Kilométerek diszkóritmusban

2012.05.25. 11:27 angelday

Fejes "FB2" Balázs szerkesztőtársam is fut. Legtöbbször podcastre, vagy zenére, így egy releváns téma kapcsán küldött egy írást a Nike+ Original Run albumairól. Fogyasszátok pénteki hétzáró anyagként egy kis inspirációhoz! Egy részüket a magyar iTunes boltból, digitális CD formájában, teljesen legálisan beszerezhetünk. – Józsi

De La Soul rajongóként futottam bele a Nike+ Original Run témába. A Nike a Cornerstone nevű kreatív ügynökséget bízta meg egy zenére alapuló kampány futtatásával. Ez az ügynökség, akik az aktuális trendi zenészek bevonásával szokott fiatalokat megtalálni, megbízott egy csomó zenészt, hogy egy Nike+ Original Run sorozat alá készítsen egy-egy albumot. Szerintem a végeredmény igazán jó lett. Mindegyik album olyan negyvenegynéhány perc hosszú, és hallgatva folyamatos, akadásmentes a zene. A Wikipédia vonatkozó oldalának szerkesztői hét albumról írnak, de igazából sajnos nincs a Nike-tól vagy a Cornerstone-tól erre egy hiteles gyűjtőoldal. Sajnos a kampány lejártával sok album el is tűnt a katalógusokból, néhányat az angol és az US iTunes store-ból tudtam csak beszerezni.

Érdekes, hogy a futás téma mennyire nincs lefedve zenével. Az angol Ministry of Sound ad ki néha elég sikeres, futásra csomagolt mixalbumokat, meg egy pár szintis vacak található a boltokban, elkefélt Born to Run feldolgozásokkal. Szóval nagyon örültem ezeknek az egyedi, minőségi albumoknak, és nagyon bejött, hogy sikeres zenészek konkrétan a futásomra alkottak zenéket, ezért szeretnék nektek is kis kedvcsinálót. Nyilván kevés olyan dolog van, amit szubjektívebben ítél meg az ember, mint a zenét, de talán elég infót találtok itt, hogy eldöntsétek, mi jönne be nektek.

Kezdem a számomra talán gyengébb eresztéssel: A-Trak, Kanye West turné-lemezlovasa rakott össze egy Running Man című albumot. Egy Schwarzenegger-filmre utalni komoly művészi felelősséggel jár, és én nem vagyok elégedett az eredménnyel. A zene maga ilyen elektro, minimál dolog, sok-sok 90-es évek diszkója visszacsengéssel. Néhol pl. 2 Unlimited futamokat éreztem benne. A tempó nekem olyan laza, 6 min/km körül alakult, ahogy vitt a zene. Nekem ez nem volt elég izgalmas, de talán aki jobban szereti a stílust, annak célszerű beszereznie az albumot.

Nem magától értetődő választás a The Hives a következő albumra, mivel ezek a svédek a garázsrock vonulatba tartoznak, ami talán kevésbé kapcsolható a tipikus workout zenékhez. Ehhez képest nekem nagyon bejött az Original Run sorozathoz készült remix lemezük, A Black, White, And Run: Nike+ Original Remix (nincs a magyar iTunes boltban sajnos) címéből látszik, hogy a Black and White Album számait dolgozták át a futásunkhoz. Eleve, lendületesebb, gyorsabb album, mint az A-Trak cucc, én olyan 5:40-es tempót futottam vele. Az, hogy vannak benne gitárok meg vokál, sokkal jobban lekötötte a figyelmem, élvezetes volt futni rá. A dobok persze inkább ilyen leegyszerűsített ritmusban vannak, hogy könnyen lehessen követni, szóval nem csak garage rajongók hallgathatják. This is Rock'n'run!

Az LCD Soundsystem zenéi nem nagyon kötnek le, nem voltak nagy várakozásaim a futós albummal kapcsolatban sem. A 45:33 című album (HU iTunes – €6,99.-) (értjük a poént) ehhez képest nagyon élvezhető, máskor is elő fogom venni futáshoz. Az elején motivációs szinti handclap tapsol bennünket lendületbe, aztán egy gyors időutazás a 70-es évek végére, erős Chic referenciákkal, majd belefordulunk a 80-as évek fúvós hangszeres hangzásába, persze szintetizálva. A kellemes, stabil dobok aztán elgondolkodó, kísérletezgető futamoknak biztosítanak alapot. Nekem 6 perces kilométereket diktált a zene jellemzően, de lehet mindenféle másodlagos ritmusra gyorsabban kapkodni a lábunkat.

A Crystal Method anno a Chemical Brothers hangzását, és a kábszerre utaló nevet is magáévá tette, de az eredetiség hiánya nem feltétlen probléma. Jópár számukat szerettem, például a Filterrel közösen készített Trip Like I Do (ajjaj, megint drogos hivatkozás) nagyon jó zene. Az Original Run sorozatba készült albumuk, a Drive (sajnos szintén nincs a magyar boltban), hozta, amit vártam tőle, bőven adagolja a Big Beat hangzást. Remek a mix eleje, szépen bemelegít bennünket jó kis lusta big beat dobokkal, de aztán pörgünk. Itt-ott vokál foszlányok fedezhetők fel, amikkel futásra ösztönöznek bennünket, ez jó. Valahol félúton előkerül néhány Doors minta is, a Roadhouse Blues "roll baby roll' refrénje kerget bennünket egy darabig. Szintén a Doors számból idézik, hogy "keep your eyes on the road", ami valóban jó ötlet futás közben. Annyira bejött az album, hogy még egy kilométert rádobtam a futásra, hogy tovább hallgathassam.

A legjobban sikerült anyag szerintem a De La Soul albuma, az Are You In? című termék hálisten a magyar iTunes boltban is megkapható – €8,99.-. A most megjelent (részben) De La Soul album, a First Serve szerintem lényegesen gyengébb, mint ez a futós projekt. A többi albummal szemben a rap vokál, a futással foglalkozó, motiváló, pörgető szöveg rettenetesen sokat ad az élményhez. A "good morning" bevezetés inkább a reggeli futóknak kedvez, de utána mindenkinek tempót ad a változatos, interval tréninghez is ideális zene. Van benne egy olyan szakasz, hogy akármilyen kimerült vagy, fel fogsz pörögni rajta, és futsz, mint a nyúl. Arra is figyelnek, hogy a pörgős interval után smooth jazz alapokon fújhassuk ki magunkat. Ezt az albumot hallgatom a legtöbbet, és a feleségem is (Katy Perry mellett) erre szokott futni.

11 komment

Címkék: itunes ajánló zenék original run fb2

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr844545332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2012.05.25. 16:12:37

Egyszer szeretnék én is Katy Perry mellett futni! Ha meg mögötte futhatnék, akkor ilyen szinti-biszbasz is szólhatna a fülesből, úgyse figyelnék oda.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.25. 19:37:37

Ha zenét hallgatok, csak rockot. Ezeket nem szeretem. Mindenkinek más ad erőt a futáshoz. Kate Perry faterja nem Joe Perry?

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.25. 19:39:02

Az Aerosmith gitárosára, Joe Perryre gondoltam.

dpspeti 2012.05.25. 22:27:58

motion traxx from itunes...

atunderke 2012.05.28. 07:07:26

Sziasztok!
Találtam egy ipodot a Margitszigeten futás közben. Biztos nagyon hiányzik a gazdájának... Nem biztos, hogy kommentbe kellene írnom, de valahogy nem találom az üzenet funkciót sem itt, sem a facebookon. Szóval kérlek az alábbi linket tegyétek valahogy közzé, hátha sikerrel járunk és megtalálja tulajdonosát az eszköz: www.facebook.com/photo.php?fbid=454673231227483&set=a.134908899870586.20339.100000544312371&type=1&theater

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.28. 08:29:50

@atunderke: már keresik a Facebookon. Szólok ott is, hogy megvan.

atunderke 2012.05.28. 10:10:05

@BGy: Kösziiii! :) Egy másik szál is eltalált hozzám. Írjon nekem facebookon a gazdi!

juan74 2012.05.29. 11:22:26

A Hives-ra tényleg jó futni, de lemezen (és élőben) azért messze jobbak, mint ebben a mixben.

Ami még kimaradt - és én ismerem, és ajánlom: www.discogs.com/Cassius-CASSIUSPLAY-Nike-Original-Run/release/1815255

Egyébként meg kösz, erre a De La Soulra nagyon kíváncsi lettem, illetve most, hogy rákerestem ezekre a zenékre, erre is: www.discogs.com/Simian-Mobile-Disco-Run/master/132238

Blevita 2012.05.29. 22:08:14

pont jokor jött, köszi! Delasooult mar le is töltöttem :) Mi a poen a 45:33-ban? Lszi irjatok meg, en nem ertem.. köszi

FB2 · http://fb2.hu 2012.05.30. 10:07:16

@Blevita: a lemezjátszón általában ezt a két forgatási sebességet lehet beállítani

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása