British 10k – Bemutatkozás

2012.05.06. 21:38 angelday

(Újabb vendégposzt a Futóblogon: Kiss Bori a londoni "British 10k" versenyre készül fel – és blogol róla. Az első, felvezető poszt következik. Enjoy! – Józsi)

Ahogy Józsi is írta már, az a tervem, hogy benevezek a július 8-i British 10k futóversenyre itt Londonban. Régi tervem, hogy egyszer lefutom a világ valamelyik nagyvárosában a maratont, és vasárnap is vágyakozva néztem, ahogy a London Marathon mezőnye a Temze-parton halad, de egyelőre túl nagy falat lenne nekem. A futóbogár azonban csak rágta a fülemet, úgyhogy kerestem egy időben kényelmes távolságra fekvő, nem túl rövid és nem túl hosszú versenyt, amire nevezhetek, és megígértem Józsinak, beszámolok kalandjaimról a Futóblogon.

Itt Angliában az utcai futóversenyek javarészt a jótékonyságról szólnak: a London Marathon indulóinak több mint háromnegyede valamilyen jótékony célra gyűjtött pénzt. (Mint a vasárnapi versenyen elhunyt szegény fodrászlány, Claire Squires is, akinek az adománygyűjtő oldalán azóta már több mint 920 ezer font gyűlt össze a Szamaritánusoknak.) A London Marathon indulói évente mintegy 47 millió fontot gyűjtenek össze az általuk támogatott jótékonysági szervezeteknek.

A futóversenyekre általában háromféleképpen lehet nevezni: vagy regisztrál az ember a sorsolásra, és a szerencsére bízza, hogy kap-e helyet, vagy garantált helyet vásárol, általában elég drágán, vagy választ egy jótékonysági szervezetet, és annak a színeiben indul. Ilyenkor a szervezet állja a nevezési díjat, vagy annak egy részét, cserébe általában megszabják, legalább mennyi adományt kell összegyűjtenie számukra a futónak.

A British 10k esetében 50 fontért adják a garantált helyet, 32,50-ért pedig a sorsolásos helyet. Ha a sorsoláson nem kedvez a szerencse, akkor visszautalják a nevezési díjat. Én úgy döntöttem, hogy kipróbálom a brit modellt: a futóverseny weboldalán található listából választottam egy szimpatikus charity-t, Roald Dahl gyermekeket támogató alapítványát, és írtam nekik, hogy szeretnék a nevükben futni. Rövidesen kaptam is egy nevezési lapot, melyen az is szerepel, legalább 150 fontnyi adományt kell gyűjtenem nekik, cserébe állják a nevezést, sőt még egy csodás sárkányos trikót is adnak. Ezt a visszautasíthatatlan ajánlatot el is fogadtam, úgyhogy kezdődhet a felkészülés és a pénzgyűjtés.

Pénzt gyűjteni kifejezetten erre a célra létrehozott weboldalon szoktak, ilyen a JustGiving és a Virgin Money Giving is. Nagyon kényelmes és egyszerű a használatuk: a futónak nem kell adminisztrációval foglalkoznia, vagy pénzt kezelnie, az adományozó pedig néhány kattintással elküldheti a pénzt. Én a JustGivingen csináltam egy oldalt, itt várom az adományokat.

Rád is számítok, kedves olvasó: ha kíváncsi vagy rá, milyen egy angol futóverseny, szeretnéd a súlyosan beteg gyerekeket támogatni, vagy akár csak szereted Roald Dahl könyveit, akkor kattints a linkre, és küldj egy kis pénzt az alapítványnak. Mindenféle bankkártyát elfogad az oldal, meg persze PayPalt is, a pénzt pedig közvetlenül a jótékonysági szervezetnek utalják át.

A szerzőről

Kiss Bori (aki igazából Borbála, sőt Réka is), most éppen Londonban él, és a Travelo.hu utazási magazint szerkeszti, amikor éppen nem két kiskorú gyermeke után rohangál. Van egy macskája is, a férje pedig filmtrükköket gyárt népszerű filmekhez.

10 komment

Címkék: london jótékonyság 10k

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr914492289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dpspeti 2012.05.06. 23:38:15

Donation, done! Varjk a beszamolot:):) lehet, h szurkolni is kimegyek:)

angelday 2012.05.06. 23:43:37

@dpspeti: nem indulnál inkább? :)

dpspeti 2012.05.07. 02:17:24

Korai, de van itt verseny dogivel..vmelyikre aug kornyeken biztos elmegyek:)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.05.09. 14:12:28

Hello Bori, vegre egy ujabb levelezo tagja a futo.blog-nak :) Koszi a cikket, jelentkeztem en is hirtelen felindulasbol, remelem befutas utan osszefutunk. En biza kifizettem az 50 fontos nevezesi dijat es pruszkoltem azert rendesen. Az 18k HUF... A New York-i versenyek altalaban $25 korul vannak, az csak 5.500 Ft... az nagy kulonbseg azert. Igen, tudom, nyomassam a charityt es kalapoljak a haveroknal. Hogy valami jot is mondjak, a palyavezetes gyonyoru, a legszebb epuletek mellett fogunk futni, varom mar!

PS: Aki olvasta innen esetleg a blogom, megvaltozott a cim, mert a blogsome osszecsukta a boltot. Az uj cim: doncii.blogspot.com , es igen, New York-bol atkoltoztem Londonba, Central Park helyett Hyde Park, sarga taxi helyett piros emeletes buszok :)

angelday 2012.05.09. 14:53:58

@doncii: na mik vannak! Mi a telefonszámod? Skype-od? Írd meg mailben!

moon 2012.05.09. 18:44:23

@doncii: kiraly vagy :) igen, az itteni versenyek ugy vannak arazva, hogy vagy gazdag vagy es veszel egy nevezest, vagy sorsolasra bizod, vagy gyujtesz par szaz fontot egy charitynek.

fussunk ossze siman, angeldaytol majd elkerem a mailed!

FutoBolond 2012.05.10. 00:08:45

moon, szerettem a blogodat :)
sok sikert a 10k-hoz :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása