2014 a kihívások éve?

2014.02.10. 20:48 szasza75

Böngészgetem a közösségi oldalakat és ámulva figyelem, mennyi közösségi esemény, sőt "challenge" szerveződik. Azt kell mondjam, el vagyunk kényeztetve az okokból, hogy miért menjünk futni. Ha már a belső késztetés kevés, vagy éppen a lelkesedésünk nincs a toppon, elég csak belépnünk valamelyik kihívásos témával foglalkozó oldalra és máris húzzuk a cipőt! Elgondolkodtam, ez most vajon jó dolog vagy nem? Az internetes időszak előtt volt-e hasonló challenge jelenség, vagy csak az elmúlt évekre (egyre növekvő ütemben) jellemző közösségformáló eszközről van szó? Mert kétségtelenül az.

Amit megfigyeltem:

  • Többnyire a kevesebb tapasztalattal bíró futók vesznek részt ezekben a kihívásokban.
  • Általában valamilyen gyűjtéssel kapcsolatos. (Közös km gyűjtés, egyéni gyűjtés stb.)
  • A leírása után önbevallás a futó részéről, majd a cselekvésre ért pozitív visszacsatolások érkeznek a közösség többi tagjaitól.
  • Időközönként felmerül a sérülés kérdése, jellemzően valami túlterheléssel kapcsolatos tünet.
  • Az idő teltével egyre több sérüléssel kapcsolatos poszt kerül napvilágra.
  • Előfordul nem csak futással kapcsolatos kihívás is.
  • A kihívások nyíltak. Önkéntes, bárki bárhonnan csatlakozhat, ugyanakkor vannak olyan kihívások, amik helyhez kötöttek.
  • Erősen motiváló hatású, akár átlépve a racionalitás határait.

Mindezek ismeretében tény, hogy nagy előnye van a kihívásokban való részvételben, hiszen mozgásra sarkal, nem kényelmesít el, viszont a kontroll és gyakran az önkontroll megléte nélkül. Ettől kihívás a kihívás, ez a vonzereje és persze emiatt hordoz is némi kockázatot magával. 

Példa. Tételezzük fel, hogy a személyes célom 500 szigetkör egy év alatt. Aki évente fut 3000-4000 km-t, annak nyilván kilométerszámban nem okoz nagy kihívást, ezért annyira nem is érdekes kihívás, hacsak nem azért, mert mentális erőpróba átlagosan naponta egy kör fölött futni.

Annak, aki most kezdte a futást, vagy már tavaly mondjuk 500 km-t futott, vonzó lehet egy 2500 km-es teljesítés íze. Napi bő 1 kör, csapjunk hát bele. :-) Ilyenkor jön egy sérülés, pár kihagyott nap, aztán szaladunk az eredmény után. Kudarcot vallunk vagy nem volt reális a terv? Ez a terv nem nekem szól? Közösségi terv, amire akár én is képes lehetek hiszen mindenki ezt csinálja?

Hogy jó-e ez az egész vagy nem, mindenki döntse el magában.

15 komment

Címkék: közösség sérülés kihívás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr955779488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donald Trump 2014.02.10. 21:45:05

ismerős helyzet, amikor elkezdtem futni én is belefutottam ebbe. Első verseny az UB volt, aztán a következő 8 hétvégén mindig mentem versenyre. A 9. héten egy esküvő miatt nem tudtam menni. A telet a sérülésből felépüléssel töltöttem.
Mostanra viszont oda jutottam, hogy kezd idegesíteni, hogy a facebook posztok 50-60%-a arról szól, hogy ki mit futott, milyen noname versenyek lesznek, ki hány km-t teljesített a 2014ből, stb.
1-2 csoport értesítéseit már le is tiltottam. Tényleg kezd átcsapni ez a nagy sport szeretet az egymásra licitálásba és a posztok után egymás f*szának a szopkdásába.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2014.02.10. 21:57:55

Kellett ez a poszt, kell a jónép higgasztása. :)
Köszi.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2014.02.10. 22:05:50

Jó, hogy ezt leírtad, pont ezen gondolkodtam én is, hogy milyen szépen bele tudjuk egymást hajszolni mindenféle "hülyeségbe", amibe nem kéne.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.11. 08:21:42

Skacok! Négy hónapja töröltem magamat a Facebookról. Azóta jobb az életem. Fingom sincs, ki, mikor, melyik versenyen indul, milyen eredményt ér el, kinek a csaja vagy a faszija, kivel csalja a nejét, férjét. Jobb így nekem.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2014.02.11. 08:35:08

@BGy: Halkan kérdezem, hogy köztes megoldás nincs?
Vagy inkább, szerinted miért nincs? :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.11. 08:41:06

@6. alabardos: természetesen van köztes megoldás, csak gondoltam, sarkítok a dolgon. :))))

PatikusHUN 2014.02.11. 08:46:12

@BGy: Szimpatikus gondolkodás!

KicsiGyík 2014.02.11. 09:14:29

Jó poszt,engem elgondolkodtatott...

Zöld_Dani 2014.02.11. 13:33:07

hát igen, a józan ész nem megspórolható, anélkül mindenből baj lesz. Ugyanaz a hatás, ami egy a futással épp csak ismerkedő, önbizalomhiányos, sporttal szemben ellenséges környezetben élő ember számára nélkülözhetetlen a kezdeti nehézségek legyőzéséhez, a motívációja fenntartásához, az a hatás ha valaki eldobja a mértékletesség zsinórmértékét rossz lesz.
Nincs ebben semmi új és érdekes - elvben. Gyakorlatilag persze ettől még simán beleeshetünk ugyanabba a hibába és jó újra rácsodálkozni.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2014.02.12. 09:26:51

szerintem mindenkinek magának kell mérlegelni, mennyire képes, és aki ebben nem jó hajlamos lesérülni (de vannak mázlisták, akiknek olyan ó testi adottságuk van, hogy nem sérülnek le olyna könnyen, annak ellenére, hogy nemrég kezdték, ez eléggé férrevezeti a többieket).
nem jó persze túlzásokba esni, viszont én is akkor tanultam meg, hogy hol a határ, amikor egy eröltetés után lesérültem. ha ez nem lett volna, sosem tudnám, meddig mehetek el. meg kell tanulni figyelni a test jelzéseire. valakinek ez jobban megy, van, akinek kevésbé. ugyanakkor ezeket a leszóló megnyilvánulásokat is, amikor ajobbak megmondjak a kevésbé jobbaknak, sokszor lenézően, hogy "ehhez te MÉG kevés vagy!". Demotíváló!

RoGeR 2014.02.12. 09:56:13

Szerintem fontosak a célok, hogy az ember motivált maradjon, ne hagyja abba a sportolást (mint én többször is megtettem).
Viszont nem szabad irreális célokat kitűzni, majd ész nélkül kergetni őket, mert a vége csak sérülés, kiégés.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2014.02.12. 11:01:29

@szasza75:
más, "RÉGEN" meg bélyeget, az mennyivel szuperebb :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása