Helyben futás sokkolóval

2012.03.06. 10:30 szasza75

Múlt hét pénteken Tomi barátom felvetette az ötletet, hogy menjek el vele reggel edzeni, meghív. Délutánra 4x2,5 km résztávos edzésem volt betervezve, így gondoltam nem árthat valami egyéb mozgás is. "Meddig fog tartani?" kérdésemre adott "csak tizenhat perc" válasza hallatán felhúztam a szemöldököm. "Mi a fenét fogunk csinálni?" egy "MUHAHA" kíséretében már előre kiröhögtem a komoly edzésnek titulált SPEEDFITNESS-t. 

A helyszín egy látszólag lakberendező által berendezett lakás. Kedves lány fogad minket, kínál isotóniás itallal, majd kitöltet velem egy adatlapot. A felelősséget én vállalom, nincs pacemakerem stb. Az edzőlány esztétikailag is sportos. 6 éves kora óta vízilabdázik, akkora karja és háta van, hogy a régóta gyúró Winklair is megirigyelhetné.

Átöltöztünk GI Joe felszerelésbe, majd kis elektromos kütyük elé kellett állnunk, ahova bedrótoztak minket árammal. Az edző elmondta a szabályokat, ne feszítsük hátra a karunkat, mert esetleg úgy maradunk, meg amikor 4 másodpercenkénti szünet, majd 4 másodpercig kapjuk az áramot, akkor kell követni őt a gyakorlatokkal. A feladatokat egyszerre csináltuk Tomival.

A feladatok rémesen könnyűnek és egyszerűnek tűntek, viszont amikor jött az áram és megfeszítette az izomzatomat, na akkor kezdődött el a küzdelem a testemmel. Áram hatására hirtelen belassult a mozdulatsor és komoly erőfeszítéseket kellett bevetnem minden egyes centi mozdulatért.

Az edző ráadásul jó néhány potméterrel tudja az egyes izomcsoportokra ható "feszültséget" szabályozni. Nem szégyenlős, bátran emeli a feszültséget, már már remegő hangon "kértem, elég, most már így jó lesz". A félig guggolópóz közben karhajlítás, hát, mell, meg egyéb izomcsoportokra ható gyakorlatokat végeztünk.

Szemem előtt lassan peregtek vissza a percek. Négy másodpercenként sokk, majd szusszanásnyi szünet váltakozott, véget nem érve. A helyben futásnál (taposás) domborodott ki az igazi erősségem, ennél a pontnál kaptam egyedül elismerést az edzőtől, talán nem érdemtelenül. Tomit lazán lenyomtam. Aztán vége – végre.

Már edzés közben is mondtam az edzőnek, hogy hülyén érzem magam. Sokat gondoltam közben a baromfi-feldolgozók sokkoló sorára. Hasonló érzés lehet. Csak itt nem végzetes kimenetelű áramot kapunk, hanem csak olyan vallató jellegűt. Régebben egy térdsérülés miatt jártam a kórházba fizikoterápiára, gyakorlatilag hasonló elven stimulálja az izomzatot. Feszít-ernyeszt-feszít-ernyeszt.

15 perc alatt borzasztóan leizzadtam, és már edzés után éreztem, hogy komolyan megdolgoztattam az izomzatom. Ugyanakkor ez olyan edzés, ahol a cél számít, nem pedig a cselekvés (sport) érzése és folyamata. Itt nincs flow, a futás mindent áthatoló ereje, csak 16 perc intenzív munka. 

Másnap rég nem tapasztalt izomlázzal ébredtem, még a lábamban is. Kocogtam 7 km-t a Tatai-tó körül, napfény, a hely szépsége, szellemisége, határtalan mosolyt fakasztott az arcomra. Ugyan több volt, mint 16 perc, és el sem fáradtam annyira, de az érzés összehasonlíthatatlan.

Keresztedzés címmel felhasogattam futás után 1,5 m3 fát egy 2,5 kg-s hasítófejszével. Vasárnap reggel már mozogni is alig bírtam, pedig 3 óra futás volt előirányozva. Hát, nem lett annyi. Nemhogy erőteljes futás, komoly vánszorgás kerekedett ki szűk 2,5 órás futásból. Rég szenvedtem ennyire.

Ez az áramos cucc komolyan kiütött, hétfőn reggel még mindig sajog mindenem, minimalizálom a mozgásaimat. Biztos hasznos, meg van értelme, meg érzem, de kész vagyok teljesen.

8 komment

Címkék: edzés sokkoló speedfitness

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr924287506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.03.06. 13:04:41

Az érintésvédelemnél van egy olyan kifejezés, hogy elengedési áramerősség. Ez kb. 10 mA. Ha karunkban e fölötti áramerősség jön létre, már nem tudjuk elengedni a feszültség alatt lévő vezetőt, amit megfogtunk. Az izmokat elektromos impulzusokkal vezéreljük, ezt a vezérlőjelet írja felül a 10mA-nál nagyobb áramerősség.
Ez a jelenlegi csoda/divat masina is ezzel dolgozhat, még az éppen felülbírálható áramerősséget indítja bennünk, ami ellen dolgozni kell. Én beszari vagyok, amíg nem muszáj, nem kötöm magamat semmilyen áramkörbe. A szervezet tele van apró, kis finom vezérlésekkel, nem akarom megzavarni egyiket sem. :))

2012.03.06. 16:40:16

munkába menet én is látok minden nap egy ilyen edzőtermet, de a BGY által leírtak miatt én is tartok tőle... félek, hogy a végén túl sokan fogunk egyszerre részt venni az edzésben, és a végén úgy fogom gondolni, hogy "We are the Borg. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Resistance is futile". : )

viclondonban · http://viclondonban.podomatic.com 2012.03.06. 17:13:59

Wow! Ha ez itt lenne en elso nap perelnek a picsaba! Az hogy alairatnak veled egy papirt semmit nem szamit.
Ha en alairatok veled egy irast arrol hogy nem banod ha megollek, attol meg az nem jogosit fel engem arra.
Az ilyen modszer elmondhatatlanul veszelyes!
(epp ebbol diplomazok!)

2012.03.06. 19:25:06

@viclondonban: és konkrétan mi tart vissza, hogy meglátogass egy londoni klubbot, megnézd, hogy ott ugyanezt mennyivel csinálják másabbul, majd pereld őket?

www.kolbspeedfit.co.uk/index.html

Semerreretyó 2012.03.07. 11:01:10

szerintem a favágástól volt az izomlázad, nekem is attól szokott :)

Tepó · http://tepo.blog.hu 2012.03.07. 11:06:09

@viclondonban: kíváncsi lennék a diploma munkádra... Elég sok tanulmányt olvastam az EMS tréning hatásairól, és hatékonyságáról elég sok sportágban, rehabilitációban. Ha gondolod privátban beszélhetnénk erről!

bino 2012.03.23. 10:39:41

már két helyet is kipróbáltam, és az a tapasztalatom, hogy egyáltalán nem velejárója a napokig tartó kín az edzésnek. az első helyen egyszerűen túlerőltették az izmaimat, a papír aláírásán kívül nem kérdeztek semmit. ahova most járok, van 4-5 különféle edzés, úgy látom szinte mindenki mást csinál, én pl. a trx-eset szeretem a legjobban. azóta is volt, hogy kihagytam pár hetet, és az újrakezdés normális izomlázzal járt, nem voltak fájdalmaim. összességében azt hiszem, az edző felkészültsége a lényeg, lehetett valaki óriási sportoló, az edzőséget tanulni kell, és nem egy félnapos "tanfolyamon".
szerintem.

M.Islander 2012.04.17. 15:44:05

itt egy remek összefoglaló (és további infó a kommentek alatt) arról, hogy miért nem ez a tutti megoldás:
pilates.blog.hu/2012/04/17/mire_jo_a_speed?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_04_17&utm_campaign=index

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása