Kis állat, nagy félelem (második rész)

2011.11.05. 14:13 angelday

Szasza 2009. márciusában már kifejtette azt, hogy mennyire kis alattomos bogár atka a kullancs. Most visszatérünk a kérdésre. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Parazitológiai és Állattani Tanszékétől, Dr. Földvári Gábortól kaptuk az alábbi levelet:

Évek óta vizsgáljuk a Margit-szigeten élő sünökön előforduló kullancsokat és az általuk terjesztett kórokozókat. Munkánk kiegészítéseképpen készítettünk egy on-line kérdőívet. Ennek az a célja, hogy a Margit-szigetre látogatók körében felmérjük, hogy a sziget mely részeire és milyen gyakran látogatnak jellegzetesen, valamint, hogy előfordul-e közöttük kullancsfertőzés vagy esetleg Lyme-kór. Ez a futókat erőteljesen érintheti, nekem pedig egy fontos "célközönség". Ha az alábbi, 2-3 percet igénybevevő kérdőívet ki tudnátok tölteni, vizsgálatainkhoz nélkülözhetetlen segítséget nyújtanátok.

Azt javaslom, vessük alá magunkat a Tudományoknak és segítsünk Gáborék tanszékének a kutatásban!

Akinek esetleg a kullancsokkal kapcsolatos egyéb kérdései volnának, tegye fel a hozzászólások közt.

9 komment

Címkék: kutatás margitsziget tudomány kérdőív kullancs

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr753355898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.11.06. 06:44:44

A bogár egy szép szó. Úgy vagyunk vele, mint a krumplival, ami burgonya. Nekem, aminek ízelt lába van és nincs belőle több, mint hat, az bogár. Nem szarvasrovar, katicarovar, burgonyarovar. Szóval bogár. Bogár Jani is jobban örül, ha így szólítjuk. Csak kötözködöm. :))

angelday 2011.11.06. 10:16:50

@BGy: a kullancs egyébként "atka".

Pepinke 2011.11.06. 19:19:21

@angelday: pontosabban az atkák alosztályába tartozik a kullancs, de nem atka. Az atka külön állat, ami persze szintén az atkák alosztályába tartozik.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.11.07. 10:06:08

Az atka az az állatka(!), amiből a porszívóügynökök jól élnek. Ha nem lenne, nem tudnának a 400 rugós porszívóval vagánykodni, hogy kiszívja azt is. :)))
A Margitszigeten van kullancs? Én a nyarat végigtúráztam a hegyekben, de csak egyet sikerült összeszedni. Az is gombostűfejnyi volt, a Mátrában "ugrott" rám.

effe 2011.11.07. 12:31:38

@BGy: porszívót a Margitszigetre! :)

kitöltöttem a kérdőívet, de elgondolkodtam rajta, hogy akkor is célcsoport vagyok-e, ha gyerekkorom óta nem támadott meg kullancs.

rhubarbjelly 2011.11.07. 13:16:35

@BGy: kullancs mindenhol van. Gusztustalan egy lény...

2011.11.07. 15:16:13

@BGy: pár éve láttam egy kullancs térképet, és teljesen meglepődtem, hogy olyan helyek, mint a liget, meg a margit sziget is tele van velük. Mamár sehol nem lehet teljesen biztonságban az ember a kullancstól :(

Egyébként nekem sem volt kullancsom vagy 20 éve, de sajna ez is olyan, hogy bőven elég, hogy 1x másszon rá az emberre, ha összeszed valami fertőzést, akkor a "nekem sosem volt" statisztika nem sokat fog érni.

Zime 2011.11.08. 09:36:06

Főleg nyáron látok kullancsokat a szigeten, általában párosával sétálnak a rekontánon, és cigiznek...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása