Masszőr = placebo ?

2011.10.25. 11:48 Winkler Róbert

Évek óta készülök masszőrhöz. Ha valaki túl van a negyvenen (mások szerint a harmincon), nem árt vigyáznia magára, főleg, ha mondjuk fut, és időnként becsúszik egy félmaraton, háromnegyed-maraton, vagy maraton. Meg ugye gyúrogatunk, bele-belenyomunk a száztízbe, nem csoda, ha összecsomósodnak az izmok. Egyébként is, a masszázs kell. Masszázs, vagy csontkovács – igazából talán inkább csontkovács, de az önmagában kellemetlenül száraznak tűnik.

Nem voltak konkrét terveim, inkább csak afféle irányelvek. Például nő legyen. Egyszer egy wellness-szállóban egy férfi masszőr jutott, és sajnos nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy miközben engem markolász, egy férfi liheg a tarkómba. Thai masszázs se legyen. Egy ideig jártam egy csajhoz, aki thai masszírozott, és egy ideig eltartott az újdonság varázsa, de hamar ráuntam, mert nem éreztem azt az átütő különbséget, amit ilyenkor szerintem kell. Hát ennyi volt. Időnként itt fájt, ott fájt, a nővérem pedig elvégzett egy talpmasszőr tanfolyamot, és egyszer rajtam gyakorolt, de ennyi.

Most viszont elkezdtünk tévézni.

A bázis Csomádon van, György kollégánknál. Onnan indulnak a stábok, időnként ott szkripteljük a nyersanyagot, döntően a kora- és késő esti órákban. Egy ilyen alkalommal jutott eszembe, hogy György anyukája, aki a ház északkeleti szárnyában él, legendás masszőr, a roppantós fajtából. A társaság egyik fele párás szemmel emlegeti, hogy György mamája milyen remekül roppantotta ki ezt, vagy azt a reménytelenül megmacskásodott, hónapok óta fájó testrészüket. A másik fele nem meri kipróbálni a Mamát, mert retteg, hogy tényleg azt műveli, amit a többiek mesélnek. Hát én úgy éreztem, hogy masszőrhöz amúgy sem jutnék el soha, mert hiába tervezem, valójában sajnálom rá az időt, de most, hogy kiszkripteltem a Chargert, és itt van a szomszédban a Félelmetes Roppantó, hát ki kell használni.

A mama már lefekvéshez készülődött, de azért fogadott. A falon bekeretezett oklevelek valami gyanús kisegyház-félétől, "A Fény Ayurvédikus Ászanája Egyház", vagy valami hasonló tanúsította, hogy jó kezekben leszek. Nem vagyok fogékony az ezotériára, de nem is ellenzem. Úgyis elválik. György Mamája nem egy vaskalapos ezó, legalábbis a tévében ment a Való világ, amikor pedig egyszer megszólalt a telefonom, nem a gyehenna tüzével fenyegetett, hanem azt mondta, nyugodtan vegyem fel. Vette a rosseb.

György Mamája teljesen felöltözve masszíroz és ropogtat, mármint az alany van nadrágban-pólóban. Ezért volt érdekes, hogy megkérdezte, nem fáj-e itt. Az itt a sípcsontom volt, ami történetesen hetek óta fájt, mintha rendszeresen szétrúgtam volna az ágykereten. Sokat nem agyaltam rajta, miért nem emlékszem, konkrétan mikor rúgtam az ágyba, és kék foltok sem voltak a lábszáramon, de más megoldás nem lévén ehhez a magyarázathoz ragaszkodtam.

György Mamája azt mondta, nem szétrúgva van az, hanem elakadt ott az energia. Gondoltam, nem ez a legmegfelelőbb pillanat, hogy elkezdjek poénkodni az Egely-életművön. A Félelmetes Mama hosszasan dörgölte és nyomkodta, másnapra pedig eltűnt a fájdalom a sípcsontomból, és azóta sem jött vissza. A marxista magyarázatot azóta sem tudtam kidolgozni. Sok minden fájt, de nem volt kellemetlen, és volt, ami fájt, és rettenetes volt, például amikor benyúlt a gyomorszájamba. Aztán, mire az összes türhő társat választott a Való világban, néhány rántással kiszellőztette a gerincoszlopom elejét, valamennyi végtagomat kirántotta, beleértve a húsz ujjamat egyesével, és miután tisztáztuk, hogy a csigolyáimmal még nem volt problémám, rántott egyet a fejemen.

Különös Quasimodo-pózban tértem vissza György vágószobájába, de jól esett.

Hanem a ropogtatós masszázs a másnap esti futásnál bizonyított igazán: úgy pattogtam, mint Pistorius, a dél-afrikai mozgássérült rugóláb nyuszi. Patt-patt-patt: szinte szálltam. A következő esti futásra már vagy megszoktam, vagy elmúlt, de ez a masszázs utáni első napos pattogás, ez nagyon ott volt.

24 komment

Címkék: placebo totalcar masszázs sípcsont

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr933326029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrCain 2011.10.25. 12:52:38

Egy jó masszázs már nekem is jöhetne. De olyan komoly sportmasszőrös, aki nem csak simogatja az embert.

2011.10.25. 13:28:23

nem is annyira futásnál, mint túráknál rettenetesen be tudom állítani a hátamon a nyakamnál az egyik izmot, utána napokig nem tudom forgatni a fejem.

Mindenki masszőrt szokott ilyenkor ajánlani, de ezek a "kisegyházas" és sehol sem jegyzett természet gyógyász körök által kiadott papírok (hogy az ázsiai írásjelekkel írt papírokról már ne is beszéljek, kitudja, hány tartalmazza ezek közül a Miso leves receptjét:) mindig elrettentenek attól, hogy a gerincem közelébe engedjek valakit, aki utána lehet, hogy kiszedi a fájdalmat, szétnyomja a fájó csomót, de kitudja, hogy mit, hogyan fog megroppantani menet közben. Persze, lehet, hogy csak én vagyok gyáva, és a legjobb masszőrök pont ilyen helyeken teremnek :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.10.25. 14:24:50

Én fosok a csontkovácsoktól, nehogy eltörjön bennem valamit. Engem csak olajos testű pucér nő masszírozhat. A test-test kontaktust csak ilyen keretek között tudom elképzelni. De ez a ruhás gyúrás nem hangzik rosszul.

Mylady 2011.10.25. 14:27:44

Stretching. Rendszeresen. Rengeteget segít.
De tényleg ajánlják a masszázst is, a gyógytornász is mondta, hogy hetente kötelező, csak még nem volt időm keresni egyet. Meg félek én is, pont mint @viito:

rhubarbjelly 2011.10.25. 14:44:32

Egyszer voltam csontkovácsnál. Mondjuk ő azzal kezdte, hogy röntgen. Megnézte a felvételt, mondta, hogy OK, mehet. Konkrétan sikoltoztam, miközben rángatta a tagjaimat és mindenem recsegett-ropogott. Mondta, hogy másnapra lehet láz (lett is) de utána jó ideig légiesen könnyűnek éreztem magam és nem fájt sehol.

Winkler Róbert 2011.10.25. 14:51:54

@Mylady: Hetente?! Jézusom, az azért durva lenne.

Mylady 2011.10.25. 15:45:30

@Winkler Róbert: Hááát, azt mondta a gyógytornász...

@rhubarbjelly: na, csontkovácshoz se megyek :)

M.Islander 2011.10.25. 15:51:42

A csontkovács az igazi, főleg ha van kedve (bár inkább kérni kell) a letapadt combizmokat. 2-3 havonta ezt megejtem, a helyszínen az armageddon közelgő fényeit látom és szíven szerint felajánlanám, hogy inkább hagyjuk az egészet, de utána én is röpködni szoktam futás közben.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2011.10.25. 15:52:39

pedig jó ám az a csontkovács, főleg, mikor a csombcsontot rántja ki a csípővápából :o)))

M.Islander 2011.10.25. 15:53:41

sorry vagyok, ilyen ha csörög a telefon:

A csontkovács az igazi, főleg ha van kedve lemasszírozni a letapadt combizmokat (bár inkább kérni kell). 2-3 havonta ezt megejtem, a helyszínen az armageddon közelgő fényeit látom és szíven szerint felajánlanám, hogy inkább hagyjuk az egészet, de utána én is röpködni szoktam futás közben.

Az olajos macás verzióról mit kell tudni?

Perrito 2011.10.25. 16:42:29

Kétszer voltam csontkovácsnál, nagyon szörnyű volt (pedig az ország másik végéből is mentek hozzá, olyan jó híre volt), nyaki izmokat tett helyre. Én is belázasodtam az első után, megfogadtam: csak végszükség esetén legközelebb. Masszázs: lávaköves bármikor jöhet, meg egy sima stresszoldó, de komolyabbakra nem vállalkoznék. A nyakroppantástól már olvasáskor kivert a víz...mi van, ha eltörik a nyakam közben??? Bevallom, félek:-)

effe 2011.10.25. 20:49:32

szerintem semmi félelmetes nincs a csontkovácsban. voltam többször is.

az a titka, hogy el kell lazítani magadat, hogy ne húzódjon meg az izom. de egy jó csontkovács érzi, ha félsz és akkor nem tekergeti a nyakadat, mert tudja, hogy azzal többet árt.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.26. 16:44:54

Nekem a sietőizmomat (sípcsont melletti) szokott néha nagyon befeszülni a futás elején, főleg, ha nem melegítek be. A maraton előtt elmentem egy masszőrhöz (kollégám barátnője), aki olyan csodát tett vele, hogy utána egy ideig nem feszült egyáltalán. A múlt héten egyszer megint előfordult, úgyhogy tervezem, hogy újra kimasszíroztatom.

Az ezoterikához szerintem ennek semmi köze, fizikailag megmagyarázható változásról van szó.

effe 2011.10.26. 18:48:57

@azilinha: ú, ezt ki lehet masszírozni? mostanában bemelegítés ellenére is többször előjött.
magamnak próbáltam masszírozni, de nem éreztem semmit.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.26. 22:27:43

@effe: Neked is ilyen problémád van? Én ezek után tényleg csak ajánlani tudom a masszőrt. Ha gondolod, szívesen megadom az enyémnek az elérhetőségét. Magamnak én se tudtam még kimasszírozni, pedig egy időben én is próbálkoztam vele.

2011.10.27. 12:12:23

@azilinha: teljesen egyetértek azzal, hogy normál esetben a masszázsnak semmi köze az ezoterikához, és szilárd talajon álló tudományos dologról van szó.
A problémám inkább az, hogy a művelői között túl sok a sarlatán az én ízlésemnek, és egyszerűen nem tudok dönteni, hogy kire bízzam magam.

Mondjuk lehet, hogy csak azért vagyok érzékenyebb a témára, mert egyszer végigkövettem, hogy egy tipikus a szakmája összes sztereotípiáját felvonultató biztonsági őrből hogyan lesz pár hét leforgása alatt masszőr-akupunktúra guru-alternatív gyógyász, és még kitudja mi minden... Ami igazán megdöbbentett, hogy üzletileg milyen sikeres tudott lenni, pedig az egész tudása kb 10 Bruce Lee film megnézéséből állt, ahonnan jól lehetett koppintani az öreg kínai füves-ember figuráját.

Egy szó mint száz, egy jó szakira szívesen rábíznám magam, de egyelőre nem tudom, hogy hogyan lehetne megkülönböztetni a jó szakembert azoktól, akik úgy gondolják, hogy masszírozni bárki tud, a hülye ügyfél úgysem jön rá (amíg nem történik valami baj), és így minimális befektetéssel lehet nagy üzletet indítani, csak nyomatni kell egy kis ezoterikus halandzsát mellé.

effe 2011.10.27. 12:41:43

@viito: szerintem olyat kell keresni, aki sima gyógy- vagy sportmasszőr. aki nem akar semmi ezoterikusat csinálni.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.27. 12:42:56

@viito: Megértem nagyon a te nézőpontodat is, és valószínűleg hasonló okokból nem mentem én se masszőrhöz mindaddig, amíg egy ismerős el nem kezdett masszőrnek tanulni. Így, hogy előtte is ismertem, sokkal bátrabban mentem el hozzá.

Nicca1 2011.10.28. 23:07:31

@azilinha:
(kicsit readonlyból) Ugyanezzel küzdök, olyannyira, hogy a héten 20 perc futás után muszáj volt megállnom. Úgyhogy azóta jegelem, és nyújtom - elviekben azt az ukázt adta az edzőm, hogy ne masszíroztassam, de azért elkérném a masszőr elérhetőségét is, hátha jól jön még.
Köszi

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2011.10.30. 21:52:58

Mikor még Nyíregyházán éltem, jártam masszőrhöz (gyógymasszőr volt), akivel borzasztóan elégedett voltam. Remek ár-érték-arány, hozzáértés, erős kezek. De Pesten egyszerűen nem találom az igazit...Bár most a IX. kerületben van egy masszőr, akinél már kétszer is voltam, de még mindig nem érzem azt, hogy ráleltem volna az igazira. Nekem az a tapasztalatom, hogy ahhoz képest , hogy a fővárosban milyen drága a szolgáltatás, ezzel arányosan még silány is...Kérlek cáfoljatok meg, meg ajánljatok valakit, aki tényleg jó, elérhető távolságban van, és nem drága.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.10.31. 17:10:15

@b.fruzsi: én Pesten sok dologban nem találtam az igazit, ezért is költöztem vissza Nyíregyházára. :))

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2011.11.01. 19:10:51

@BGy: Hát de az én "igazim" itt van! :-))

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.11.02. 08:27:28

@b.fruzsi: én hazahoztam az "igazit" is. :))) Persze nehéz döntés volt, de öt percnél tovább nem agyaltam rajta. Mindenki megdöbbent, néhányan még most sem ocsúdtak fel, pedig ennek már kilenc éve. Nem éreztem sajátomnak Pestet, a kerületet, szűkebb környezetemet. Minden hétvégén hazajöttem, szinte menekültem Nyíregyházára. Hétfőtől péntekig túlélés volt, hétvége felüdülés. Jó állást hagytam ott, azóta itthon szívok, de ennek ez az ára. :)))

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.11.03. 13:43:08

@Scenica: Elküldtem privátban az elérhetőségét.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása