Szabálysértés, zajrendelet pro és kontra

2014.11.02. 11:58 bitliszbá

Sokan futottatok már nálunk. Tudjátok, hogy alapvetően egy kicsi, csendes üdülőövezetből agglomerációvá avanzsált “kertvárosról” beszélek. Van egy közös levelezőlistánk, amire általában nem írok, bár élvezettel olvasom a különböző, falura kiköltözők városi bosszúságait, és az ehhez kapcsolódó véget nem érő vitákat.

Általában nem írok rá, de a múltkoriban egyik lakótársam, alapvetően jóindulatúan közösségi futásokat ajánlott Újpesten (Újpest a szomszéd falu.) :) Erre válaszoltam a teljes levelezőlistára, hogy nálunk, Dunakeszin is van erre lehetőség, mire a lakótárs, szintén a levelezőlistán megköszönte és örült a tájékoztatásnak. Ezzel egy teljesen érdektelen történetet írtam volna le, ha nem lenne folytatása. De volt.

A levelezésünkre, már csak nekem címezve, egy másik lakótárs a következőket írta:

"Csak az a kérés, hogy hétvégén reggel nyolc előtt itt Alsó utcáin ne! A kutyák ugyanis 'megvesznek' ettől, így a zajkeltés egyben szabálysértés is!" – így, megszólítás és aláírás nélkül (jó, a nevét kiírta a levelező, de nem ismerjük egymást, szerintem ez elvárható lett volna). Attól, hogy alapvetően primitív a felvetés, még válaszoltam rá, hogy nem mi keltjük a zajt, hanem a kutyák, így alapvetően rossz a megközelítés. A kutyák különböző dolgokra ugatnak, másik kutya, kisgyerek, robogó, a postásról és a vízóra leolvasóról ne is beszéljek, és akkor ezeket is be lehetne a zajrendelet szerint perelni. Emberünket ez nem hatotta meg, sőt, szabályszerűen arra utalt, hogy hétvégén se reggel, se este, sőt délben se fussunk, mert azzel megszegjük a zajrendeletet.

veszély.jpg

Ezt gondoltam most tovább pro illetve kontra. Miért sértjük mi a szabályokat és mivel sértenek minket mások:

PRO

  • Szabálysértést követek el, ha 6 perc/km sebességnél gyorsabban futok a járdán, hiszen a kerékpárosokra is ez vonatkozik, tehát a futó sem lépheti túl. Javaslom, futó/kerékpáros traffipaxok kihelyezését!

  • A közerkölcsbe ütköző cselkedetet követ el minden cicanadrágban futó férfiember.

  • Futópályákon 100 méternél tovább, legfeljebb 5 méteres távolságban ellenkező nem futó után futókat zaklatás miatt kellene feljelenteni.

  • Minden futó, aki 100 kilónál nehezebb ember mellett fut el, köteles lelassítani, nehogy megalázónak és egyben sértőnek érezze a futó gyorsaságát.

  • Este futók futás közben kötelesek lennének elől fehér fényü hátul piros lámpát viselni, oldalt természetesen a narancssárga macskaszem elegendő.

  • Minden futó aki városban, járdán fut köteles lenne csengőt vagy csengettyüt hordani magával hogy a gyalogosokat figyelmeztethesse.

KONTRA

  • Életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért jelentenék fel minden autóst, aki nem adja meg az útkereszteződésben, illetve a zebrán futónak az elsőbbséget.

  • A járdán kerékpározónak futót megelőzni tilos, hiszen a Kresz szerint a futónak gyorsabbnak kell lennie!

  • Futópályán andalgókat, kutyát (macskát, görényt, királytigrist) sétáltatókat 30 ezer forintos bírsággal büntetni, közterület jogosulatlan használata miatt. (Hasonlóan, mint a járdán parkolást.)

17 komment

Címkék: közérdekű közvélemény szabálysértés kertváros zajrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr536843621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2014.11.02. 13:59:08

Nettó hülyeség, bruttó baromság. A fazon saját közterületi szabályzatot kreált magának :)
Vannak akceptálható dolgok, hogy ne legyen fűnyírás hajnalban, grillezés a másik ablaka alatt, de hogy ne lessen a kutyákra való tekintet miatt futni az nonszensz.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.02. 15:00:34

Én mondjuk hordok hátul lámpát, erre nem oldalról ütöttek el majdnem? :D Komolyan veszek előre is egy fehéret. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.11.02. 16:25:38

Ma cicanadrágban vonatoztam Tokajig, hogy onnan hazafussak. A nyíregyházi állomáson meg is igazítottam a cerkát, hogy tovább már ne bámuljon senki.

Gyűrött Papír 2014.11.02. 19:31:49

Engem is szokott zavarni az a rengeteg irigy és sóvárgó pillantás. :))

hidegchaco 2014.11.02. 20:25:07

Hülyékkel nem lehet mit kezdeni.
Kis salakos futópályánk belső ívére az önki csináltatott egy rekortán pályát. ("Mit ad isten, izé, hogy-hogy nem elvtársak", épp az október eleji válsztások előtti napra készült el - köszönhetően az építési folyamatban bekövetkezett másfél hetes szünetnek -, de ez most mellékszál.) Valamelyik este lementem kocogni, a rekortánon egy idősebb nő gyalogolt a nordic walking botjaival, mellette a hasonlóan felszerelt barátnője. Személy szerint engem nem zavart, mert én nem a rekortánon nyomom, hanem a salak külső ívén, de akik a rekortánon futottak, azokat kétszeresen is: a botjaival ugyanis gyakorlatilag a teljes pályát elfoglalta, így még kikerülni sem volt egyszerű. (A kb. 1 méter széles rekortán mellett továbbra is maradt kb. 3 méter salakos sáv, ha mindketen ott gyalogolnak, akkor a hozzám hasonlóan a külső íven futók is bőven elférnek.) Egy darabig agyaltam, rászóljak-e, végül győzött az udvarias kisördög, ezért a "Legyen szíves, jöjjön le a rekortánról a botokkal" fonémával próbálkoztam. Kis szünet után megérkezett a Nobel-díjra érdemes válasz: "Miért, ez nem futópálya???"
És természetesen cseszett lejönni onnan.

Taxomükke (UK) 2014.11.02. 22:02:57

Naszóval.
Amikor első alkalommal vittük sétálni Pulcsi kutyánkat, ránk szólt az egyik utcabeli, hogy miért arra megyünk.
Egy zsákutca végében laktunk...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.03. 09:24:45

@Enemy No 1: mondjuk a nordicos szerintem határeset, ugyanúgy sportra használja a pályát, mintha lassabb futó lenne, az más kérdés, hogy neki lenne sokkal hasznosabb, ha a salakon menne a rekortán helyett, mert a lábát a salak sem terheli, és a nordic bot sokkal jobban fog ott, mint a műanyagon.

Ppix 2014.11.03. 15:11:35

Ebben az esetben nincs jó tippem, de általános megfigyelés, hogy az empatikus érzék hiányával született idiótákkal nem beszélgetni kell, hanem olyan szituációt generálni, ami érzékelteti, hogy baromságot művel.
Pl. bringaúton sétálóra utolsó pillanatban rácsengetni, majdnem elütni, stb.
Nem az a gond ugyanis, hogy taplók és még nekik áll följebb (ezért is felesleges szólni, akinek ilyen torz a viselkedése, azt általában nem győzöd meg barátságos kéréssel), a gond az hogy hülyék hozzá hogy észrevegyék saját idióta viselkedésük káros voltát.
Jelen esetben nem tudok ilyet, bár fel nem foghatom, mit keres valaki nordic cuccal futópályán.
Lehet mégis beszélni kellene vele, hogy itt egyesek időre, _gyorsan_ futnak, ő zavar, a vánszorgást meg a külső sávban is le tudná vezényelni...

báró Csekonics 2014.11.03. 16:30:42

@Ppix: mondjuk utolsó pillanatban kikerülve ráordítani hogy 'PÁLYA' ? :-D
Amúgy én a 'nem futópálya?' kérdésre mosolyogva válaszoltam volna hogy de, pont azért tessék máshol _sétálni_
Ennél csak az volt durvább, mikor a szigeti futókörön _hegyes_ bottal láttam ugyanezt, naná hogy nem a rekortán melletti kavicsoson, hanem a gumi felületen.

bellone 2014.11.03. 18:15:43

Az biztos, hogy ha egy bringás/gyorsabb futó stb rámordítana, vagy más módon hangsúlyozná a fensőbbrendűségét, amellett, hogy megpróbálnám felrúgni, arról is meggyőzne, hogy egy idióta.

Persze, ettől függetlenül, utólag még szégyelném magam.

hidegchaco 2014.11.03. 18:19:40

@Ppix: "Lehet mégis beszélni kellene vele, hogy itt egyesek időre, _gyorsan_ futnak, ő zavar, a vánszorgást meg a külső sávban is le tudná vezényelni..."
Gyakorlatilag ez történt, visszakiabáltam, hogy igen, futópálya, nem nordic walking, de semmi hatása nem volt.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.04. 05:59:44

@Ppix: @Enemy No 1: most nem azért, de ez a rekortánhoz ragaszkodás, csak azért mert futsz rajta, nem pedig más, szintén álóképességi sporto csinálsz, eléggé nevetséges. a rekortánon futásnak akkor van értelme és haszna, ha kb 3:20-as ezrekkel, szögesben tolod, ha nem ilyen intenzitással résztávozlol rajta, akkor pont olyan koca kocogó vagy, mint néni a nordic bottal. a lassab futókat is leüvöltöd barom módjára? ott ahol nyolc rekortán sáv van, ott etikett, hogy az egyes és kettes pályán nem tötyögünk, mert ott afent említett PÁLYA kiáltással hamar letolnak, de ebben az esetben ez csak nagyképű lekezelésnek tűnik, mert te őrületes 5-6 perces ezrekkel száguldasz...

hidegchaco 2014.11.04. 08:20:20

@rrroka: "de ez a rekortánhoz ragaszkodás, csak azért mert futsz rajta, nem pedig más, szintén álóképességi sporto csinálsz, eléggé nevetséges. " & "a lassab futókat is leüvöltöd barom módjára?"
A magam részéről: "Személy szerint engem nem zavart, mert én nem a rekortánon nyomom, hanem a salak külső ívén, " & "végül győzött az udvarias kisördög, ezért a "Legyen szíves, jöjjön le a rekortánról a botokkal" fonémával próbálkoztam."

Köszönöm a figyelmes szövegolvasást, az elolvasottak értelmezését és a korrekt választ. Gondolom, te nagyszerűen el tudsz beszélgetni magaddal, sok sikert ehhez a jövőben is.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.04. 15:11:09

@Enemy No 1: ne küld le a rekortánról, szabad neki ott lenni.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2014.11.04. 16:00:07

Segítsetek. Mehetek én is bicajjal 400m pályára belső íven szigorúan, ha elég lassan tekerek? :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása