Nyitott ablak tünet

2012.02.07. 16:52 angelday

A -10 fokos posztunk folyományaként ulrik hívta fel a figyelmet a "nyitott ablak tünet" cikkre a Sportorvoson.

A téli zord körülmények, az uszodában, edzőteremben, valamint a szabadban mért nagy hőmérsékleti különbségek, a megváltozott környezeti feltételek (csúszós utak, felerősödő északi szél, zivatarok, hóesések) mind nehezítik az egyébként is nagy terhelésnek kitett szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. (...) Éppen ezért ilyenkor célszerű nagyobb gondot fordítani a megfelelő tápanyagellátásra, vitaminok bevitelére, az immunrendszer erősítésére szolgáló módszerek alkalmazására.

Létezik egy sport-élettani jelenség, amelyet "nyitott ablak tünetnek" nevez a szakirodalom. Jelentése utal arra, hogy a megnövekedett edzésterhelés hatására legyengült immunvédelem hatására elég kinyitni az ablakot és a hideg levegőt beengedni ahhoz, hogy a sportoló felső légúti fertőzést szerezzen. A jelenség sajnálatos módon igen gyakran fordul elő élsportolók körében.

Feltehetjük a kérdést, hogy mit kell tenni az immunvédelem megtartása érdekében? Nos, első és legfontosabb dolog a környezeti feltételekhez igazított ruházat, felszerelés viselése. Célszerű rögtön edzés, rövid levezetés, nyújtás után forró zuhanyt venni, majd alaposan átdörzsölni, megszárítani hajunkat, testünket. A folyadékpótlásról már az edzés alkalmával, majd azután folyamatosan gondoskodni kell.

Csak kiemeltem néhány gondolatot, érdemes elolvasni a teljes cikket és rendesen beszerezni a vitaminokat. Én egyelőre nem lettem lázas, de már nem fáj a torkom. Két napig volt rossz. (Továbbra is meggyőződésem, hogy a hideg önmagában nem, helyette a vírusok okozzák a problémát.)

update: belázasodtam, a szakirodalomnak van igaza, én meg egy hülye vagyok.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló betegség hideg alapozás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr154075634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása