Kíváló sportteljesítmény

2013.08.05. 20:52 angelday

A tárggyal ellentétben nem állítanám, hogy el sikerült érnem a kíváló sportoló kategóriát az elmúlt három hétben futással kapcsolatban. A helyzet az, hogy a lányom három hete, 2013. július 16-án este 19 óra 47 perckor született meg. (Ez a teljesítmény nem rám vonatkozott, nekem nem volt különösebb dolgom a szülőszobán, mint az, hogy aggódjam.)

jozsi_lili_280.jpgSzóval nem kellene, hogy mindez különösebb hatással legyen a sportolási teljesítményre, viszont állítom, hogy aki először kerül kapcsolatba egy újszülött gyerekkel, egészen biztosan eltölt néhány napot (hetet) az akklimatizációval. Kis sérüléseket leszámítva azt kell mondjam, hogy előtte ment a sport, viszont utána. Eleve eddig csak ismerősi körben találkoztam kis gyerekekkel, nem tűnt föl, hogy milyen dolog a történet másik oldalán lenni, de most fellibbentem a fátylat: teljesen más!

Amíg ugyanis vendégségben vagyunk, – például Szaszáéknál, ahol szintén van kisgyerek, – mindig csak a dolog vicces, érdekes és kezelhető oldalát látjuk. A valóság azonban teljesen más: a gyerek végig velünk van, minden percben. És három óránként eszik. Ezt általában hangos üvöltéssel hozza a szülei tudomására. Vagy éppen fáj a hasa, mert sokat evett. Ilyenkor megint csak üvölt. Peluscsere – üvölt. És ez a monoton ciklus megy 3 óránként. Vagy csak úgy simán nem tud elaludni és üvölt. Egyelőre fogalmam sincs, meddig lesz ez így, most három hete ez megy.

Amikor alszik 3 órát, mehettem volna futni, de az első napokban egyszerűen fel sem ocsúdtam a sokkból.

Múlt héten szerdán kimerészkedtem egy laza 4 km-es bemelegítésre, aztán másnaponként elindultam, így most háromszor futottam, összesen 15 km-t. Vasárnap este baromira nehezen tudtam magam elindítani, aztán rájöttem, hogy vacsora után lazán el tudok menni 9-től 10-ig egy órát futni. Ma gyalog mentem bevásárolni anya és gyermeke részére, holnap megint futni fogok.

Ettől függetlenül az éjszakák nem egybefüggőek. Egyik pillanatban álmaim vannak, másik pillanatban ordítást hallok. Szokjuk egymást.

Érdekes módon Szasza minderről nem írt.

Vajon mennyit futhatott az első pár hétben? Ezen tűnődöm most.

26 komment

Címkék: gyerek motiváció futás hétköznapok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr405446015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jane 2013.08.06. 02:08:14

Hú, durva lehet, de azt mondják ez édes teher. Mentek majd nemsokára együtt futni! :)
Szasza tényleg nem írt soha erről, egyszer az új garminjával kapcsolatban említette, hogy nem árt az órának ha a gyerek megrágja, vagy valami ilyesmi.... De tényleg, vele mi volt miután megszületett a pici?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.08.06. 07:25:58

Gratulálok! :)
Nem gondoltam volna, hogy többet futsz majd a kislány érkezte után, mint előtte, de hogy többszörösére emelkedett, az már szinte hihetetlen: "most összesen háromszor futottam 15 km-t." nem emlékszem, hogy eddig ment volna a 15 kiri egyszer is, nemhogy háromszor. ;)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.08.06. 08:01:26

Gratulálok! Hasonló cipőben járok, februárban született a kisfiunk. Nekem eleinte nehéz volt időt szakítani, amikor meg volt idő egyszerűen túl fáradt voltam és volt, hogy útközben feladtam és hazasétáltam. Ráadásul lelkiismeret furdalásom is volt, hogy a feleségemet meg otthagytam a gyerekkel én meg "szórakozom". Most már kialakult a napirend, nyugisabb minden, a feleségemmel felváltva megyünk sportolni, persze a gyerek nyilván akkor a legnyűgösebb, amikor csak én vagyok vele otthon :) A másik érdekesség az, hogy híztam 4-5 kilót, mert annak ellenére, hogy futok, este, amikor elalszik a kis legény mi azért rendesen jutalmazzuk magunkat jégkrémmel, csokival ezért a teljesítményért :)

ThufirHawat 2013.08.06. 08:03:20

Az élet igazságos. Amikor a pici elkezdi majd átaludni az éjszakákat (és így ti is), beköszönt életed legszabadabb időszaka. Nekem annyi szabadidőm sosem volt, mint amikor a feleségem otthon volt a gyerekeinkkel. Minden házimunka kész, nem kell bevásárolni, mosni, takarítani, mert ezeket ő mind lezavarta napközben. Csak a meló, a család és a pihenés (beleértve a futást).

ThufirHawat 2013.08.06. 08:04:05

Azt meg nem is írtam, hogy gratulálok!
Megyek, iszok egy kávét... :)

Zöld_Dani 2013.08.06. 08:25:05

Gratula, - a Born to runban említenek egy nőt, aki a magára kötözött babával futott le valami ultrát, a frissítőpontokon szoptatott, és elverte a fél mezőnyt. Szóval nincs okod az aggodalomra :-)

angelday 2013.08.06. 08:46:00

@rrroka: bocs, átfogalmaztam a részt: "így most háromszor futottam, összesen 15 km-t."

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.08.06. 08:49:18

Gratulálok!
Futó babakocsit remélem, nem veszel! Egy erőltetett demonstrációnak tartom, hogy milyen jófej apuka/anyuka vagyok. A gyerek játszani szeret, nem két órát ülni egy zötyögő szarban. :)))

"És tudom, mint a kisgyerek,
csak az boldog, ki játszhat." József A.

angelday 2013.08.06. 09:03:57

@BGy: nem, azt nem erőltetném rá.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.08.06. 09:29:31

ja nálam is volt némi visszaesés- július 279 km, augusztus 310 km... aztán szeptember 380 km... visszatértés a régi kerékvágásba...
nekem az alvással sose volt bajom. az elmúlt évben talán ha 10 szer felkeltem éjszaka.

anyacetlee 2013.08.06. 09:39:49

Mi a baj a futó babakocsival?
Én egyáltalán nem érzem erőltetett demonstrációnak. Nem a jófejségemet mutogatom vele, hanem azt, hogy szeretek futni, akkor is, ha van gyerekem.
Anyuka vagyok, és amikor szülés után elkezdtem futni, sokszor éreztem azt, hogy sokkal könnyebb lenne az életem egy futó babakocsival... (Nincs futó babakocsim. De második gyereknél esélyes, hogy szert teszek egyre.)

KBJulie · http://kbjulie.blogspot.hu/ 2013.08.06. 09:50:23

:) Gratula a Babához. :) Nekem van futókocsim és szerintem nagyon tuti. Az én lányomnak akkora mozgásigénye van, hogy még a babakocsiban is csak akkor ül meg, ha futok vele. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.08.06. 10:13:08

Nem akarok vitatkozni senkivel a futó babakocsikról, nekem ez a véleményem. A gyerekek fejével gondolkodtam. Barbizok (tologatom a Verdákat) vagy beszíjazva zötyögök anya előtt a flaszteren. Gyerekként az előbbit választanám. És mint minden állításomnál, itt is tudom, hogy vannak kivételek.

Oh Dae Su 2013.08.06. 13:13:17

Nagyon át tudom érezni amit írsz, nekem most másfél hetes a kisfiam. Egyelőre úgy érzem, hogy az eddigi heti 40-50 km-t nem fogom tudni tartani és talán a heti 3-4 futásom is lecsökken heti kettőre. Meglátjuk! (Viszont az biztos, hogy nap közben is olyan álmos vagyok, hogy bárhol, bármikor el tudnék aludni...) :)

Gyűrött Papír 2013.08.06. 23:07:38

Most, hogy a nők lapja átköltözött ide :) én is gratulálok a Kicsihez és egészséget kívánok mindenkinek!
(a nevét szabad tudnunk? ;)

daikini 2013.08.07. 13:22:20

Mindkét kisfiam születésénél én annyira túlpörögtem, annyira tele voltam energiával, hogy muszáj volt futni mennem. Többet futottam akkor mint amúgy szoktam. Persze szigorúan csak amikor aludtak.
A legjobb dolog a világon egy kisgyerek, pláne több :)
Bár némi áldozattal jár, nekem is a futásaim áttevődtek estére, mert későn szoktam hazaérni munkából, ha utána még egy órára elmennék futni, nem is látnám őket. Na meg persze segíteni is kell otthon.
Így amikor lefeküdtek 9 körül utána szoktam indulni, fél 10 van amikr 10. Ez persze nem mindig könnyű főleg ha meseolvasás után amikor már én is félig alszom akkor kell kimenni a -10 fokba. De ilyenkor szokott a legjobban esni, meg lehet szokni ezt is. Már az a furcsa ha nagyritkán el tudok menni világosban. Nekünk a kicsi még mindig elég rossz alvó, de hát ezt az időszakot is túl kell élni, futni ugye meg muszáj. Mondtam is a kölköknek hogy tinédzser korukban minden éjszak 3-4 szer fel fogom kelteni őket! :)

angelday 2013.08.07. 13:40:31

@daikini: milyen idős a kisebbik és mit jelent, hogy rossz alvó? :)

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.08.07. 14:04:40

Gratulálok a babához, jó egészséget!
Azért a kisbaba születése főleg az anyukának hoz változást - persze apának is idő, amíg megszokja, hogy nem körülötte forog a világ. :) De a gyerek mellett is lehet futni, apának és anyának is egyaránt (erre, ahogy tudom, Szaszáék is jó példák, mert mindketten futnak).
Nálunk apa ugyanúgy eljárt edzeni, amikor megszületett a kisfiunk, 5 hetes korában pedig én is újrakezdtem a futást, és azóta is futok (most már 16 hónapos). Beraktam a babakocsiba, és hajrá, így készültem fel a szülés utáni első félmaratonra, azóta pedig pár ultrát is futottam, és a férjem is ultrázik. Belefér az életünkbe a futás, mert azt akarjuk, hogy beleférjen. A baba meg jön velünk versenyekre, sokan hiányolják is, ha épp nem visszük magunkkal valahová. :)
Fejben, motivációban pedig rengeteget tud adni egy gyerek, ha futok, és nehézségeim vannak, elég, ha rágondolok, hogy miért is csinálom ezt az egészet: a fiamért, magamért, hogy jó példát mutassak neki, hogy lássa, így is lehet, és mindjárt könnyebb, új erőre kapok.
Szóval hajrá!

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.08.07. 14:08:27

@BGy: A zötyögő szarban a legtöbb kisbaba szuperjót alszik, így egyszerre le van tudva az alvás, és a szülőnek a sportolás. :) Az én hiperaktív fiam 16 hónaposan simán elalszik, ha vele futok, pedig amúgy kb. le kellene ütni, hogy elszenderedjen. :)

daikini 2013.08.07. 16:39:56

@angelday: a kicsi egy hete volt 2 éves.
Hogy rossz alvó annyit jelent, hogy kb. 3 hónapja volt először, hogy átaludta a teljes éjszakát. Az első egy évben, ha jó napunk volt 1-2 szer ébredt és hamar visszaaludt, ha nem sajnos ez többször volt, akkor többször is és ilyenkor nagyon soká aludt vissza. De nem akarom elvenni a kedved, Nektek biztos szerencsétek lesz! :)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2013.08.07. 20:38:32

Hát nagyon gratulálok mindkettőtöknek (mindhármatoknak)!

Klassz dolog, mikor a versenyen az ember integet a kislányának ("ott fut apa!"). Majd meglátod. :)

himmelhergott 2013.08.08. 13:03:42

Gratulálok!

Nekem ez a történet már a múlt. A gyerekeim (9 és 5 évesek) szépen cseperednek, és sok időt töltök velük. Számomra is nehéz a futásra időt szakítani de nem lehetetlen. Persze egész hétvégés futóeseményekről szó sem lehet. Én akkor indulok futni amikor esete le lettek fektetve. Általában 8-9 felé. Talán emiatt nem futok heti 50-100 kilométereket. Ráadásul még az is súlyosbította a helyezetet hogy nemrégiben a feleségem is elkezdett futni fogyási céllal (itt a nyár ugye ;-) ).

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.08.15. 10:05:34

@haanchee: az apa életében is hatalmas változás egy gyerek és nem azért, mert hogy onnantól nem körülötte forog a világ.
Azért is írják sokan, hogy nem tudnak elmenni úgy és annyit futni, mint előtte. Már ha persze az ember nem magával törődik csak, nem a saját céljai lebegnek maga előtt.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása