Nyelvtanulás futás közben

2013.11.11. 15:03 mgergoo

Sokszor írtam már, hogy a hétköznapi futásaim állandó kelléke a zene. Nem nagyon tudok a városban úgy futni, hogy ne szóljon valami a fülemben. Az első éveimben Puzsér Robi filmes műsorát hallgattam rongyosra, néha próbáltam persze zenére is futni, de hamar rájöttem, hogy a Metallica ritmusa nincs szinkronban az aktuális erőnlétemmel.

Volt olyan időszak, amikor elkezdtem hangoskönyveket hallgatni futás közben. Így "olvastam ki" régi tartozásomat, az 1984-et, de például a jegyesoktatás keretében meghallgattam az Újszövetséget is... A hangoskönyvek hallgatása kissé monoton, de néha szerintem be-be fogok tenni egyet a fülesbe. Amiről viszont most akarok beszélni, az a nyelvtanulás.

Ha heti 6-8 órát futsz, akkor már fel tud merülni a gondolat, hogy ezt az időd "hasznosabbra" is felhasználd. Még nyáron kérdeztem a DK Team csoportban, hogy tagjaink milyen nyelvi segédeszközöket szoktak használni. Számos hasznos tanács között jött egy link az öt év öt nyelv blogra. Nem nagyon akarok belemenni, de a lényeg, hogy fickó teljes nyelvi környezetet teremt maga körül és évente megtanul egy nyelvet felsőfok környékén. Mindjárt itt a projekt vége és nem halad rosszul, de a lényeg, hogy ezen a blogon agyba-főbe dicsér egy angol nyelvi hanganyagot, amiben egy rettenetesen idegesítő csávó, rettenetesen idegesítő módon, de hatékonyan fejleszti a beszédkészségünket. Bálint, a blog gazdája így ír róla:

A módszer a következő: minden leckében hallunk egy kb. másfél perces kis történetet. Ezek szimplán kitalált kis „bugyuta” sztorik – majd a lecke tanulási részében mentorunk újra elmondja az egész történetet, de állandóan közbekérdezve – azaz megszólaltat minket. Mit hallottunk a történetben? Ki, mit csinált? De mindezt nagyon lassan, nagyon érthetően, szinte már fájóan lassan. A másfél perces sztorit így kihúzza fél órára.

Az eljárás lényege, hogy úgy tanuljuk az angolt, mint az anyanyelvűek (és itt nem feltétlen a gyerekekről beszélünk) – a helyes frázisok ismétlésével. Itt azonban nem vak, repetitív tanulásról van szó, hanem proaktív tanulásról: felteszi a kérdést, és mi magunk válaszoljuk meg, majd ő is elmondja a helyes választ, így ellenőrizhetjük magunkat. És ezt kell sokszor-sokszor meghallgatnunk. Minden nap egy, de inkább két órát javasol. És egy leckét legalább egy hétig kell tanulni. Amíg már a könyökünkön jön ki. Figyelem: a legfontosabb, hogy ne veszítsük el az érdeklődésünket! Akarjuk jól megtanulni az anyagot!

Nyár vége felé kezdtem el ezt az anyagot hallgatni. Nagyon-nagyon monoton ugyanazt a leckét napokig hallgatni, de tényleg működik a dolog. Azok a nyelvtani szerkezetek, amiket eddig csak hosszú másodperceken keresztül válogattam ki a fejemben lévő igeidős nyelvtantáblázatokból, most már szinte automatikusan jutnak eszembe.

Még aránylag az elején tartok, de határozottan érzem a fejlődést. Azt hiszem, valóban működhet a dolog, de tényleg hatalmas lelkierő kell, hogy folyamatosan ezt hallgassuk. A magam részéről pár hete pihentetem a dolgot, de egyrészt biztos, hogy még vissza fogok térni, másrészt lehet, hogy nektek nagyobb a tűrőképességetek és akkor viszont tényleg hasznos lehet.

Ti tanultok nyelveket, vagy hasznosítjátok valahogy az edzésre szánt időt?

10 komment

Címkék: nyelvtanulás edzés dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr605621993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angelday 2013.11.11. 15:10:28

A számból vetted ki a szót: én kizárólag angol nyelvű telefonra letölthető rádióadásokat (podcasteket) hallgatok futás közben. Pont tegnap mondtam valakinek, hogy ha a heti sportolásai alatt elkezd angol nyelven ilyesmit hallgatni, fél év alatt le tudja rakni a felsőfokú vizsgát. Brutálisan jól működik a dolog, ha olyan témában töltesz le valamit, ami érdekel is (sport, autó, kütyü).

Persze ez nem fog megtanítani bennünket beszélni, ahhoz célszerűbb angol anyanyelvű valakivel megegyezni hetente 3x1 óra Skype csevegésben. Aprópénz és többet ér, mint bármilyen nyelvtanfolyam.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.11. 15:14:50

Az ötlet nem rossz, de velem gyakran előfordul, hogy az agyam teljesen kikapcsol futás közben. Hiába van zene a fülemben, sokszor egyáltalán nem emlékszem rá, hogy mi ment, teljes nihil van. :) Mondjuk én azért is futok, hogy kiszellőztessem a fejem, és ne kelljen az agyamat erőltetni. :) Pont ezért nem is próbálkoztam soha tanulással vagy hangoskönyvvel, kellemetlen, ha kimarad egy fejezet. :)

iramszarvas 2013.11.11. 15:20:43

Na, ezt én is régóta mondom! :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.11.11. 15:55:40

én sem akarnám az összes (kevéske) futásomat megspékelni még nyelvtanulással is, de ha vki ilyen sokat fut akkor érdekes lehet, egyszer majd kirpóbálom. az említett angolól egyszer hallottam fél órát, azóta is tudom, hogy "Bubba loves milk. Bubba is a SUPER HUGE cat!". :D

tanki567 2013.11.11. 21:00:45

@angelday: Esetleg megemlítenéd a konkrét podcasteket amiket hallgatsz, nekem hasznos lenne? Köszi!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.12. 10:00:36

az én agyam gyakran futás nélkül is kikapcsol!

amúgy meg tényleg rengeteg segít az ilyen memorizálás, gimnáziumi némettanáromnál kellett minden olvasmányt kívülről megtanulni, örökre rendbe tette a fejemben a szórendet, sokkal könnyebb helyes mondatokat formázni gondolkodás nélkül, stb.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.11.12. 10:32:34

Én nem szoktam semmit sem hallgatni futás közben, elvagyok a gondolataimmal, ezért is szeretek egyedül futni, nekem ez igazi kikapcsolódás.

kg_kilo 2013.11.12. 12:28:35

A modszer muxik. En ugyan futas/bringa/gorkori kozben nem szeretek hallgatni semmit, csak a kornyezetemet, de a teli idoszakban, amikor mondjuk 1.5-2 orat ul az ember a bringan es gorgozik a falat bamulva, na akkor nagyon jo az ilyen hallgatnivalo.
Egy szint utan pedig nem tanulos, normal hanganyagot is jo hallgatni, hogy szokd a nyelvi kornyezetet, hangzasvilagot. Ha angolozol, akkor sokszor eleg a BBC valamelyik radioadasa, en most olaszhoz RAI-t hallgatok.

[balint] 2013.11.12. 21:56:39

Futás közben én sem tudok normálisan, teljes figyelemmel tanulni, de ha valami elzötyög a fülemben és abból elkapok pár szót vagy mondatot, akkor már megérte.

Érdekes, mert úgy vettem észre, hogy séta közben viszont kifejezetten jobban tudok figyelni a nyelvi hanganyagokra, futásnál viszont sokkal nehezebben.

Köszi szépen a megemlítést (és a jóindulatú felfele kerekítést - nincsenek azok a nyelvek (még) felső fokon :))

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása