NIKE Félmaraton

2011.09.05. 10:11 szasza75

A verseny előtti kommenteket olvasgatva, úgy vettem észre, hogy különösen nagy várakozás előzte meg a Nike Félmaratont. Valakit a meleg izgatott, valakit a táv, egyeseket továbbra is a hogyan frissítsünk témakör.

Abszolut átéreztem a verseny előtti izgalmakat, évekkel ezelőtt nekem is hasonló parám volt a verseny előtti napokban.


Képünkön mgergoo rajtszettje

Péntek este Józsiékkal ellátogattunk a Széchenyi Fürdőben mergerndezett medencés partyba, ahol sikeresen megfáztam egy hideg alkoholmentes sör jóvoltából. A party egyébként nemcsak "esztétikai" élményeket nyújtott, hanem a futótársakkal töltött nyugodt, meghitt beszélgetések engem is felkészítettek a félmaratonra.

A torkom nem javult, viszont, ennek ellenére szombaton futottam egy könnyű tizest a hegyen. Eljött hát a vasárnap reggel, akkurátusan befaltam pár sütit, majd megközelítettük a Városligetet. Nekem az új versenyközpont helye nagyon tetszett. Kellő tér állt a versenyzők rendelkezésére, valahogy még a masszírozó krémek illatát sem éreztem.

A rajt előtt rengeteg ismerős, beszélgettünk ki mit tervez, hogy fussunk ha süt a nap, szóval klassz társaság verődött össze. A rajt előtt besétálltam a kijelölt rajtzónába, az 1:30-as lufi mögött mintegy 50 méterrel.

Szokásos kérdések, kinek ez a 10 félmaratonja, kinek az 5. ki indul először, 3,2,1, rajt... Megindult a mezőny, majd megállt és a sárga lufi máris a távolban volt. Mint egy játékát elvesztő gyerek el is feledkeztem, hol vagyok, a sárga lufi elérése volt a cél. Ennek megfelelően nem is kezdtem lassan, 4:07, 4:05, 4:02, 4:07, 4:12, és a lufi meg is lett a Lánchíd után.

A Lufivadászatnak végeztével (persze nagyhalál nélkül ez a tempó sem volt fenntartható), keressünk egy más célt vagy egy másik lufit? Igen, Lőw Andrissal már rég beszélgettem, meg amúgy is 1:45 a célidőm, így nekem ő pont jó lesz. Az egyik híd alatt meg is álltam várakozni, tapsolni. Aztán bő 1 percre jött Ákos, gondoltam mellészegődök, futottunk pár száz métert, majd leelőzött Zördi. Hoppá, vele is régen találkoztam, melléértem beszélgettünk.

Az eseménytelen forróságban gyűrtük a kilométereket, vissza Pestre, majd a rakparton tovább. Az elmaradthatatlan szembeszél idén is volt, így Zördi szépen beállt mögém, fogtam amit lehet. Kis szurkolói buzdítás, a japán turistacsoport bevonása a tapsolásba, mind, mind kerekké varázsolták a félmaratont.

Igaz, hogy meleg volt, de a választott utazó tempó, pont élménygazdaggá tették a versenyt. A Parlamentnél éppen Valit előztem meg, amikor is szólt, hogy kezd görcsölni, masszírozzam már meg a hajlítóját. Az út mentén furcsa pózba keveredtünk, szűk egy perces lazítgatás után útjára bocsátottam. Ahogy tudom, a célba is beért. Az utolsó két kilit még megnyomtam, megy-e a tempóváltás. ment, majd bekarcoltam egy 1.35:13-s félmaratont. Nem a legjobb, sőt évek óta ez a legrosszabb időm, de kifejezetten örültem a jóleső futásnak.

Nektek hogy esett a futás?

56 komment

Címkék: verseny élménybeszámoló félmaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr173203462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.05. 10:20:40

Nekem nagyon rosszul esett sajnos :) Reggel benyomtam egy ampulla Magnéziumot és onnantól kezdve hányingerem volt, aminek a Szabadság-híd környékén lett meg az eredménye, addig szépen haladtam a kijelölt cél felé 5 perc alatti kilikkel, utána sajnos visszaestem, többször belesétáltam rosszul voltam, majd 1:51-el értem be. Én azt szűrtem le ebből a versenyből, hogy egy jóleső futást lehet nyomni a nike-n, de PB-t ne itt akarjak dönteni. Ma már kicsit szebben látom a dolgot, tetszik az érem, örülök, hogy ott voltam.

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.09.05. 10:40:38

Én szerencsére időben meghoztam a döntést, hogy nem most futok jó időt, mert tartok a melegtől. Így egy nagyon jól eső, vidám futás volt végig, kényelmes frissítésekkel. Ott nagyon sok időt buktam, de nem bánom. Így végül megéltem, hogy már bennem van ez a táv simán, asszem jöhet a spar30. :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.05. 10:50:24

Az elején sikerült teljesen ideális tempót elkapnom és egészen a budai oldalig nem volt gond. Budán lefelé nagyon tűzött a nap 5 kilinél nem frissítettem, mert 10-ig nem is terveztem. Mikor jött a visszafordító a Petőfi hídnál ott kicsit lett levegő ami jólesett, mert dőlt rólam addigra a víz és már alig láttam az izzadtságtól. 8 kilinél akartam kétbetűs kitérőt tenni, mert már a rajt előtt kellett volna, de nagy volt a tömeg sajnos a 4 Toi Toi mind foglalt volt. Frissítettem izoval, de nem esett jól vizet és banánt nyomtam, mert féltem, hogy a következő víz soká lesz. 16 kili-ig jó hangulatban telt a futás, ahol lehetett ittam kicsit és locsoltam magam plusz banán. Próbáltam a nézőket szurkolásra buzdítani és köszöntem a lelkesítést. Alkotmány utcánál találtam Toi Toi-t éppen egy sportárs elől vetődtem be és könnyítettem. Sajnos nem volt jóleső a könnyítés 18 kilinél beértek Németh Csabiék amitől nagyon megrémültem. Ezután próbáltam velük tartani az iramot és utolsó ezren megelőztem őket így 1:59:53-al beestem. Utolsó 2 kilin már a lábaimba nem volt erő kidörzsölődtem szóval szó szerint vért izzadtam az eredményért, de a kitűzött cél meglett. Élveztem a versenyt alapvetően, de hosszú ez a 21 kili ilyen melegben.
11 kili 1 óra alatt ment szinte pontosan ami nagyon jóleset bár Endomondó megadta magát verseny közben, de időt tudtam mérni.

angelday 2011.09.05. 10:55:26

A Hősök tere környékén egy sávon ment szembe a forgalom. Egy nagyobb darab, hm, mélybarna bőrű illető, fröcsögő hangon üvöltözött ki a kocsiból. Biztos nem volt gyerekszobája.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.05. 11:00:48

Szasza! Félreállós szurkolással és masszírozgatással 1:35? Hihetetlen, gratulálok!

A fenti fénykép úgy lenne teljes, ha a "csokis" alsógatya is rajta lenne, mert az elmúlt két hétben mgergoo blogjából azt lehetett kiérezni. :)))) Bocs, nem bírtam kihagyni.

Zime 2011.09.05. 11:22:54

Én ezen nem idultam, mert... (nem Nike kompatibilis az ok)...

Spar30 FTW, fuck-yeah! 7 km-es futással készülök rá, remélem nem lesz gond! 8D

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.05. 11:30:31

@Zime: ezek szerint javul a lábad, hajrá hajrá!!

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.09.05. 11:34:43

@angelday: Én láttalak többször nagyjából együtt mentünk, csak nem volt erőm inteni.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.05. 12:14:50

Basszus, ha tudom, hogy címlapfotó, akkor szebben megágyazok :-)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.05. 12:18:09

@BGy: izé, ehhez a nadrághoz nem veszek alsógatyát...

2011.09.05. 12:51:09

Nike illetékesek/közeli urak (és hölgyek)! Tudna valaki segíteni!?

A Nike Arca kampányhoz készült fotókból nem lehetne "utánrendelni"? (természetesen a költségek megtérítése mellett).

(Esetleg megkapni a nagy felbontású képet, amiről én tudok nyomtatni, mert a FB-ról letölthető példány nem igazán "előhívás" kompatibilis, túl kicsi a felbontása).

pety8 2011.09.05. 13:54:52

Versenynek indult, 1:45-ös célidőt tűztem magam elé (PB: :48:34 a tavalyi Nike-ról). Tekintettel a pályán lévő 30 fokra, valamint arra, hogy a 6. kilométernél már 174-nél járt a pulzusom, döntöttem, és lefokoztam az eseményt edzéssé. A következő héten 70 kili környékén kell futnom a maratoni felkészülés miatt, ezért szerintem bölcs döntést hoztam.

csétomi 2011.09.05. 14:04:31

A tegnapi kudarc után sok beszámolót végigolvastam, baromi érdekes volt, hogy sokan élték meg nagyon hasonlóan ezt a versenyt. Nem volt olyan tettenérhető klasszikus meghalás, csak úgy általában folyamatosan romló közérzet és teljesítmény nagyjából 7km után, végén persze kinlódós, megváltó befutás, meg messze várakozáson aluli időeredmény.
Régebben olvastam egy kutatást: bringásokat teszteltek teremben, görgőn. Folyamatosan növelték a fordulatszámot, nekik meg érzésre meg kellett állniuk akkor amikor úgy érezték nem bírják tovább a terhelés emelését. Eközben a saját pulzusukat nem láthatták. Ezt először megcsinálták normál hőmérsékleten, majd felfűtötték a termet 30 fok fölé. Az lett az eredmény, hogy a melegben jóval alacsonyabb pulzusnál "adták fel" a versenyzők a tekerést, azaz az agy túlszabályoz. Valószínűleg ez lehetett tegnap is...

Szirénke 2011.09.05. 14:41:32

Az első 4 km mosolygós- integetős- városnézős sétagalopp volt. Na mondom nem lesz itt gond.. Aztán jött a budai rakpart, őrült hőség, víz sehol.. ott elvesztettem a fonalat.. Aztán egy slag alá beálltam, kaptam vizet, és észhez tértem.. Egészen a pesti rakpartig, ami annyira hosszú, mintha soha nem lenne vége.. 10K-ig még kb rendben aztán holtpont, vagy holtvonal inkább... 15ig azt sem tudtam hol vagyok.. Aztán megtudtam, de attól csak rosszabb lett :) Onnantól nagyhalál.. séta-kocogás-séta-kocogás... Csak azért nem adtam fel, mert annyian hittek bennem, és annyira hittem magamban... Már nem is tudom hogy voltam képes bevonszolni magam, de életemben nem voltam ilyen kimerült.. De sikerült, és ez a lényeg!!! :)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.05. 14:52:14

@Szirénke: gratulálok!! A kitartás a lényeg, a fáradtságot meg majd kipihened, de ez olyan jó fáradtság, amit élvez az ember, mert emlékezteti, hogy mit is csinált vasárnap :)

@csétomi: van abban valami amit írsz, bár a pulzusomat most nem mértem, éreztem, hogy nem az a baj. Azt nem értem, hogy akik összeestek, elájultak azok nem érezték, hogy mennyire készen vannak? Én sem ismerem tökéletesen magam, de azt érzem ha valami baj közeleg, volt már olyan, hogy kánikulában túlfutottam magam, éreztem, hogy sok, séta, majd kis pihenés, sok víz stb. Lesz még félmaraton ahol lehet bizonyítani.

pety8 2011.09.05. 14:57:10

Nekem van egy nagyon hasonló élményem 2008-ból, amikor szintén horror meleg volt a Nike idején... Akkor szenvedve futottam 2:14-et, pedig akkor 20 fokos meleg esetére már bennem volt az 1:55.
A különbség annyi volt a tegnapi futásom, és az akkori között, hogy most maratonra készülök, idén már majdnem 1000 kili van a lábamban (akkor volt vagy 300), ráadásul az elmúlt hetekben több hétvégén futottam hasonló melegben 25+-os távokat...
Büszke vagyok magamra, mert most mosolyogva futottam végig a távot, nem fájt semmi (max. az a vízhólyag, ami a cipőmbe folyó víz miatt - a spéci zokni ellenére is - megkeletkezett), volt erőm másokat motiválni, tudtam segíteni a Nyugati mellett kidőlő külföldi futótársunknak, amíg oda nem ért az orvosi segítség.
Azt gondolom, hogy abban az esetben, ha valaki elvégez a félmaraton előtt egy tisztességes 600-700 kili környéki edzésmunkát, és tart néhányszor a verseny időpontjában edzést, akkor legyen bármilyen meleg, 2 óra környékén be tud érni. Nekem most 2:00:04 lett, és az időtervem feladása (1:45) után már annyira nem érdekelt az időm, hogy nem volt bennem sprintelési kényszer a végén, hogy 2 órán belülre kerüljek! :)

Szirénke 2011.09.05. 15:06:54

@pantomimes: a pihenés is nehezen megy, mert minden izmomat érzem, és a térdem sem funkcionál rendesen.. de tény, hogy ahányszor megfájdul, mosolygok, hogy mitől van :)

2011.09.05. 15:21:01

@Szirénke: ez a következőre jobb lesz. Az első félmaratonom után 2 napig alig éltem. A harmadik után már tudtam vezetni pl, a mostani után meg a hátamban fáj legjobban egy izom, a lábaim köszönik jól vannak...

tehát a megoldás, hogy nem szabad egy után abbahagyni, a 4-5. már egészen jó :)

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2011.09.05. 15:40:16

Az idei Nike félmaratont én is kutyául éltem meg, titkon abban reménykedtem, hogy le tudok menni 1:50 alá, de ezt a tervet kb. 10 km lefutása után feladtam. Nekem még péntekről izomlázam volt (nem futástól), amit teljesen nem sikerült kiiktatni, illetve a hőség az, ami teljes mértékben tönkretett. A hányingerrel én is megküzdöttem, illetve amikor éreztem, h kezdek rosszul lenni, akkor belassítottam. Szívem szerint rengetegszer megálltam volna, de tudtam, h utána még nehezebb lenne, ezért nem tettem. A végén kikényszerítettem magamból valami sprint-félét, így 1:54:40 lett a vége, ami nekem pb. :-)

M.Islander 2011.09.05. 15:44:22

remek volt, bár lehetett volna valamivel hűvösebb, én sem hajtottam túl magam, ilyen melegben nem érdemes PB-re törekedni.
állítólag elég sokan megfeküdtek a melegtől.

Szirénke 2011.09.05. 16:00:33

@csétomi: csodálkozom, hogy a főnököm nem kérdezte meg, hogy min vihogok:) Óriási! Pontosan így érzem magam! Még a délutáni kávémról is lemondtam, csak nem kelljen felállnom :)

Perrito 2011.09.05. 16:30:08

Rosszabb időt futottam, mint az előző 21km-es futáson, de visszagondolva (előzmények, hőség stb) még ez se olyan rossz: 2:12. A frissítő zuhany helyenként életmentő volt, az utolsó 2km-en még rejtett energiákat elővéve begyorsultam, de így se hoztam a tervezett időt. Sokat elvett az ivás, evés, zuhanyozás. Elfáradtam, de megérte, megvan az első érmem:-) Ma pihenek, de készülni kell a Spar 30-asára.

DaMartian 2011.09.06. 12:15:57

Én miután 2 héttel a verseny előtt a nagy kánikulában megborultam néhányszor, már teljesen letettem az egyéni csúcsról amire készültem, és a kedvem is elment, tekintve hogy a versenyen is várható volt hogy hasonló körülmények lesznek... Az utolsó 10 napban így már EGY MÉTERT SEM FUTOTTAM! Kétélű fegyver volt ez, mert benne volt hogy így jól bepunnyadok majd, de az is, hogy a semmittevés meghozza az étvágyat a versenyzéshez... Azt tudtam, hogy több éve rendszeres futás és több hetes irányított felkészülés után nem az a néhány kihagyott edzésen fog múlni a teljesítmény. Gondoltam az időjárásra bízom magam. Mivel ez a jubileumi 10. versenyem volt, nem akartam csalódottan befejezni, gondoltam akkor inkább mosolyogva végigkocogom...
Mindenki le akart beszélni az egyéni csúcs megdöntési törekvésemről, Jenkei András edző pl. azt tanácsolta, hogy 10%-ot vegyek vissza, így 1:35 alatti reális időre számíthattam... Egyedül cstomi javasolta, hogy legalább kezdjek neki, aztán max nem sikerül, és mivel az ő tanácsai eddig bejöttek, hát hallgattam rá. Beálltam az 1:30-as sárga lufikhoz. Az iramfutóknak óriás köszönet, ha ők nincsenek, tutira elfutom az elejét!!! Ugyanis azt vettem észre, hogy az első 4-5 kilin tartott 4:08-as ezrek meglepően kényelmesek és jól esnek... Mondjuk az Andrássy árnyékban volt, tudtam, hogy a rakparton jön majd a feketeleves... Itt viszont óriás szerencsém volt 2x is. Dél felé Mirácska futott előttem, és ez bosszantott annyira, hogy egy sebességgel feljebb kapcsoljak (bár féltem, hogy 6 kilinél ez még korai lesz és visszaüt) 10-11-nél a Szabadság-hídról lefelé volt egy óriás fél kilométeres lejtő amin hoztam vagy fél percet, majd a számomra "halál szakaszon (Szabadság-híd / Margithíd) ahol látványosan össze szoktam zuhanni, csak arra koncentráltam, hogy "nem lassulni, nem lasulni" és meglesz... Szerencsére az északi szél nem volt olyan erős mint szokott, tavaly azon buktam perceket.. A Lánchíd környékén a váltópontnál utolértem Vajda Zsuzsi edzőnénit, ez új erőt adott, na onnan már muszáj volt tolni, hisz szem előtt voltam... A Margithídnál amikor már valóban elfogytam, meg ott várt Panzsi a frissítővel... Itt a fordítóig 10-20 másodpercet vesztettem, mert már a végemet jártam, és itt tűzött a nap meg volt egy emelkedő is, a felső rakparthoz... Itt értem be Ossó Zolit, aki csúnyán megborult, és sétált, így próbáltam úgy kinézni, mint aki jól van, és bíztatva elsuhanni mellette... Pár száz méterre ez is elég erőt adott, de hát minden egyes méter ami elterelte a gondolataimat, ajándék volt. A parlamentnél pedig az iPodom tett csodát (és még mondja valaki, hogy zenével futni amatőr) mikor beadta soron következő számnak Eminemtől a Loose Yourself-et: Look, if you had one shot, or one opportunity
To seize everything you ever wanted in one moment
Would you capture it or just let it slip?
You only get one shot, do not miss your chance to blow
This opportunity comes once in a lifetime yo
Az órámra néztem. Még mindig meg lehetett csinálni a PB-t ha kibírok még 4-5 rohadt kilométert úgy, hogy ne zuhanjak össze! És a szöveget hallva rájöttem: bakker! Edzettem kurva sokat. Lefutottam már egy órát abban a tempóban amiben kell. És még bírom. És már kevesebb, mint egy Szigetkör van hátra... Most kell még belerakni mindent hogy meglegyen, különben a célban kurvára fogom bánni, hogy gyenge voltam! A lábaim még bírták, feladni csak fejben akartam már, de ezek a szavak felébresztettek. A Nyugati felüljárón mosolyogva szaladtam fel és intettem Saci néninek, onnan pedig megint hosszú lejtő (értékes mínusz másodpercek) Az utolsó frissítőnél már nem is ittam, itt már minek? Aztán jött a másik hely ahol össze szoktam zuhanni, a Lehel út... Innen még azért nem lehet hajrázni, ahhoz túl messze van, túl hosszú, na itt már négykézláb szoktam mászni... De ezúttal valahogy nem. Azt éreztem, hogy még mindig bírom tartani a 4:10-et, és hamarabb vége is lett, mint szokott... talán az segített, hogy itt megint árnyék volt... A 19-es és 20-as táblát nem is láttam, de az órán szerencsére megvolt a pontos táv, így láttam, hogy jó vagyok-e még időben... A Hősökön ott állt Jenkei András, így megint igyekeztem úgy kinézni, mint aki még jól van, és bemutatni mégegy sebességfokozatot (GPS szerint visszanéztem ez 3:20-as tempó volt : ) amit ugyan csak az Olof Palméig tartottam, de nem is kellett tovább... Ott már árnyék volt és szurkolók, és tudtam hogy már gyalogolva is meglesz a terv... hátranéztem, senki nem hajrázott, így azt gondoltam én sem teszem, 8-10 másodpercért nem adom azt az érzést, ahogyan ŐSZINTE mosollyal befutok a célba...
Másfél perc javulás, többé-kevésbé egyenletes tempóban, és utólag visszagondolva azt hiszem nem futottam ki magamból a maxot, mert ha a melegtől és az attől való félelmemtől hogy fejreállok, eltekintünk, akkor igazából fizikálisan sokkal kevésbé voltam kikészülve, mint pl. tavaly... De jobb volt óvatosnak lenni, mert ha picit többet rakok bele, lehet tényleg megborulok és sokkal rosszabbul végzek...
Szóval cstominak adok igazat abban, hogy a meleget is kicsit túlmisztifikáljuk, vagy túlkompenzálunk fejben. Negatív placebo (ha van ilyen) vagy ilyesmi... Mert igazából ha fejben az ember eldönti, meg lehet csinálni. Igaz 184-185 volt az átlagpulzusom, és a befutónál 199-es maxot mértem, de a grafikon szerint szép lassan és egyenletesen emelkedett, tehát egyszer sem futottam el a verseny közben... A vége 1:27:23. Ez kategória 23. helyre volt elég, összességében 149. asszem.. Utólag örülök nagyon, hogy hallgattam cstomira... És köszi mindenkinek: Vajda Zsuzsinak az edzéstervért és a jótanácsokért, az 1:30-as iramfutóknak Földing Ottóval hogy nem futottam el az elejét, Panzsinak a frissítésért, Anikónak, Saci néninek a bíztatásért... Fuckyeah! Ja és bocs a regényért!

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.09.06. 12:21:43

@DaMartian: Hát ez megért volna egy külön posztot! :) Gratulálok!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.06. 12:35:46

@DaMartian: Gratulálok én is, óriásit futottál! Szerintem is külön postot kíván!

angelday 2011.09.06. 12:39:37

@BRandom: ami késik, nem múlik!

csétomi 2011.09.06. 16:14:45

@DaMartian: Gratulálok, és örülök, ha tényleg én is egy pici lökést adhattam az ügyhöz! :) Azt írod, fejben gyengébb voltál, mint fizikálisan, de szerintem meg pont fejben sikerült megcsinálnod ezt a versenyt, igaz, a lábad még többet is bírt volna, de majd a tudás utján... ;)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.09.06. 20:55:20

@DaMartian: Fuckyeah, dude, ahogy mondod :)

Szep teljesitmeny, jo beszamolo, kerits egy jo fotot magadrol a verseny elejerol, pasztazd be alaja a beszamolod es kesz is a cikk :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.06. 21:23:28

@DaMartian: Gratulálok! Láttalak a Margit hídnál a triós váltópontnál, úgy néztél ki, mint aki jól van :)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.09.07. 12:18:47

@karma.koma: Ez jó! Elgondolkodtató, hogy soha nem hallgat zenét futás közben. :)

Belus Tamás · http://kmkovek.blog.hu 2011.09.07. 15:04:10

Hát ha jönnének a földönkívüliek, és meg szeretnék tudni, hogy mi az ördögért futok ából bébe, amikor autó is van, biztos nem a vasárnapi futásomat hoznám példának. Semmi nem esett jól. Annyira kiütöttem magam, hogy igazából a PB-nek is csak most tudok örülni. Az a durva, hogy nem csak fizikailag készültem ki. Annyit kivett a folyamatos kínkeserves küzdelem a betervezett időkért, hogy a célban nem maradt bennem hely az örömnek. Inkább csak hogy túl voltam rajta. Az egyéni csúcs is csak a mérhetetlen dac miatt lett meg, amit egész nap éreztem. Na nehogy már a rohadt időjárás döntse el, hogy mikor milyet futok. Meg egyébként is..... Ahogy Fruzsival mondjuk egymásnak TIGRIS VAGYOK!!!!!ARRRGGGHHH. Szóval úgy indultam, mintha 16 fokos borús szélcsendes ilyenidőbenfussakmindig idő lett volna. Rá is ba.. faragtam természetesen. Ahogy sokan írtátok, nekem sem volt gondom 8-9 km-ig és még Budán is jól mozogtam, bár ott már csak 4.40-es kilik jöttek. Pesten a rakparton, na azzal viszont vallatnék. 15-ig valahogy kihúztam 5 perces km-ekkel de utána már azt se nagyon tudtam hol vagyok. De akkor már olyan közel volt a vége. Fogytak a kilik és én átraktam a hátralévő távot fejben a jól ismert/szeretett helyekre. Zempléni hegyekbe, a stadkába Nyíregyházára, a Sóstói-erdőbe, aztán már csak a háztömb köré. Ez segített, meg hogy most először a táv közben is voltak szurkolóim (köszi Feri, köszi csajok). Ja és hogy akárkire néztem, ők is szarul voltak. Kicsit korán kezdtem hajrázni, ami miatt majdnem elment a csúcsdöntés, de így is 1:43:04 (36 mp-et javítottam) Ennek ellenére szerintem azoknak volt igazuk, akik nem erőltették a dolgokat és inkább próbálták jól érezni magukat. Nem baj. Okultam.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.07. 15:20:42

@Belus Tamás: Gratulálok a PB-hez. A Bükkben is lényegesen jobbat futottál a tervezettnél, szóval okozod magadnak a meglepetéseket. :-) Remélem, most már bírsz örülni. Ha én itt PB-t futottam volna, decemberig kitartana az eufóriám. :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.07. 15:36:35

@Belus Tamás: Hajrá Nyíregyháza Tigers! :)) Nem is tudtam, hogy te is a Sóstói erdőben futsz. A versenyek hátralévő részét én is oda szoktam konvertálni fejben. :)

Belus Tamás · http://kmkovek.blog.hu 2011.09.07. 15:57:36

@BGy: Hajrá bizony!! Nyáron, és ha korán tudok futni menni, akkor igyekszem kimenni az erdőbe. Biztos sokszor jöttél szembe velem, hál' istennek egyre többen futnak arra.

DaMartian 2011.09.07. 18:01:12

@csiripiszli12: Pedig ott voltam a legszarabbul...

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.09.07. 18:48:14

@DaMartian: Annyit megkerdeznek meg, hogyan kell felhozni magam 185-os atlagpulzusra? Szerintem a labaim erosek, tudok gyorsan is futni, de ugye sub90-es tempot 170 alatti pulzussal nemigen lehet futni en meg a 175-tol gyakorlatilag fel oran belul elsavasodok. Labam birna, tudom birna, csak beallnak az izmaim mint atom. Es akkor ez meg csak 175, a 180-tol jelenleg szerintem infarktust is kapnek. Szal hogyan lesz 185? Danke.

--Pierre-- 2011.09.08. 10:07:41

@doncii: már hogyne lehetne sub90-es tempót futni 170 alatti pulzuson? A pulzus csak az egyéni adottságoktól (max, min pulzus), és az edzettségi állapottól függ. Szóval a kulcs nem a 185-re felhozás, lehet, hogy kettőtöknek a 185 teljesen más intenzitás. Fuss sokat lassan, a tempó futásaidat pedig olyan intenzitáson csináld, hogy még ne savasodj. Így tuti menni fog a 90 perc!

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.08. 10:21:09

@doncii: Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Tegnap az állapotfelmérésen a doki is ezeket a szavakat erősítette meg. Nekem majdnem 200-ra sikerült feltornászni a pulzusomat a futógépen, így az anaerob küszöböm is magasabb, mint egy átlag emberé. Ez tényleg egyéni adottságoktól függ, és nem attól leszel gyorsabb, ha magasabbra tudod tornászni a pulzusodat. Amúgy mi most a félmaratoni PB-d?

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.09.08. 11:51:43

@doncii: Nem az a cél, hogy magas legyen az átlagpulzusod, hacsak nem akarod, hogy felrobbanjon a szíved. Épp ellenkezőleg, az a cél, hogy viszonylag alacsony pulzussal tudj hosszan és gyorsan futni.

egron 2011.09.08. 11:58:55

Sziasztok! Egy full amatőr kérdésem van, abszolút nem kötekedő, hanem naív megközelítéssel:

Mire való az edzés? Értve ezt úgy, hogy csupán az idő javítása végett? Avagy a térd, illetve szalagok terheléshez való szoktatása miatt? Vagy miegymás? Gondolom biztosan nem hülyeség és oka van, ha millióan csinálják.

Azért kérdem, mert arra gondolok, hogy kvázi nulla futómúlttal, egyheti edzéssel is lefutható pl egy félmaraton, de nyilván nem egészséges és nyilván nem lesz világbajnok idő belőle. De aki meg nyomja a 20-40 hetes felkészüléseket (fél)maratonra és lazán nyomja közben a 4 perces kiliket, az tulajdonképpen hova edz? (hiszen már ezek szerint eleve jó tempóban nyomja). Csak az időre gyúr és hajszolja az egyre jobb PB-ket? Vagy ezen múlik, hogy egyáltalán végigmegy-e a távon, kitartásra hajt, "megtanul" nem savasodni? Vagy ezzel előzi meg az időskori megrokkanást és kíméli a térdet? Pulzus belövésére?

Megfordítva: ha az ember nem akar 1:30as félmaratont, 3:30as maratont, nem hajszolja az időt, beéri egy 2, illetve 4,5 órás kocogással az élmény miatt, akkor is érdemes szanaszét edzenie magát az év maradék részében? Tudom, hogy a maraton messze több, mint a fele, de azt is, hogy nem a táv öl, hanem az iram. Ha nem hoz lázba az iram, a konkrét idő, csak a távolság (persze azért nem gyalogtempóban), akkor milyen edzés ajánlott? Köszi!

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.09.08. 12:18:20

@egron: A rendszeres edzés nem szükséges rossz, hanem éppen a lényeg. A magunkfajta amatőr futó nem a verseny miatt fut, hanem a futás élménye miatt.

Ha nem izgat az iram, akkor fuss minél hosszabb távokat a saját, még kényelmes tempódban. Akkor jó, amikor úgy érzed, az adott iramban ki tudnál futni a világból. Sajnos sok edzéssel mindenképpen gyorsulni fogsz, de ezt a békát le kell nyelni. :)

effe 2011.09.08. 12:19:09

@egron: tetszik a kérdés, biztosan lesz sok-sok válasz.

nulla futómúlttal 1 heti edzéssel félmaraton? próbáld ki (vagy inkább ne!)

szerintem meg kell különböztetni a célokat:
hosszútávú - hogy öregkoromban is le tudjak futni a közértig
középtávú - pl. versenyek (félmaraton, maraton)
rövidtávú - hogy kikapcsoljak a napi stressz után, egyszerűen csak jól érezzem magam.

szanaszét nem kell edzened magad, csak amennyi jólesik. de a teljesíményed egy megmérettetésen (ami lehet verseny vagy csak a saját magad által felállított elvárás) egyenes arányban lesz a befektetett energiával/idővel.

aztán ha beindult a verkli, akkor már önmagában hiányozni fog a mozgás és már el sem tudom képzelni nélküle az életemet.

egron 2011.09.08. 13:02:30

@effe: én alapvetően bicajozni szeretek. Ott sem edzem túl sokat (időhiány + lustaság), inkább csak nyaranta tekerek relatíve sokat.

Két hete bogarat ültettek a fülembe a mostani félmaratonnal, edzettem rá 6 napot és lefutottam. Tesitanár barátom viszont meghallva ezt rögtön óva intett, hogy komolyabb távnak (pl maraton 4 hét múlva) hasonlóan nekiszaladjak, ő a térdet és a szalagokat kéri védeni rendes, fokozatos felkészüléssel, mondván a 20 hét valóban a minimum (mondja ő, 10 hetes maratoni készüléssel) és a félmaratont szorozzam meg 5-tel, 6-tal, akkora harc egy dupla táv és annyival inkább nem kellemes a térdnek. Nem elég a lelkesedés és a kitartás, meg kell adni a porcoknak, szalagoknak, stb is ami jár.

Igen, azt "sajnos" ennyiből is megéreztem, hogy egyszerűen csak jól éreztem magam attól, hogy a saját tempómban leizzadtam, sprintek teljes nélkülözése mellett is, de ugyanakkor (annak ellenére, hogy soha nem csináltam) mindig is vonzott "a hosszútávfutó magányossága" (bicajjal tudtam ezt az élményt megközelíteni, voltam már párszor 24 órát tekerni, de tudom, hogy a futás sokkal-sokkal durvább terhelés már sokkal rövidebb távon is) - csak hát úgy érzem, hogy nem fér bele a hetirendembe, hogy 1000 km-t edzzek egy egyszeri 40 km-es futásért.

Ugyanakkor viszont felébredt bennem a kisördög, hogy mégiscsak jó lenne hosszabb távokat kocogni - ezért lehet, hogy mégiscsak ez lesz a vége :)

Lemúr Miki: "Akkor jó, amikor úgy érzed, az adott iramban ki tudnál futni a világból." Igen, ez fogott meg a mostani "próbafutásban" - nem törekedtem nagy időre, csak próbáltam kényelmes, egyenletes tempóban haladni és ez nagyon tetszett.

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2011.09.08. 18:59:57

@Belus Tamás: Naná, hogy TIGRIS VAGY!!!AGGGGGRRRR!! :-))))

DaMartian 2011.09.08. 19:33:39

Sok mindent írnék egron kérdésére de nem teszem... Annyit viszont mindenképpen leírnék, hogy NAGYON NEM JAVASLOM senkinek, hogy akár fél, akár teljes maratont edzés nélkül (vagy akár 10hét edzéssel) megpróbáljon... Mert ez nagyon veszélyes!
Amúgy meg aki egy picit is rendszeresen fut annak ezekre a kérdésekre nem kell választ adnia...

Wolf1973 2011.09.08. 19:42:02

Üdv!
1 éve kezdtem edzeni full nulláról, ezt úgy értsd, hogy 400 méter után kinyúltam. Terv a 2011-es Kinizsi 100-as teljesítése volt. Ami sikerült is. Fokozatosan építettem fel a futásaimat, viszont melegben egyszerűen nem megy. A vasárnap lefutott életem első félmaratonomat 2:15 perc alatt teljesítettem, ami a tervezett 2 órás időmet messze alulmúlta. :-( 16 km-ig aránylag jól ment, de utána már csak vánszorogtam. A dög meleg, a frissítőállomások ellenére taccsra vágott. Igaz, nyáron mindig vagy hajnalban vagy késő este futottam, lehet az volt a baj, hogy nem volt felkészülve a szervezetem a melegben történő megterhelésre. A következő novemberi siófoki félmaratonon már biztos 2 órán belül befutok, persze csak akkor, ha nem lesz akkor is +40 C fok. :-) Minden Nike félmaraton résztvevőnek gratulálok.

DaMartian 2011.09.08. 20:28:12

@doncii: Nem értek a pulzushoz, csak kíváncsiságból mérem mostanában. Megmondták a frankót a nálam okosabbak. De nem nagyon hiszem, hogy jó lenne 185-ös átlaggal versenyezni, ennél kb. egy tizessel kevesebb szokott lenni nekem is. A cél szerintem inkább az, hogy azonos tempó mellett minél lejjebb menjen a pulzus, hiszen eléggé meghatározott, hogy a pulzusod mennyi lehet, ez pedig a rendszeres edzésekkel érhető el. Amennyire tudom a pulzuskontrollos edzés (tehát hogy nem x tempóval hanem x pulzussal futsz) azt eredményezik, hogy idővel ugyanazzal a pulzussal gyorsabban fogsz tudni futni... Nekem nincs gondom a pulzussal. Ált 155 körül edzek, 175 körül versenyzem (átlag) de persze más átlagpulzussal futsz egy maratont, meg egy 5 kilit, így ez sem mérvadó, és mint látható kibírok egy félmaratont 185-el is, bár jól nem esett. De a savasodásnak szerintem nem ehhez van köze, én legalábbis nem nagyon szoktam savasodni, sem görcsölni, de lehet ez meg azért van, mert sok rövid sprintet végzek (fartlek, résztáv, kosárlabda) így az izomzatom hozzá van szokva ehhez a terheléshez is. Amennyire látom aki csak hosszú távot fut, annak ez gyakran gondot okoz, mert egyoldalú terhelést ad az izmoknak. Szerintem a savasodás inkább emiatt lehet...

vargatom 2011.09.08. 23:49:10

@egron: Bocs, de te nem 1 hét edzés után futottad le azt a félmaratont, ha 24 órákat tudsz egyben bicajozni.
Nem sport-specifikus ugyan az állóképességed, oxigénfelvevő kapacitásod, de az átlagnál biztosan sokkal magasabb. Hogy ez pontosan minek köszönhető, azt te tudod meghatározni, lehet adottság is talán, vagy hogy eleget mozogsz, vagy hogy nagyon fiatal vagy még ;)

Nekem is például ma volt az első kettlebell edzésem 2 hónap teljes kihagyás után, de közben a futás szinten tartott annyira, hogy egy bizonyos fajta állóképességi gyakorlatot különösebb erőlködés nélkül tudtam csinálni. A fogásom viszont érezhetően gyengült, mert azt a futás nyilván nem tartotta karban.

vargatom 2011.09.08. 23:49:52

Pulzus téma: ezek szerint lenne értelme egy ilyen futópados terhelésvizsgálatnak is akár?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása