Hogyan (NE) mossunk cipőt?

2011.11.17. 10:02 mgergoo

Országos premier, csak itt, csak most, és utóközölve csak a Futóblogon! Forgattunk testvéremmel egy hihetetlen videót arról, hogy egy ilyen hideg profi, hogyan mossa a Nike Vomero futócipőjét. Felhívom figyelmeteket arra, hogy a cipőmosás interdiszciplináris tudomány. Nem csak a cipőt kell ismerni, hanem a mosógéptanban és mosás tudományban is magas szakmai szintre kell jutni. Az látszik a videóból, hogy ahogyan a mosógépet kezelem, nem kezeli úgy senki. A készülék minden csínja és bínja a kisujjamban van, ez vita felett áll.

(Józsi: 1:30-nál érdemes megfigyelni a futócipő mosógépbe helyezésének, illetve lábbal rásegítésének pontos technikáját is!)

21 komment

Címkék: videó tutorial mosógép futócipő

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr963389147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.11.17. 11:00:07

Utána rituális áldozatot mutattam be a Futókarma oltárán, hogy megbocsájtsa ezt a cipőbehelyezést... remélem nem lesz gond.

vegato · http://smileandrun.blog.hu/ 2011.11.17. 11:27:49

hiánypótló, eddig még nem vetemedtem rá hogy kimossam az enyémet (körülbelül egy éves cipő)

DaMartian 2011.11.17. 12:37:40

Néhány hozzászólás a hiánypótló videóhoz:
1. Cipőt NEM mosunk mosógépben!
2. Csipkebokorvessző.
3. Amikor épp NEM mossuk a cipőt a mosógépben, akkor érdemes inkább mosózsákba, tornazsákba vagy régi kiszuperált kispárnahuzatba téve tenni mindezt, hogy a dob minél kevésbé b...sztassa szét...
4. Érdemes több párat betenni egyszerre (én 3-at szoktam) így nem hánykolódik annyira a csuka, és nem pazaroljuk annyira az értékes vizet, energiát estébét...
5. Nem kell ilyen irdatlan mennyiségű mosószert hozzárakni, sokkal kevesebb kell, mint a ruhákhoz, az öblítőt pedig akár el is lehet felejteni...
6. A fűzőket valóban érdemes kiszedni, de azokat külön így NE tegyük a mosógépbe! Szerencséd van hogy összecsomózódott, mert így csak 5 percet buktál rajta, de ilyen formán egyrészt nem préselődött át félig centrifugázás közben a dob résein (lehetetlenség a fűző szétbarmolása nélkül kiszabadítani) illetve nem húzta le a szivatyú, ami utána gyönyörűen eltömíti a lefolyó szűrőt és onnantól besz...rik a mosógép...
7. A talpbetétet valóban vegyük ki, de külön nyugodtan betehetjük a gépbe, sőt ált. jót tesz neki, mert gyakran ez a cipő legkoszosabb, legbüdösebb része...
8. A 40 fok határeset... A ragasztóknak, kötőanyagoknak, habanyagoknak (talp) nem igazán tesz jót a meleg... 40 fok fölött ne csodálkozz, ha csigaház formára tekeredett talppal, 8 mérettel kisebben veszed ki a cipőt a gépből. Szóval inkább 30 fok vagy hidegvizes program...
9. Ha van rövid program vagy csökkentett fordulatszámú centrifuga a gépen, akkor érdemes inkább azt igénybe venni... A 90 perces program a cipőnek...jajj... Külsőleg szép tiszta lesz, de a csillapítás biztosan nem lesz hálás érte hogy így "kényeztetjük"
10. A nyirkos cipőt ne tegyük radiátor közelbe, hanem tömjük ki a leggagyibb minőségű "Népszabis" újságpapírral (a postaládákba bedobott Media Markt és Saturn matt reklámfüzetei a legtökéletesebbek, de semmiképp ne fényes papírt használjunk) és hagyjuk, hogy szép lassan felszívja a nedvességet, és a cipő magától száradjon... Kalkuláljuk bele, hogy ilyenkor 1-2 napig mosás után nem használjuk! A nagy melegben szárított cipő szinte biztos hogy hamarosan tönkre fog menni. Elenged a ragasztás, vagy szakad az anyag valahol ahol meg van törve.
Nos ha ezeket az apróságokat betartjuk amikor NEM mossuk a cipőnket a mosógépben, akkor nem lesz baj...
Viszont a tanácsom az, hogy csak végszükség esetén, már menthetetlenül dzsuvásan és nagy ritkán vetemedjünk erre, mert határozottan nem tesz jót a cipőnek... A csuka élettartama alatt össz-vissz 2-3 mosás elég, és lehetőleg garanciális időszakban semmiképp ne mossuk ki, mert ha bármi gáz van a cipővel, és a reklamációnál a legkisebb gyanú felmerül, hogy belülről is látott már mosógépet a cipő, azonnal bukjuk a jótállást, még akkor is, ha amúgy jogos lenne a panaszunk, és ilyenkor meg jön a hiszti... Jobb nem kockáztatni.
És végül de nem utolsósorban, Gergőnek valami komoly áldozatot kell bemutatni a Futókarmának, hogy közszemlére téve így bánt szegény Vomeroval! Ez a cipő védi a szervezetedet ember! Több tiszteletet neki! Nem rugdossuk-dobáljuk, még dzsuvásan sem!!! Szerintem gyorsan nevezd át a postot: "Hogyan NE mossunk futócipőt" címűre, akkor TALÁN a Futókarma megbocsájt... Uff én beszéltem... Peace!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.11.17. 12:52:43

@DaMartian: Köszi, így lett igazán ismeretterjesztő a poszt. Igazsághoz hozzátartozik, hogy már rendelés alatt van az új cipőm és ennek ez volt az első mosása, így 900km felett. A tanácsaid hasznosak voltak, azt hiszem a Futókarma beláthatja, hogy csak így tudtam belőled kicsikarni egy ennyire informatív kommentet :-)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.11.17. 13:17:58

Én egyszer mostam cipőt gépben, mert nem mondta senki, hogy ne tedd.

Hanyagul bedobtam egy másik párral együtt, de annyira nem ájultam el a tisztaságától. A cipőfűző viszont kifejezetten merev lett. :(

Ez a cipőm azóta nyugdíjazva lett és múlt héten kimostam kézzel szépre. Majd elhasználom fűnyíráshoz. :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.11.17. 13:28:25

Én főleg a talprészt szoktam szappanos kefével átdörzsölni, így ismét szép fehér lesz. Ez annyira nem is volt koszos.

2011.11.17. 14:31:35

@DaMartian: pedig Gergő videóját elnézve eredetileg azt gondoltam eredetileg, hogy ez a Nike új terve a cipő eladások komoly fellendítésére, de örülök, hogy leírtad, hogy szó sincs erről :)

2011.11.17. 22:49:19

ne moss cipőt gépben. hamarabb kell pótolni.

2011.11.17. 23:34:28

Nike guruktól nagyobb ellenkezést vártam volna. Azt hiszik sokan, hogy jó poén. Ne mosassatok már gépben futócipőt!!!!!!!!!!!!!!!!

angelday 2011.11.18. 11:26:30

Poszt címét módosítottam. ;)

leozin 2011.11.18. 13:57:30

Gergő tetszik a konyhád. De egy kérdés felmerült bennem: Mostál már életedben valaha? :D Mert naggyon cukin ismerkedsz a mosógéppel és a mosóporral.. :D Szerintem nyugodtan lehet hidegvizesben mosni gépben is cipőt. De a cipőfűzőt tényleg ne tedd be mellé. :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.11.18. 15:37:15

@leozin: Ha megmondod, hogy kell ezen a szörnyetegen hidegvizes programot állítani, meg mit hova töltsek, akkor máskor úgy fogom NEM mosni a cipőmet... :-)

leozin 2011.11.19. 09:31:15

Kedves Gergő, a szörnyetegeknek szokott lenni egy "törzskönyve" ami használati utasítás néven fut... :) A többi ruhád a mosómedve mossa? :)
Amúgy még mindig nem értem miért NE... Szerintem a kézi mosás nem olyan kímélő mint amikor gépben (törülközőbe csavarva) mosol. Meg benne marad ezer liter víz stb. ... De én csak egy hozzá nem értő hobbi futó lennék :)

DaMartian 2011.11.19. 14:33:42

@saaby.: miért lenne ellenkezés? Sokszor sok helyen felhívják/juk a vásárlók figyelmét, hogy cipőt nem szabad gépben mosni mert nem tesz jót neki. Innentől kezdve mindenki maga eldöntheti, hogy saját felelősségre megteszi-e?
Ez az én hivatalos álláspontom is, privátban viszont én is beteszem a csukáimat a gépbe, mert a fent részletezett óvintézkedések mellett néhány alkalommal belefér a dolog... Mondjuk meg is fizettem a tanulópénzt... Egyszer egy öreg és már nem túl jól működő Hajdú Energomat szépen kutyajátékot csinált az egyik kedvenc, és pótolhatatlan cipőmből... Szóval mindenki maga döntse el, megéri-e kockáztatni...

2011.11.19. 18:36:50

@DaMartian: Ezzel a kiegészítéssel megtoldva perfekt a poszt! :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.11.20. 11:47:25

@mgergoo: Úgy általában hogy mosol, ha nem ismered a gépet? A videóból az derül ki azt se tudod hova kell önteni? Nem te mosol vagy ez nem a te géped?

Használati útmutató pedig létezik. Google a barátod, én onnan szedtem.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.11.21. 10:25:12

@Raиdoм_: van nálam felkészültebb kolléganő a közelemben :-)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.11.21. 10:26:57

@mgergoo: Jó jó! :) Ilyen helyzetben én is lennék.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2011.11.21. 12:15:45

Őszintén szólva, én futásra képes cipőt soha sem mosok ki. Megveszem, használom negyed-, félévig még össze nem jön benne kb, 900 km és el nem a csillapítás. Valahogy azt vettem észre, hogy működik az öntisztulási folyamat ezeknél a cipőknél.
Majd amikor visszavonultattam, utána jöhet a mosógépes mosás. Ezután már csak boltba járáshoz, játszóterezéshez stb. használom vagy szétosztogatom a család vagy a baráti kör hasonló lábméretű tagja között.

Perrito 2011.11.21. 16:06:13

Én mindig kefével és mosószeres vízzel tisztítom a cipőm, a talpbetét megy a gépbe, de az egész cipőt még nem mertem betenni...De jó a videó, tetszi!

DaMartian 2011.11.22. 12:34:22

A cipőfűzőt amúgy én egy durván mosószeres (akár hypos ha fehér) lavór forróvízbe teszem ázni, majd kiöblítem, ha kell körömkefével itt-ott még megdörgölöm hogy a nagyon belegyógyult dzsuvák is lejöjjenek, majd két ujjam között szorosan fogva végighúzom, ami kipréseli belőle a víz nagy részét, utána pikk-pakk megszárad és már kész is.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása