Markocsán Sándor: Maraton 30 év után

2012.11.11. 12:54 angelday

Markocsán "MCM" Sanyi maratonit futott 30 év után. Már nagyon vártuk a beszámolóját, hiszen tökéleteset futott. Olvassátok nagy élvezettel! – angelday

A maratoni karrierem valahogy úgy kezdődött, hogy ’82 októberében, még az alapozás megkezdése előtt, eldöntöttük az akkori nagy MVSC-s futókkal (Szász Laci, Sajgó Laci), hogy lefutjuk a maratont. Nagy választék maratoni versenyekből akkoriban nem volt, ezért az akkor szokásos Volán maratont teljesítettük mindenféle speciális, célirányos felkészülés nélkül.

volan_maraton_logo.jpg

Annak idején ez így nézett ki, én a jobb felső sarokban:

volan_rajt.jpg

Jó, persze kemény évünk volt, mert már akkoriban is tízszer edzettünk egy héten, de nem maratonra. Abban az évben 31:58-at futottam már 10 000 méteren és 15:28-at 5000 méteren. 

A versenyre nem nagyon emlékszem, csak arra, hogy 14 km-es körből futottunk hármat. Az első körben vicceket meséltünk egymásnak, folyamatosan röhögtünk, a második körben már alább hagytak a poénok, a harmadikban meg ki-ki a saját tempóját futotta.

Akkoriban csak víz volt a frissítőpontokon, de ezt sem vettem igénybe (versenysportolóként soha nem ettem és ittam futás közben, néhány éve tanultam meg enni futás közben, 4 és fél perc alatt tudtam megrágni és lenyelni egy harapás autós szeletet). Ahogy mondani szokás, "saját zsíron" futottam 2:39:05-öt, a Népsportban is benne voltam:

mcm_nepsport.jpg

Alaposan elfáradtam, de sok időm nem volt pihenni, mert a rákövetkező héten már kezdődött az alapozás. Most belenéztem az akkori edzésnaplómba: másnap már két edzésem is volt.

Több oka volt annak, hogy miért nem lettem maratonfutó. Először is túl gyors voltam ahhoz, hogy ne a pályaversenyzést (5-10 ezer métert) válasszam, másodszor meg úgy voltam vele, hogy ráérünk arra még, hiszen maratont futni bőven 30 felett kezdenek az emberek. Carlos Lopez 37 évesen nyert olimpiát 1984-ben 2 óra 9 perccel.

Versenyszerűen soha nem lettem maratonfutó. ’92-ben abbahagytam a versenysportot és 17 évre suttba is vágtam a futócipőt. 3 éve, Szasza sokadik unszolására kezdtem ismét "újra", rákövetkező évben, 2010 őszén már karcoltam az aszfaltba egy 1:29:37-es félmaratont. (Neked mennyid is van, Norbikám?!)

A rákövetkező évem a sérülésekről szólt: egy bravúros motorbaleset Thaiföldön – kb. 5 km / órás sebességgel elesni és eltörni a bokámat?!, ebből felépülve folyamatos, szűnni nem akaró térdfájdalom. Ettől függetlenül tavaly tettem egy fogadalmat, hogy idén lefutom a maratont, hiszen 30 év nagy idő. Előtte persze már be is neveztem a Berlin Maratonra, hogy lássam a célt és ne legyen visszaút.

Januárban kezdtem a felkészülést, de márciusban már abba is hagytam, mert Szasza úgy megfuttatott hazai pályáján a Gerecsében, hogy részleges izomszakadás lett a vádlimban. Április végén kezdtem újra, de a térdem miatt csak a szigeten futottam egy-egy köröket, az orvosoknál viszont egyre többet. Mai napig nem tudom, mi a baja, de a folyamatos nyújtásoknak köszönhetően valamelyest elviselhetőbb a fájdalom.

Az idei UB hozta a fordulópontot. Úgy voltam vele, ha a napi 3 futást kibírom, akkor belevágok. Kibírtam, de Berlinről le kellett mondanom, mert nem bíztam benne, hogy 2 és fél hónap alatt fel tudok készülni. Kapóra jött, hogy a BMW Media Maraton projekt, amiben tevékenyen részt vettem, a BMW Frankfurt Marathont választotta idei célversenynek – tökéletes választásnak tűnt.

A részcélokat teljesítettem (Nike félmaraton, Velencei-tó kör, Spar 30 km), jöhetett Frankfurt. Célom nem volt más, mint teljesíteni, de ha lehet 3:45-ön belül.

Annak ellenére, hogy -1 fokban rajtoltunk, tökéletes verseny volt mind a szervezés, mind pedig a saját futásomat tekintve. Ügyeltem arra, hogy ne fussam el az elejét, ne érdekeljen, ha fáj a térdem, ha görcsölni kezd a vádlim, csak fussak és élvezzem a versenyt. Féltávig beszélgettünk Hernáth Csabival, nézegettük a várost (hop-on - hop-off módszer), élveztük a zenészeket, faltuk a kilométereket.

30 után kezdtünk el egymást húzni az "Én jól vagyok, és te? Én tökéletesen!” párbeszédekkel. Voltak nehézségek, de igyekeztem elbagatelizálni a fáradtságot. 20 km után minden ponton volt gél (!), amik átsegítettek a nehéz perceken. Némelyik frissítőnél a zselét már úgy vártam, mint anyám húslevesét. (Itt szeretném megköszönni Ballassa Leventének, a magyar olimpiai csapat sportpszichológusának a mentális felkészítést, nélküle távolabbnak tűntek volna kilométereket jelző táblák.)

Az utolsó 6-7 km már a belvárosban volt, a hideg ellenére rengeteg szurkolóval, akik már a befutóig "elkiabálták" az embert. Mikor megláttam a Frankfurt Messe-t, a befutót, tudtam, hogy meglesz. A csarnokban volt a célkapu, dugig szurkolókkal, ütemes zenével, villódzó fényekkel, euforikus volt.

42,2 km, 30 év. Ez szakadt fel belőlem, mikor lenyomtam a végén az órát.

mcm_bmw_befuto.jpg
mcm_bmw.png

7 komment

Címkék: beszámoló maratoni mcm markocsán

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr284901716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2012.11.11. 16:11:07

Gratulálok! A mentális felkészítés miből állt?

ZmanUK 2012.11.11. 21:15:29

Elolvastam. És nagyon jó volt! Gratulálok Sanyi! (rambo)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.11.13. 18:38:28

Nagyon szép futás volt. Gratulálok!
Már a Volán Maratonon is osztogattat "technikai" felsőt? :)) Vagy csak azok atléták, akik atlétában futnak? :))

DaMartian 2012.11.14. 08:21:42

3x is bazz...

1. Én se vagyok mai kiskakas, de 82-ben 6!!! éves voltam bazz!

2. A kép tanulsága szerint már akkor is indult legalább kettő nő. Bár azokkal a sérókkal amitek volt elég nehéz ezt pontosan megmondani bazz.

3. Ha 3:45-ös tervre ilyen óraműben futottad a 3:44-et akkor kabbe bazz! : ) Megarespekt ; )

zsolababe 2012.11.14. 13:57:51

gratulalok :) engem is erdekelne a mentalis felkeszites mibenlete mert en kozel masfel ev kihagyas utan ujra elkezdtem edzeni es akarok parban Ultrabalatont futni jovore, amihez ugy erzem elengedhetetlen lenne agyban ott lenni :)

litespeed69 2012.11.17. 21:20:11

Sanyosz Safhauzenosz, maxi respect. Jöhet egy Hegedűs Robi kör?

Mikrobi 2012.11.28. 23:57:43

Nem semmi ennyire egyenletes tempóban futni! Mondjuk, nálunk is lehetnének 5 km-enként részidőmérések... Akkor talán nem is vágnák le egyesek a táv egy részét a korábbi fordulóval...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása