Teszt: kompressziós szár

2012.06.01. 11:02 Winkler Róbert

Volt egy-két kompressziós cuccom, de inkább csak véletlenül. Nem értettem a működési elvet, bár szinte mindig volt valaki a közelben, aki elmagyarázta a lényeget – javítja a vérkeringést, vagy mi. Van egy kompressziós rövidnadrágom, meg egy hosszú ujjú felsőm. Utóbbi arra biztosan jó, hogy hosszabb távon tökéletesen véd a mellbimbó-legyalulás ellen, más üdvös hatását nem éreztem. Már eleve miért lenne jobb a vérkeringés attól, hogy egy-egy testrészt elszorítanak? Az inkább üszkösödést okoz, nem?

Fogalmam sincs, mi jelenthette a fordulópontot, amikor menthetetlenül úgy kezdtem érezni, kell nekem egy kompressziós zokni. Talán hogy valaki elmagyarázta: azért jó, mert tartja a vádlit, az izom kevesebbet ugrál attól, ahogy a lábfej a talajhoz csapódik. Továbbá javítja a vérkeringést, vagy legalábbis tehermentesíti a lábszár visszereit, mert az érfalak kevésbé tudnak kitágulni. Ugyanebből kifolyólag a szívnek is jó, hiszen a lábszárból kevesebb melóval tudja felpumpálni a vért a magaslati testrészekbe. Beszereztem tehát egy futószárat.

Zoknit azért nem akartam, mert zoknim már van bőven, a szár pedig egyrészt sokkal olcsóbb, mint egy kompressziós, hosszú futózokni, másrészt a jövőben ez a szár lesz ruhatáram jolly jokere. Szélsőséges esetben akár egy interkontinentális repülőúton is felhúzhatom, és nem dagad be a lábam. Vagy ha mégse jönne be a szárban futás, még mindig kisebb az anyagi veszteség, mintha egy teljes zoknit vettem volna.

A posztot szívem szerint már kétnapi tesztelés után megírtam volna, de nem akartam túllelkesedni. Első vasárnap tehát futottunk Gáborral egy elég tempós 16,5-et. Ez nekem hétköznapi használatra sok, ilyenkor általában a másnapot kihagyom, de most vitt a lelkesedés, hétfőn is elmentem egy tízesre. Aztán kedden, szerdás, csütörtökön és pénteken is, minden nap megvolt valami, 8 és 12 kilométer között. 75 kilométer egy hét alatt, az nálam sok.

Ezért már önmagában érdemes venni időnként valamit; ha jó a cucc, kedvet csinál magához a sporthoz. Feltéve, hogy nem azt csináljuk, mint az egyszeri háziasszony, aki összevásárolja a teleshopból az összes ágy alá csúsztatható fitness-marhaságot, aztán egy életre be is csúsztatja őket az ágy alá.

Tehát egyfelől vitt a gadget-faktor. Másfelől azt kell mondjam, a kompressziós szár tényleg fantasztikus dolog. Nem fut tőle gyorsabban az ember, de a futás utáni fáradtság valahogy egészen más. Én például tíz kilométer után nagyjából negyed óráig fel szoktam rakni a lábam az asztalra, úgy döglök a tévé előtt, vagy netezgetek. Most ezt már egyáltalán nem igénylem. Persze azért a biztonság kedvéért, meg hagyománytiszteletből továbbra is csinálom, de a fáradtság valahogy nagyon más lett.

Megkérdeztem barátomat és életmód-tanácsadómat, Gábort, hozzak-e neki is egyet, de köszönettel elutasította az ajánlatot: a Margitszigeten minden hülye ilyenben fut.

Én biztosan. Állítólag annyira beindult a futószár-biznisz, hogy már kétfélét is gyártanak: létezik regeneráló szár két futás közöttre, és versenyszár. Anyámnak a kerti munkához egyelőre egy általános szárat vásároltam, mindjárt fel is hívom, mik a tapasztalatai.

26 komment

Címkék: zokni beöltözés kompressziós zár

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr434557413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.06.01. 12:23:43

Első körben a futókat érintő pénzlehúzásnak gondolom. Ennek ellenére vettem egyet és a 40 km fölötti távokat ebben nyomom. Beszéltem egy érsebésszel erről és a mosolya megerősítette az első gondolatomat.
Írtam is egy házi dolgozatot, egy blogbejegyzést, ajánlom minden érdeklődőnek: mizuno.blog.hu/2011/11/16/kompresszios_zoknik

Gehehejza 2012.06.01. 13:21:38

milyet vettél és hol? remélem nem reklám, de fontos lenne!

Gehehejza 2012.06.01. 13:24:26

@BGy: jó kis írás, de azt nem említed, hogy a focisták is ilyet használnak. és nemcsak a b3-ligások.

Winkler Róbert 2012.06.01. 14:42:40

@Gehehejza: Háromezer körül volt a Spuriban.

Winkler Róbert 2012.06.01. 14:46:49

@BGy: Te az elméleti szakember vagy, aki sose próbálta, de 30 ezer karakterben megírja, hogy szar. Én a gyakorlati, akinek fogalma sincs, hogyan működik, de kipróbálja. Azért írtam csak meg egy hét után a tapasztalataimat, hogy kizárjam a placebóhatást. Ennek ellenére persze lehet, hogy nem jó semmire, de annak kevély esélyét látom. Szerintem működik.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.06.01. 14:56:01

@Winkler Róbert: van nekem is kompressziós zoknyim, továbbra sem tudom, hogy működik-e. A hosszabb távokon (40 km fölött) jó érzés, hogy valami egyben tartja a vádlikat. Acélosnak érzem a lábam szárát. Közben pedig Ossian Acélszívet hallgatok. :)))))) Acélszív, újra dobog mááár, acélszív, soha meg nem áll, áááá! Paksi Endre vállalható korszakából.

Winkler Róbert 2012.06.01. 14:57:51

@BGy: Viszont az jó ötlet, hogy csak az egyik lábamon teszteljem. De ahhoz nagyon korán reggelnek, vagy sötét estének kell lennie. :)

Gehehejza 2012.06.01. 15:03:30

@Winkler Róbert: vegyél rá hosszúgatyát.
@BGy: yessz! Ossiánra futni jóóóó

2012.06.01. 15:21:05

@Winkler Róbert: a másik lábad feketére fested :)

Winkler Róbert 2012.06.01. 15:21:32

@BGy: Igazából "újra dobog maaar".

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.06.01. 15:58:02

Na, utolsó ossianos beírásom. Bécsben a Birodalmi hídra (Reichsbrücke) való felfutás közben éppen elindult a Menetelés a vágóhídra című számuk.
"Menetelés a vágóhídra
Engedelmesen, zárt sorokban
A hatalom figyel
Irányít téged
A nagy rohadt semmi
Ennyi a béred"

És mindezt kompressziós zokniban futva.

Várom, hogy az óvszergyártók mikor állnak elő hasonló ötlettel. Amikor tele van vérrel, gyorsan el kell szorítani és úgy marad.

miki-dzsi 2012.06.01. 18:03:42

Évek óta felváltva futok kompressziós szárral/zokniban és sima futózokniban, így a placebóhatás nem játszik: tapasztalataim szerint így a futás kevésbé terheli meg az izomzatot, enyhébb az esetleges izomláz, gyorsabb a regenerálódás. Most tesztelek egy Skins Powersox szárat és egy PowerSleeve karra való kompressziós cuccot, mindkettő remek.
Egyébként valaki még a normális futócipőt is humbugnak tartja és inkább kínai tornacsukában v. mezítláb nyomja.
Ez pedig egy korrekt összefoglaló a kompressziós cuccok jelenlegi tudományos megítéléséről:
www.pponline.co.uk/encyc/the-benefits-of-compression-clothing-35846

llehel · https://www.facebook.com/lukacsi0lehel 2012.06.01. 23:59:28

Üdv. tudnátok ajánlani konkrétan márkákat amikből érdemes válogatni és elérhető arban vannak ...és nem utolsó sorban tényleg működnek. Köszi! :)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2012.06.02. 09:25:25

Én csak versenyeken futok kompressziós zokniban, de nagyon bevált, elsősorban, verseny utáni izomláz, -fáradtság szinte teljesen megszűnt a vádlimban.
@llehel: Nekem X-Socks Run Energizerem van www.x-socks.com/x-socks/running/running/415545
Amikor vettem, akkor még csak 20 euro volt (és a euró sem 300 felett :( )

jerusalem.marathon 2012.06.02. 12:54:06

Köszi Robi! Meghoztad a kedvem. Már gondolkodtam egy száron, mert hajlamos vagyok a visszérre. (Te jó ég, ez milyen nénisen hangzik - de ez van). Szuper hogy futtok. Jó döntés a blog is, mert így legalább ciki feladni - én is ezért kezdtem el. :-) Sok sikert! HAJRÁÁÁÁÁ!

chrono 2012.06.03. 13:01:36

Pár dolog amit Robit nem említ. Nem szabad mindig ebben futni illetve nem csak versenyre érdemes felvenni mivel szokni kell az érzést amit a szár/zokni ad. A tartás mellett melegben "hűti" is a lábat mivel az izzadtságot felfogja.Amennyiben edzés után viseljük akkor lefeküdni nem tanácsos a szakirodalom szerint.
X-Socks is teljesen oke, de egy Oxysox vagy egy Compressport messze jobban fogja a vádlit.
www.nomadsport.eu/csoportmenu/aktiv-sport/aktiv-sportruhazat/kompresszios-termekek/

watergate71 2012.06.04. 12:37:33

Nos örülök. Már nem csak engem néznek elkergetett futballbírónak a Népszigeten....

2012.06.04. 20:12:38

@Winkler Róbert: Robi, ha már ilyen tesztelgetős hangulatban vagy, nem akarod összekötni a kellemeset a hasznossal?

Látom mostanában futó helyett inkább napszemüveg blogban utazol, valami körkép féleséghez nincs kedved futós napszemüveg, mi több vakegereknek való dioptriás futós napszemüveg témában?
Így 1 cikkel két blogra is tudnál publikálni mindjárt :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.06.05. 00:26:02

A zokni és a szár között annyi tehát a különbség, hogy a szár olcsóbb, de a funkciót tekintve detto u.az a kettő?

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.06.05. 00:31:48

Ja, amúgy meg itt az Iron Man-en szinte mindenki ilyenben tolta... 3000 vasember nem tévedhet (avagy: egyél szart, több millió légy nem tévedhet:))), szóval én tuti beszerzek egyet...

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.06.05. 07:30:01

@viito: Az nem lenne egyszerű, mert anno, (amikor én vettem) nem keveset kellett mászkálnom. Nem mondom, egy mínusz másfelesre rengeteg variációt találni, de egy komolyabb rövidlátáshoz, már eleve nem sok optikus vállalja be a dolgot, illetve közlik, hogy "legyártatjuk, de ha nem jó mégsem akkor is ki kell fizetni!"
Három hét, tízensok bolt végére találtam egy olyan helyet, ahol tudták, hogy mit csinálnak. Na, így használok két éve egy Rudy Project Zyont... Szóval vakegereknek a dioptriás sportszemüveg nem egyszerű baleset.

Winkler Róbert 2012.06.07. 18:51:08

@viito: Én futni nem szoktam napszemüvegben, engem igazából nem zavar a fény, csak egy pojáca vagyok. Ha nagyon tűz a nap, egy sapkát felveszek, és annyi.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.06.08. 13:26:23

@szancsurrr: a jobb zokniknak a lábfeje is kompressziós, de szerintem az nem ér annyit, amivel hamarabb megy szét mint egy szár...nem beszélve arról, hogy ha szárban futsz felveheted hozzá kedvenc futózoknid...
chronoval értek egyet, compressport szár, a legjobb és a legtartósabb...

amargo · http://gszobi.blogspot.com 2012.07.14. 22:28:15

@BGy: Barátnőmnek idén beszereztem egyet, mert vizesedik a lába, Ő annyit vett észre, hogy most nem/kevésbé vizesedik el. Nem csak futáshoz használja. Kb 3 hónapja vettem azóta is használja.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása