"Fut a Csepel" 2014

2014.09.26. 07:56 Szuflavéder

Múlt vasárnap 35. alkalommal rendezték meg a Csepel-sziget legnagyobb futóversenyét a Futacsepelt. Az esemény sportágválasztó és családi nap is volt egyben és több mint kétezren választották vasárnapi programnak a rendezvényt. A futás ingyenes volt és 3300 méter volt idén is táv.

Elég vacak volt a múlt hetem, továbbra sem megy a futás. A verseny hetében négyszer mentem ki futni és a két résztáv egyikét sem csináltam meg. Bemelegítettem, de a pályaedzést nem kezdtem el. Van ilyen, most nem megy, ennyi. Fizikailag azt gondolom még nem estem össze teljesen, de fejben már igen. Majd elmúlik.

Fáradtan érkeztem a versenyre. A bemelegítésen végig merev voltam, nem akartak kilazulni az izmok. A rajt 10 perccel elhúzódott és eléggé motiválatlanul indultam el. Nem indult el az órám, csak kb. 100 méter után.

Rengeteg gyerek sprintelt előttem az első pár száz méteren, vagy ötvenen futottak előttem. Aztán kezdődött a kerülgetés. Az 1000 méteres részidőm 3:37 volt. Nekem ez most biztos erős kezdés – gondoltam. Elfutottam, nem baj, nem volt célverseny. Folyamatosan előztem és ezt élveztem. A 2 km-es részidőm 7:29 volt, elindult a lassulás, aztán jött a totális fejreállás.

Az utolsó 5-600 méteren szinte már csak úgy becsorogtam a célba, ez szépen látszik is a Nike grafikonján. 12:45-tel futottam be, de ez még így is 16 mp-cel jobb, mint a tavalyi időm. 3:54-es átlagtempó jött ki a végére.

Képernyőfotó 2014-09-23 - 13.53.04.jpg

Miután kifújtam magam indultam is levezetni a kocsi felé. Siettem, mert dolgom volt. Délután hívott a Madaras Pista, hogy gratulál, mert harmadik lettem a veteránok között (abszolút 15. hely). Soványka kis vígasz. Az eredménylista itt található.

4 komment

Címkék: verseny beszámoló Futacsepel

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr526726933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hidegchaco 2014.10.01. 17:08:03

Véder: "...a Csepel-sziget legnagyobb futóversenyét a Futacsepelt."
Bevett szokásomhoz híven, hadd kössek bele a posztba, méghozzá a "legnagyobb futóverseny" kifejezésbe. Magad is írod, hogy ez egy családi sportnap volt, ahol "Rengeteg gyerek sprintelt előttem az első pár száz méteren, vagy ötvenen futottak előttem. Aztán kezdődött a kerülgetés."
Tegyük hozzá, hogy a "gyerek" szó alatt e futásnál azokat a 6-8-10 éves kislányokat és kisfiúkat is érteni kell, akik saját gyermeki tudatlanságukból adódóan - vagy épp az ostoba anyuci/apuci kedvéért, hogy neki könnyebb legyen fényképeznie - az első sorokban tömörülnek, méghozzá tömegével. Az hagyján, hogy "az első pár száz méteren" kerülgetni kell őket, de ha az agyatlan szülőknek nem is, a rendezőknek gondolniuk kellene arra, hogy a - nem utolsósorban az út két széléről méterekre beálló fotózók miatt jelentősen leszűkülő úttesten ezeket a gyerekeket a szó szoros értelmében legázolja tömeg. Sajnos, semmi jelét nem láttam annak (sem tavaly, sem idén), hogy megpróbálnának valamit kezdeni a helyzettel, aminek köszönhetően most is láttam kb. 2 méterrel a startvonal után felbukni és a földön elterülni egy max. tízéves, a második sorból rajtoló kislányt. Mivel én jóval lassabban futok, mint Te, így nekem ahhoz is szerencsém van, hogy lássam: a mezőny elejéről vad rohanással startoló iskolások egy része már jóval a Szt. Imre tér előtti szakaszon gyalogolni kezd, ami jól mutatja a korosztály általános fizikai erőnlétének, illetve önismeretének színvonalát.

Számomra Csepel "legnagyobb futóversenye" továbbra is a CSEFUSZ Duna-parti futása, mert bár a résztvevők számát tekintve az messze elmarad e rendezvénytől, de az egy valódi "futóverseny", míg a "Futacsepel" egy "tömegfutás" (ami önmagában természetesen nem baj, de 2 különböző dologról beszélünk).
Igaz természetesen az is, hogy a hasonló naaaaagy népünnepélyeken rendezett rövidtávos tömegfutások többségére ugyanúgy jellemző ez a balesetveszélyes, közel sem versenyszerű lebonyolítás, ideértve a farmernadrágos, "ötvenmétertrohanunkabarinőmmelmajdkézenfogvasétálunk" résztvevőket - bár mondjuk a szombati iRun (Gyömrő) 4 km-es távján inkább csak 1 km táján kezdtek sétálni az ifjak :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.10.02. 22:24:00

@Enemy No 1: Hát pedig ha tetszik, ha nem a Futacsepel a legnagyobb. :) Egyébként a Csefusz max. a 3. lehet, mert a Szufla futófesztivál is megelőzi. ;-) De nézzük a száraz tényeket:

1. A Futacsepelt (FCS) 35. alkalommal rendezték a CSEFUSZ-t (CSE) 12.

2. A FCS-en Csepel központjában és a kertváros egy kisebb részén, aszfalton futnak, a CSE-n főleg a Kis-Duna parton, terepen.

3. FCS- indulók (a leghosszabb távon): 524(ők regisztráltak előre, ők kaptak chip-et, ők szerepelnek a befutólistán) + 300 fő, aki nem regisztrált: összesen: 800 fő. (Egyébként a gyerekek zöme kb. 1000 fő, inkább az 1200 méteres távon indult.) A CSE-n (leghosszabb távon) Összesen kb. 50 fő.

4. A rajtot követő első 30-40 méteren mindkét versenyen álltak két oldalt és úgy érezhette mindenki, hogy szűkül előtte az út. Szerintem ebben van izgalom, de akkor is azt mondom, hogy a CSE rajtkapuja nincs jó helyen, többek közt a rajtot nem sokkal követő erős jobb, majd balkanyar miatt.

5. A FCS-en a 35 év alatt rengeteg aktív versenyző is indult. Hatalmasakat meccseltek 3 perc körüli iramban. Zelenák Zoltán 15 éven keresztül nyerte zsinórban ezt a versenyt. (Vivicitta győztes, felnőtt mezei OB 2. hely Káldy Zoltán után) Ezután Kedves Roland következett 16 alkalommal. A 80-as években emlékszem, volt olyan év, hogy az első 60 befutó ideje 4 perces iramon belül volt. CSE-ről nincsen ilyen fajta emlékem, pedig majdnem mindegyiken indultam, mert ezt a versenyt is szeretem.

Tényleg nem értem, mire gondolsz, amikor azt írod, hogy a Csefusz a legnagyobb verseny a szigeten. Talán a Csefuszon a befutócsomagban található alma és klassz szórólapok kézhetvétele mondatják ezt veled? ;-) A FCS-n igaz, csak zacskósvizet, egy tollat és egy kiflit adtak. ;-)

De definiáld kérlek az “igazi” és a “tömeg” futóverseny fogalmát. Egyúttal jó lenne látni egy táblázatot, amelyben besorolod a 2014-es futónaptárban található összes versenyt az említett kategóriáid szerint. (lehet több is, micsoda poszt lehetne belőle istenem!) Lesz munkád úgy látom ;-)

hidegchaco 2014.10.04. 14:31:38

@Szuflavéder: Egzakt definíciót nem tudok adni, de feltételezem, hogy egy gyakorlott futó minden versenyről el tudja dönteni magában, hogy az adott rendezvény miről szól: csődítsünk össze minél nagyobb tömeget, vagy arról, hogy - függetlenül a megjelentek számától - egy élvezetes, és nem utolsósorban biztonságos futást rendezzünk, ahol minden induló a saját képességeinek megfelelő iramban, másokat nem akadályozva és másokat nem akadályoztatva tudja teljesíteni a távot.
Számomra a Futacsepel az első kategóriába tartozik, a Csefusz a másodikba, függetlenül a rendezvény "életkorától", a helyszíntől, a befutócsomagtól, de még az indulók számától is, hiszen a komolyabb tömegrendezvényeken is megoldható a normális feltételrendszer, kordonokkal, szervezői odafigyeléssel, vagy a várható időeredmény szerinti besorolással, netán az EU-futáson alkalmazott kettős rajttal. (E két utóbbit természetesen nem várom el a Futacsepelen, de arra azért oda lehetne figyelni, hogy a kisiskolások ne a ránézésre is gyorsabb futók előtt tömörüljenek.)
Nyilvánvalóan nem fogom az összes versenyt besorolni a fenti 2 csoportba (nem is lehetne ezt megtenni mindegyiknél egyértelműen), de az elsőre írok néhány példát: a BSI vidéki rövidtávos futásai közül a szolnoki vagy a kecskeméti, illetve a Ligetkör, az augusztusi váci éjszakai futás - de ez legalább egy jótékonysági rendezvény volt. Ide sorolható még talán az IronGirl is, ahol egy kb. 3 km-es "kört" (valójában egyazon út két oldala) kellett lefutnia a közel 1000 indulónak, így a profikat már a második körnél akadályozták a lassan kocogók (bár itt talán épp a vártnál nagyobb tömegre tekintettel elnyújtották a rajtot, ebben nem vagyok biztos), vagy a Városligetbe beszorított BSI-s maratonváltó.

A második csoportba tartozó versenyeket pedig úgyis mindenki tudja magától :)

hidegchaco 2014.10.04. 14:42:23

@Enemy No 1: Jajjaj, kifelejtettem a legjobb példát: a "Mozgás Éjszakája" nevű überrendezvény futó-számát... :(

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása