Túlsúlyos vagy? Ülj le mellém, valamit mondok

2011.09.11. 09:58 mgergoo

Mgergoo vagyok. DK. Szeretnélek motiválni, hogy fuss, és ha nem tudsz még futni, ne keseredj el, hanem gyalogolj! Kezdj el mozogni és ne add fel! Jó eséllyel sokkal jobb állapotban vagy, mint ahonnan én indultam...

2009. ősz.
124 kiló. Ennyi vagyok. Olvasom a futóblogot az elejétől a végéig, nem tudom, hogy kerültem ide, de magával ragad. Minden posztot, minden kommentet elolvasok. 124 kilósan, a fotelből, térdemen a laptop, a tévé a háttérben megy, csak hallgatom. A távirányító kényelmesen a hasamon. Úgy ülök a fotelben, hogy ha 30-40 centi magasra feldobom a TV távirányítóját, akkor becsapódik, vet némi hullámot, aztán úgy marad, megáll a hasamon. Jó játék, hülye gyerekeknek. Olvasom a futóblogot. Zsola története, basszus, ez a srác nálam is kövérebb volt és sikerült lefogynia. Szégyellem és utálom magam. Rólam gyakorlatilag nincsen fénykép évek óta. Mindenkinek tiltom, hogy fényképezzen, a családi fotókon takarom magam, a Facebookon a macskám fotója a profilképem. Lehet, hogy futnom kellene, de hát 10 métert sem tudnék, meg annyira unalmas, mindig is utáltam az edzéseken, de jó lenne megint valamire pénzt költeni, széthajtom magam a munkában, éreznem kell, hogy élek, éreznem kell, hogy van miért dolgoznom, ha másért nem, akkor felesleges szarokért, a fogyasztói társadalom rabja vagyok. Temérdek kaja és felesleges cuccok. Van itt valami csili-villi kütyü? Van. Chip, iPod, speciális futócipő. Franc tudja. Költsünk egy valag pénzt, aztán majd lesz valami.

2009. karácsony. 
Nevelőapám meghal. 54 évesen Szív. Testvére fél éve halt meg. 56 volt. Szív. 120kg felett vagyok. 31 évesen. 20-25 év van hátra? Kevesebb, mint amit eddig éltem? Dr. House a tévében: "Nincsenek kövér öregemberek". Anyád! Apu temetésén nem ismernek fel a ritkán látott ismerősök - focista kamaszként láttak utoljára. Amikor Anyu bemutat nekik, hogy "Ő a Gergő", akkor is csak hitetlenkedve méregetnek, nem hisznek a szemüknek. Rettenetes érzés. Basszus. Ki volt az a srác, aki futott? Zsola. Katt.

2010. január
Cipő megvan, Garmin FR-305 megvan, chip megvan, téli futónadrág megvan. Csak el kellene kezdeni valahogy. Próbáljunk meg futni egy kerítésnyit. 50m. Nem megy. Basszus. Gyalogoljunk. Az megy. (2010. január és június között  337km-t tettem meg, zömében gyalogolva, a végén néha, néha óvatosan már belekocogva, a nyáron már volt olyan "edzésem" ahol 14km-t tettem meg úgy, hogy 800m kocogás, 200m séta, egyáltalán _nem_ciki_ ha belesétálsz. Tényleg.)

2010. november 
117kg vagyok, gyalogolok, kocogok, de nagyon nem rendszeres, sokszor kihagyom az edzést. Ez így nem lesz jó. Tárgyalásokra járok, napi 100 céges teendőm van, azokat lelkiismeretesen megcsinálom, szép is lenne, ha nem csinálnám meg. Jó lenne, ha a futást is ennyire komolyan tudnám venni... Basszus. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve beütemezem az edzéseket (Nikerunning 5K edzésterv) a céges naptáramba, november 7. Azóta nem hagytam ki edzést. Szánalmas, hogy ilyenhez kell folyamodnom, de működik. Pár hét után azt veszem észre, hogy akár el is hagyhatnám a naptárat, beépült az életembe a "futás". Futok karácsonykor, futok szilveszterkor. Rengeteget dolgozok, de napi 12-14 óra munka után is lemegyek futni, a legtöbbször éjszaka. Én vagyok az egyetlen aki fut ebben a városban, senki sincs az utcán, szemerkél a hó, a villany sem világít már ki az ablakokon, mindenki alszik. Én futok. Büszke vagyok magamra. Évek óta nem éreztem ilyet. Talán még soha. Aztán egyik este nagyon fáradt vagyok. 10 után érek haza, lefürdök és lefekszek aludni, pedig aznap futnom kellene. Fejem a kispárnán. Forgolódok. Basszus. Nem hagy nyugodni az új énem, kikelek az ágyból, átöltözök és elindulok futni. Nincsen kifogás. Semmi. Null tolerancia. Rá pár hétre bemondják a rádióban, hogy aznap lesz az év leghidegebb éjszakája, abban a másodpercben döntöm el, hogy aznap éjjel futni fogok, pedig nincs "edzésnap", de ha ma elmegyek, akkor a lusta énem nem kerekedhet máskor sem felül, legyőztem. 

2011. január 
113kg vagyok, nézegetem a versenyeket. Vivicittá. Ez meg mi? Mikor, hol? 12km és 7.30-as tempóban záróbusz. Atyaisten. 12km 7.30-as tempóban. 8.30 felett vagyok, belegyalogolok a 2-3km-be is, lehetetlenség ennyit ilyen tempóban futni... Kattintgatok, edzéstervek. Monspart Sarolta 10 hetes edzésterve a Vivicittára. Sikerülhet? Kizártnak tartom, de benevezek, abból baj nem lehet. Végigfutom a 10 hetes edzéstervet, az utolsó két hétben már van 10km-es edzésem 7'11"-es tempóban és egy 7.6km-es edzésem 6'45" tempóban. Kicsit megnyugszom, de rettegek a záróbusztól.

2011. április 10. Vivicittá
111 kilóval és 1:11'30"-as idővel 6'26"-os űrtempóval sikerül beérnem a versenyen. Nem ismer senki, egyedül téblábolok, a mozgásom nem acélos, de boldog vagyok:

A hangulat annyira magával ragad, hogy aznap eldöntöm, hogy amint lehet megyek tovább, csak versenyről versenyre szeretnék járni, csak futni és futni. 04.26-án egy jó edzés és a nagy lelkesedés odáig fajul, hogy itt a blogon megkérdezem mennyire lenne gáz, ha neveznék a szeptemberi félmaratonra. Szasza válaszol. Nekem. A Szasza. Ennyit: "Simán". Velem kommunikál a Szasza és ennyire biztos benne, nem magyaráz, nem kérdez, kijelent. Viccelsz, mókázol? 12 perc múlva már be voltam nevezve :-)

2011. április 29. éjjel Átkattanok. Minden profilképemet kicserélem a legdurvább 124 kilós képemre, elindítom a blogot. Régi osztálytársak, ismerősök elől eddig kifejezetten bujkáltam, de az új életmódomnak már kezdenek nyomai is lenni, már fel tudom magam vállalni, sőt kezdek büszke lenni arra, hogy honnan indultam. Fényképezem, fényképeztetem magam. Mindig a végletek.

2011. június 24-26. Ultrabalaton
106 kiló vagyok. A futóblogon kiírt csapatkeresésre az utolsó pillanatban jelentkezek, csak virtuálisan van nagy arcom, de valójában csak egyedül futok Dunakeszin és nem akarom, hogy bárki is lásson, vagy leszidjon, hogy lassú vagyok. Magabiztosságomnak pont ott van a határa, ahol már másokkal kellene együtt futni. Félek a csapattársaktól, félek az ítéletektől, félek, hogy lassabb leszek, mint ők és nem érzem majd jól magam. Ehelyett mit kapok? Már az első pillanatban is támogatást, szeretetet és óvó figyelmet a blogon, személyesen, mindenhogy. Az UB minden pillanata a csapatról, az összetartozásról a közös erőfeszítésről szól. A blogom címéből kiindulva mindenki köcsögözik mindenkit, olyan emberek, akik pár hete még nem is ismerték egymást, most büszkék arra, hogy "Köcsögök" lettek. Hihetetlen. Az UB-n visszavonhatatlanul futó lettem.

Az UB utáni időszakban ugyanúgy minden edzésemről naplózok, dübörög a blog, egyre ismertebb futóblogger arc vagyok. A Nike futóklubban már első nap ismerősként és évezredes barátként üdvözölnek a nagyok. DaMartian, Bitliszbá, Szasza, Azilinha, Sanyosz hihetetlen az a nyitottság és barátság, amivel fogadnak, úgy érzem nem szolgáltam rá semmivel. Járok versenyekre, szenvedek a Délibábon:

Másnap Tatán futunk a "Köcsögökkel", ahova már DaMartian is velünk tart. DaMartian nem csak, hogy velünk tart, hanem velem is fut "bemelegítésként" a tatai körömön. El is futom annyira, hogy a befutónál 194-es pulzussal kóválygok:

Ezután egyre többet járok a futóklubba, Nike Fuss rendezvényekre, rengeteg új barátom van. A Fuss Normafán két lány mellém ül, nem ismernek meg, de amikor valaki Dagadt Köcsögnek szólít, akkor felsikítanak, hogy "Úristen, Te vagy a Dagadt Köcsög?" Hihetetlen. Poénból megkérdezem DaMartiant, hogy lehetne-e saját DK pólóm, hogy felismerjenek a rajongók :-) innen indult a pólóprojekt. Egész nyáron készülök a szeptemberi félmaratonra, a fogyás meg-megtorpan, de a félmaraton előtti pénteken sikerül 100kg alá mennem.

2011. szeptember 4. Nike félmaraton
A félmaratonon a nagy meleg miatt nem tudom kifutni ami bennem van, bármit is tudtam futni edzésen, a pár hete elvégzett terheléses vizsgálaton kiderült, hogy a túlsúlyom miatt terhelés alatt nagyon magas a vérnyomásom. A doki azt mondta ne fussak melegben... A félmaratont végig az anaerob zónámban futom. 2:05'24".  Csalódott is lehetnék az időm miatt, de ha jól belegondolok fél éve még a 12km-es 7'30" as tempótól rettegtem és 5km-t nem tudtam lefutni egyben, most meg azért mégiscsak 6 perc alatti tempóban toltam a félmaratont. Mint a legtöbb kezdő futónál, nálam is van, hogy nem reálisak az elvárásaim magammal szemben, túlságosan magasra teszem a lécet, túl türelmetlen vagyok. Ilyenkor mindig van valaki aki helyretesz, javasol, a földön tart. Vasárnap ráébredtem, hogy sikerült egy mini közösséget összehozni, saját Triós csapatunk volt és összesen nyolcan futottunk DK pólóban a félmaratonon. Közösség született, egy elhízott otthonülő és munkamániás informatikusból egy futóközösség központi figurája lettem. Köszönöm nektek, hogy mellettem vagytok!

2011. szeptember 9. 
Ülünk AD-vel és Szaszával egy belvárosi étteremben és meghívnak szerzőnek a Futóblogra, forog velem a világ. Nem tudom hogyan kerültem ide, olyan, mint egy álom. 

Mgergoo vagyok. DK. 99.7kg. Innen már menjünk együtt tovább!

204 komment

Címkék: ajánló program motiváció életmód amatőrök

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr303214229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kámasuka 2011.09.12. 15:36:17

@AzHofi: Szerinted az etióp maratonisták cipőben kezdek futni? Eszem-faszom megáll! Pesti-e vagy?

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.12. 15:38:24

@AzHofi: terepcipő nem olyan jó aszfalton. Én szinte szenvedek a járdán, amíg el nem érem az erdőt. Nehezebb és a talpa is más, merevebb, nem olyan puha. Éppen azért, hogy a kiálló kövekre lépve ne kelljen felszisszenni. A talpuk rücskösebb, hogy ne csússzál meg a lejtőn-emelkedőn. Tehát a válaszom az, hogy aszfaltra nem jó. A terepen jobb az aszfaltos, mint aszfalton a terep. :))

AzHofi 2011.09.12. 15:38:47

@BenFranklin: homoksivatagban én sem cipőben futnék (bár talán de), viszont ágakon, tűlevélen, murván, utcán... vagy nem is tudom hogy jönnek ide az etiópok, különgéppel biztos.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.12. 15:47:33

@BGy: Tényleg honnan lehet beszerezni terepcipőt széles választékban és nem méregdrágán? Akár neten? A lábméretem nem átlagos ezért nem is remélem, hogy hagyományos bolt polcáról le tudok emelni egy párat.

DaMartian 2011.09.12. 15:54:52

@Behajtó70: ne haragudj ha hirtelen voltam. Csak borzasztóan felnyomja az agyvizemet, hogy néhány ember, köztük jómagam, vagy pl. a főszerkesztő Angelday vagy akár a Dagadt Köcsög minden követ megmozgat, hogy népszerűsítse a mozgást, és segítsen az embereknek egy jobb, egészségesebb életvitel elsajátításában, erre néhány rosszindulatú vagy rosszul megfogalmazott mondat egy perc alatt lerombolja, amiért dolgozunk. Az sajnos pszichológiai tény, hogy a negatív impulzusok sokkal intenzívebben hatnak az emberre, így hiába a sok sikertörténet, a rengeteg hála és köszönet azok részéről, akiknek az életminősége óriásit javult a sportnak, futásnak, vagy akár ennek a közösségnek köszönhetően, azoknak, akik még nem élték át saját maguk ezeket a sikereket, nincsenek benne a "körben" de már éppen kezdenének meggyőzve lenni, és rávenni magukat hogy tegyenek valamit magukért, őket egy pillanat alatt tántoríthat el minden negatív hozzászólás... Jaaaa... kínzom magam évekig aztán egy hétre abbahagyom és akkor majd még kövérebb leszek? Akkor inkább nem... És meggyőzi magát, hogy akkor tényleg nem, mert hogy ezt olvasta... Aki már eljutott arra a pontra, hogy kínként éli meg a testmozgást és képtelen rászánni magát, azt sokkal könnyebb lebeszélni, mint rá... Ezért kell véleményem szerint nagyon óvatosan bánni az ilyen kijelentésekkel...
Amúgy meg az általad említett folyamat leginkább a visszavonult élsportolókat érinti, de itt mi mind hobbisták vagyunk. Aki annyit mozog, hogy jó formában tartsa magát, egészséges anyagcserével, vázizomzattal és keringéssel, és azért sportol, mert örömét leli benne, az egyrészt sokkal nehezebben hagyja abba az aktív életmódot, mint akinek munkaszerűen kötelező "megszakadnia" az edzéseken ha esik ha fúj. Másodszor ezek az amatőrök egy rendszeres de nem maximális intenzitású mozgás mellett nem szoktatják hozzá a szervezetüket drasztikusan nagyobb energiabevitelhez, így a rendszeres mozgás megszűnése után sem lesz akkora különbség a kalóriabevitelben, amitől hirtelen egészségtelen szinten meghíznának. Az hogy ilyenkor valaki néhány kilót felszed az normális, én is hízom azonnal, ha kevesebbet sportolok. Azonban az aki a saját öröme miatt mozog és ésszerű mértékben, az legtöbbször még egészen idős korban is képes az aktív életmódra, így gyakorlatilag élete végéig nem hízik el kórosan, és ha csak valami betegség vagy sérülés miatt nem kényszerül abbahagyni a mozgást, magától általában nem is akarja...
Tehát én továbbra is azt gondolom, hogy sokkal nagyobb baj az, hogy a lakosság több mint 90%-a nem mozog egyáltalán! Ha az arány fordított lesz, majd írunk itt is rendszeres posztokat az általad vázolt veszélyekről!
Amúgy meg nincs ám harag! Peace!

tboykacsa 2011.09.12. 16:06:25

@DaMartian: +Like
Hát kb ezt fogalmazgattam kb egy órán át...
...és most megy a kukába!

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.12. 16:07:18

Én is pont erre gondoltam: nem akarjuk mi abbahagyni a sportot! Tudjuk, hogy a 60-70 éves kategóriában is sokan futnak még maratont, mert aki rendszeresen edz, az jó sokáig alkalmas is marad erre, és miért is akarná abbahagyni? Lehet, hogy nem leszünk mindannyian 70 évesen ironman-ek, de hogy valamilyen szinten még évtizedekig nyomjuk a futást, arra jó esélyünk van, és minden bizonnyal az igényünk is megmarad rá. Természetesen közbe jöhetnek váratlan események, de nem kell eleve abból kiindulnunk, hogy mi lesz, ha abbahagyjuk.

DaMartian 2011.09.12. 16:08:16

@AzHofi: bár elvileg én lennék a szakértő, de BGY kolléga remekül összegezte a lényeget! Inkább terepre normál futócipő, mint aszfaltra terepcipő. Ugyanis valóban magaddal szúrsz ki! Hogy miért, azt remekül kifejtették előttem: kényelmetlen, merev, kemény stb.
Választásnál érdemes azt mérlegelni, hol használnád többet a cipőt? Ha nagyjából egyforma az arány, akkor valóban inkább edzőcipő... Ha pedig nem futsz nagyságrendileg többet terepen, akkor inkább válassz egy "univerzálisabb" modellt, mint pl. a Pega. Azzal elmehetsz árkon-bokron...
A legideálisabb persze az, hogy mindenhová speciálisat használj. Azt mondod arra nincs keret... Erre meg azt mondom, ha befektetsz 2 cipőbe, akkor azok fele olyan gyorsan használódnak el, mintha csak 1 csukát nyüstölnél, így hosszú távon anyagilag ugyanott vagy, de a lábad hálás lesz érte!

pannonfunk 2011.09.12. 16:11:45

@bitliszbá: Kinevezlek szócsövemnek, ez már a második eset, amikor azt mondom, hogy ezt én is írhattam volna, csak én nem tudom ilyen jól megfogalmazni :)

paklis 2011.09.12. 16:19:02

@bitliszbá: koszonom kerdesed, rendbe de most megint nem:))
Mult heten jtotem ki a korhazbol, mert a gyuru portjat ki kellett venni ugyan is begyulaldt, raadasul jovo hetvegen emgyek az u8jjabb plasztikai sebeszi konzultaciora, mert a hatamat is megcsinaltatom.
Szoval mire eppen emgint felamraton szintre jutottam kezdhetem elolrol:) Dehat egy futast szereto embert ez nem gatol semmiben hisz a teljesitmeny orientacio mogott ott van az elvezet is.

punka 2011.09.12. 16:22:41

De most már akkor VékonyKöcsög, nem? :)
Egyébként gratulálok!

bitliszbá 2011.09.12. 16:25:15

@pannonfunk: az egy jól fizető állás? mert ha igen, akkor elfogadom :D

@paklis: akkor jövőre jön a maraton?

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.12. 16:28:59

@BRandom: Budapesten klassz futóboltok vannak, ahol tudomásom szerint jó terepcipőket lehet kapni (Nyúlcipő, Spuri, Nike és Adidas boltok). Én legutóbb a dunakeszi Decathlonban nézegettem cipőket, ott volt. Biztos van a belvárosban is, de ott nem vagyok ismerős. Jó terepcipőket gyártanak olyanok is, akik aszfaltosat nem nagyon. La Sportiva, The North Face. Ezeken nagyon nem ismerem, de valahol azért kéz a kézben kellene járnia az aszfalt és terepcipő gyártásának.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.12. 16:32:09

@BGy: Azt értem én, hogy normál esetben hol lehet kapni cipőt, de nekem az a bajom, hogy 49-50-es lábra egyik üzlet se tart. Ezért érdeklődtem, hogy hátha neten tudsz valami üzletet, mert talán szélesebb a választék.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.12. 16:36:07

@BRandom: 49-50?????????? A Mizuno terepcipők felső határa éppen ennyi, a többit nem ismerem. Bár a Decában pont ezek a méretek szoktak a kifutó termékek között lenni, mert kevés fogy belőlük. :)) Nagy lábon élsz!

DaMartian 2011.09.12. 17:04:23

@BRandom: @BGy: Az outletben is gyakran megmaradnak ilyen szélső méretek, így érdemes körülnézni hátul az egypáras polcokon! A rendes üzletek sajna tutira nem tartanak ekkora cipőt, max rendelésre... Az meg rizikó, mert ugye nem tudsz próbálni..

karma.koma 2011.09.12. 17:22:19

Akkor így lassan 150 komment környékén hadd disztilláljam a disztillálnivalót, az idetévedők kedvéért -

ez a poszt itt nem egy gyors fogyókúra ígéretéről szól, nem azt mondja, hogy csak egy ideig kell ezt a szörnyű mozgást nyomatni, és ha már megkarcsultál, akkor el lehet felejteni. Épp ellenkezőleg.

1. Arról szól, hogy a futásnak (hasonló sportokkal behelyettesíthető) embert formáló ereje van. Megváltozol tőle. Jobb leszel. Mi a túrónak hagynád abba? És kit érdekel hogy hány kilót szedsz fel ha abbahagyod? Ez nem egy életforma, nem egy drog, nem egy hobbi, nem egy recept.

2. Arról szól, hogy ezt TE választod. Nem 6 évesként íratnak be focizni, nem a főnököd küld le a terembe. Hanem a TE döntésed. És ha kipróbálod (és persze ha megfelelő segítséget kapsz pl. itt a blogon, vagy más blogokon, vagy a MACban, vagy még egy csomó más helyen ahol jófej emberek fellelhetők), akkor neked JÓ lesz. Nem fogod abbahagyni.

3. HIPP-HOPP FUTÓBLOG!

nabazzmeg 2011.09.12. 17:45:23

full rispect neked és mindazoknak, akik miattad vágtak bele és bírják, csinálják!
Kemények vagytok mint a vídia.
Kitartást és további sikereket.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.12. 17:54:30

Hadd idézzem egy volt csoporttársamat, akivel száz év után most véletlenül "összefutottunk" a FB-on:

"Jajj Tezsvérem! Nagy utat jártam be az elmúlt hónapokban. Januárban 108 kilóval és olyan vérnyomással indítottam, ami elég lett volna egy vadászrepülégép hidraulika rendszerébe. 140 méter lekocogása után úgy vettem a levegőt, mint egy leszakadt kipufogójú Zsiguli. Nem volt könnyű, de 12 kilóval könnyebben már megy a 10 km is. Mellette biciklizek is. 20 éve nem voltam ilyen formában. :-)"

Szóval Gergő, vannak klónjaid. :-)

.com 2011.09.12. 18:18:21

@Behajtó70: ez nem igaz
ivas, drog zabalas az emlitett kivalosagok hajainak alapja...

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2011.09.12. 18:19:06

Sokan sokfélét írtatok. Lehet, hogy majd ismétlek gondolatokat. (bocs, ha lesz ilyen)

Én is sok szempontból hasonló úton járok, mint Gergő. Ahogy olvasom, még jó pár hasonló ember jár (azaz fut) hasonló cipőben.

Én azt tisztelem benne a legjobban, hogy hatalmas kitartása van, kitörő lelkesedése, tettvágya, amihez önirónia és zseniális humor társul.

Engem leginkább ez fogott meg a blogjában. Nekem ő segített megtenni az első lépést a futóklub felé. (volt valaki, akivel valamilyen ürügy miatt szóba elegyedhetek).

Nekem ezen társaság nélkül most nem menne. Nekem nincs akkora kitartásom, mint Gergőnek, mint legtöbbeteknek. Nekem szükségem van erre a társaságra, aminek kialakulásában azt hiszem, hatalmas szerepe van Gerinek.

Én is visszahúzódó voltam (vagyok), rejtegettem magam. Amikor sikerült leadnom 15-20 kilót, sokan gratuláltak. Én ennek nem tudtam önfeledten örülni. Nem éreztem büszkének magam, mert saját lustaságom vezetett oda, hogy legyen honnan leadni. (ezt csak és kizárólag magammal kapcsolatban fogalmaztam meg)

Persze ez semmit sem von le mindazok teljesítményéből, akik ki tudtak törni hosszú évek rabsága alól. A lustaságot félretéve megtették az első lépéseket. Mindannyian tudjuk, hogy ez borzasztóan nehéz. Azok, akik most hálát éreznek másoknak, a kapott segítségért (blogoknak, futóknak, vagy épp most Gergőnek), az hálálja meg ezt a "futókarmának": ne adja fel, menjen tovább a megkezdett úton és segítsen másoknak. Együtt sokkal könnyebb!

Köszönöm!

robian 2011.09.12. 18:25:40

Gergő:
TISZTELET!!!!!!!!!!
Ember vagy

angelday 2011.09.12. 19:46:12

@karma.koma: harmadik pont rendben van!

vokod · http://kepmas.com 2011.09.13. 08:10:47

Elolvastam a posztot. Aztán nagyon sok posztot Gergő blogjából. Majd kimentem és futottam egy PB szigetkört.
Now that's what i call motivaton :-)

zsolababe 2011.09.13. 08:40:28

abszolut respect es gratula..en gyavabb voltam...akkor futottam eloszor amikor mar csak 95 kilo voltam..mondjuk 170rol indultam de futni egyaltalan nem futottam csak gyalogoltam mindennap..es mivel eletem elso szigetkore is 35perces volt es par honapon belul 1.57es felmaraton igy nem kellett nagy kitartas ahhoz hogy megkedveljem es rakattanjak a futasra..ugy ahogy te csinaltad/csinalod az nagyon komoly.. ehhez tobb akaretero kell mert masok a sikerelmenyek..mondjuk az is igaz, hogy ilyen lepesekkel haladva meg igen sokaig lesz motivaciod hogy abba ne hagyd...hajraaaaaa!!!!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.13. 08:56:30

@zsolababe: Jézus 170-ről fogytál le? És mégis hogy merre? Erről bővebben is lehet olvasni?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.13. 09:15:31

@vokod: Tökjó, tökjó. milyen volt? Ez volt az első, korábban nem futottál? Csak azért kérdezem, mert a cipő nagyon fontos.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.13. 09:19:38

@BRandom: ebben a posztban is van rá link, nekem Zsola volt a példakép és a minta, miatta kezdtem el futni. Zsola ott rontotta el, hogy nem blogolt :-) Nagyon nagy segítség lett volna egy blog, ahol lehet látni a teljes a kérdéseket, a megtorpanásokat, magát a folyamatot. Én kb. ezért indítottam a blogot, hogy lehessen látni napról-napra, hogy min megyek keresztül, legyen egy olyan út, amit ha valaki követ, akkor igenis le lehet fogyni.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.13. 09:20:53

@zsolababe: köszi, remélem azért majd egyszer személyesen is találkozunk, vagy futunk egyet, hogy személyesen meg tudjam köszönni, hogy elindítottál a lenini úton :-)

vokod · http://kepmas.com 2011.09.13. 09:24:45

@mgergoo: nem, először kábé egy hónapja sikerült belegyaloglás nélkül megfutnom a szigetet. Tegnap viszont gyorsabban futottam, mint valaha :-)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.13. 09:46:51

@vokod: oksa, akkor jó. Nagyon sokan futnak a Szigeten utcai, balett, sima sport cipőben, de ettől mindenkit óva intek.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.13. 09:56:52

@mgergoo: Szerintem az is fontos, hogy rekortánon vagy aszfalton futunk a szigeten.

vincere 2011.09.13. 10:09:37

abszolút gratulálok!!!
terjeszteni fogom a történetedet. talán vmelyik nap én is felhúzom újra azt a Pegazust... fél éve nem visz rá a lélek, de talán majd most

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.13. 10:23:25

Én meg azzal nem boldogulok, hogy adjak le magamról 2 kg-t a maratonig. Lehet, hogy ha a hétvégi sörözéseket kihagynám, már nyert ügyem lenne? Na nem, akkor inkább a kajáról mondok le! ;-)

zsolababe 2011.09.13. 11:31:07

@mgergoo: en azert nem blogoltam mert lusta voltam hozza :))) te meg azert blogolsz mert informatikus vagy es amugy is a gep elott ulsz egesz nap :)))
tavasszal valamikor talalkoztam paklissal innen a futoblogrol..odajott hozzam egy srac es kozolte hogy o az aki meg az elejen kerdezett par dolgot es elkezdett futni es lefogyott nem tudom mennyirol nagyon sokat(na jo ez eleg sokismeretlenes egyenlet:D) na most a srac egy jokepu sportos gyerek volt es szinte hihetetlen volt szamomra hogy lefogyott..megkoszonte hogy motivaciot adtam neki meg minden..es akkor dobbentem ra hogy vszinu engem is igy neznek UFOnak azok akik latjak a regi kepeimet...szoval hajra...
lesz alkalmunk remelem talalkozni..en most terek vissza majd kicsit az eletbe...marmint az itteni eletbe de mivel vannak meg eleg komoly terveim vszinu jelen leszek par esemenyen es fogok ide is irogatni :)

aesopus · http://blog.hu 2011.09.13. 13:06:09

mgergoo! köszönöm!
tizenévesen atlétizáltam, középtávfutó voltam, olykor jó eredményekkel. főiskolán még 55" alatt volt a 400m-em
aztán kimaradt tizensok év.
két hete elmentem futni a gátra naplementekor egyedül, ahol a madár se jár. 5 percet bírtam, illetve dehogy bírtam, meghaltam... aztán hol elmentem, de inkább nem, mert mindig találtam okot arra, hogy ne menjek.
aztán elolvastam a történetedet, ami megerősítette az akaratomat, mert tudom, hogy az izmaim, meg a tüdőm bírná, csak agyban nem vagyok a helyén. helyretettél.
mgergoo! köszönöm!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.13. 13:35:55

Csak magadnak köszönd, hajrá és várjuk a beszámolókat, hogy mikor, hol, futottál :-)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.09.13. 17:31:40

@mgergoo: Riszpekt, lajk, minden. Foleg azert, hogy mas felenk embereket is noszogatsz, ez a legfontosabb, neked jobban elhiszik, h nem gaz lemenni a futoklubba mint a DaMartian UFOknak. Tovabbi sok sikert es jo cikkeket mint ez kivanok innen a keleti partrol.

PS: Zsola nem blogol, csak egy cikket irt de az utott. Ez az mgergoo cikk most szinten.

230e 2011.09.13. 17:58:32

Gratula a kitartásodhoz. ilyet olvasni mindig jó.

BxL 2011.09.13. 19:00:01

max respect.
újabb motivációt kaptam a hosszú úton. köszönöm.

egy másik KD (kövérdisznó)

vincere 2011.09.13. 20:06:28

@vincere: nem tudom, meddig tart a lelkesedésem, de ma fél év (futás)kihagyás után elmentem, 3 km lett.

az a kép fog mindig eszembe jutni, amikor majd keresem a kifogásokat (és nekem túlsúlyom sincs), h. 117 kilósan kikeltél az év leghidegebb éjszakáján az ágyból és lementél futni.

zsiru 2011.09.13. 21:31:40

csak gratulálni tudok, én megkönnyeztem..

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.13. 23:53:56

@vincere: Hajrá, kérlek, hogy folyamatosan számolj be, hol tartasz :-)

Kámasuka 2011.09.14. 02:02:37

Olyat is írjatok aki benyom egy doboz cigit is naponta, és bár nem túlsúlyos, nemigen bírja a hosszú távokat! Na jó ez annyit jelent hogy az 'első 5 km.em' programban az 5 perces etapok már gázosak, többször kell nekimenni ugyanannak a napnak. A lábam bírná, sőt szereti..:)

Kámasuka 2011.09.14. 02:03:36

@BenFranklin: Ja igen a célom a 24 perces 5000 m.

kamerasmobil 2011.09.14. 02:32:32

DK,
én életem utóbbi felének jó részét mindenféle edzéssel töltöttem, bár ebben kevés volt a futás, de akkor is totál kész vagyok és leborulok előtted, hogy valami 6 perccel jobb félmaratont futottál nálam. Ne szerénykedjél, b+.

HelloJozsi 2011.09.14. 08:17:28

Ehhez csak gratulálni lehet tényleg.

Lehet, hogy meghízok. Hátha a fogyás tudna motiválni, mert én ennek vagyok egy jó ideje híján.

Az ízületeid bírják a strapát?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.14. 08:24:56

@NJoco: Még a gyaloglós időszakban volt, hogy éreztem egy kicsit a térdemet, akkor elmentem egy ortopéd orvoshoz. Azt mondta, hogy nagyon káros amit csinálok, de nehogy abba hagyjam, mert annál nincsen károsabb, mint, hogy 120 kilóval terheljem az ízületeket egy életen át. Felírt egy merevítős térdvédőt, ebben gyalogoltam egy hónapig, aztán elhagytam. Azóta semmi problémám nem volt. Kopp-kopp-kopp.

HelloJozsi 2011.09.14. 08:30:24

@mgergoo: Nem akartam ünneprontó lenni. Most látom, hogy más is említette a dolgot, de nem árt erre a vetületére is felhívni a figyelmét a fogyni vágyó sporttársaknak, nehogy az legyen a vége, hogy akarna futni, de nem tud.

Szirénke 2011.09.14. 09:30:58

@BenFranklin: én dohányoztam.. régebben elég sokat, aztán amikor 2-3 hónapja komolyabban kezdtem venni a futást, már csak 1-2 szál naponta. 3 hete meg rá sem néztem a cigire... Viszont kapok levegőt :)

feccer 2011.09.14. 11:14:38

@mgergoo: Még soha nem kommenteltem, de most muszáj. Gratulálok! Nagy vagy!Illetve már nem:) Én is pont 124 kg voltam 4 éve a 170 cm-emhez...most 84 körül. heti 5-öt futok, 7-10 km-t. Mindenképp kell DK póló, szenzációs. Néha kijöhetnél a hungaroring köré egy két körre, mi ott nyomjuk, szőlő, erdő, jó levegő, panoráma, őzek...

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.14. 12:03:42

@feccer: Gratulálok, pólórendelés a blogomon :-) Szeretnék közös futásokat szervezni, benne vagyok egy hungaroringes futásban is, :-)

DaMartian 2011.09.14. 12:57:59

@feccer: @mgergoo: Ha nyílt a buli oda én is mennék : )

pannonfunk 2011.09.14. 13:04:04

@DaMartian: Te giliszta vagy, sajnos, nem mehetsz :P Gyorsan vágjál bele egy hízókúrába :))))

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.14. 13:23:03

@pannonfunk: futni bármikor, bárki jöhet velünk :-) Csapattag viszont nem lehet akárki :-)

Kunci56 2011.09.14. 14:42:35

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem van futóközösségem, ami biztosítja az elengedhetetlen motivációt futásaimhoz.
Mindemellett nagyon jó olvasni ezt a blogot, erőt ad, hogy az ország más részein is vannak kitartó emberek.
2 dolgot szeretnék megemlíteni:
1. Hiú ábránd, hogy jelentősen le tudok fogyni kizárólag a futással, ehhez szükséges a táplálkozási szokások megváltoztatása (nem fogyókúra!!!). Én pl. az édességekről egy az egyben lemondtam, nem ideiglenesen, végleg, persze néhanapján és különleges alkalmakkor "vétkezhetek".
2. Tapasztalataim szerint nagyon fontos, hogy ne hagyjak ki hosszabb időszakot, egy kb. 3-4 hetes kihagyás után szinte előröl kell kezdeni mindent.

Mindenkit bíztatok, fusson rendszeresen, hiszen azt a jó érzést, remek közérzetet, ami az egyes futóedzések után bekövetkezik, semmi nem tudja megközelíteni.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.14. 14:50:08

@Kunci56: Akkor én nagy mázlista vagyok, mert étkezési szokásaim változtatása nélkül sikerült fogynom és úgy tűnik beálltam egy természetes súlyra. Azóta nem fogyok tovább és pont ideális lett a testsúlyom.

Nem tudom mihez kezdenék ha le kellene mondanom a heti somlói galuska vagy pizza esetleg hambi betevőmről. :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.14. 14:59:29

@BRandom: Nekem a sörrel kapcsolatban vannak ilyen paráim. :-)

dpspeti 2011.09.14. 15:28:11

Eszrevettetek, h mindenki, aki lefogy elobbutobb Winklerkorszakallt noveszt? :D:D Gergo is :D

weakest link 2011.09.14. 21:41:33

Ha már a klónokról volt szó...szintén Gergőként, és szintén ex-120 kg felettiként én is csak gratulálni tudok és kitartást kívánok!!!! Same story, csak nekem anno Zsola adta meg a kezdő löketet és a blog segített fenntartani a lelkesedésemet...

Irén a Szirén 2011.09.22. 21:16:07

Gergő, eddig ez volt a kedvencem:

www.youtube.com/watch?v=obdd31Q9PqA

, most meg ez: futo.blog.hu/2011/09/11/tulsulyos_vagy_ulj_le_mellem_valamit_mondok_1#comment-form

Viszont mondanék egy kritikát (tökre feljogosítva érzem magam :-)), nem bizonygatva, hogy van humorérzékem. Nekem ez a dagadt köcsögözés nem jön be, és a bemondó helyében (írtál erről valahol) én sem mondtam volna. Merhogy szerintem viccből se mondja valaki, hogy "dagadt köcsög". Meg aztán, ha egy most 170 kg-os ezt látja a "pálya széléről"...hát...nemtom...Azért én tudnám szarul érezni magam, ha egy 55 kg-os szexbomba pólóján ez a felirat lenne. (Még akkor is, ha x éve a szexbomba 130 kg volt...csakhát én ezt nem feltétlenül tudom akkor és ott.)

De ez mind nem számít, frankó csávó vagy, big respect, tökjó, hogy ilyen őszintén nyomod, nagyon nagy erőt ad, és hát a stílusod se gyenge. :-)

Zárójelben, times new roman, 2-es betűmérettel: én meg majd jól megcsinálom a csaj-változatot, 92-ről 71-re (egyelőre). :-)

Öblöst!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.09.23. 09:16:05

@Irén a Szirén: igazad van, nekem is erős egy kicsit, de én úgy gondolom, hogy akkor értem meg fejben az életmódváltozásomra, amikor elkezdtem magam ironikusan nézni. Amikor azt tudod mondani magadra, hogy dagi, dagadt köcsög, kövér disznó, stb. akkkor már jó úton vagy, hogy változtass rajta. A bemondó srác a 12 órás OB-n a Köcsögök csapatnevünket nem merte kimondani. Sokáig "érdekes nevű csapat" voltunk, aztán kitalálta, hogy Kócsagok...

Irén a Szirén 2011.09.23. 10:19:17

@mgergoo: Nekem ez nem ironikus, hanem lenéző, sértő, önostorozó, stb...és aki önmagát 170 kg-mal "ironikusan" dagadt köcsögnek látja, abból (logikusan) következik, hogy aki most túlsúlyos, arról esetlegesen szintén ugyanezt gondolja. (Lendüljünk tovább az "ember önmagával szigorúbb, mint másokkal" közhelyen, mert ugye hülyeség...)

Szal szerintem ilyen feliratú pólón a fenti üzenet nagyon keményen benne van.

De nekem tökéletesen oké, ha neked oké. :-)

pannonfunk 2011.09.23. 10:49:19

@Irén a Szirén: Nekem is van egy ismerősöm, egyszer dolgoztunk valamin közösen, és csináltam valami hülyeséget. Elkezdtem szidni magamat, hogy mekkora hülye vagyok, mire jól megsértődött. Mint kiderült, azért, mert azt hitte, hogy ezzel burkoltan azt akarom mondani, hogy ő a hülye. Hát, nem lehet egyszerű ezeknek az embereknek. Mindig megborzongom, amikor belegondolok, hogy ezek 24/7 azon rugóznak, hogy mikor ki mit mondott, és abban milyen mögöttes utalás lehet, meg hogy ők hogyan fogalmazzanak, hogy nehogy véletlenül valakit megsértsenek. Egy ideig lehet pátyolgatni a kissebrendűségi komplexitásukat, aztán az ember belefárad, és egyszer és mindenkorra megpróbálja megértetni velük, hogy nem kell mindenben hátsó szándékot feltételezni. Végülis felnőtt emberek, ha nem értik meg, az ő bajuk. Szerintem a DK esetére ugyanez áll...

Irén a Szirén 2011.09.23. 11:20:37

@pannonfunk: Jaja értem, és tök igazad van, de mégis mintha másról beszélnénk.

Érted, felőlem mindenki azt hord, amit akar, leszarom magasról, de mégis valamit elmond egy emberről, ha mondjuk olyan pólót visel, hogy "Mindenki kapja be a fa...omat". Most ez egy hülye példa, de nyilván érted...nekem tök visszataszító. Mint ahogy nekem nem szimpi, ha valaki dagadt köcsögöt ír magára. Ha önmagára írja méla ironiával...hát még jobban nem tetszik. Bár ez már nem is ironia, inkább szarkazmus, ami meg azér' tud hardcore lenni. :-)

Hangsúlyozom még egyszer: NEM veszem magamra, de mivel Te is rögtön tudtál egy ismerőst, így azt gondolom, azon emberek száma, akiknek ez szarul eshet, igenis nagy. Módosítok: kurvára nagy.

Pont itt a blogon (asszem) írta valaki, hogy a negatív üzenetek mindig erősebbek, mint a pozitívak, tök egyetértek. A dagadt köcsög felirat meg sem nem pozitív, semnem vicces (szerintem). A Gergő meg viszont pozitív, tök szellemes/vicces és számomra pl. ezerszer hitelesebb, mint mondjuk egy celeb-sikertörténet. Én nem tudom a kettőt összerakni, de ez maradjon az én bajom. :-)

Persze az mindig egy tök okés érv, hogy "akinek nem inge, ne vegye magára"...de érted...mikor mindenhonnan tényleg az ömlik, hogy "ha nem nézel ki így és így, akkor aztán tényleg egy dagadt köcsög/dagadt picsa vagy"...hát nem tom. (Ne menjünk bele a "nem kell bedőlni a reklámoknak/újságoknak" szövegbe, lécci.) :-)

Szóval mgergoo pólót simán felvennék, egy DK-tól meg kifejezetten irtózom. És nagyon durván nyomatékosítom, hogy: ÉN.

That's all.

Irén a Szirén 2011.09.23. 11:32:23

Még eszembe jutott, most már csak túlllihegem ezt a témát. :-)

Két hónapja kezdtem el futni, 7 perc / km. Most tartok 6.40/km-nél. (Ez megérdemel egy mosolyjelet: :-))

Példa 1.: Valaki elvágtázik mellettem a szigeten "Lassú idióta" pólóban

Példa 2.: Valaki elvágtázik mellettem a szigeten "Fél éve 8 perc/km-t toltam" pólóban...

Nekem a második a szimpibb. Sőt, nemcsak, hogy szimpibb, mosolyítós. :-)

Ámen.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.23. 12:20:47

@Irén a Szirén: A Dagadt Köcsög egy brand, nem egy sima felirat. :))) Egyébként értem, hogy mi mondasz, én nem vennék fel egy ilyen pólót, az tuti. Legalábbis józanul biztos, hogy nem. Egy másik blogon többen is mondtuk Gergőnek, hogy ez a pólócsinálás nekünk egy picit sok volt.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.23. 14:49:26

@Irén a Szirén: Végülis a pólóra rá van írva, hogy "124 kg-tól a maratonig". Ez valamennyire kifejti, hogy miről van szó.

DaMartian 2011.09.23. 15:52:17

@Irén a Szirén: Elöl a DK dominál, és csak az URL van kint dagadtkocsog.blog.hu, a hátán pedig ott a 124kilótól a maratonig, vajon sikerülni fog? felirat. Szerintem ebből lehet vágni a sztorit, ráadásul ha ezt olyan valaki látja aki túlsúlyos, az jellemzően a hátát olvassa a pólónak (amikor leelőzik : ) így akár motiváló is lehet! Semmi sértő vagy bántó nincs benne, mondom ezt úgy, hogy egyrészt sosem voltam kövér, másrészt múltkor a városban nem értettem miért néznek rám furán az emberek, mert totál elfelejtettem, hogy a KÖCSÖG VAGYOK feliratú DK csapatpólóban flangáltam... : )
Mondjuk ilyen "rajtam felejtődött" fura feliratos pólóval van más sztorim is. Pár évvel ezelőtt volt egy Férfiak vs. Nők futókampány, amire itt a blogon volt egy heccelődős videopost sorozat, ahol mindig az volt a végszó, hogy "NEM FOGTOK NYERNI". Épp a Vivicitta volt a kampány végefelé, amikor már elég nagy volt a Hype körülötte, így csináltattam egy futópólót, aminek a hátára nagy betűkkel ki van írva: NEM FOGTOK NYERNI és a nemeket szombolizáló ikonok. Ott a versenyen ezt sokan értették, kaptam több "Hajrá fiúk!" felkiáltást is. Viszont a felsőt azóta is hordom, és ugye sokan nem értik, hogy ez az üzenet nem a sebességre vonatkozik, és nem arcoskodás, amikor elfutok valaki mellett és olvassa... És volt már néhány olyan sztorim, amikor futottam benne a Szigeten, és valaki zokon vette és elkezdett sprintelni mellettem, hogy visszaelőzzön, holott én csak lazán kocogtam : )

effe 2011.09.23. 20:45:25

@DaMartian: és akkor a "running sucks" pólóról már ne is beszéljünk :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.24. 23:28:32

Egyébként azt hallottam, hogy az Árkád Adidas boltjában van ilyen csúcslábteszt. Ami szép hőtérképet rajzol a talpadról a terhelés eloszlásának megfelelően.

Ha eljutok oda megnézem, haverom volt ott pénteken és kiderült, hogy neki neutrális lába van.

HelloJozsi 2011.09.26. 08:38:56

@effe: Nekem a kedvencem az, amit vmelyik versenyen egy lányon láttam. A hátán egy bazni nagy "Előzni tilos!" KRESZ tábla volt :)

Akkor gondoltam is, hogy kéne csináltatni olyat, de úgyis mindig bébielefántosban toljuk a versenyeket, máshol meg nem poén.

DaMartian 2011.09.26. 20:47:52

@Raиdoм_: Spuriban is csinálnak ilyet. A gond csak az, hogy a lábforma és a futóstílus nem mindig függ össze (általában igen, de nem mindig)... Így ha csak a lábformát/tartást vizsgálod, abból még lehet kapufa választás...

2011.09.26. 21:19:11

@DaMartian: ezt én is hallottam, hogy csinálnak ilyet, de ahányszor arra jártam mindig volt egy csomó ember aki cipőket próbálgatott, viszont még sosem láttam működés közben a boszorkányos technikát.

DaMartian 2011.09.26. 21:24:53

@viito: Ez egy kis lapocska, ami hőre elszíneződik. És amikor ráálssz kirajzolja a talpformádat. Ez olyan kb. mint a vizes papír teszt, csak locspocs mentesen. A tábla oda van támasztva a próba padok közé, simán kiveheted és megnézegetheted magadnak is. De mondom nem sokkal komolyabb a dolog, mint amit otthon is el tudsz végezni egy papírlappal...
Spuriban néha szokott lenni különböző cégek (most utoljára épp ASICS volt) footscanes meg mozgásanalízises vizsgálata, de az igazi tutiság a kamerás/futópados, mert ott látszik a pronációd mértéke a különböző cipőkben... Mi már csináltunk ilyet 2 éve UB-n, és amennyire tudom a közeljövőben tervben van ennek a folyamatos road-show jellegű használata : ) Kis türelem!

2011.09.26. 21:38:54

@DaMartian: lehet, hogy csak tényleg nem tűnt fel. Amit én láttam egyszer ilyen footscan dologból az kb egy zsámoly méretű volt, amit azért gondolom nehezebb "eldugni"

Láttam már a kamerás módszert is élőben, de sajnos kipróbálni nem próbáltam (ezért is kérdeztem, hogy idehaza valaki csinál e ilyet, mert még nem láttam sehol), és valahogy a footscanekre sem mindig jutok el. Ha megvalósítjátok a kamerásat, akkor viszont mindkét cipőmmel kérek rögtön egy időpontot az első turnusra all inclusive scannelssel :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.26. 22:03:13

@DaMartian: Na igen szép történet, hogy mit kellene nézni, de a másik kérdés, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Lassan kezd elegem lenni abból, hogy mindig azt kell hallgatni: "bezzeg nyugaton"

Nem tudom elhinni, hogy egy cipőért Németországig kell mennem, mert nem éri meg egy cégnek se, hogy akár rendelésre szerezzen nekem. :(
Sajnos ezt nem csak futásban látom hanem mountain bike terén is. Weboldalon mindent ígérnek, de a boltokban semmi nincs csak rendelésre esetleg... Még a nagyker se tud bemutató példánnyal se szolgálni.

Bocs, ez nem személyesen neked szól, csak mostanra kezd elegem lenni abból, hogy elvileg itt a nagy fogyasztói társadalom és mégse tudok fogyasztani, persze szeméttel tele az összes hodály.

Szerintem egy ilyen kamerás kütyü se kérne enni és ha fizetni kellene érte még akkor is lenne rá jelentkező.

2011.09.27. 09:18:50

@Raиdoм_: nem vagyok érdekelt a kereskedelemben, tehát tényleg nem a mundér becsülete érdekében:

A magyar piac rettenetesen pici, és nem is túl gazdag (egy multi szemével nézve). Ez rengeteg mindenre rányomja a bélyegét. Gondold végig, hogy a fix költségek magasak, de nem mindegy, hogy hány futócipőt adnak el ezek mellett. Pl állítólag europa/usa/japán (tehát a jól menő helyeken) teljesen megszokott, hogy valaki ha kijön az új kollekció, akkor cserél csak azért, ez már a 2012-es cucc. Hány magyar embert ismersz, akinek erre tellik? Nálunk a futók hány százaléka keresi az olcsóbb (saját márkás?) dolgokat, és mennyien gyúrnak 1-1 cég csúcsmodelljére? Nálunk egy csomó cucc már felső kategóriás modellnek számít (az ára miatt), ami mondjuk az USA-ban még csak a közép kategória.

Innentől persze, egy bolt sokkal nehezebben fogja kigazdálkodni a cipő teszt berendezés árát, főleg ha a konkurenciának sincs, és így kényszer sincs rá.

Amúgy én ha bolt lennék megpróbálkoznék olyasmivel, hogy mondjuk 1 tesztelés 5000HUF, de ha rögtön megveszed a csukát, akkor ingyen volt. Annál ugyanis kevés nagyobb bukta van, mint vevő csalogatónak megvenni a cuccot, aztán nézni, hogy az emberek mennek konkurenshez/webboltba/külföldre vásárolni (és mi lesz még majd a 27% áfa után)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.27. 09:52:38

@viito: Ezt a túl kicsi a magyar piac dumát nem vagyok hajlandó elfogadni. Ne hiszem el, hogy ez áthidalhatatlan probléma.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.27. 10:11:14

Szerintem itt, Magyarországon egy kimondatlan, megegyezés nélküli árkartell van. Nem csak a cipők, hanem egyebek területén is. Én a kereskedelemben dolgozom, évekig 50-60 ezer forint volt egy bizonyos termék. Mivel nem volt kizárólagos hazai képviselete, mi is behoztuk, azóta 20 rugóért már hozzá lehet jutni. Ugyanarról a termékről beszélek! És még így is bőven megéri.

effe 2011.09.27. 10:15:13

@Raиdoм_: teljesen egyetértek veled is, meg egy picit @viito-val is.

én bringás cipővel jártam így (ez még kevésbé keresett dolog, mint a futócipő). a boltokban van pár darab, webshopban viszont minden _rendelhető_.
gondoltam, hogy majd a bringaexpón lesz kánaán. sajnos nem volt.
legalább, ha évente egyszer van valami kiállítás, ott megjelenhetnének mindenféle modellel.

ez a kamerás futóteszt csak annyiból áll, hogy fölveszik, hogy hogyan futsz, és utána visszanézik veled és kiértékelik?

csétomi 2011.09.27. 10:21:04

@Raиdoм_: lehetne növelni a piacot, csak ahhoz ütőképes hadseregre lenne szükségünk :)

2011.09.27. 10:33:16

@BGy: kis piac -> kevés piaci szereplő -> könnyebb szemmel tartani a konkurenciát -> valós vagy ad-hoc kartell.

@Raиdoм_: Hányan futnak nálunk 1-1 nem top versenyen? Hányan futnak max 10k-s cipőben? Hány ember visel kalenjit? Bemész Londonban egy sportboltba, és látod, hogy mit rak valaki a kosarába. Itthon vajon hányan mennek be úgy a spuriba, hogy tetőtől talpig fel akarnak öltözni, és ezt ki is tudják fizetni?

@csétomi: a piac fizetőképességét is lehet növelni. Hollandia sem nagyobb mint mi, mégsem olyan pici, mert miután az emberek elköltötték a pénzüket a megélhetésre (lakhatás, étkezés, alap ruházat, közlekedés, tartalék) több pénz marad a zsebükben "elszórni". Ehhez egy komoly középréteg kell, ami nálunk szintén pici, valszeg amikor kis picról beszélnek a szakértők, akkor nem a milliárdoskat hiányolják, hanem azt a TÖMEGET aki elég jól keres, hogy a hobbiját is folyamatosan finanszírozza.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.27. 10:58:02

@viito: A Hollandiában elköltött pénz nagyobbik része ott is marad, nálunk pedig viszik haza a multik és ők is ott költik el, nem itt.

2011.09.27. 11:01:59

@BGy: a multi hollandiában is multi (sőt, a világ összes országában az, a pénzt pedig ciprusra vagy st. vincentre viszi, mert az adóparadicsom)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.27. 11:37:11

@effe: Na a Bringaexpót ne is mond! Tavaly tavasszal akarta vásárolni hátizsákot és a neten többet is láttam Forgalmazó alapján felkerestem egy héten egy tucat viszonteladót és semmi! (neten pedig hirdetik árral!) Ezután írtam forgalmazónak és neki sincs raktáron és nem is tud segíteni. Kérem én, hogy vegyek megy egy hátizsákot amiről ugyanaz a fotó van a neten, de élőben nem nézhetem meg?

Bringaexpóban reménykedtem, hogy legalább oda kiviszi a Merida a cuccait. Na csesztek. A cipő kérdést már meg se merem említeni.

Hallod jobban megéri megvenni neten és ha nem tetszik visszaküldeni, mint itthon küzdeni.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.27. 11:42:09

@viito: ha nem találok semmit, de ami van az is másfélszeres áron mint kintről rendelve postán akkor nem is fogok bemenni a helyi üzletbe.

Példa: Epson nyomtatópatron Németországból az Epson oldaláról berendelve olcsóbb házhoz szállítva, mintha itt elmegyek boltba!

Szerintem ha a hazai forgalmazó kicsit dinamikusabb és összejátszik a viszonteladókkal áthidalható lenne a probléma.

2011.09.27. 11:57:25

@Raиdoм_: egyetértek Veled, rengeteg mindent rendelek külföldről (pl 1db futócipő londonból rendelve 2k-val marad a hazai ár alatt, még úgy is, hogy a teljes postaköltséget én fizetem. Ha találok társakat a rendeléshez akkor simán 6ezer forint difi).

Azt hiszem a probléma elég sokrétű:
- magas terhek, magas áfa (25% szemben a német mennyi is? 19%)
- a fix költségeket kevés eladott mennyiségből kell megtermelni.
- boltosok kapzsisága. Egy év alatt kellene a BMW, a ház és a hajó is.

Azt szerintem, hogy ez hogyan oszlik meg boltja és iparága válogatja.

Egyébként arról, hogy semmi nincs a boltokban: ismerősöm egy hobbihoz kapcsolódó boltot futtat. Berendel egy drága cuccot raktárra, amire jönnek a vevők, csorgatják a nyálukat, de senkinek nem kell. Ott áll, és várja, hogy hátha elviszik. Eltelik így egy év, és a gyártó kiadja az új verziót, ami persze csak nüanszokban különbözik a régitől, de mégis az az új. Innentől kezdve két dolgot hall a vevőktől: az újból nincs (miért? a régi érdekelt bárkit is)? A régit miért nem adod olcsóbban, már ott az új. Eddigre a németek már a régi készleteket söprik 30% kedvezménnyel, így a vevő inkább onnan rendel. Persze, a német készletsöpréshez az sem árt, hogy ott azért nem mindenki arra vár, hogy mikor jön az új, hogy a régit majd diszkonttal megvehesse.

Azt hiszem a világ megváltása ma sem fog összejönni, de szerintem érdemes lenne egyszer megkérdezni DaMartiant, hogy néha egy-egy külföldi Nike fejtágításon nem tartják e ufónak a magyar képviseletet, amikor arról beszélnek pl, hogy az olyan "drága felsőkategóriás" modellek nálunk nem fogynak, mint egy Pegasus :)

DaMartian 2011.09.27. 12:33:44

@viito: te jársz a legközelebb az igazsághoz. Nem akarom osztani az észt, mert aki nem tudja hogy mennek pontosan a folyamatok, mik az árrések, költségek, szabályok stb. azok könnyen kritizálják a rendszert. Én meg épp azért nem szólok hozzá, mert tisztában vagyok a fentiekkel. De annyit szerintem el lehet hinni nekem, hogy ha annyira egyszerű lenne ahogy egyesek látják, már rég változtattak volna rajta... Én sem szeretem a hazai piaci helyzetet, főleg hogy látom a kinti példákat, és az ahhoz kapcsolódó aktivitásokat. Képzeljétek el, hogy ha itthon ebből a kis piacból ennyi mindent tudunk adni a futóknak: események, teszt, futóklub, akkor ennek a többszöröséből miket lehetne csinálni? De tenni sajnos nem tudok ellene, el kell fogadni, hogy a hazai ilyen piac. És ez egy ördögi kör, mert amíg mindenki webről meg kintről vásárol, addig nem lesz jobb a készlet és alacsonyabbak az árak, de amíg nem lesz jobb a készlet és alacsonyabbak az árak, addig egyre többen webről meg külföldről fognak vásárolni...
viito példája akár egy mindennapos Nike üzlet példája is lehetne, kismilliószor néztem végig ezt a folyamatot... Szóval ő látja legtisztábban a hozzászólók közül a rendszert...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.27. 12:47:00

@viito: Nem vagyok gazdasági szakértő, de úgy feltételezem azt is ki lehetne használni, hogy már EU tagok vagyunk és a piacot nem ország szinten kellene vizsgálni, hanem regionálisan. Ha már az a baj, hogy kicsi az ország.

Elfogadom, hogy egy cipő olyan amit méretre kell próbálni és nem lehet minden méretből, de erre mondom azt, hogy legyen az országban pár és tudják hol van és meglogisztikázzák. Ha cipőt veszek nekem megér napokat vagy hetet, hogy ki tudjam próbálni. Egyébként utcai cipőm úgy vettem, hogy megkérdeztem a méretemben milyen cipő van. Miután megmondták elmentem abba az üzletbe ahol volt és felpróbálás után megvettem.

Ezt a problémát hallottam amit írtál a raktáron maradós cuccokról, nekem is sírt már kerékpárboltos, hogy már lassan áron alul adja, mert nem megy el.

A probléma egyfelől ott is lehet, hogy sokan akarnak megélni a vásárlókból, de nincs annyi amennyi ennyi boltot eltartana.

A helyzet kísértetiesen emlékeztet arra ami a mezőgazdaságban jelentkezik, de erről már csak sör keretében vagyok hajlandó mesélni. :))

2011.09.27. 13:07:12

@DaMartian: bár nem kereskedelemben dolgozom, de az én területemen is ugyanezek a problémák pepitában. Persze, igazad van, hogy ez sem a teljes és tökéletes igazság, de ha elkezdjük belerakni a képletbe a hazai torzító hatásokat (nem kevés elég Mo. specifikus közülük), akkor már végképp egy egyetemi disszertáció mélységű modellt fogunk kapni, azt meg hagyjuk meg az elméleti közgazdászoknak :P

AncsaTPE 2011.10.09. 07:24:15

Gratulálok, nagyon jók vagytok! Lehengerlő ez a blog, s nagyon jót tesz a lelkemnek olvasni, hisz mind végigcsináltam egyedül lépésről lépésre. Tudom milyen az, amikor sokan hülyének néznek, hogy a legnagyobb hidegben és 12 óra munka után vágyunk a futásra. Nekem is volt időszak, amikor nem volt - átmenetileg - életem része afutás és 8-10 kg krumplit hordoztam a testemben. A futás segített, mindíg azonnal visszajött a feeling... Én Tajpejben élek 1,5 éve, minden hétvégén nyomtam a magam kis kilométereit. Tavaly lefutottam a Maokong félmaratont, női 37. hely. Nem hittem a szememnek a cetlin, azt hittel elirták. A titok annyi, hogy a lányok itt nem nagyon futnak szívesen hegyre fel... :) A DHL-es kollégákkal folyamatosan részt vettünk a nike és vivicita futásokon otthon Budapesten, csapatban. Azóta 6 órás időeltolódással a legnagyobb melegben is velük futottam rajtszám nélkül, s jó volt. Nekem, belül. 2 hónapja gerinc problémák miatt nem futhatok, talán ez a blog fog rajta átsegíteni, hogy kivárjam, amíg ismét felvehetem a futócipőt. Fussatok, érezzétek a vele járó örömöt, értékeljétek a természetet, cimborákat és az önbizalmat, ami ezzel jár! Üdv mindenkinek!

SomAtt63 2012.02.14. 10:24:25

Gratulálok az oldalhoz! Engem is megihletett, remélem, valami hasonló utat tudok én is bejárni majd. Fogalmad nincs mekkora lökést adott minden sorod!
fogynek.blog.hu/

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.02.14. 12:55:48

@SomAtt63: a fogynek.blog.hu egy idő után benned is átalakul majd futnek.blog.hu címmé. Hajrá!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása