Londonban Paula Radcliffe-el

2012.08.09. 15:47 moon

Számos előnye van annak, ha az ember futóként Angliában lakik. Például szinte soha nincs kellemetlenül meleg, és ha mégis megizzadnánk, jó eséllyel kapunk egy kis permetezős esőt a féltávnál. A zebrák előtt is vallásos rémülettel torpannak meg a sofőrök, ha arra visz utunk.

De még ennél is sokkal jobb az, hogy az ember találkozhat a példaképeivel: Paula Radcliffe-el és Carl Lewisszal. Az angol Nike Run Facebook-oldalán olvastam a szerdára szervezett eseményről, ahol a futás és az atlétika élő bálványaival találkozhatott bárki, aki emailben regisztrált az amúgy ingyenes programra. Sőt, még egy szép fehér technikai pólót is adtak emlékbe, Legends Run Forever felirattal.

Azon pár száz mázlista egyike voltam, akinek visszaigazolták a regisztrációját, így a többiekkel együtt szerdán fél hétkor már én is ott gyülekeztem a Clapham Common park füvén, a Nike legújabb, futurisztikus-minimalista pop up klubháza előtt. A Nike + Fuelstation július 30-án nyitott és egészen október elsejéig várja a cipővásárlókat és a futókat: az olimpia és a paralimpia két hónapjára húzták fel. Heti háromszor van futóklub (olyan, mint Pesten a Margitszigeten) és heti ötször edzés, minden program ingyenes.

Sajnos most a biztonsági intézkedések miatt bent nem nézhettem körül, a neten található képek tanúsága szerint azonban belül is állatul néz ki a klubház, ahol a futók igazi atlétáktól kérhetnek tanácsot, kipróbálhatják az összes digitális bigyót, és persze meg is vásárolhatják azokat, meg a cipőket is.

Amíg a sztárokra vártunk, egy DJ pakolta élőben a lemezeket, a klubház oldalán levő gigakivetítőn pedig a Nike aktuális reklámjai mellett a Paul Radcliffe tiszteletére futók tweetjeit olvashattuk. A Nike ugyanis arra biztatott mindenkit, fusson Pauláért, és a kilométereket jegyezze fel a megfelelő appon, illetve twitteren a #legendsrunforever taggel jelölje.

Este hétkor lépett a klubház deszkateraszára a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis, és a maraton világbajnok Paula Radcliffe, akitől a sors ezúttal is elragadta az olimpiai győzelem lehetőségét. Néhány nappal az olimpia előtt ugyanis kiderült, a lábfájását okozó csontritkulás miatt nemcsak, hogy a maratonon, de egyáltalán nem futhat.

legends_run_forever.jpg

Radcliffe-nek ez volt az első nyilvános szereplése a bejelentés óta, hogy visszalép az olimpiától, és nagyon jól esett neki a futók lelkes ovációja, illetve az, hogy neki ajánlották-ajánlottuk a kilométereket. A Nike műsorvezetője mellett a sportszergyártó óriás új kampányában szereplő három fiatal brit sportoló is kérdezhetett tőle és Lewistől.

Mi a power song-od, kérdezte egyikük Paula Radcliffe-től, aki azt válaszolta, mindig más, most éppen a Stronger című sláger, de nem Kelly Clarkson-féle, hanem egy újabb feldolgozás. Lehet, hogy Kanye Westre gondolt? Ez a kérdés Carl Lewis számára persze értelmezhetetlen volt: "Nekem csak két taktus, és már vége is" – mondta Lewis, aki gyakorlatilag stand-up komikusként szerepelt az eseményen. Mint mondta, az a jó Londonban, hogy pont olyan, mint New York, csak mindenkinek akcentusa van.

lewis_radcliffe.jpg

Engem nagyon megfogott, hogy Radcliffe és Lewis is mennyire szerény. Mindketten arról beszéltek az olimpia kapcsán, milyen nagy élmény volt számukra híres sportolók közelében lenni, Radcliffe például Roger Federert említette. A rajongás azonban terhes is lehet: Lewis elmesélte, hogy négy olimpiája egyikén sem lakhatott az olimpiai faluban, csapattársai kérésére, akik nem bírtak pihenni a Lewist látogató búcsújáró hadak miatt.

Radcliffe úgy tűnt, feldolgozta, hogy nem indulhat a londoni olimpián, és már arról beszélt, készül a következő versenyekre. Korábban arról volt szó, soha nem futhat, de időközben kicsit visszavettek az orvosok a diagnózisból. Mint mondta, a kislánya persze rögtön válságtervet készített: "Mama, nem baj, ha nem futhatsz, majd úszol! Vagy biciklizel! Vagy az utca végén dolgozhatnál a pékségben, és akkor mindennap tőled venném a kalácsot!"

radcliffe_moon.jpg

A beszélgetés után nagy közös csoportképet csináltak mindenkiről, illetve lehetett az atlétákkal is fényképezkedni. Emiatt le is késtem a közös 5 kilométeres futást, úgy loholtam a többiek után. Nagyon profin szervezték az eseményt, a hatalmas parkban mindenütt sárga láthatósági mellényes futóklubosok álltak, biztatták a futókat – akik között számos olyan kezdő volt, mint én – és mutatták az útvonalat. A futás után pedig barbecue-partival várták a népeket, gigantikus hamburgerrel pótolhattuk az elvesztett kalóriákat.

10 komment

Címkék: london radcliffe futóklub carl lewis

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004703863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.08.09. 19:37:15

Biztos jó lehetett, de én már nem esek hasra ezektől a doppinghuszároktól.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.08.10. 01:11:16

Koszi a jo beszamolot, Bori - mondanam, hogy mazlista, de mint tudjuk Luck is when opportunity meets preparation, szoval well done :)

kúlcsi 2012.08.10. 15:07:11

@BGy: Akár doppingoltak, akár nem (és mivel a nevük sosem merült fel ebben a témában, legyünk annyira jófejek, hogy az utóbbit tételezzük fel), iszonyatos munkával jutottak oda, ahová, úgyhogy max. respekt jár nekik. Legendák.

kúlcsi 2012.08.11. 09:17:06

@Joe.: Akkor úgy mondom, hogy nem buktak le, a lényegen nem változtat, hatalmas munka van a teljesítményük mögött.

narwhal 2012.08.11. 12:53:50

Carl Lewis és a szerénység. Haha, ezen felnevettem.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.08.11. 19:15:12

@kúlcsi:
Már majdnem jó. :) Lebukott, csak megúszta következmények nélkül. :)))

kúlcsi 2012.08.12. 11:32:23

@Joe.: bocs, de ha gyerekkorom hőseiről van szó, akkor nem bírom felvenni a racionális napszecsót, és csak rajongó szemmel tudom nézni őket.:(( Nézzél le és vessél meg.:((

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.08.13. 10:28:06

@kúlcsi: Nem és nem. (mi ez a baromság a végén..)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.08.22. 01:43:40

Felig temabavago, merthogy London...

Cikket irni vegul nem lesz idom rola, de akit erdekel ime a kepek, amiket csinaltam az Olimpiai Marathonrol Londonban, benne tk. Kovacs Tamas, aki remekul nezett ki 42km-nel is a nagy hoseg ellenere, szep futas volt, riszpekt, remelem hallotta a "Hajra Tamas" kiabalasunkat :)

picasaweb.google.com/daniel.varga12/LondonOlympics

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása