Nagy falat – Börzsöny trail vasárnap

2013.06.12. 11:22 mgergoo

Pár hete írtam első terepes próbálkozásomról, aztán a blogomon írtam beszámolót a budaörsi dolomitok elnevezésű teljesítménytúrán egymás után toltam le a 20, majd a 10 kilis távot és nagyon-nagyon élveztem. Elcsépelt szófordulat ez az "elkapott a gépszíj", pedig igaz.

A dolomitok után hirtelen felindulásból elkövetett impulzusnevezést követtem el, a nevezési határidő előtt pár órával beneveztem a Börzsöny-trail nagyobbik távjára (melyikre másra, ugye?), aztán meg rettegve vártam Olivér reakcióját. Hála a Futókarmának meg is jött a jóváhagyása, így elutaltam a nevezési díjat és azóta is várom ezt a hétvégét.

A budaörsi dolomitok teljesítménytúrán 30 kilométerre 1200m szintkülönbség jutott, ezt kicsi fényképezős, kirándulós üzemmódban négy és fél óra alatt teljesítettem. Elég önbizalmat adott ahhoz, hogy a Börzsöny-trail paramétereit (35,1km 1584m+) látva ne ijedjek meg a 6 órás szintidőtől. 

megnincsbalboa.jpg

Aztán múlt szombaton hagytam magam felhergelni és engedve a terepfutas.hu fenti froclizásának Ulrikkal és Ernával bevetettük magunkat az erdőbe. Ulrik már jó előre szólt, hogy nem akarja erőből futni, nekem is csak annyi volt az edzői intelem:

Vasárnap: Balboa, nem nyomva, felfedezősen, 165 fölé nem menve!

Lazán kocogtunk, amikor tudtunk, de nyomasztóan sok volt a gyalogos szakasz. Nem az volt nyomasztó, hogy sokat gyalogoltunk, hanem hogy úgy éreztem, hogy ha egyedül lennék, sem tudnék sokkal jobb tempót menni. Sokat álltunk meg fotózni, kiestünk a ritmusból, összességében élveztem a természetet és a terepet, de a futás szenvedősre sikerült. A János-hegyre felfelé gyakorlatilag végig sétáltunk, egy idő után már nagyon nehezemre esett belekocogni a sétákba és még a lejtők sem estek jól. (Nem gondoltam ilyen nehéz pályának a Balboát, szombaton 3 óra 4 perc alatt sikerült teljesíteni, és azt érzem, hogy ha erőből akartam volna tolni, akkor sem lett volna nagyságrendekkel jobb az eredmény.) Kicsit csalódtam és így szembesülve a nehézségekkel már azért jócskán megcsappant az önbizalmam és egyre inkább aggódva tekintek a hétvége elé.

A Balboa 900 méteres szintkülönbsége 19 kilométeren oszlik el, azaz 47 méter szint kilométerenként, nagyon közel van a Börzsöny-trail 45m+ / km mutatójához. Mármint akkor, ha van értelme ilyen mutatókkal okoskodni a terepútvonalak nehézségének összehasonlítására – gondolom nincs, mert a dolomitok túra is 40m+ / km és sokkal jobban viseltem, mint a Balboát.

A Börzöny-trail profilja

btrailprofil.jpg

Vasárnap Börzsöny. Kicsinek és felkészületlennek érzem magam hozzá, lehet, hogy elhamarkodott volt ez a nevezés?

16 komment

Címkék: börzsöny terep dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr535356171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.06.12. 12:08:26

Nincs értelme szintemelkedés/km-re átszámolni. Nincs két egyforma terep. Hiába azonos a távolság és a szintemelkedés, nem lehet ugyanúgy lefutni. A Börzsöny Trail profilját elnézve, nem vészes. Melegíts be jól előtte, mert rögtön egy emelkedővel nyit, ami a vádlit fogja eleinte megdolgoztatni. A 14. km-től kb. 5 km-nyi emelkedő (500 m+) jön, én végig nem futnám, elkezdeném aztán tart, amíg tart. Ez a rész sok időt fog igénybe venni, kb.1-1,5 óra alatt lehet felérni. Ezzel számolj! A 6 órás szintidő elég lesz.

blas83 2013.06.12. 13:03:32

Nekem is a múltkori KTF trail volt az első terepfutásom, és megyek a Börzsöny Trailre is, de csak a rövidebb távra. Én még betonon se futottam 30 felett, úgyh terepen 1500m emelkedéssel nem mertem bevállalni :) Plusz volt elég sérülésem tavaly, úgyh most fő a fokozatosság

2013.06.12. 16:09:58

@BGy: szintemelkedés / km összehasonlító, ugye ugyanaz a példa, mint amikor egy városban a házak 50%-a 1 emeletes, a másik 50%-a 3 emeletes, a statisztikusok pedig boldogan megállapíthatják, hogy a városban az összes ház 2 emeletes :)

(gyk ugyanannyi fog kijönni ha az elején megmászunk egy függőleges sziklafalat és utána futunk a síkon, mintha folyamatosan emelkedne :D)

ThufirHawat 2013.06.13. 10:17:54

6 óra alatt meglesz, ne aggódj! Csak ne told túl... Ha már csak nagyon lassan megy felfelé a futás, válts gyaloglásra. Közben legalább tudsz kicsit pihenni, enni, inni.

ubp 2013.06.13. 16:43:20

@viito: Azért nem teljesen :) egy függőleges sziklafalat megmászni mondjuk 2 km-en felfele és utána vízszintesen futni mondjuk 20 km-t szerintem lassabban megy mint kifutni 20 km-t folyamatos emelkedés mellett. Minden esetre kipróbálnám, hogy igaz-e az elméletem :) vagy a tied :)

2013.06.13. 22:03:08

@ubp: szvsz tök egyetértünk, pont ezért nem lehet km/emelkedés formában összehasonlítani két versenyt, mert csak statisztikailag lesz azonos a két verseny nem nehézségre :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.06.14. 06:05:21

A Balboa kemény pálya, voltunk télen, és nagyon sok helyen gazdaságosabb sétálni, mint futni, ez azóta több terepfutáson is igaznak bizonyult, ugyhoyg pla KTF20-on sem erőltettem midnehola futómozgást.
A 35/1500 az keménynek tűnik, miért kell egyből a nagyobbat választani? :D
Én a júliusi Gerecse-trail-t nézegetem, gondolom világos, a fentiekből, hogy a nagyobb távon. :D

blas83 2013.06.14. 16:13:08

@rrroka: van valami szabály vagy támpont amúgy, hogy mikor érdemesebb inkább sétálni emelkedőn? Nyilván anaerob küszöb fölött nem, de hogy ha alatta van az ember, akkor már futhat, vagy attól még az túl sok erőt vesz ki és nem sok előnyt hoz?

blas83 2013.06.14. 16:16:12

@rrroka: basszus, most nézem h a gerencse trail egy napon van a 27km-es győr-lipót versennyel :(( Szép táj vs. ingyen gyógyfürdőzés verseny végén. Hmmm, nehéz kérdés :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.06.14. 17:50:32

@blas83: mindenképp jelzi, hogy érdemes lépésre váltani, ha az előtted haladó gyalogol, és gyorsabb nálad. :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.06.16. 21:58:55

@blas83: saját vélemény... megvan az a meredekségű emelkedő, ahol gyakorlatilag a tempós gyaloglás ugyanolyan gyors mint a futás.. gyaloglásnál alacsonyabb a pulzus, így hosszabb távon kifizetődő. :-) még egy okosság, ha tudom, hogy egy emelkedőn gyalogolni fogok és előtte futok. Az emelkedő előtt már sétálok, hogy lemenjen a pulzusom gyaloglás közben emelkedőn már nem megy le annyira pl itt :-) vimeo.com/68400013

blas83 2013.06.16. 22:08:41

Na ezen is túl vagyunk, mondhatni nem volt egyszerű menet...

Viszont kérhetnék egy-két tanácsot a terepfutó mesterektől?
A múltkori 20km-s KTF Trail is 3-4km lejtővel végződött, ahogy itt is jó 6km lejtő volt a végén. Ezzel végülis semmi gond, végülis jobb mintha a végére hagynák a durva emelkedőket. Viszont mindkét versenynél a 2/3-ig ha nem is száguldoztam a lejtőkön, és nem élvezték a térdeim, de különösebb gond nélkül tudtam haladni. De a végén lévő lejtőkhöz érve már teljesen ki voltak mindkét versenyen a térdeim, a mostaniba bele is gyalogoltam mert már nem bírták. Ez mitől van? Ha valakinek nem bírja a térde akkor nem bírja? Vagy ehhez is hozzá kell szoknia? Vagy elfáradnak a verseny végére a lábizmaim és már nem tartják a térdem? Olyan idegesítő hogy az emelkedőkön nagy nehezen leelőzött emberkék később simán ott hagynak a lejtőn. Most is egy másik sráccal futottam szinte végig a 19km-ig, amikor már nem bírták a térdeim. 5km alatt kaptam tőle 10 percet és még leelőztek ketten. Van bármi remény, hogy ez javul idővel? Nem akarom elhinni hogy terepfutni csak hoka-ban lehet...

A másik problémát is szintén a lejtő okozta. Normális méretű cipőm van, nem kicsi, sőt futócipőnek megfelelően egy kicsivel nagyobb is. Viszont a sok meredek lejtőnél előre csúszott benne a lábam, és a nagylábujjaimon volt a súly, amik kellően megfájdultak a verseny végére. A cipőfűző nem volt lazára kötve, ha ennél szorosabbra kötöm, lehet h meg már attól fájt volna a lábam. Ilyen előfordult már másokkal is vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen?

blas83 2013.06.16. 22:13:06

@szasza75: köszi, bár nem teljesen értem. Mért rossz ha emelkedőn túlságosan visszamegy a pulzus a sétálástól?

Gyűrött Papír 2013.06.16. 22:56:25

Várható majd írás erről a 27. helyről?
Csak az időt nézve rágós falat lehetett, de hát ez csak egy szám. :))

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.06.16. 23:06:20

@Gyűrött Papír: Életem egyik, ha nem "a" legmegerőltetőbb versenye lett. Nagy kifutottam magam. Írok majd róla bővebben.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.06.17. 13:13:08

@mgergoo: gratulálok, jó időt futottál! Várjuk a beszámolót!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása