Első maratonom: 106 kör az Orczy-kertben (4:26'54")

2012.05.14. 14:48 mgergoo

Nem így akartam az elsőt, de megtörtént. Reggel nem úgy keltem fel, hogy megfutom, csak sodortak magával az események és a gondolatok, egyik lépést követte a másik. Voltak pillanatok, amikor meg lehetett volna állni, de azt gondoltam, hogy ha már eddig jutottunk akkor teljesüljön be, történjen meg, aminek meg kell történnie.

30 kilométeres edzés volt az edzéstervben, arra gondoltam, hogy szolidaritásból a 6 napos versenyen köröző nemnormálisokkal hősökkel én is valami monoton körözgetéssel kötöm össze a hosszú futást. Tudom, hogy nem népszerű a laktáttal történő pöcsörészésem, de arra gondoltam, hogy a sík 400-as salakoson ki fog derülni amire kíváncsi vagyok: sík talajon mennyit tudok laktát alatt futni, és ha laktátszínt fölé kerülök, akkor mi fog történni? 

Az idő is hűlt egy kicsit, ahogyan körözgettem egyre inkább befészkelte magát a gondolat, hogy le kellene futnom a maratont. Sík a pálya és a hőmérséklet is talán elég közel van a szeptember végi berlini hőmérséklethez, nézzük meg, hogy milyen a fal, mikor jön, mit jelent és hogyan fogom lereagálni.  

Jó tempóban indultam, végig 6 perc alatti iramot toltam, csak a frissítések rontották az átlagomat, az első kiállásokkor még gyorsan próbáltam frissíteni, de később nem foglalkoztam vele. A 20-40-50-60-77-90-100 körökben frissítettem, sokszor álltam meg és nem is az ezekre szánt időt bánom (órám szerint 16 perc volt a passzív idő), hanem, hogy a vége felé már nagyon kiestem a ritmusból a megállás miatt. Nagyon nehéz elindulni és a mozgásom is nagyon szétesik. Lehet, hogy Berlinre begyakorlom a camelback-kel futást, ez is fontos tapasztalat.

Egyenletesen futottam, a 10K időm 56'41", a félmaratonom 2:02'49". A bajok 29 km után kezdtek el jönni. Nem mondom, hogy jött a fal, mert nem éreztem semmi ilyesmit, egyszerűen csak a mozgásom szögletesedett le, folyamatosan lassultam, egyre jobban fájt a sarkam és a talpboltozatom. 29km-ig végig 6 perc alatti tempót tudtam tartani 29 és 38 között csak a 6.10 és 6.30 tempók sikerültek, a 100. körös kiállás után véglegesen lemerevedtem és még tovább lassultam.

Cserhalmi Pál (akit 30 km környékére vezényelt nekem oda a Futókarma és rengeteget segített a végén, hogy ott volt) a végén bemondta, hogy azért nem állunk meg a maraton végénél (a túlsó alapvonal lett volna), hanem fussuk végig a kört. Na itt, már mindenhez kedvem volt, csak még ahhoz a 200 méterhez nem.

Mindenesetre bebizonyosodott, amit titkon reméltem, hogy tudok 4:30'-on belüli maratont futni. A 40-45. kör tájékán kezdtem érezni a jobb térd külső szalagját, de akkor Ulrik tanácsa jutott eszembe: az 50. kör után megfordultam és írányt váltottam, a térdfájdalom egyből el is múlt. Sem a tüdőm, sem a szívem nem fáradt el, még a végén is ott voltam fejben és beszélgettem Palival, egyedül az izmaim álltak be a frissítésekkor történő megállások miatt, valamint a talpam és a vádlim fájt, más fájdalmam nem volt. Ezekre figyelnem kell majd Berlinben.

Laktátszkeptikusok ne figyeljenek! A pulzusomra néha ránéztem, de nem hittem a szememnek. Amikor feltöltöttem a futás adatokat, akkor viszont bebizonyosodott: minden ellenkező félelmem ellenére végig a laktát alatt futva, 147-es átlagpulzussal tudtam teljesíteni a 42.2 kilométert, nekem ez nagyon nagy meglepetés.

Volt-e értelme ennek az edzésnek? Nem tudom, nekem lelkileg szükségem volt arra, hogy megfussam a maratont Berlin előtt. Nem ott akarok szembesülni először az esetleges problémákkal, lesz rajtam versenydrukk elég enélkül is. Az időjárás és sík talaj miatt Berlin főpróbájának, a szeptemberi verseny szimulációjának tekintem, amiből nagyon sokat tanultam.

Köszönöm Tücsinek, aki az első 30-40 körön tartott velem és Cserhalmi Palinak, aki a legjobbkor jött és tartotta bennem a lelket. Nem utolsó sorban volt nála iso és víz, ami a végén még nagyon jól jött. Kellett ez a futás sokat tanultam belőle.

81 komment

Címkék: első maraton dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr764507664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Badwater 2012.05.14. 14:59:59

Én egyszer voltam Berlin maratonon, akkor 30 fok volt. :-)

Én Camelbak-et nem vinnék maratonra, inkább a frissítést gyakorolnám.

Egyébként szép munka, hajrá!

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.14. 15:04:43

Ügyes! Átnézve a Garmin adatait, gyorsan kezdtél, mert 30 km után nagyon szórnak az ezrenkénti idők. Camelbaket én sem vinnék aszfaltos maratonra. De ha úgy érzed, hogy jobb, mert mindig van piád, akkor kell. Én csak terepre viszek, minden emelkedő tetején szívogatok egy kis vizet.

himmelhergott 2012.05.14. 15:18:22

gratulálok, én biztos befordultam volna 400-as pályán körözgetni ennyit. Legalább nem volt annyi por hála az esőnek. Mivel oldottad a monotóniát?
A garmin cuccos tényleg mérföldben mér km helyett???

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.05.14. 15:24:07

Miért nem szerzel be egy kulacstaró övet? Arra mehet folyadék, kaja (gél, gumicukor, csoki ilyesmi). Úgy kevesebbszer kell(ett volna) megállni a frissítés miatt, az tuti. Berlinben nem lesznek frissítőpontok? Camelbaket én sem vinnék...

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.14. 16:44:57

Frissítőpontok lesznek, csak nagyon kiesek a ritmusból amikor megállok, ezért gondoltam a camelback-re. Kulacsővem van, de nem szeretek azzal futni, ha van benn víz, akkor nagyon rázkódik. Camelback-ot sem szeretném?

@himmelhergott: jobb felső sarokban lehet átváltani.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.05.14. 16:57:08

@mgergoo: Nem kell feltétlenül megállni a frissítéshez.. Én pl. egyszer sem álltam meg, lassítasz, elveszed, poharat összenyomod felül, hogy ne az orrodba menjen, és tolod menet közben. Gélt, csokit, egyebeket meg simán lehet félrenyelés nélkül. Szerintem minél kevesebb plusz cucc, és ez által súly van rajtad, annál jobb. Szerintem gyakorold a futás közbeni ivást, még bőven van időd megtanulni:)

pannonfunk 2012.05.14. 16:57:13

Ez egy nagyon nagy futás volt. Nem csak a laktát szint növekedésétől merevedhet le az izom, de Mg és Ca hiánytól is. de ez csak egy tipp, ki kell kísérletezni. Minnél több hosszút futsz, annál jobbban fog menni. Berlin még messze van, addig szépen, okosan kell csinálni a felkészülést. Meglesz ez 4 órán belül, csak dolgozni kell hozzá :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.14. 16:57:15

@mgergoo: nem kell megállni a frissítőknél! Lassítasz, elveszed, nyelsz kettőt, aztán elhajítod a poharat. A camelbakben lötykölődik a víz. Bár egyesek kinyomják a levegőt belőle, de nekem még az sosem sikerült. Nekem decás van, de a Camelbak márkájú négyszer annyiba kerül, az lehet, hogy nem lötykölődik. www.camelbak.hu/

T@Z 2012.05.14. 20:09:49

Ha a pulzushoz viszonyítjuk a sebességed, márpedig én ahhoz fogom, akkor ez nagyon jól sikerült! Ilyen alacsony fordulatszámon ilyen teljesítményt leadni, le a kalappal. ;)

2012.05.14. 20:15:33

@BGy: a dekásnak nincs nagyon műanyag íze? én is nézegettem már (mondjuk nekem inkább túrázni kellene), de valahol a neten azt olvastam, hogy a márkásabbaknak semleges ízű a tömlője, de a dekás az olyan, mintha folyékony műanyagot innál, és ez egyelőre eltántorított a vásárlástól.

csétomi 2012.05.14. 20:32:34

@mgergoo: Tudod, azért ha én lennék az edződ, baromi erősen valagon billentenélek ezért!
Teljesen megértem azt a szándékot, hogy milyen jó lenne úgy odaáálni Berlinben, hogy nem érhet meglepetés, de hidd el, ezt úgysem fogod elérni. Nem tudsz fél év alatt sok-sok évnyi tapasztalatot és rutint összegyűjteni, és tapasztalt maratonistaként futni az első maratonodat.Bakker, Eiffel sem építette fel az Eiffel-tornyot mielőtt felépítette az Eiffel-tornyot, mégsem dőlt össze (eddig ;-).
Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy egy nagyon jó és tapasztalt edző segít elérni a céljaidat. Csak azt kéne megpróbálnod, hogy százszázalékosan rábízd magad, higgyél benne, és abban amit mond (ehhez jó alap pl. az edzésterv betartása). Szerintem ez sokkal könnyebb, mint állandóan aggódni valamin, tippelgetni, és próbálni előre megoldani problémákat, amikkel lehet, hogy nem is fogsz találkozni, esetleg nem is léteznek, viszont helyette lesz másik húsz, amit nem is gondoltál volna előre.
Egy maratoni táv lefutása már nem a szervezet építéséről szól, hanem pont ellenkezőleg, nem érdemes próbából csak úgy futkorászni. Főleg úgy nem, hogy pár hónapja jöttél ki egy komolyabb sérülésből. Na.
Nem csesztetni akartalak, bocs ha mégis úgy tűnik ;-) Én tényleg csak annyit szeretnék, hogy Berlinben egy kurva jó kis maratont fuss, amire joggal lehetsz büszke, és utána olvashassam a jó kis beszámolót róla itt a blogon. Biztos vagyok benne, hogy simán megcsinálod, viszont ha így folytatod, könnyen el sem jutsz odáig.
Remélem a végén legalább rendesen lenyujtottál! :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.14. 21:03:39

@csétomi: Zsuzsival beszéltem ma, fel voltam készülve arra, hogy ugyanezt elmondja, amit Te itt tök jogosan leírtál. Ehelyett azonban legnagyobb meglepetésemre azt mondta, hogy örül neki és gratulál. Tudom, hogy igazad van, egy baromság volt, de kellett a lelkemnek most egy ilyen baromság, nagyon jó érzés tudni, hogy képes vagyok 4.30 alatti maratonra 4 és fél hónappal Berlin előtt. A fal is nagy parám volt, tegnap kiderült, hogy le tudom gyűrni, nem fogok félni az ismeretlentől. A végén nyújtottam, de nem volt természetes a járásom... :-)

csétomi 2012.05.14. 22:34:17

@mgergoo: ez nem egyértelmű baromság, csak potenciális baromság :-) rossz vége is lehetett volna (azért óvatosan szaladgálj még a héten). Amúgy én is gratulálok, remélem most már Te is elhiszed, hogy síma ügy lesz ez a maraton, tényleg csak elrontani lehet. Azt meg ugyebár nem fogod :-)

193 2012.05.15. 08:47:13

Gratulálok!
Jól döntöttél, hogy bevállaltad!
Erős vagy, lélekben nagyon-nagyon erős!
És lehet, hogy pont erre lesz szükséged Berlinben!!!
Nem kicsit kockáztattál ám, de ott és most szerencsésen alakultak a dolgok.

Tavaly szeptemberben a SPAR előtt 2x futottam 33 km-t. Hibátlanul, a kitűzött 6:15-ös tempóval végig, ½ liter vízzel a kulacsövemben.
A szívem mindkét esetben vitt volna tovább. Kimondhatatlanul közelinek éreztem a maratoni befutómat, de tartottam a sérüléstől és nem tudtam, hogy mennyi időre van szükségem a regenerálódásra a verseny előtt 3-4 héttel. Ha akkor tovább futok 4:20-25.
Most már tudom, akkor rosszul döntöttem!
A maratonom 4:50 lett!
Elrontottam és nem voltam elég erős lélekben a maratoni rajtra!

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.05.15. 09:47:10

@mgergoo: Gratulalok a kitartasodhoz, voltal mar versenyen es te is tudod, h ott a sok ember kozott 100x konnyebb lesz majd mint a hulye 400-as palyan, szoval ha ezt megbirtad idegosszeomlas nelkul, akkor az tenyleg simaliba lesz. Elottem mar leirtak a lenyeg tobben is, de csatlakozom en is:
1) kimeld magad, nagyon tipikus a verseny elotti leserules, halgass edzodre es vigyazz a hangszerre
2) tanulj meg lassulas nelkul poharbol inni, felkapni, a felet azonnal kionteni, elfutni az asztaltol, h masok ne lotykoljek a cipodre az oveket, osszeszoritani vekonyra, ket korty es ennyi, fut tovabb - en elotte kinezek magamnak egy mellettem futo csavot, akin latszik, h nem fog most inni, es utana ot kell utolernem
3) meg tudod csinalni, nem kell para, viszont tiszteld a tavot azzal, hogy az eredeti tervet koveted, a treningeken belott tempot, vegig, persze figyelve a tested aktualis allapotat. Ha faj a jobb terdszalag, masik iranyba ott nem lehet futni, de mehetsz az ut azon oldalan, ami kifele vagy befele dol, csak idoben eszre kell venni

Fejben es testben is kokemeny harcos lettel. Eredmenyektol fuggetlenul - ezt mar nem veszi el senki.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2012.05.15. 09:53:54

Gratula! A frissítéshez: a Camelbak cipelése mínusz 7-8 percet fog jelenteni, ahhoz képest amit egyébként tudnál. Én a frissítőpontokon kicsit lassítva összecsípek 3-4 poharat a szélüknél, így veszem el őket (általában 3 sikerül). Ha a fele ki is lötyög, a 3-4 pohárban bőven van 2-2.5 dl, amit már újra felgyorsítva iszom meg. Ez frissítésenként csak 3-4 másodperc veszteség és a ritmust is alig zavarja meg.

AkosMate 2012.05.15. 11:40:40

Szia Gergő! Először is gratulálok! Tényleg nagy teljesítmény ez. Én a SPAR maratonra készülök, szóval gyakorlatilag "avatar"-ként figyelem futásaidat. :-) Persze csinálom a saját dolgomat de mégis... Szóval egy teljesen más szempontot dobnék be a köztudatba és kíváncsi vagyok a véleményetekre: szerintem egy nagyon fontos élményt vettél el magadtól még pedig az "első" élményét. Én úgy gondolom, hogy majd október 7-én fanfár, tűzijáték és nem mellesleg a két fiam, párom anyám apám stb. buzdítása mellett fogok áthaladni a célvonalon... Ez egy olyan élmény, ami így már nem jön vissza többet... Mit gondolsz? Csak kérdem...

Wolf1973 2012.05.15. 12:13:31

Hatalmas gratula az eredményedhez!
Én kb. a 60. kör tájékán felvágtam volna az ereimet a monotonitás miatt. :-)
De ez a 4:26 megnyugtatta a lelkivilágodat és igaz talán valamelyest elvette az első élesben lefutott maraton élményét, de szerintem sokkal nyugodtabban és felszabadultabban fogsz rajthoz állni Berlinben. Hiszen már tudod a távot.
Én az első félmaratonom előtt nem futottam 21 km-et és úgy be voltam szarva, mint a kutya. Sikerült, de kínkeservesen. A másodikat lazán, nyugodtan, vigyorogva toltam végig, 15 percet javítva az elsőn.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.15. 12:26:33

@AkosMate: igen, volt erről egy posztom tavaly, amihez jöttek pro és kontra vélemények: dagadtkocsog.blog.hu/2011/07/25/mar_csak_6_het_a_felmaraton

Félmaraton előtt végül nem futottam meg, de a maratontól annyira be voltam rezelve, hogy Berlinben szerintem szétpánikoltam volna magam, ha nem futom meg előtte. Izgulós, sőt túlizgulós típus vagyok, ebben az egyben biztos voltam, hogy le akarom futni korábban, hogy ne ott idegeskedjek. Ahogy @Wolf1973: is írja a felszabadultság nekem többet jelent. Velencei tónál 24-25 környékén meghalltam, Óbudán 31 környékén már nem voltam jól és lassultam, ha most megállok 35-nél, akkor bennem maradt volna a bizonytalanság, hogy pont a "fal" előtt adtam fel és továbbra is stresszelnék.

AkosMate 2012.05.15. 12:50:46

@mgergoo: Na ezért szép a világ mert mások vagyunk... Drukkolok Neked hajrá! Annyit azért hozzátennék - és tudom Te is tapasztaltad már - hogy verseny és verseny között is van különbség tehát az, hogy 1x lefutottad még nem jelenti azt, hogy ez már "megy". Főleg nem maratonon - gondolom én aki még 1x sem futottam :-). Pl. múlt évben stabil 1.55-ös félmaraton futóként 2.15-tel vonszoltam be magam a Nike-on, annyira elfogytam... Szóval csak óvatosan a nyugodtsággal és Hajrá, drukkolok!

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.05.15. 13:51:55

ez tök jó. most már tudod milyen állapotban vagy, és tudod milyet futhatsz Berlinben. Grat.

chrono 2012.05.15. 13:55:22

@BGy: feltöltöd a zsákot, csövet szádba veszed, zsákot felfordítod majd elkezded a folyadékot alulról felfelé nyomni. A csövön ami a szádban van először jön a levegő majd a folyadék. Ilyenkor folyamatott leállítod és máris nem lötyög a folyadék a zsákban.

e_easy 2012.05.15. 16:50:36

@mgergoo: Ahogy olvasgatom a posztjaidat es ahogy kozeleg a berlini deadline, mindig az jar a fejemben, hogy vajon mi lesz aztan - mert azt ugye tudjuk h a deadline itt szo szerint ertelmezendo. Dagadt Kocsog meghal. A sirfelirat mar megvan - 124 kilotol a maratonig. Ennyi. Kaput.
Aztan kicsit nem figyelek oda es mit csinalsz? Heideggeri terminus technicus-szal szolva elorefutsz a sajat halalodhoz - 50 kort. Aztan megfordulsz amolyan die another day jelleggel, gondolom Madonnat dudolgatva. Es meg mondja valaki h nincs ertelme zenere futni :)
Gratulalok by the way.

miki-dzsi 2012.05.15. 17:01:31

hát, engem nem fenyeget annak a veszélye, hogy verseny előtt 5 hónappal 'véletlenül' lefutom a teljes maratoni távot egy 400-as pályán...

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2012.05.15. 17:26:24

@AkosMate: én minden maratonom előtt úgy képzeltem, hogy majd mekkora eufória lesz befutni, aztán a végén már annyira fáradt vagyok, hogy csak a nihil és a "Dejóvégremegállni" érzés marad. Pedig futottam már 4:04-et és 2:58-at is, összesen 12 maratont...

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2012.05.15. 17:28:36

@csétomi: ehhez meg szó szerint csatlakoznék. Bár én is csináltam már hasonló hülyeséget: nekem sem volt anno boldog az edzőm, amikor egyszer a kiírt 40 km helyett 45-öt futottam.

De azért grat Gergő, szép futás volt! De sok ilyet ne csinálj :o)

AkosMate 2012.05.15. 17:48:25

@Hiver: Nem kérkedem vele, de én is Gergő útját jártam, járom "csak" 106 kilóról fogytam le 80-ra.. És igen, az első félmaratonom végén amit a Balatonon futottam volt "fanfár" meg örömkönny, meg hogy megcsináltam. Azóta a félmaraton már csak egy az edzések közül, abból is a "rövidebb", de az elsőt sosem felejtjük. Most arra készülök, hogy úgy fussam le a maratont, hogy ott is ezt érezzem. De semmi gond ezzel, mások vagyunk, más és más motivál minket.

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2012.05.15. 17:50:26

@AkosMate: komolyan irigyellek, nekem ez a fanfárosdi még sose jött össze :o( Neked viszont akkor jó esélyed van rá a maratonon is, hajrá! :o)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.15. 21:04:18

@e_easy: a dk blog indításakor kitaláltam ezt a címet, hogy "124 kilótól a maratonig", de emlékszem, hogy ezen a ponton komolyan gondolkoztam. Nem hittem benne, hogy valaha is megcsinálom. Arra gondoltam, hogy milyen ciki lesz majd, hogy így kiemeltem a maratont ezzel még jobban rámutatva a kudarcomra. Azóta mégis sikerült erre az útra térnem, most valahogy meg nem érzem nagy dolognak. Azt gondolom, hogy egy folyamat állomása volt és nem a maraton lefutása volt a fontos, hanem az idáig vezető út. Furcsa, mert most néha eszembe jut, hogy valamit éreznem kellene, de nem érzek. Nem érzek mást, mint máskor egy hosszú edzés után. Szóval nem érzem befejezettnek a sztorit és Berlin után sem fogom. Vár még rám csomó cél, akár az idő javítás, akár az Ironman, akár az ultra (6 órás versenyen már jövőre szeretnék elindulni), akár a terep felé is közeledni. Valójában azt gondolom, hogy ez csak az út eleje.

dpspeti 2012.05.16. 00:08:03

A hetvegen gondoltam, lemegyek Hatvanba, az ugysem voltam meg ott, lattam, h jon a megalloban ott allt a tavolsagi busz, elkezdtem futni...erre mielott odaerhettem volna, becsukta az ajtot es elindult. Na mondom, velem nem babralsz ki, majd a kovetkezo megallonal felszallok, addig futok utana... Hat ez sajna sok-sok megalloig nem ment..igy futottam le 60km-t csak ugy...:):):):) persze ez csak vicc, de nekem kb ennyire vszinu,h EN valaha egy 400as palyan hirtelen otlettol vezerelve lefutok egy maratont:):):) respect:)

Gehehejza 2012.05.16. 21:00:49

DK, gondolom, most azt várod hogy mindenki ájuldozzon, milyen ügyes vagy. Nem tudom miért mindig az a menő ha nem tartjuk be a 'szabályokat' meg ilyen 'mavericket' játszunk. Én majd akkor mondom hogy respect, ha valaki kitalálja azt amit akar, és megvalósítja, úgy ahogy kell. Azt már követendő példaképnek tartom majd, amiről blogolni is érdemes.

Amíg ilyen krónikusan nem hiszel magadban / az edződben / az edzéstervedben, addig nem leszel profi. Persze ez nem baj, csak egy csomó ember olvas itt és valamilyen szinten felelős vagy azért, ha hülyeséget csinálsz és mások meg követik a példád.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.16. 21:32:07

@Gehehejza: Soha nem az a típus voltam, aki mindig azt csinálja, amit mondanak neki. Kell a vezető, de kíváncsi vagyok a dolgok működésére, a pulzosomra, a szervezetem válaszaira és nem csak élesben akarom megtapasztalni versenykörülmények között. A hosszú edzéseken hetek óta ugyanazt a választ keresem, amit most megkaptam. Ezért futottam meg a maratont, nem azért, mert menő. (Maratont futni szerintem meg mindenképp menő :-) Csomót tanultam belőle, nem mondom, hogy utánam kell csinálni, mert ha mondjuk megsérülök, akkor nagyon nehezen magyaráztam volna meg magamnak, hogy okos dolog volt, de Siófokon sem volt okos dolog sérülten félmaratont futnom, mégis sokat adott lelkileg, hogy nem álltam ki. Nem lesz ebből rendszer, de most túlfutottam az edzéstervet. 60 edzés volt eddig az edzéstervben, talán ennyi belefér. Vajda Zsuzsi sem harapta le a fejem, sőt örült neki, hogy lefutottam.

Gehehejza 2012.05.16. 21:51:39

@mgergoo: nem értetted meg igazán amit írtam, de sebaj. Hajrá, csak így tovább.

FutoBolond 2012.05.16. 21:59:38

most megyek, es futok a haztomb korul 15km-t :)
kosz a motivaciot :)

FutoBolond 2012.05.16. 23:30:35

done. elszedultem a sok kortol =:)

Irén a Szirén 2012.05.17. 13:40:57

Gergő, én komállak nagyon, de nem gondolkoztál még azon, hogy meglátogatsz egy pszichológust? Ezt most nem piszkálásból kérdezem, párdon.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.17. 13:58:47

@Irén a Szirén: öööö. Azt hiszem dolgozna rajtam egy ideig... :-) De mindig a klasszikus Jung idézet jut eszembe:
,,Mutass nekem egy épeszű embert, és én kigyógyítom belőle.''

Irén a Szirén 2012.05.17. 14:04:32

@angelday: Nem tudom pontosan megfogalmazni...hogy csomószor azt gondolom a Gergőnél, hogy folyamatos rettegésben, bizonytalanságban, teljesítménykényszerben van.

És most ne gyertek a "jajj, egy futónál ez tök természetes"-szöveggel. Sem a "jajjmárnepszichologizáljunk"-kal.

Bár mondjuk mindegy, részemről csak kérdés volt.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.17. 14:16:56

@Irén a Szirén: Talán magasra tettem a lécet a 4 órával, de azért rettegésnek nem nevezném. :-)

Irén a Szirén 2012.05.17. 14:18:29

@mgergoo: Ja, akár félre is értheted, amit írtam.

Sőt még az is lehet, hogy én gondolom rosszul.

dvorcsakl 2012.05.17. 15:38:08

@Irén a Szirén: kár, hogy itt nem lehet lájkolni.

kúlcsi 2012.05.17. 16:23:25

@Irén a Szirén: én is tisztelem, becsülöm Gergőt meg minden, de az ilyen dolgokat én sem nagyon tudom mire vélni. Mi lesz a következő, egy 12 órás futás egy körforgalomban?:)
Azért persze hajrá Gergő, meglesz az a 4 órás maraton, csak bízz magadban meg persze az edződben.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.05.17. 16:40:25

nem tetted magasra a lécet 4 órával.
Én hiszem hogy meglesz, csak csinálni kell.

pannonfunk 2012.05.17. 17:15:57

Én viszont megvédem a Gergőt, szerintem ez tök jó buli volt. Persze én sem vagyok százas :)))))

De komolyra fordítva a szót: amíg egy lelkesedés nem megy a hétköznapi élet rovására, addig szerintem nem nevezhető mániának. Majd ha azt írja a Gergő, hogy munkaidőben elmentem futni, ezért kirúgtak a munkahelyemről, kit érdekel, utána mentem a békávén, hót büdös voltam, hűledeztek az emberek, kit érdekel, stb., akkor majd tényleg problémák lesznek. Amíg ez hobbiszinten megy, hogy meghökkentő dolgokat csinál, de odafigyel az egészségére közben és a magánéletének a többi részével nem kerül a hobbija miatt konfliktusba, sőt, még egy közösséget is kovácsol maga köré, célkitűzései vannak és példát mutat, addig szerintem semmi probléma nincsen.

Irén a Szirén 2012.05.17. 17:38:43

@pannonfunk: Pannon, ezt már pszichopátiának hívnám és a jó öreg Lipótot ajánlanám. :-)

Ha ez Gergőnek hobbiszint, akkor én annak csak tapsikolni tudok, csak egyre kevésbé azt veszem ki a "szavaiból", hogy "jajj de klassz dolog ez a futás, éljenéljenéljen, runner's high, freedom, egészség, hepinesz", hanem inkább amit fent írtam: folyamatos görcsölés, "nehogy újra meghízzak"-szindróma...

Irén a Szirén 2012.05.17. 17:40:12

Ja, még valami. Szerintem ez nem meghökkentő, hanem ostobaság.

Mint mikor kb. 1-2 év (?) futás után teljesen megdöbbent, hogy nem szabad futócipőt mosógépben mosni. Hát brávóbrávó. :-)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.05.17. 20:44:05

@Irén a Szirén: azért szerintem nem kell pálcát törni mások felett. Mindenki tapasztal, tanul, csak valaki nyíltan másokkal megosztva, valaki nem.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.17. 20:59:02

@Irén a Szirén: Ok, akkor így már talán jobban értem és tényleg nincs igazad. Nem érdekel a fogyás (mostanában le is állt aránylag) és nem gondolom, hogy bármikor is visszahíznék. A futás beépült az életembe éAzért futok, mert szeretek futni, szeretek fejlődni, szeretek magammal versenyezni és kitűzni célokat és nem utolsó sorban szeretem a közösséget és a versenyeket. Hobbiszint? Ez jó kérdés. Mi az, hogy hobbiszint, sokaknak a maratoni felkészüléssel járó heti 50-55km már nem hobbiszint, szerintem még bőven az. 730km-nél tartok idén... ezzel szerintem itt a blog olvasók alsó felében vagyok valagol. Az, hogy egy van egy 30km-es edzésem, amit továbbfutok, mert jól esik számomra egy izgalmas kérdésekre ad választ. Igen örömet okozott és büszke voltam, hogy meg tudtam csinálni és hogy megint kiderültek dolgok magamról, magamnak. Ártok vele valakinek? Tényleg nem értem.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.17. 21:00:35

elképelésekért sorry. valagol = valahol :-)

Irén a Szirén 2012.05.17. 21:41:28

@mgergoo: Oké, akkor én tévedtem. Azt írtad, "azért futok, mert szeretek futni"...nekem pont ez nem jön le, de nem ismétlem magam, fent már írtam.

Szasza. Az ilyen hozzászólásokat meg kifejezetten imádom. Nem törtem pálcát Gergő felett, felőlem futhat naponta 4 maratont is, nekem sem jobb, sem rosszabb nem lesz tőle. Egyébként meg szélsőséges megnyilvánulások adott esetben szélsőséges válaszreakciókat generálhatnak, avagy aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha.... (Ráadásul én még nem is voltam szélsőséges.)

Az érzéseimmel meg nem tudok mit kezdeni, sajnálom, nekem Gergő és a futás szabad asszociációs hálójában nem az "öröm, felszabadultság, játékosság, bla-bla-bla" jutnak eszembe (elvileg ez IS a sport lényege, vagy rosszul tudom??), hanem a "ha beledöglöm is egy mikromilimásodperccel gyorsabb leszek".

Bár ezzel sincs semmi baj, csak hozzám speciöll a hedonizmus közelebb áll. :-)

Ámen.

Irén a Szirén 2012.05.17. 21:44:00

módosítás:

sajnálom, nekem Gergő és a futás szabad asszociációs hálójában nem az "öröm, felszabadultság, játékosság, bla-bla-bla" jutnak eszembe (elvileg ez IS a sport lényege, vagy rosszul tudom??), hanem a "ha beledöglöm is egy mikromilimásodperccel gyorsabb leszek" és ennek variációi. (Értsd: fenti pozitív érzetek NEM.)

SMarcsi 2012.05.17. 22:12:07

Alapvetően ma az emberek jelentős része elmehetne pszichológushoz: egy kis önismeret senkinek sem árt, ahogyan egy kicsi mozgás sem.:) Edzésterv szempontjából talán nem volt a legjobb ötlet lefutni előre a távot (bár én ehhez nem értek), de ha mentálisan valakinek erre van szüksége, ám tegye, nem árt vele senkinek. Nem hiszem, hogy Gergő görcsölne a visszahízással kapcsolatban, de ha mégis, ezt nem lehet jellemhibaként emlegetni. Miért olyan szörnyű, ha valaki azt gondolja, hogy nem akar újra 124 kg lenni, s nem akarja azt az életmódot, ami ezzel járt... Szerintem az is természetes, ha valaki néha kicsit izgul, stresszel egy ilyen életmódváltás után. Ha valakinek nem volt élete természetes része a futás, sport, stb., akkor néha maga sem hiszi el, hova jutott, s olykor kell egy kis önigazolás. Ettől még nem sérült mentálisan, csak éppen változik, s ezt is fel kell dolgozni. A sport van, akinek pl. játékosság, van, akinek pl. teljesítmény. Nálam a hedonizmus nem zárja ki azt, hogy néha kicsit küzdjek önmagammal. Sokaknak pozitív érzete van Gergővel kapcsolatban, hiszen egy egész közösség épült köré, akik az ő példáját követve váltottak életmódot, s kezdtek el sportolni.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.05.17. 22:22:30

@Irén a Szirén: Megpróbálom megfogalmazni, hogy mit furcsállottam a hozzászólásodban. Az elején annyit dobtál be ide, hogy nem gondolkodott-e Gergő azon, hogy pszichológushoz menjen. Aztán mikor néhányan elkezdték firtatni, hogy mégis, mit értesz ezen, akkor próbáltad megfogalmazni, hogy miért is kérdezted ezt, ami egyben, mint kiderült, azt is jelentette, hogy szerinted Gergőnek pszichológushoz kellene mennie. Ezt furcsállom egy kicsit, hogy nem arról írod le a véleményedet, amit Gergő csinált, hanem róla magáról dobsz be ide valamit, amiben negatív minősítés van. És tudom, hogy ha valaki nyilvánossá teszi az élete egy részét, akkor ez sajnos előfordulhat, de akkor sem tartom szerencsésnek.

Amúgy a futás valóban öröm, felszabadultság is - de nem mindig az. Vannak pillanatok, amikor a teljesítmény áll a középpontban, mert a saját határaink feszegetése zajlik, és Gergő épp egy ilyen pillanatot osztott meg velünk. Ehhez nem muszáj amúgy maratont futni ráérő vasárnapunkon, az is elég, ha mondjuk a tőlünk adott pillanatban éppen telő leggyorsabb kilométerünket futjuk, vagy bármi, ami a kényelmi zónánkon kívül van. Ilyenkor nem a játékosság dominál ... Futás közben is ugyanolyan sokszínű érzelmi állapotokat lehet átélni, mint bármikor máskor. Az öröm és a felszabadultság is megjelenik, megjelenhet, de azt gondolom, nem igaz az, hogy ez az egyetlen "normális" érzelem futás közben vagy a futással kapcsolatban.

Irén a Szirén 2012.05.18. 06:50:21

@csiripiszli12: Teljesen félrementünk a megértésben, úgy tűnik nem sikerült pontosan megfogalmaznom.

"Futás közben is ugyanolyan sokszínű érzelmi állapotokat lehet átélni, mint bármikor máskor. Az öröm és a felszabadultság is megjelenik, megjelenhet, de azt gondolom, nem igaz az, hogy ez az egyetlen "normális" érzelem futás közben vagy a futással kapcsolatban. "

Köszi az értékes információt. :-)

Irén a Szirén 2012.05.18. 07:00:22

Még annyi, hogy nem tudtam, hogy a pszichológus egy istenkáromló szó. Nem akartam vele megsérteni senkit.

Egyébként tényleg. :-)

Gehehejza 2012.05.18. 07:40:07

@Irén a Szirén: Valószínűleg egy poszt alapján nehéz igazad adni neked, de ha nagyobb kontextusban nézzük (ez a blo, meg a DK is), akkor én legalábbis igazat adok neked. De hogy ne legyen ez végleg rosszízű, hadd tegyem hozzá, hogy szerintem DK egy iszonyú nagy jellem, és én felnézek rá; a maraton sikeres abszolválása után pedig némi hedonizmusra is számíthatunk tőle. Mint pl Szaszától, akinek az írásai egyszerűen imádnivalóak, és olyan teljesítményekről szólnak annyira könnyeden, hogy aki utána nem húz futócipőt, na az mennyen cipológushoz :-)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.05.18. 09:01:35

@Irén a Szirén: Te hogy éreznéd magad, ha valaki megkérdezné tőled nyilvánosan, hogy nem gondolkodtál-e azon, hogy pszichológushoz mész?

Nekem változatlanul pont az a bajom az egésszel, hogy nem a posztról szól, hanem az emberről. És úgy emlékszem, nem először dobsz be ilyesmit Gergővel kapcsolatban.

Amúgy nem akarom ezt a vitát folytatni, mert felesleges. Csak azt gondolom, hogy mindenki foglalkozzon elsősorban a saját lelkivilágával, másokéval csak akkor, ha segít vele és ha kérik rá.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.18. 10:13:20

Csiripiszli tök jól megfogalmazta, egy maratoni felkészülésben vannak olyan edzések amiket nem nagyon lehet szeretni. Egy résztávos edzés sajnos tényleg arról szól, hogy ég a tüdőd és szétrobban a combod, ennek ellenére szükség van ezekre az edzésekre, hogy a kitűzött célt el tudjam érni. Én egyébként is olyan típus vagyok, hogy kitűzök magam elé célokat, szeretnék folyamatosan javulni, fejlődni és ezek sajnos csak számokkal és adatokkal mérhető dolgok. Szeretném a K&H-n megjavítani a félmaraton PB-met, utána novemberben Siófokon a K&H-sat. Én így működök, kell valami célkitűzés, hogy folyamatosan jobb legyek. Már a kezdetekben is böngésztem a diagramokat, hol fejlődtem, pulzus, tempó, távolság. A szervezetem egy olyan rendszer, ami az edzések hatására mérhető adatokat szolgáltat a fejlődéséről és ezt én nagyon élvezem a futásban. (Informatikus és férfi vagyok.) Szerintem egyébként ezzel nem vagyok egyedül, nagyon sokan tervezik a következő PB-juket, vagy hogy távolságot növelnek, félmaratonra, maratonra készülnek stb. Ennek ellenére a heti 5 edzésből 3-4 könnyű futás, amikor nem hajtom magam halálra, kifutok a rakparta, bámulom az esti fényeket és imádom, hogy élek és hogy így élek. Ezekről is posztoltam már, de nyilván aránylag unalmas lenne, ha mindig írnék a könnyű átmozgató edzésekről.

dvorcsakl 2012.05.18. 10:57:48

Én inkább kussolok.

Irén a Szirén 2012.05.18. 11:19:48

@csiripiszli12: "És úgy emlékszem, nem először dobsz be ilyesmit Gergővel kapcsolatban."

Rosszul emlékszel. Szerintem mielőtt leírsz ilyet, nézz utána.

"Te hogy éreznéd magad, ha valaki megkérdezné tőled nyilvánosan, hogy nem gondolkodtál-e azon, hogy pszichológushoz mész?"

Egy nyilvános és iszonyat népszerű futóblogban????????? Ez attól függ...tudod a mondást..."Ha 10-en mondják, hogy részeg vagy, ne ellenkezz, feküdj le." De ez csak egy variáció. Lehet leszarnám magasról. Lehet elgondolkoznék rajta.

Sírva könyörgöm, ez egy blog, méghozzá egy kurvára népszerű futósblog, nem szabad "bekérdezni"???? (Bár fenti kérdésem finoman szólva nem volt bekérdezés, egy halál lightos kérdés volt, ennél sokkal keményebbekre köll ám számítani...)

Még egyszer összegzem: én nagyon komálom, amit a Gergő nyomat, tökjó, respect meg minden. Klassz, hogy létrehozott egy közösséget. Klassz, hogy nyomul ezen a blog.

DE!

Az (például), hogy Dagadt Köcsögözik, az szerintem ocsmonda, erről valóban írtam már itt, még írhatok, ha nagyon van rá igény, de szerintem nincs és nem is ér annyit.

A pszichó pedig egy szimpla kérdés volt.

Szívből kívánom, hogy ez a blog életében ne kapjon keményebb kérdést.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.18. 14:54:38

@Irén a Szirén: nem vagyok pszichológus, de azt meg tudom ítélni, hogy nincsen még kóros állapotban Gergő. Mint minden rendszernél, ami gerjesztést kap, van egy hirtelen felfutás és beáll egy állandó, stabil szintre, vagy elkezd gerjedni, visszacsatolás függvénye. Gergő visszacsatolása (mi és a DK Team) miatt egy picit mindig gerjed, de aztán leszabályoz, nem száll el. Most egy picit megint gerjedt, de nem lepődtünk meg rajta, már vártuk. Sőt, tőle elvárjuk. :)))

Dr. Fire 2012.05.19. 19:38:52

Rövidebb pálya nem volt? :)

eLzsÉ 2012.05.20. 03:04:31

Gergő!

Itt laksz az Orczy kert környékén?

Én is az Orczyban kezdtem futni, az első próbálkozásom kerek 8 kör volt, teniszcipőben:)
A barátnőm most is ott fut, de nem a pályán, hanem a parkban, az nagyjából 900 méter.

Nekem nagyon hamar lett rövid az Orczy, 10 km-eket még futottam a pályán, de aztán besokalltam és áttértem a Népligetre, az 3800 m körben és sokkal érdekesebb.
A Szigethez meg nem is lehet hasonlítani, az két hosszú egyenes két kanyarral...

És az is nagy baja az Orczynak, hogy gyakorlatilag mindig, mindenhol süt a nap, a Népliget 80%-a meg árnyékban megy.

sdani 2012.05.20. 07:53:12

Egyszer én is futottam 25km-et az Orczy kertben. Azt hittem nálam nagyobb állat nincs. Ezek szerint van. :-D Gratulálok!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.20. 11:26:08

@eLzsÉ: igen itt lakom 2 utcára és most fedeztem csak fel, az erdei pályán még nem is futottam, de nagyon szépen meg van csinálva. Lehet ma futok egy átmozgatósat, meg kicsit fegyencelek (tök jó, hogy van egy olyan rész a fák alatt, ahol lehet húzódzkodni, fegyencedzeni :-) Népligetben is futottam párat, valahogy nekem nem jön be annyira, halkan mondom, de a Szigetet már kifejezetten unom és nem szeretem a rárakódó header időráfordítások miatt /parkolás, besétálás, kisétálás/. Na mindegy. Elkalandoztam.

cindbl 2012.05.21. 08:36:30

@mgergoo: a fegyencedzes NE a harmadik-negyedik lepessel kezd. tapasztalat :D

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.21. 09:21:33

@cindbl: van olyan 1. szintes gyakorlat, amiből nem tudom megcsinálni a továbblépéshez szükséges ismétlésszámot... az ciki?

pannonfunk 2012.05.21. 09:35:24

@mgergoo: Ezek hozzáférhetőek? Mármint az edzésterv, mik az egyes, kettes, stb. szintű gyakorlatok.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.21. 11:38:13

@pannonfunk: Érdemes megvenni a könyvet, szerintem nem csak a gyakorlatok meg az elv érdekes, hanem maga a koncepció is szemléletformáló és jó a dumája is.

Paul Wade: Fegyencedzés

Az első szintű gyakorlatok:
www.youtube.com/watch?v=RiMXOANTxmM

Ez első négy kocka az érdekes a híd és a fejenállás majd csak akkor, ha már a többiben a 3-4-es szintű harcos vagy.

Egyszerűsítek: akkor léphetsz szintet ha mindegyikből megy a 3x50 királyul, de akkor se kezd a 3. szintű gyakorlattal, ha azt gondolod, hogy már azt is meg tudnád csinálni.

blaubner 2012.05.22. 19:18:06

szerintem marha jól tetted, hogy letoltad ezt a távot, ha ez kell a lelkednek ahhoz, hogy a maradék időben igazán felszabadultan edzzél, akkor ez volt a legjobb döntés.

egy technikai kérdés: hogyan tartottad fejben a köröket? hisz a múltkor még a lopez is elszámolta magát...

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.05.23. 11:00:34

@blaubner: kulcskarikát rakosgattam az ujjaimon (első körben a bal kéz hüvelykujja, második körben mutató, így tovább egészen a jobb két kisujjáig) :-), így csak a tízesek számát kellett fejben tartanom.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.05.23. 21:23:02

@mgergoo: amikor futni kezdtem, én is így számoltam az ismétléseket :)

eLzsÉ 2012.05.25. 01:31:04

@mgergoo:

Ja, a sziget nekem is unalmas, de a közterület felügyelet megoldotta a problémámat.
Szombaton reggel kilenckor képesek voltak kimenni és végigbüntetni az összes tilosban parkoló autót, amik nyilván mind futók autói voltak és a világon senkit sem akadályoztak semmiben.

Akkor voltam utoljára a szigeten...

Viszont az Orczyval meg az lesz a baj, hogy jövőre állítólag elkezdik az egyetem építését és akkor biztosan széttúrják pár évre az egészet. Ahogy néztem, az atlétikai pályát például arrébb fogják tenni vagy 200 méterrel.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.05.25. 15:06:56

Gratulálok, komoly monotonitástűrésre volt szükséged az biztos. Szerintem megvan a körözgetésnek is az előny, néha félek, hogy elfutok jó messzire aztán valami történik és nem tudok visszajönni. Ha csak a gátra megyek körözni akkor van egy kis biztonságérzetem, tudom , hogy a közelben vagyok, lehet, hogy hülyeség, de én így működöm.

pannonfunk 2012.06.05. 08:24:02

Ezt most találtam a hosszútávblogon, de ide illik... :P
www.youtube.com/watch?v=MEy2W_-ecNo

cindbl 2012.06.06. 10:30:56

@mgergoo: szerintem nem. nekem is volt olyan, ami alkatilag nem jott be, valahogy sehogy nem volt kenyelmes. menj a masodikra :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása