyébként sem hiszem senkiről, hogy csalással teljesítene egy versenyt. Ez nem arról szól...
Egyébként mi az "UltraBloggerek" néven futottunk :)
egyébként gratulálok, mert olvastam előtte is a blogodat, és kicsit kevéskének találtam a futásaitokat a pároshoz, de így még nagyobb dolog. Mégegyszer gratulálok :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.12. 09:33:04

@helga84: Hát köszi, de én most pont úgy érzem, hogy nem csinálom elég jól, és biztos sok mindent lehetne optimalizálni. Az utóbbi időben nem is futok olyan sokat - igaz, ez elsősorban nem lustaság, hanem időhiány, illetve a többi sport kiszorító ereje. Kell most néhány teszt bringázást is nyomnom, hogy felmérjem, hogy triatlon képes vagyok-e.

Azért, ahogy elnéztem a táblázatot, te se vagy kispályás! Nemcsak sokat futsz, de az egyéb sportok terén is igen szépen teljesítesz.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.12. 11:36:40

@ubp: Töröltek titeket??? Mi történt?

ubp 2011.07.12. 22:11:51

@bitliszbá: megtisztelő, hogy olvastad a blogom :)
Tényleg nem sokkal kaptunk ki tőletek :) Gratulálok nektek is!!
Köszönjük a dicséretet is az eredményünkhöz :)
Én azért bíztam magunkban. Nem az ilyen jó időeredményben, hanem a tisztes helytállásban. Sikerült :)

ubp 2011.07.12. 22:17:18

@azilinha: Balatonlellétől nincs időeredményünk rögzítve a végső excelben, pedig a dugóka mindig csipogott. Gondolom technikai hiba. Bár a célba amikor befutottunk, akkor ott ugye a dugókát külön elvitték ellenőrizni és csak utána kaptunk érmet, hogy elvileg minden ok és én is láttam utána a számítógépen, hogy akkor még minden részidőnk megvolt és akkor 3.-ak voltunk (mi korán indultunk, tudtuk, hogy a déli indulók között vannak jobbak, akik lehagynak). Ez van, nincs összeesküvés elmélet, mert felesleges, betudjuk a technika ördögének :)

bitliszbá 2011.07.12. 22:44:18

@ubp: ugyanez van előttünk is, de sztem senki nem csinál olyat, hogy féltávnál feladja, és beviszi a dugókát a célba.. Aki ilyet csinálna, az nem sportember, és nem indul versenyeken ... mondom szerintem. És komolyan ezt gondolom. ( bár manapság ez sokszor naivnak tűnik, én akkor is hiszek az emberekben )

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása