350 millióért építenék újra a margitszigeti futókört

2013.12.08. 09:44 angelday

Szerdán szavazhatnak a margitszigeti futókör rekonstrukciójáról. Az Index cikkéből kiderülnek a részletek is:

A mostani futópálya elbontása után egy új, minimum 1,25 méter, de helyenként kerülősávokkal 1,80 méter széles futópályát építenének ki EPDM műanyag borítással, vízáteresztő alappal. A teljes rekonstrukció 350 millió forintba kerülne.

A javaslat alapján:

  • a fokozott biztonságért kiépítenének a pálya teljes hosszában egy kamerarendszert
  • ajánlottnak tartanák, hogy a futókört használók eredménymérését pedig átfogó informatikai rendszer szolgálja (futóidők mérése, résztávok sebességmérése, időkijelzők, távjelzők)
  • lehetőség szerint a Margit híd alatti ág mellett kültéri erősítő pontot állítanának fel felülőkkel, húzódzkodókkal, nyújtókkal
  • felújítják a futók által használt meglévő öltöző- és illemhelyeket is

Ha megszavazzák, akkor is csak 2014 áprilisában kezdődne a munka (futás szempontjából pont a legrosszabbkor), aminek három hónap a várható kivitelezési ideje.

17 komment

Címkék: közérdekű rekonstrukció futópálya Margit-sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr495681176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepinke 2013.12.08. 10:07:54

A kamerarendszer hogyan fog működni? Valahol meg is figyeli egy őr-féle? Hány kamera kellhet erre az 5km-es távra? Azok mind folyamatosan vesznek fel? Hol fognak tárolni ennyi adatot? Történt annyi bűncselekémny a szigeten az elmúlt években, ami indokolja ezt a rendszert?
Megannyi kérdés...
:)

nagykrisz_2 2013.12.08. 13:11:24

350 misiért nem hangzik rosszul, pláne kamerákkal.

angelday 2013.12.08. 13:14:18

@nagykrisz_2: egyre jár az agyunk, én is beleállnék a fővállalkozó helyébe!

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2013.12.08. 14:29:34

"futók által használt meglévő illemhelyek" felújítása? = új bokrokat telepítenek?

Ppix 2013.12.08. 17:10:22

Tök jó, de ha ésszel állnának hozzá, akkor a város más pontjain építenének ki több hasonló infrastruktúrát és nem egy látványberuházást raknának össze választási kampányként.
A sziget most is jó nagyjából, nyáron hétköznap este egy időben kb. 500-an futják becslésem szerint csúcsidőben. Már-már tumultus van. Ha megcsinálják még jobbra, azzal még vonzóbbá teszik, ergo élhetetlen lesz. Ha csinálnának hasonló helyrekre még több pályát (Városliget, Népliget és további külvárosi helyek, akkor jobb lenne a sziget is, mindenki jobban járna.
Nagyon nem szeretek negatív lenni, kíváncsi vagyok mások véleményére is, de szerintem baromság a szigetet tovább fejleszteni, miközben máshol semmi sincs...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.12.09. 07:38:58

@nagykrisz_2: @angelday:
"- Meg lehet ezt csinálni 350 millióból?
- Hogyne, akár 700-ból vagy 1 milliárdból is!"

angelday 2013.12.09. 08:51:05

@rrroka: nem tartozik a tárgyhoz, de én őszintén kíváncsi lennék arra, hogy a költségszerkezete egy ilyen beruházásnak hogyan épül fel

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.12.09. 10:08:35

@angelday:
Eccerű:
-kamera rendszer: 50mHUF
-új csík: 50mHUF
-fitness pont: 50mHUF
-profit: 200mHUF
Szükség esetén a profit tovább növelhető, ha nem fizetsz a beszállítóidnak.

angelday 2013.12.09. 10:15:38

@RabiMiki: jó, hát Móricka szinten :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.12.09. 11:33:22

@angelday: fú, hát én meg őszintén nem... :/

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.12.09. 12:14:03

Nálunk egy tó köré akarnak rekortáncsíkot tenni, ami ellen helyi szinten tiltakoztam, természetellenes mivolta miatt. Még szavazást is kiírtak emiatt, de ez egy mellékszál. Utánajártam akkor, 1 km-re kb. 7 millió forint kell. De ez csak az 1 m széles rekortán csík ára. A munkabér nincs benne. Az egyik fejes pipije nyargalászik néha a tó körül és a kis édesnek kell egy gumiszőnyeg. Bassza meg!

Gy76 2013.12.09. 19:33:28

@angelday: az index cikkben van egy link, ott az engedélyokirat.docx és ott a táblázat. mondjuk nincs agyon részletezve.
infoszab.budapest.hu:8080/GetTirFile.aspx?id=116031

angelday 2013.12.09. 20:50:16

@Gy76: hát nincs

254 millió az építés (így egy összegben) és egy olyan tízes a tervezés és lebonyolítás. Ennyi!

hidegchaco 2013.12.09. 21:52:42

@Ppix: ha már kérdezted mások véleményét: teljes mértékben egyetértek Veled, ezt a pénzt sokkal hatékonyabban (igaz, valószínűleg kevésbé látványosan) lehetne felhasználni több helyszínen. A Szigetre most is rengetegen járnak, sokan egészen messziről (akár más városból is), akik közül nyilván jónéhányan választanának egy, a lakóhelyükhöz közelebbi parkot vagy Duna-parti helyszínt a futáshoz.
Bevallom, a magam részéről kevéssé tartom indokoltnak a kamera-rendszert (az elhíresült magamutogatós, de tudtommal valódi támadás nélküli eseten túl nem emlékszem olyan ügyre, ami ezt indokolná - épp a nagyszámú futó jelentette viszonylagos biztonság miatt), ezt a "komplett informatika rendszert",a résztávozással meg a nemtommivel pedig végképp parasztvakításnak tartom. Akinek ez valóban számít, az már régen vette ehhez megfelelő kütyüt, a hozzám hasonló fapados amatőröknek pedig bőven elég egy olyan óra, amin mérni tudom a köridőt. Abszurd (bár ebben az országban jellemző), hogy ilyesmit tartson valaki fontosnak, miközben a Város- vagy Népligetben nincs egy hely, ahol mondjuk egy biciklit (neadjisten hátizsákot vagy kabátot) úgy ott lehetne hagyni, hogy azt a futás végén megtalálja a tulajdonosa. (ASzigetet most nem említem, hiszen a helyzet várhatóan megváltozik.) A "wc-k és öltözők felújítását" értelmezni sem bírom, hiszen ahogyan más is írta, ilyenek nincsenek.

nagykrisz_2 2013.12.10. 11:12:11

biatorbagy.hu/system/files/tajek_kolozsari_futopalya.pdf
hirtelen ezt találtam, itt a hat sávos pálya 40 misi. vegyük úgy, hogy a 400-as futópálya sávjai fele olyan szélesek, mint az új margitszigeti pálya lenne. tehát akkor 3 db 400 méteres sáv kerül 40 misibe. ez 1.2 km. négy és félszer ennyi a szigetkör, vagyis 180 misi. és akkor ez egy helyben készül, nem is csúcstechnológiával, nem kell elbontani az előzőt, stb. a kamerákról, időmérő rendszerről, egyéb felújításokról nem is beszélve.
továbbá a focipálya, öltözők, világítás 200 misi volt a pdf szerint, és akkor itt max 300 ember fog sportolni a korosztályos focicsapatokat, az atlétákat összeadva. akkor egy fullos margitsziget 350-ért, ahová fél budapest járna, nem olyan drága. (a szökőkút felújítása volt 410 misi, bár ott loptak is, de ezt csak úgy hallottam beszélni)

hidegchaco 2014.01.04. 19:38:57

A mai Szigetfutás során, a futókörön trappolva eszembe jutott a Fővárosi Önkormányzat 2012. évi döntése a futóversenyek kvótázásáról, illetve a terület-használati díj bevezetéséről. Alapvetően e két elemmel egyet is lehetne érteni, ha valami átgondolt és józan koncepció jegyében, a futók érdekeit szolgáló fejlesztésekkel _együtt_ történne (történt volna) meg, nem pedig úgy, hogy előbb elkezdtünk kvótázni és fizettetni, majd 2 év múlva belengetünk egy (azaz 1, még pontosabban: egyetlen) - kissé vitatható fejlesztést. Holott a helyzet már 2012-ben is elég egyértelmű volt, pl.
"Abban, hogy a futás ne legyen feltétlenül belvárosi tevékenység, még partnerek is lehetnének, de akkor a városvezetésnek is javítania kellene a százezresre tehető budapesti futótársadalom infrastruktúráján. >>Például a Népliget és a Hegyvidék néhány utcája is kiváló a futásra, a versenyrendezés is könnyebb lenne ott, nem kell annyi lezárás, az autósok is jól járnának, de vagy harminc éve nem volt aszfaltozva ezeken a területen, nem lehet jó szívvel odavinni senkit.<<”
vagy
"saját példáján tudja, sokszor már így is nehézkes volt a fővárossal a rendezvényeik engedélyeztetése. Például az „egy nap csak egy futóverseny"-elv miatt nem tarthatott futást a Margitszigeten, mert ugyanakkorra a Városmajorba is meghirdettek egy sporteseményt. Ujj – némileg kényszerből is – több versenyét külső kerületekbe vitte, és olyan utcákon tartja, ahol csak az adott kerülettel kell megegyeznie."

Valamelyest magyarázza a dolgot T. István főp.mest. felfogása:
"A rendelet vitájakor Tarlós István főpolgármester is a futók miatti forgalomkorlátozást látta a legfőbb problémának: >>Picit zavar, amikor az emberek nem tudnak délben hazamenni ebédelni, mert minden út vasárnap délben le van zárva, amin közlekedni lehet. Mert egyszer, valamikor, fél óra múlva, vagy egy óra múlva 20 ember át fog ott futni 1 perc alatt.<<"

Az idézetek forrása:
sportgeza.hu/sport/2012/04/27/futoversenyado/

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása