Mi az izomláz ellenszere?

2011.12.15. 11:53 szasza75

Tapasztalt-e valaki magán már izomlázat egy-egy erősebb futás, esetleg verseny után? Vagy fordítsuk meg a kérdést. Mit kell ahhoz tenni, hogy egy borzasztóan erős futás után ne legyen izomlázunk?

Szombaton komoly meccset vívott a fejem a testem ellen. Hajtottam. Az első 4 órában szorosan együtt haladt a fej a test mellett, majd a véghajrában a fej (vagy a szív?) két vállra fektette a testet. A Börzsönyi Vulkántúra utolsó 7 km-én kicsit túlfeszítettem a húrt, de ha őszinte vagyok magammal, igazi önpusztítást végeztem, a test elbukott. A nem mindennapi igénybevétel hatásait már este éreztem. Enyhén húzódott a combfeszítőm, erre éjszaka többször is felébredtem. Reggelre aztán kitárult a világ. Robotszerű, röhejes mozgásom felvételt érdemelt volna. Kapaszkodtam ágyba, ajtóba, wc deszkába, aztán a kilincsbe. :-)

A korlát hamarosan a legjobb barátom lett, ha lépcsővel szembesültem. A másnapnál szerintem csak a következő nap reggele rosszabb. Ilyenkor a leghatásosabb kínzóeszköz lehetne egy mozgólépcsőn menetiránnyal szemben lefele lépkedni. Mindent bevallasz. Hétfő este bevetettem a tutit. Laza, átmozgató spinning, utána kis szauna, jacuzzi, majd egy simogató combkrémezés. A helyzet kicsit javult, de kedd este még mindig szenvedtem. Az esti futást lemondtam, egészségügyileg alkalmatlan voltam. Rég szenvedtem ennyire.

Időközben utánanéztem ennek az izomláz dolognak.

  • Van egy olyan izomláz típus, amikor egy-egy erősebb futás közben az izomsejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek és ezáltal tejsav keletkezik. Nos ez a tejsav ingerli az érző idegsejteket, illetve a sejteket megduzzasztja. Ez a tejsav viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből, hatása nem tarthat el napokig.
  • A másik, hosszabb izomlázszerű fájdalom oka, hogy a futás során olyan mechanikai hatások érik az izomzatot, hogy mikroszakadásokat idéznek elő. Ezek a szakadások kissé begyulladnak, majd a test öngyógyító folyamata beindul. Csak győzni kell kivárni.

Feltételezem nekem mind a két izomláz-típus egyszerre lépett fel, az utóbbi típus regenerálódási folyamata pedig 4 nap elteltével is tart.

Felmerül a kérdés, hogy kemény futás után lehet-e nyújtani, esetleg másnap rádolgozni, átmozgatni? Úgy vélem az első esetben hasznos, a második esetben inkább káros. Ebben az értelemben a laza spinninget beiktatni nem kellett volna. Utólag persze okos az ember. 

Most már jó lenne tényleg izomzatilag frissnek lenni, de hogy gyorsítsam fel ezt a folyamatot? 

Mivel kenegessük, mit együnk, igyunk hogy csökkenjen az izomláz?  Olvastam regeneráló krémekről (pl Aminoerg, Inno-Reuma), illetve arról is hogy igyunk meggylevet, kávét, lenmagolajat. A meggylé kivételével a többit bevetettem. 

A kérdés adott: kinek mi a titkos fegyvere izomláz ellen? Ha volt! Ha még nem volt, akkor miért nem?

35 komment

Címkék: edzés verseny fájdalom spinning izomláz

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr453461713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2011.12.15. 12:26:49

Az én titkos receptem, hogy nem futok 4 órán át. :)

adam182 2011.12.15. 12:37:46

a durva mozgást követően lehetőleg minél előbb betolni fehérjét elég nagy mennyiségben. az általad említett mikrosérülések javításához a szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége fehérjére, aminek a bevitelével gyorsítani tudod a regenerációt. emellett sok-sok kaja amivel pótolod az energiát.

Ketszeri 2011.12.15. 12:53:04

Nincs statisztikailag kimutatható különbség a közismert módszerek és az egyszerű pihentetés hatásossága között, magyarul csinálhatsz bármit, csak az idő gyógyítja meg.
Jobbulást!

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.12.15. 12:56:20

Így van, olyan ez, mint a másnaposság. A Nap mozgása gyógyítja, ahogy megy le, úgy leszel jobban. :))

[corristo] 2011.12.15. 13:02:19

glutamin, citrulin malát, hűtő lóbalzsam.

daikini 2011.12.15. 13:03:43

Ez a poszt jobbkor nem is jöhetett volna! Pontosan tegnap történt velem, hogy az esti futásom után, amit majdnem minden este tolok évek óta, kb 10 km éreztem erősen a combom, majd zuhanyzás után éppen leguggoltam és alig bírtam felállni, olyan izomlázam lett. Nem toltam erősebb tempót, csak amit szoktam! Ez, hogy lehet? És nem is kicsi izomláz, még ma is rendesen érzem. Nem értem mi lehet ez?
Gondolkodtam rajta kitől kérdezzem meg, mert nem akartam szét offolni egy posztot sem, de ilyen véletlent, nagyon örülök neki!
Valaki tudja mi lehet ez?

adam182 2011.12.15. 13:11:37

@daikini: kevés alvás, élet más területén fáradtság, stressz, hosszútávú terhelés

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.12.15. 13:45:29

@BGy: na ezt a napot kipróbálom, de nem látom az égen :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.12.15. 14:09:00

@szasza75: látod, ezért tart ilyen sokáig a gyógyulás! ;-)

csétomi 2011.12.15. 14:29:06

@szasza75: első fázisban sör, második fázisban krém bemaszírozással, harmadik fázisban (másnap) óvatos átmozgatás és nyújtás. A szét...szódás utáni izomláznál a harmadik nem ajánlott. Pont elfogyott a regenerálókrémem, amiről meséltem, ha szeretnéd veszek belőle neked is jövő héten. Sör gondolom van otthon :)

angelday 2011.12.15. 14:40:49

@csétomi: a kipontozott helyre azt kell beírni, hogy "ba", tehát a szó helyesen szétbaszódás? Viszont akkor miért három ponttal helyettesítetted? Nem értem!

csétomi 2011.12.15. 14:49:00

@angelday: :D nem tudom megmagyarázni. Megfogtál.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.12.15. 15:23:46

@angelday: szétCSÚszódás. Mármint az izomrostok. Megvan a három pont titka.

Heorogrim 2011.12.15. 21:53:59

A régi kondiedzőm a túróra esküdött (természetesen belsőleg :D). Nekem is be szokott válni.

karma.koma 2011.12.15. 22:45:36

Uszas&szauna. Pl szechenyi furd. Nalam mukodik, igaz nem 4 oras futas utan :-d

Siluka 2011.12.16. 08:10:35

az a jó, hogy az első nap még nem nagyon tudod, hogy melyik izomláz figyel be, úgyhogy nekem már többször sikerült jó vadálllat módjára ráedzenem... utána leginkább az önmagunkon való röhögés segít át a gyógyulós napokon :D ... bár hasizomnál talán mégse :)
amúgy szerintem nagyon óvatosan, picit a durvábbiknál is érdemes nyújtogatni, különben nagyon bemerevedik és még fájdalmasabb :S

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.12.16. 08:21:15

@Siluka: hétfő spinning+szauna, kedd kis masszázs, szerda 10 kili átmozgató futás, csütörtök masszázs...és még mindig érzem.. azt hiszem a túrórudi lesz a következő :-)

csétomi 2011.12.16. 09:55:14

A szauna az jó, főleg ha van hidegvízes merülő. Meg rövidebb etapokat kell nyomni, nem 15 perceseket. Ami még nekem nagyon bejött az a melegvízes jakuzzi. Sörrel.

Cs.Csilla 2011.12.16. 10:56:56

Tejsavbesülés ellen egy kis szódabikarbóna, belsőleg ;o)... Ajánlott rövid időn belül a megterhelés után fogyasztani.

Versenyagaraknál és az én dobermann-állatomnál is szuperül működik!

Siluka 2011.12.16. 16:32:44

@szasza75: és a túrórudi vajon testileg lesz a hatásosabb, vagy a kétségbevonhatatlan pozitív lelki hatására gyúrsz? :) mindenesetre szurkolok, hogy javuljon :)

pannonfunk 2011.12.16. 18:49:45

Nyújtás. Óvatosan. Ca és Mg. Forró fürdő.

Ja, igen, van még a 18+-os megoldás: szeretkezés után oxitocin termelődik, ami úgyszintén lazítja az izmokat :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.12.17. 18:23:05

Ott a bibi, hogy nehéz különbséget tenni és eldönteni, hogy az átmozgatás vagy a pihi a hatásosabb. Nekem általában jobban bejön a másnapi átmozgatás, nyújtás, mint a csak pihenő .
Sokan esküsznek a lugosító porokra is, gyógyszertárban kikeverve kapható lugosító vagy bázispor néven (ezt lehet helyettesíteni szódabikarbónával is elvileg)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.12.17. 18:23:51

@pannonfunk: És póztól függően meg van a nyújtás is, egy füst alatt :P :)

pannonfunk 2011.12.18. 08:58:25

@Bozót: Jajj, ez a szódabikarbónás dolog... Persze, mert ez úgy van, hogy eszel egy kis szódabikarbónát, amitól a 2-es pH-jú gyomrod lesz kb. 2.5-es max, és majd ettől jól elmúlik az izomlázad, mi? Vagy majd szépen megkéred a szódabikarbónában levő hidroxiionokat, hogy ne rreagáljanak a gyomrodban levő savval, hanem szépen vándoroljanak el az izmaidhoz...

Mellesleg az egész lúgosítás dolog nagy parasztvakítás, és ezt fent is tartom addig, amíg valaki szövetspecifikus pH-értékeket nem mond, hogy mely szövetben mekkora pH jelent savasodást és mi lenne az optimális. Mert ugye a gyomor pH-ja 2, mint említettem, ami erőteljesen savas, a bőr felszine pl. 5.5 (ezt tudjuk a tusfürdő reklámból...), ami enyhén savast jelent, és mindkettő rohadt fontos a szervezetünk védekezőképessége szempontjából.

A vér pH-ja meg úgy szövetspecifikus, hogy más a tüdőben és más az izmokban. És rohadt fontos, hogy ez így legyen, mert a hemoglobin konformációváltozása pH függő, és pont olyan pH-ja a vérnek a tüdőben, hogy erősebben kössön oxigént és kevésbé szén-dioxidot, az izomban meg olyan, hogy ott a hemoglobin erősebben köti a szén-dioxidot és gyengébben az oxigént. Ugye nem kell magyaráznom, hogy ha ebbe a pH szabályozásba beavatkozol, akkor megfulladsz?

És akkor visszatérhetünk az alap kérdésre: melyik szövetet kell lúgosítani, az milyen pH értéket jelent, és az miért jó élettanilag? Na ugye...

Ami az egész savasítás/lúgosítás humbuk mögött lehet valami tudomány, az az izmokban tárolt tejsav. A tejsav koncentrációt meg nem úgy kell csökkenteni, hogy explicite lúgosítunk (eszméletlen baromság...), hanem el kell oxidálni a tejsavat piroszőlősavvá. Mert az tud belépni a citrátkörbe (Magas Köcsög itt hangosan nyeríthet, engedélyezve :)))) ), és piszok sok energiát tud termelni. Ami élettanilag értelmes 'lúgosító' szereket lehet kapni, azok ezt a folyamatot serkentik. Valamelyik B vitamin (fejből nem tudom, olvassatok utána a wikipédián, talán az egyes), koenzimei a tejsavat oxidáló enzimnek, és más B vitaminok is szerepelnek az energiatermelő biokémiai folyamatokban. Ezek tényleg segítenek a tejsavat kiüríteni, ami, hangsúlyozom mégegyszer, még csak véletlenül sem sav-bázis reakció, hanem oxidáció....

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.12.18. 11:13:45

@pannonfunk: Kösz, hogy leírtad helyettem :) Lustaságom okán írtam csak annyit, hogy "sokan esküsznek" a lugosító cuccokra, illetve biggyesztettem oda az "elvileg" szócskát :-) Amúgy mivel magyarázod, ha mégis használ? Hit?
(én nem próbáltam, de pl futócimbik közül Mira esküszik rá )

pannonfunk 2011.12.18. 15:01:44

@Bozót: Egyrészt a hit (placebo hatás), másrészt azok a porok, amelyekben van Mg meg B vitaminok meg egyéb spéci anyagok, amelyek segítik a tejsav oxidatív lebontását, ténylegesen használnak. Meg vannak olyan anyagok, amelyek specifikusan az izmokban tudják a pH-t eltolni, illetve pufferolni a tejsavat, ezekkel ténylegesen feljebb tolható a tejsavküszöb (legalábbis inkább elhiszem, hogy ettől javul a tejsav tolerancia, mint azt, hogy a szódabikarbónától). Mindenesetre a szódabikarbóna nem az, ameivel szövetspecifikusan lehetne pH-t szabályozni :)

Még van az is, hogy pl. én is az első maratonom során Na-hiányos lettem, ha valaki Na-hiány miatt szédül, meg rosszul van, akkor eszik rá egy kis szódabikarbónát (Na-karbonátot :) ) és máris csökkentette a Na hiányt. Ha emellé még jön a placebo hatás, hogy ő most lúgósított, egyből jobban is érzi magát :)

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2011.12.19. 16:08:20

@adam182:
fehérje! akkor megvan, miért ettem húst hússal, sajtot tejjel a Börzsöny utáni héten, hasonló tünetekkel - a szervezet tudja, mi kell neki, csak hallgatni kell rá!

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.12.19. 18:11:05

A lúgosítás legalább akkora baromság, mint az O2-vel dúsított víz hatékonysága.

pannonfunk 2011.12.19. 19:33:56

@BGy: Végülis lehet ezt tömören is írni, nem kell részletezni :)))

effe 2011.12.19. 22:31:32

@pannonfunk: azt honnan lehet tudni, hogy valaki Na hiány miatt szédül-e?

@BGy: az O2-vel dúsított vizen mindig elcsodálkozom...

pannonfunk 2011.12.20. 11:31:08

@effe: Verseny közbeni tipikus jel, hogy lötyög a víz a hasadban, és közben rettenetesen szomjas vagy.

Másnap egyszerűen onnan, hogy eszel pár mokkáskanál tengeri sót/konyhasót, és jobban leszel :)

JoeJoe74 2011.12.23. 13:43:17

Asszem offtopic, de hátha kapok javaslatot:
kb 3 hete futás közben fájdalmat éreztem a bal vádlim egy pontján, kicsit olyan volt, mintha görcsölne. Hazaértem, és be is "merevedett"kentem amivel tudtam, pihentettem. utána futottam 12 kilcsit (kb 1 hétre rá). olyan 9-10 km körül visszatért a dolog, de nem annyira durván, hogy abbahagyja. Most kedden meent futottam 12, égig is ment, de 6-7 km körül megint előjött megint pihentetem, flector tapasz, krémek. és itt a kérdés: milyen krémet javasoltok, mit javasoltok? a HHH 5 kilcsin rendben volt, igaz ott hegynek föl néha sétáltam, és nem is nagyon hajtottam magam.
Köszi :)

pannonfunk 2011.12.23. 15:11:58

@JoeJoe74: Perskindol. De csak akkor, ha ezzel párhuzamosan elhagyod az összes diklofenákos kémet (flector, diclac, voltaren). Nem ajánlják a szalicilát-tartalmú gyulladáscsökkentők és diklofenák együttes alkalmazását.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása