Szelek szárnyán

2012.01.11. 12:40 szasza75

Talán valaki egyetért velem, azzal a kijelentésemmel, hogy annak ellenére hogy szépen belecsaptunk a januárba, kifejezetten kellemes futóidőnk volt idáig. A sífutólecem ugyanúgy helyezkedik el a sarokban, ahogy tavaly februárban elhelyeztem, és 1-2 cipőm sárrétegét sem tudtam megszabadítani a nagy téli hóban-mosással. Szeretném hinni, hogy nem lesz ennek böjtje, azaz februárban nem lesz olyan hideg, hogy sok-sok futó január eleji lelkesedését is megfagyasztja.

Múlt héten pénteken 20 km-es tempófutás volt betervezve. Igen, tempófutás, januárban. A tempó mellékes volt, inkább egy kiegyenlített pulzusú, a maratoni tempómnál kicsivel alacsonyabb intenzitású futást terveztem. Sajnos világosban nem sikerült elindulnom, az ég ugyan tiszta volt, de a hatalmas széllökések azért elgondolkodtattak, kell-e ez nekem most.

Volt már a szél és a futás kombinációjából kellemetlen élményem. Pár évvel ezelőtt egy emlékezetes augusztus 20-a. Ez volt az a tragikus vihar, amikor a széllökések a Margitszigeten fákat döntöttek ki.

viharpanik.jpg

A vihar kezdetekor éppen a Margitszigeten futottam. Úgy terveztem, onnan nézem a tűzijátékot és hazafutok. Az égiek bizony keresztülhúzták számításomat, leszakadt az ég, én épphogy elértem az Árpád-híd alá, hogy megvárjam a végét. Sajnos izzadtan, átázva annyira fáztam, hogy inkább kockáztattam, és egy 2 km-es hajrával és hazafutottam. 

Ilyen vihar most nem volt pénteken, mégis a kiegyenlített tempófutásomat szépen elcsapta. Szerencsére sikerült a pulzust tartani, de a hátszél és a szembeszél 10-10 másodperces differenciát okozott az átlagomhoz képest. Több alkalommal oldalról úgy neki csapta a lábfejemet a másik lábszáramhoz, hogy majdnem elgáncsoltam magam.

Meglepő volt, a szél ellenére, hogy pénteken, január 6-án nagyon sokan futottak. Én is összeakadtam 3 barátommal (ők is külön futottak), aztán csatlakoztak tempómhoz, és futottunk egy lendületeset. 

Elcsesztem viszont az öltözködést. Hideg szél, 5 fok, kiszámíthatatlan lökések. Két felső, egy széldzseki és kesztyű-sapka, hosszú vékony nacival együtt sok volt. Hátszélben ha levettem, melegem volt, szembeszélben fáztam. 20 km 4 kör a belső úton, azaz 8 hossz. Ideális lett volna fordulónként öltözni, majd vetkőzni, de erre nem volt lehetőség. A "dunsztban" melegem volt és a kelleténél több folyadékot veszthettem, mert kifejezetten szomjas voltam mire hazaértem.  

Utólag persze okos az ember. Elég lett volna egy felső és egy széldzseki, illetve a sapka kesztyű - nyaksál kombinációt is otthon kellett volna hagynom.

Sokan futnak, látszik, hogy enyhe az idő. Olvasók, az enyhe, de szeles időben futottatok-e hétvégén? Ha igen, hogyan öltöztetek fel?

Ui: Tegnap a kertben kibújt az első hóvirág. Azért ez még korai, nem?

17 komment

Címkék: margitsziget sziget tél hóvirág beöltözés akik futnak

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr473526657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2012.01.11. 13:43:42

Vasárnap 16.00-ás kezdésnél: hosszú, vékony futónaci, 1 technikai póló, rajta egy hosszú ujjú futófelső (nem vastag) + baseball sapi. Az elején fáztam, de kb. 1 km után gratuláltam magamnak, hogy "igen, így kell ezt csinálni"! :-) Pont elég volt, bár a 25. km végén már kezdtem egy kicsit fagyoskodni!

rodriguez 2012.01.11. 13:57:03

Pénteken Római part volt, szombaton Nagy-szénás, vasárnap HHH. A Rómain és a Nagy-szénáson durva szél volt, a HHH-n csak a reptéri részen. Rövid ujjas, egy technikai hosszú és egy vastagabb polár. Sapka és kesztyű, ez utóbbi nem sokáig. Szombaton és vasárnap is láttam két futót, rövid nadrágban és rövid ujjú pólóban. Ezen csodálkoztam egy picit...

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2012.01.11. 14:18:20

Én is pénteken futottam a szigeten este, túlöltöztem, melegem volt és baromira nem esett jól a hátamnak a metsző szél. De nem merek lazábban öltözni. Inkább ugyanúgy öltözök, mint eddig és olyan távra indulok, hogy tuti ne legyen gyaloglás benne, így fújhat a szél, annyitól nem lesz bajom. Utána meg egy jó szauna és minden kerek!

dvorcsakl 2012.01.11. 14:23:16

valóban, a szél szarabb, mint a hideg. az ellen fel lehet öltözni, de a hülye szél váltakozik (de legalábbis a futás iránya).
pont ezért a mai tempóshoz másik utat kell keresnem, a szokott utam oda hátszél, vissza ellenszél.
az egyik "jogtalan" előny, a másik meg erős hátrány, s egyiket sem szeretném akkor, mikor - nekem - erős, nehéz tempó a feladat.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.11. 14:32:06

Szombaton 20 km, futóharisnya, egy lobogós rövidgatyával, (hogy elmossa a fenekem kontúrját), atléta, rövid technikai, polar felső, bézbólszerű sapka. Pár percig fáztam, utána éppen jó volt. Az erdőben szerencsére nem fúj a szél, úgyhogy azt megúsztam.

DaMartian 2012.01.11. 14:49:28

Én vasárnap délután futottam hosszút a Római parton. Néhány perctől eltekintve nem volt idegesítően nagy szél, viharos meg még kevésbé. Én élveztem, bár nem vagyok edzésben és a végére azért eléheztem.
Öltözet: téli tapinaci, 1 vékony és 1 vastagabb felső, és egy széldzseki + vékony kesztyű és "úszó"sapka. Nem fáztam, de nem is fülledtem be, nekem így volt tökéletes. Kevesebb fázós lett volna, több meg sok...
Az edzés linkje: edzesonline.hu/edzes/809788

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.11. 14:58:25

@DaMartian: mi volt ez a poroszkálós tempó? :))) Megnéztem az edzésedet.

e_easy 2012.01.11. 15:12:25

nalam napok ota vekony teli futonadrag, 2 baselayer + szeldzseki (szeltol fuggoen csak patentolva vagy cipzarozva), baseball sapi es vekony kesztyu

by the way reggel nyujtas kozben beszelgettem Pali bacsival az idojarasrol, mondta h ne oruljek, nezzek ra a kutyara, csak zabal es noveszti a zsirreteget meg a bundat - lesz itt meg zimanko :)

_nyx_ 2012.01.11. 15:18:55

Vasárnap ebéd előtt futottam, laza 5 km. 5 fok körül mutatott a hőmérő, de a szél miatt ugyanúgy öltöztem, mintha 0-1 fok lenne. Aláöltözet és softshell dzseki, vékony futóharisnya és vékony nadrág, sapka, nyakmelegítő, vékony kesztyű. Picit melegem volt, de nem cipzároztam ki a dzsekit! :) A széllökések nagyon durvák voltak, és természetesen oda és vissza is szem beszél fújt! :D

DaMartian 2012.01.11. 15:20:30

5 hónapja nem futottam ilyen hosszút. Kezdésnek ilyen időben jó volt. Alapozás volt. A lényeg, hogy majd a maratoni versenyen meglegyen a PB : )

_nyx_ 2012.01.11. 15:23:08

Szembeszél! :D Bocsi!

egyensúlyban · http://apaegyensulyban.blog.hu 2012.01.11. 15:32:33

szombaton futottam életem első 20 kilométerét egyben. vékony, hosszú futógatya, technikai felső, polár pulcsi, széldzseki, sapka. nem fáztam, nem volt melegem. pont jó volt.

ephedrinee 2012.01.11. 17:46:18

Vasárnap délután 4-kor, 2 körre: vékony futónadrág és vékony hosszúujjú futófelső, rajta egy cipzáras vékony kapucnis pulcsi; plusz térdzokni, derékmelegítő, sál és bringáskesztyű, ezek nélkül már szeptemberben sem megyek, így elég a pulcsi. Sapka viszont még nem volt rajtam, remélem, nem is kell majd!
Tegnap este 9-es indulás, 2 kör: ugyanez, csak a pulcsi helyett vékony poláros dzseki, bizony kellett is, jó kis szél volt néhol :)

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.01.13. 10:01:47

@BGy: Milyen az a futóharisnya? Mint a "tapadós" futónadrág, csak vékonyabb? Tetszik ez a verzió a rövid nacival, láttam is ilyen szerkóban futókat, de így mint fekete futóharisnya nem rémlik, hogy láttam volna. Please help thank you :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.13. 10:20:46

@.Joe.: A Decathlonban vettem 3-4 éve. Most nem találom az oldalukon, de ilyesmi:

www.decathlon.co.hu/HU/deefuz-1000-futonadrag-40202519/

Az anyaga elég vékony, ezért még rá lehet venni vastagabb nadrágot.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.01.13. 10:58:18

@BGy: Köszi az infókat, kipróbálom ezt a ruhakombinációt, feszes seggel futni nekem sem jön be :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása