A tigris kihívás

2015.02.21. 15:16 SeSam

Volt már ezen a blogon szó állatok lefutásáról abban a kontextusban, hogy az ember az evolúciós előnyt jelentő testhőmérséklet-szabályozásának köszönhetően előnyben van a vadállatokkal szemben. Kérdés mi van akkor, ha a futó nem a vadász, hanem a vad. Az ellenfél pedig egy akár három mázsásra is megnövő nagymacska. Ilyen:

hop, skip, and a jump

Szibéria távol-keleti területein, az Amur vidékén nagyjából 450 állatból álló populációja él vadon a legnagyobb tigrisalfajnak, a szibériai tigrisnek. Az intenzív földművelés, erdőirtás és útépítés szinte teljesen megsemmisítette a természetes élőhelyét, ezért szigorúan védett, az orvvadászat azonban a mai napig veszélyezteti a létét.

Állatkertekben amúgy gyakran ez a faj látható, hiszen nincsen szüksége melegházra. Magyarországon is több állatkertben vannak példányok.

Hogy felhívja a figyelmet az állatra és adományokat gyűjtsön, a WWF elindította a Run4Tiger projektet:

Egy tigris akár 20 kilométert is fut naponta, nem lassan. Az egyik példányra felszereltek egy GPS jeladót, vele lehet versenyezni a futóalkalmazást bekötve az oldalba. Ha lefut a tigris, akkor nem megesz, hanem adományozni kell a WWF javára, amit majd az állatok védelmére költenek. (Amúgy megenne – a medvét is megeszi.)

Sajnos a Nike+ hiába van listázva, nem használható, mivel nem férhet hozzá külső alkalmazás az API-hoz. Kár, mert más futókkal versenyeztem már, de a tigris az tigris.

Az meg még szomorúbb, hogy a run4tiger.com oldalon külön ki van írva, hogy csak hozzávetőleges koordinátákat mutatnak a tigrisről, nehogy egy orvvadász pont ez alapján találja meg az állatot.

Szólj hozzá!

Címkék: tigris GPS Nike+ WWF run4tiger

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr407193565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása