Portugáliában mindig van egy kis nehezítés

2012.12.12. 08:16 Winkler Róbert

Nincs mese, már 2009-ben is mókás fickó voltam. Emlékeztem rá, hogy nem most futottam először Portugáliában, a Google pedig könyörtelen vadászeb: Bélcsavarodás az óceán partján címmel ki is dobta az akkori posztot. Most újra egy autós út vitt Portugáliába: az Opel itt mutatta be Adam fantázianevű életstílus-kisautóját, melyet a céget alapító Adam Opelről neveztek el. Hogy mi lesz a brit piacon, ahol az Opel Vauxhall néven fut, abba most ne menjünk bele, mert a lényeg így is, úgy is a futás.

Utazás előtt nem olvastam el 2009-es hányattatásaimat, csak arra emlékeztem, hogy az óceán partján gyönyörű a kilátás, és verhetetlen a levegő minősége. Annak ellenére pakoltam be a futócuccot, hogy már három hete pihentettem a lábam – a jobb sarkam annyira fáj, hogy nap közben is szívesebben hordok Air Maxot, mert az utcai mezőnyben annak a legjobb a csillapítása. De fél órányi sétától abban is megfájdul, szóval komoly a helyzet. Azért beraktam a gurulós bőröndbe a szettet, ha mégis csoda történne, elvégre a Fatimai Szűz Mária portugál állampolgár.

Fatima_children_with_rosaries.jpg

Hát nem történt, a sarkam ugyanúgy fájt, de Cabo da Roca még késő ősszel is lélegzetelállító.

portugalia_3.jpg
a szerző felvételei

Nem véletlen, hogy a tesztutak ismertetésekor az Opel PR-ese úgy vezette fel a térképet, hogy "csak a junior újságírók nem vezettek még errefelé legalább százszor, de azért szép", úgyhogy reggel beöltöztem, és elindultam.

portugalia_1.jpg

Az első érdekesség, hogy a jobb sarkam fájása nem erősödött, inkább csökkent, bár el azért nem múlt. A másik, hogy a portugál késő ősz olyan, mint a skóciai nyár: 11 kilométer alatt annyiféleképpen ázik meg az ember, ahogy otthon egész évben sem. Van langyos eső, hideg eső, hideg eső vízszintesen, viharos széllel, lassan rákezdő, hirtelen elálló – mindenféle eső. Mindezért a kárpótlás egyrészt az óceán, másrészt hogy amikor két eső között kisüt a nap, az a dolgok helyi értékéből fakadóan megdobja a dolog fényét.

portugalia_2.jpg

Azóta megint tudok futni.

Kicsit fáj a jobb sarkam, de tolerálható, ami azért rossz, mert így mégse megyek sportorvoshoz. Nővérem szerint, aki nyitott az ezotéria iránt, talpmasszázzsal nem biztos, hogy kezelhető, a nénikém pedig, aki körzeti orvosként dolgozta végig az életét, azt mondja, lehet egy miniatűr csontkinövés. Én bármit be tudok beszélni magamnak, a csontkinövés olyan reálisnak is tűnik, úgyhogy most már érzem. Tegyék meg tétjeiket, mi lehet, és akkor talán a tömeges nyomásnak engedve tényleg elmegyek valami szakrendelésre.

19 komment

Címkék: portugália sarok fátimai szűz

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr294961013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miki-dzsi 2012.12.12. 09:21:29

Tipp: csontkinövés lesz az!

himmelhergott 2012.12.12. 10:40:46

akkor vésés lesz a vége...

Winkler Róbert 2012.12.12. 10:45:41

@himmelhergott: Jézusom, mi az a vésés? Volt már valakinek ilyen? Vagy látott valaki ilyet?

himmelhergott 2012.12.12. 10:53:53

egyes esetekben egy ambuláns jellegű műtét során eltávolítják a zavaró kinövést. Ez nem okvetlenül fontos, csak akkor ha a beteg életminőségét döntően befolyásoló dologról van szó. (nem fájdalom nélkül tud járni). nem vagyok egyébként szakember, csak hallottam ismerőssel hogy volt.

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2012.12.12. 12:08:42

@Winkler Róbert: a Google képkeresőjébe írd be, hogy csontvéső és a látvány alapján el lehet dönteni, hogy vajon fáj-e. :))))

Szerintem amikor fémmel érünk húshoz, bőrhöz, csonthoz, az csak fájdalmas lehet. Hiába nem fáj a fogfúrás az injekció után, ha látom lelki szemeim előtt a rideg fémet, ahogy marcangolja szét apró szilánkokra a belőlem nőtt kis fogacskámat. Fejben fáj ez. A csajoknak azért nem fáj fejben, mert flexszel még nem ugrottak neki egy térkőnek, hogy méretre vágják, nem látták még a folyamatot. :))))

Winkler Róbert 2012.12.12. 12:10:55

@Babosi György: Köszi, most már tudom, mi az a szó, amire soha nem fogok guglizni.

csétomi 2012.12.12. 12:43:00

Jaja, sarkantyú lesz az! Ne izgulj, sugárral is lehet kezelni :) Bár lovagláshoz akár még hasznos is lehet..

Winkler Róbert 2012.12.12. 13:15:16

@csétomi: És létezik valami sarkantyú medical center?

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2012.12.12. 13:56:50

Egy kiállításon orvosi kézi műszereket gyártó cégnél kérdezősködtem, hogy mi micsoda, a harmadik válasznál már rosszul voltam, a katalógust köszönettel visszatettem az asztalra. Igazából BGy vagyok, csak elb..sztam a belépést. Ezt a nevet felejtsétek el! :)

csétomi 2012.12.12. 14:18:49

@Winkler Róbert: nem tudok róla. Szerintem egy egy jó ortopédusnál kell kezdeni, aztán megy minden a maga útján...

Zime 2012.12.12. 14:19:59

@Babosi György: Akkor mégsem a Baló... :(

daikini 2012.12.12. 15:10:38

Nekem is ez volt a gondom, de nem foglalkoztam vele, mert igazából futás közben nem fájt annyira, de utána, meg főleg reggel annál jobban. Na az lett a vége, hogy kb. 1 hónapig még menni is csak sántikálva tudtam. Utána mentem el csak orvoshoz, ortopédushoz. Ott beutaltak röntgensugár terápiára. ( csak megjegyzem nem sok helyen csinálják, és 2013 februárjára kaptam időpontot) De kedves ismerőseimnek köszönhetően már túl vagyok rajta. Kb 4 hónap esett ki a futásból. Gondolom neked is van kedves ismerősöd, lehet még l lézerrel is kezelni azzal is le tudják húzni a gyulladást.
Ne halogasd, mert nem fog magától elmúlni! Ja és a sarokcsont kinövés az a következménye a gyulladásnak nem az az oka. Én túlhordtam a cipőmet és már nem csillapított azért lett, neked?

sylike 2012.12.12. 22:24:47

Tippelgetés helyett menj el a háziorvosodhoz, kérj egy sarok RTG beutalót. Kiderül van-e sarkantyúd. Ha az van, a sugárkezelés előtt érdemes megpróbálni gyűrű alakú talpbetétet ( közepén lyukas), fájdcsillapító kenőcsöt. Ha nem segít akkor ortopédus, sportorvos vagy vagány háziorvos is adhat lokálisan gyulladáscsökkentő injekciót. Na utána jöhet a kobalt sugárkezelés ami voltaképp elöli az érző idegeket a sarkantyú közelében azért nem fáj utána.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2012.12.12. 23:10:59

Lehet, hogy az a baj, hogy mindig sarokra érkezel. Ilyenkor el kell költözni, nincs mese.

Winkler Róbert 2012.12.13. 10:46:53

@sylike: Köszi, ez végül is nem hangzik akkora horrornak.

miki-dzsi 2012.12.13. 16:16:31

Mielőtt vonat, bonckés v. háziorvos elé veted magad, azért érdemes ellenőrizni, hogy sarokra érkezel-e futás közben!
Ha igen, akkor ideje elsajátítani a helyes futótechnikát (e: lábujjra érkezel), így nem püfölöd folyamatosan a gerinced.
Ebben az esetben két megoldás javasolható:
a) chickeshit-conformist verzió: hátsó részen agyonpárnázott (max. cushioning) futócipő, amit kimondottan a sarokra érkezőknek találtak ki (a Nike nem gyárt ilyet tudomásom szerint),
b) menő: érdemes tesztelni egy barefoot futócipőt: ezzel képtelenség sarokra érkezni, mert agyrázkódást kapsz 10 méter után :o)

Hja, és tessék intenzíven nyújtani a lábszárizmokat (lábujjhelyen állsz egy min. 15 cm-es járdaszegélyen és 10-20x leérinted a sarkad futás előtt és után).

cső, M.G.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.12.13. 19:05:21

@Babosi György: Azért nem minden csaj van beoltva szerszámok ellen...

cindbl 2012.12.13. 21:57:05

@miki-dzsi: nekem is ezek valtak be, majdnem ilyen sorrendben (lunarglide 4, utana free v3, es a rengeteg nyujtas, napont 3-4x, plusz masszir minden este).

amiota csifutok, azota egyre kevesbe faj, es egyre kesobb kezdi futas kozben is 5-6-7 merfold megy fajas nelkul is :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása