Vajon mi lesz a következő?

2013.04.22. 08:04 angelday

Nem tudom, miért, de valahogy nem hagynak nyugodni a harminc fölötti sérülések. Pedig minden olyan jól indul. Tavaly, egy elég erős tavaszi, és, saját magamhoz képest, nyári edzéssorozat, meg Ultrabalaton után lett valami a jobb térdemmel. Mindez szeptemberben egy olyan hét után, amikor már 10+ távokat futottam. Bármikor léptem rá erősebben, belenyilallt a fájdalom.

Kihagytam két hetet, megpróbáltam, belefájdult, hagytam. Novemberben és decembert kihagytam, viszont december végén megpróbáltam a térdem újra. Akkor úgy döntöttem, hogy nem megyek el orvoshoz vele. Érdekes módon nem lett vele probléma, tehát elkezdtem a téli futásokat. Mentem a Hungaroringre is, más szervezett eseményeken is részt vettem.

Ez a lendület tartott február végéig, de akkor egy újabb probléma jelent meg: a jobb négyes fogam.

Már korábban is éreztem telenként, hogy hidegre érzékenyen reagál, különösen a téli futások alkalmával, már a meleg szobában sajog az egész felső állkapcsom. Érdekes módon decembertől januárig nem volt vele semmi gondom, aztán február végén újra visszajött. Ezúttal elmentem vele orvoshoz.

Némi panorámaröntgen után megállapította, hogy van benne egy lyuk és kicsit gyulladt, de a töméssel nincs gond. Elkezdtük ecsetelni, valamennyivel jobb lett, aztán megint jobb. A márciust feledtem, de időközben kitavaszodott, úgyhogy csak télen fogom megtudni, sikeres volt-e a kezelés és hogyan reagál majd télen. (A gond a kihúzással az, hogy ott marad egy lyuk utána.)

margithid_aprilis.jpg

Elkezdtem csinálni tehát a visszatérő edzéseimet, baromi jó, hogy már rövidgatyában lehet elindulni, viszont megint tartok tőle, hogy amikor éppen jó lenne, akkor újra jön valami kényszerpihenő. Egyelőre rovom a köröket a szigeten, 31-32 perc alatt megy a melegben.

Februárban Szaszával még azt tervezgettük, hogy meg fogom csinálni a 100 km-t egy hónapban, talán most májusban jön el majd az ideje.

Picit tartok tőle, hogy amikor jól megy, megint érkezik valami újabb sérülés.

A kriplit hallottátok. A kripli a poszt végén elköszön.

12 komment

Címkék: beszámoló sérülés amatőrök

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr145238556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ketszeri 2013.04.22. 10:23:30

Pár tipp ami nekem bejött amikor ugyanezel szívtam sokat, sokszor:

Hagyd abba a kilométerek számolását (ezzel együtt a saját magaddal szembeni teljesítménykényszerek gyártását) és arra figyelj, hogy mennyi esik jól.
Fuss mindig annál kicsit *kevesebbet*.

A csontoknak és ízületeknek sokkal több idő (talán fél év vagy még több, elég régen olvastam) kell az alkalmazkodáshoz, mint a keringésnek és az izmoknak. Amíg ezt nem hagyod meg nekik, addig vissza fog térni.

Ha javítasz a mozgásodon (legegyszerűbb sokkal rövidebb edzésekkel, a megszokottnál minimum 1p/km-rel nagyobb tempóban), akkor később lassabb tempónál is kevésbé fogok őket terhelni.

angelday 2013.04.22. 11:28:14

@Ketszeri: bemelegítés nem jó erre? Elég rossz leírva látni, hogy az ízületeim fogják meg a dolgot.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.04.22. 11:32:19

@angelday: az az igazság, hogy érdemes szakértővel beszélni ezekről a dolgokról, az ember elindul egy irányba saját kútfőből, megpróbálja az olvasott dolgokat magára vetíteni, aztán vagy bejön, vagy nem, a végén úgyis orvoshoz jutsz sajnos.

Pepinke 2013.04.22. 13:37:41

Sziasztok!

Bocsánat, hogy nem a témához szólok.
A minap sima erősítő edzés keretében eléggé megfájdult a bal combhajlító izmom és a térdem mögötti rész (a hátsó rész, ahol hajlik a láb)...
Pihentessem? Vagy csak izomláz lehet?
Bocsi, ha nem túl szakszerű a leírásom...

cindbl 2013.04.22. 22:11:09

@angelday: te is nezd meg a good form runningot vagy chi runningot, attol fuggoen, hogy melyik iranyzat jon be neked. mind a ketto ugyanaz, csak az egyik rak kore keleti misztikat is :)

ha figyelsz a tartasodra, es ugy futsz, ahogy ott irjak, biztos, hogy nem lesz gond a terdeddel.
nekem a vadlim volt gazos, minden 2-3 honapban 2-3 het piheno. szeptember ota futok chi-vel/gfr-rel, azota ilyen gondom nincs.

blas83 2013.04.23. 16:48:10

@angelday: erre és a "Minden fejben dől el" előadásra reagálva. Tavaly eldöntöttem év elején h na ősszel maraton. Heti 30-40km edzés, később havonta 1 félmaraton v. 25-30km-es verseny. Nem szenvedek jelentős túlsúlyban, és az izmaim és a keringésem simán bírták. Eredmény: 1 hónap után jumper's knee (bocs nem tudom ezeknek a magyar nevét) a bal térdemben, rá pár héttel IT band gyulladás a jobb térdemben (azóta se javult meg), és őszre már a derekam is tönkre ment. Persze mindenki mással küzd meg, de én így egy év távlatából azt mondom, hogy a "fejben dől el" része a legkevesebb.

Az a zavaró, h elkezd az ember futni, rátalál ilyen futós oldalakra és mindenhol azt szajkózzák hogy tuti cipő tuti cipő...az hogy menj le valahova és tanulj meg futni, áááh...futni mindenki tud...

Én barefoot running után kezdtem mostanság kutakodni, mert már fáj mindenem viszont nem akarom abbahagyni. Hasonló mint a fent említett chi és good form running, de a pose is ide tartozik. Persze jó európai emberhez méltóan nem mertem el cipő nélkül kipróbálni, pedig az ortodox barefootos szerint csak úgy megy. Mindenesetre a magassarkú tuti n*ke hamarosan le lesz cserélve...

1. Egyenes testtartás (nem dől előre a fej, se a felsőtest), 2. a tested alatt kell landolni a lábadnak, 3. a talpad elején/közepén (magassarkúval csak az utóbbi fog menni), ha az elején landolsz, akkor a sarkadnak is követnie kell, 4. >=180as percenkénti lépésszám, mert ebben a tartományban a legrugalmasabb a tested, 5. hanyagolni kell a "push off" technikát, vagyis nem azzal mész előre h nyomod magad el a talajtól, hanem rugalmasságból, és 6. figyelni hogy az egészet lazán csináld, 7. (ez nem fog menni normál cipővel) a ötödik pontban említett push technika helyetti rugózás jelentős részét az achillesz és többi szallagod nyúlásával éred el, amikor a sarkad leér a földre, akkor kinyúlik, majd visszarugózik magától, csak ugye ehhez nem 10-12mm-es lejtésű futócipők kellenek, különben nem nyúlik meg annyira az achileszed. A fentebb, good form runningnál emlegetett "lean"-el azért óvatosan, mert könnyen összekeveri az ember a csípőből dőléssel (pl a youtube-ra feltett videójukon csípőből dől előre az emberke, nem csak bokából). Ráadásul szerintem "push off" technikához vezet.

Ennél a technikánál viszont a vádlira kell figyelni, mert azzal nyeled el a rezgéseket, nagyon óvatosan kell kezdeni 1-2km-el, és addig nem szabad újra futni amíg fáj/merev a vádlid.

Én most ezzel próbálkozom, majd a jövő megmondja hogy tényleg hat-e. Nem kell elfogadni ezeket, max elgondolkozni rajta. Mindenesetre senki ne higgye hogy fejben dől el, illetve hogy ha veszel egy tuti cipőt, akkor nem fogsz lesérülni. Sőt a vastag sarok miatt fut az emberek jelentős része úgy ahogy, mert épp abban a pillanatban amikor a sarkadra érkezel nem fáj, csak telnek a hetek és észreveszed hogy lassan mindened fáj. Akinek pedig ennek ellenére se fáj semmije az örüljön, azon kevesek közé tartozik, akiket ez nem készít ki.

Gondolatébresztő:
www.youtube.com/watch?v=Uvm2bg-aSHg

Találós kérdés a végére. Ki tudja kinek az ötlete volt a "heel strike" technika? :)

Tóth Márton 2013.04.24. 08:43:01

Ha már egy kicsit bele keveredtünk ebbe a fajta futásba, akkor egy számomra nagyon hasznos szösszenet tőle:

www.youtube.com/watch?v=kXUs4g5aLAQ&list=FLuhg7mw2A_lFu3B7mrUaM1g&index=13

angelday 2013.04.24. 10:09:30

Tegnap futottam egy bostoni emlékverseny kört, hát megint elkezdtem érezni a jobb térdem.

FRANCBA.

blas83 2013.04.24. 14:01:25

@angelday: próbáld ki a kinesio tapaszt is, ha még nem tetted, sokat segít, bár nem gyógyítja meg

shortstack 2013.04.26. 14:22:44

amig minden este bemegy a borocska meg a kolbaszka, addig ne csodalkozz. ez dol el fejben, nem az, hogy leserulsz-e :)

spiderbond 2013.04.28. 22:37:21

Forma - távolság - sebesség.

Ez a tanulási sorrend. Amíg nem megy az első, ne növeld a másik kettőt.

Igen, ez így lassú és kitartás kell hozzá. De hidd el nincs instant recept, csak a reklámokban.

Koncentrálj a helyes formára, és fuss rendszeresen (min. heti 3), de ne hosszút és ne gyorsat.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása