A tudatos (vásárló) futó értékel

2015.03.01. 17:33 bitliszbá

Egy-két éve nyáron még elvétve akadt futóverseny, mindenki várta az őszi versenyeket: a nájkit, a spárt, a tudásúttyát, a “Hortobágy” volt talán a nagybetűs nyári verseny. Tavaly csak kapkodtam a fejem, minden hétvégén legalább egy félmaraton, a terepen is megszaporodtak a versenyek, a választék bővült.

hortobagy_milyen_volt.jpg

A színvonal még vegyes, de fogunk tudni majd szelektálni, és remélhetőleg itt is a színvonalas, jó hangulatú versenyek maradnak életben, ahol első a futó és a második csak a nyereség.

Sok versenyről panaszkodnak futó ismerősök, barátok: drága verseny, kevés frissítővel, fölösleges, szinte csak a nézőknek és nem a versenyzőknek szóló reklámfelületekkel, semmilyen befutócsomaggal. Olcsóbb terepverseny rossz jelöléssel, értékelhetetlen eredménnyel.

Végül is mi, futók létrehoztunk egy kitöltendő piaci rést. Szükségünk van a futóversenyekre. Közösségi szinten és egyéni igény szerint is. Szükségünk van arra, hogy a hasonszőrűekkel találkozzunk, és szükségünk van arra is, hogy megmérjük magunkat, mint a fogyókúrázók, mennyit sikerült faragni a faragni valóból.

A futóversenyek szervezését kevés kivétellel nem üzleti alapon kezdték el. Lelkes futók, közösségek szerveztek először csak maguknak futásokat, majd jöttek a barátok, rokonok, üzletfelek. Később jött a szponzor, a hozzájárulás, a nevezési díj. (Néha még jött a haszon is, ami nem rossz dolog, de csalóka.)

A haszon lehet díja a szervezőnek, lehet a színvonal megőrzésének záloga, és lehet a célja a verseny szervezésének. Még ezzel sincs bajom. (Van az a mondás Jézus koporsójáról.) De szeretnénk-e azt, hogy olyan versenyek legyenek, amik nem a futásról, hanem csak a haszonról szólnak? Szeretnénk-e, hogy a verseny célja csak a pénztárcánk elérése legyen, és az eredmény nem célidőben, hanem bevételben legyen mérhető?

Egy átlagos félmaraton (időben beépítve a versenytervbe) nevezési díja 5-6 ezer forint. Az utazás még 2-3 ezerből kijön. (Ugye nem csak helyi versenyekre járunk?). Egy versenyen való részvétel olyan 7-9 ezer forintunkba kerül. Havonta egy versennyel számolva márciustól novemberig, 63-81 ezer forint. Ez a mi hazai viszonyaink között nagyon nem kevés pénz! Persze, hogy vannak rá jelentkezők.

Költsük okosan a pénzünket! Figyeljünk az információkra, hogy hol és milyen versenyen, eseményen mit kapunk a pénzünkért. Ez persze nem nagy ötlet, sőt az Utunk Ultrába blog szerzői már évek óta értékelik a versenyeket, amiken részt vettek, de szélesebb körben is megtehetnénk ezt mi, a Futóblog olvasói és írói.

Én valami ilyesmire gondoltam. Ha tudtok jobbat, várom az ötleteket, inkább csak elkezdeném az ötletet. Beszéljük meg a hozzászólások közt, minek és hogyan lenne értelme. Szerintem vannak köztünk profi webes fejlesztők, akik ennél jobb felületet is tudnak erre készíteni, vagy ötletet adni, hogyan csinálhatnánk. Hát csak rajta!

4 komment

Címkék: naptár verseny értékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr516581469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2015.03.01. 19:27:44

Bitliszbá, én például értékelem rendszeresen a TT-ket... van, ahol van értelme, van ahol nincs. Mert az értékelés szubjektív.
Mert sok olyan verseny van, aminek a legnagyobb vonzereje, hogy nincs záróbusz.

...és lássuk be, a rendezők nagy részét nem érdekli az a kevés elhangzó kritika, mert még van fizetőképes utánpótlás, még eladható a gagyi.

Az meg valahogy jellemző ránk, hogy a régebbi kevés verseny miatt még mindig csak magunk között morgunk. Jó, van egy kivétel, akit szokás szidni... de csak azt az egyet.

Amíg elmegyünk, addig sok olyan szervező lesz, akit nem érdekel a kritika.

Zöld_Dani 2015.03.01. 19:29:54

Jó ötlet!
A két hangulatra vonatkozó kérdést én egybe venném, és akár a két csomagra is. Az induló szempontjából nem lényeges a kettő közötti differenciálás. A szervezőnek talán.
Viszon minél rövidebb a kérdőív annál többen töltik ki.
Amit én betennék: a szervezés gördülékenységére (helyszín) vonatkozó kérdés és a kommunikáció ügyfélbarát voltának értékelése (mennyire bonyolult regisztrálni, a küldött tájékoztatók, visszaigazolások használhatósága, válaszolnak-e a kérdésekre, stb).
Ja, és az is tuti fontos egy csomó futónak, hogy mekkora valószínűséggel csinálnak róla a szervezők nagyon menő fotót, de nem hiszem, hogy ezt a kérdést itt lehet rendezni.

Meg lehet valahol nézni, hol gyűlnek a válaszok?
(Én nem töltöttem ki, mert egyiken se voltam.)

aribazsy 2015.03.02. 10:51:27

Kerdes oteltem nekem is lenne, de tenyleg minel kevesebb annal tobben toltik ki.Szoval itt nem volt felsorolva, ami felhuz(ott, mert mar kerulom oket) egyik masik szervezoek viselkedeseben, eljarasaban: szervezes minosege nevezeskor, versenykozben.
Ami meg nagy kerdes szokott meg lenni: ajanlanad-e masnak?! :)

enne mi? 2015.03.04. 21:03:38

Kár, hogy nem keltett nagyobb érdeklődést ez a poszt, pedig (szerintem az a véleményem, hogy személy szerint úgy gondolom) fontos témát vetett fel.
Aki veszi a fáradságot, és szívesen eljárogat kevésbé ismert, (egyelőre) rangja- és nevenincs versenyekre, annak hasznos lehet, ha legalább alapinformációkat megtudhat előre egy versenyről. Nekem nem is annyira a "szervezés minősége" számít, mert nagyon jól tudom érezni magam a bénán megszervezett, de jó hangulatú versenyeken is, az ugyanakkor sokat segít, ha tudom, lesz-e ott öltöző, csomagmegőrző, netán le lehet-e zuhanyozni egy nyári félmaraton után.
Kérdés, hogy ha pl. egy web-en szabadon kitölthető rövid kérdőíven lehetne értékelni, a tömegrendezvényeket szervező, profit-orientált, de nem túl futóbarát rendezők nem töltetnék-e ki rokonaikkal, barátaikkal és üzletfeleikkel azt, csupa-csupa "kiváló" minősítéssel?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása