Cipőteszt – Nike Terra Kiger 2 vs Hoka Mafete

2015.03.29. 21:31 bitliszbá

A Nike Terra Kiger 2 annyira más termékvonalat képvisel, mint az eddig általam viselt cipők, hogy érdemes egy pár szóban bemutatni.

Nagyon könnyű (241g), vékony talpú terepcipő, 4 mm-es droppal, a minimalista cipők közé tartozik. A másik terepcipőm, a Hoka Mafete sokkal párnázottabb, de nem sokban különbözik dropjában. Mivel egy ideje már inkább középtalpra érkezem, mint sarokra, így a két cipő elrugaszkodási és talajfogási koncepciója nem sokban tér el. A Terra Kiger sokkal inkább a természetközeli futás érzetét keltette. Éreztem a talaj egyenetlenségeit, de a talp kiképzése a jeges- és agyagos-sáros részek kivételével jó talajfogást tett lehetővé. A talpa végre tényleg terepcipőtalp, nem csak a goffri-talp háromszögesítése, mint a régebbi Nike modelleknél, pl. amit én is sokáig használtam a Pegasus-Trail cipőnél.

A csajok kedvéért: a Terra Kiger 2 nemcsak szerintem, hanem családom női tagjai szerint is baromi jól néz ki. És hát a futócipőimre nemigen szoktak ilyet mondani, inkább csak annyit, hogy: "aha, látom megint egy új futócipő". :)

Az egyik oldalon levarrt nyelv kisebb esélyt ad a kosz beszivárgására, a fűzője is jó, nem kell kötögetni többszörösen, megtartja a kötéskori csomót, nem lazul ki, mint a Lunar-szériás cipőim fűzői. Az alacsony bokavonal szabad mozgást enged, de nem dörzsöl. A talp mintázata minden irányban biztosít. A saroknál és az orr- részen a mintázat enyhén felkúszik oldalra, ezzel is javítva a csúszósabb vagy lazább talajon a talajfogás és az elrugaszkodás hatásfokát.

Bár terepfutó körökben még nem nagyon ismert a Nike, azt gondolom, hogy ez egy jó kis cipő lett. Jól néz ki, jól fogja a talajt.

Képeket bárhol találtok a neten, ezért inkább úgy döntöttem, hogy összehasonlító képeket mutatnék a két terepcipőmről. Kicsit szubjektív, így semmiképp sem mondhatom azt, hogy ilyet KELL venni, de én kellemesen csalódtam: egyrészt abban, hogy minimál stílusú, másrészt pedig abban, hogy a Nike szerintem igazi terepcipőt csinált.

Oldalnézet

(koszosak, mert cipőket csak nagyon indokolt esetben mosok)

terra_kiger_2_teszt_1.jpg

Nagyon brutális. A két cipő párnázottsága összehasonlíthatatlan. A Hoka Mafete a brutál terepjáró, a Terra Kiger finom vonású és lapos. Érdekes, hogy mindkettőnek nagyon kicsi a dropja. A Mafete csodás a terepultrákra, a Terra Kiger-t viszont a 20-30 kilis (vagy rövidebb) terepfutásokra fogom használni. 

Hátulról-elölről

terra_kiger_2_teszt_2.jpg

terra_kiger_2_teszt_3.jpg

A saroknál illetve orr-résznél megfigyelhető a Nike kicsit térbeli talpmintázata, míg a Hoka a sokkal inkább előre- hátra felhajló talpa a középtalpas érkezést segíti. Mondjuk ha fárad az ember, akkor sincs "trappolás érzete" a Hokában. A Terra Kigerben a minimál csillapítás sokkal inkább az odafigyelős futást erősíti.

Belülről

terra_kiger_2_teszt_4.jpg

Látszik a két cipő közti anyagmennyiség különbsége. A hossz ne tévesszen meg senkit, a Nike 43-as, a Hoka 44 2/3 -os. Kényelemben az egyik a klasszikus Business-class, a másik viszont úgy fapados, hogy nem érzed, hogy kisebb lenne a komfortérzeted. A Hoka talpbetétje (remélem így hívják) az a kék ott bent, egyszerűen gyalázatos. Az aszfaltos Hokában és ebben a terepváltozatban is gyűrődik, nincs tapadása a cipőhöz. Az Extreme Burgenlandon, amikor már harmadszor kellett a zuhogó esőben megállni, hogy a gyűrődéseket kisimítsam, egyszerűen zsebre vágtam. A Nike hozza a szokásos formáját, ez szerintem hibátlan.

Talp

terra_kiger_2_teszt_5.jpg

Mindkét cipő nagyon stabil talajfogást ad más-más mintázattal.

Végeredményben a Nike listaára €125, a Mafete €150. A Nike-ból ki lehet fogni akciókat, már csak a kiterjedtebb terjesztői hálózatból adódóan is, a Hokánál szinte lehetetlen. Mindkettő kifejezetten csúcskategóriás terepcipő, egyikben sem csalódhattok nagyot. Nálam a felosztás a következő lesz: rövidekre a Nike, hosszúakra vagy sorozatterhelésre a Hoka. Mostanában a Hoka is szervez cipőteszteket, a Terra Kiger kisöccse, a Wildhorse pedig évek óta tesztelhető a Nike cipőteszt buszban.

Rajta, próbáljátok ki akár mindkettőt és fussatok terepen is, mert az erdő is szép, nem csak az aszfalt a jó, meg a futópálya.

10 komment

Címkék: teszt összehasonlítás Nike Hoka Terra Kiger 2

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr377233217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lallaj 2015.03.29. 22:30:45

Nekem is van egy Hoka Huakám (aszfaltos, naturális) és a talpbetét valóban egy pocsék valami. Össze vissza gyűrődik és csúszkál a cipőben. Nekem úgy elcsúszott, hogy a kislábujjamnál lett egy 2-3 mm-es rés, ami eléggé kellemetlen vízhólyagokat eredményezett. Az edzőm azt tanácsolta, hogy ragasszam be a betétet. Nem beszélve a cipő nyelvéről. Az enyémben egy vékony kis anyag van, ami marha kemény és szétnyomta a lábfejem torok részét, ha van ilyen a lábon. Szép nagy pukli keletkezett tőle, így kénytelen voltam levágni a nyelveiből 1-1 cm-t. Valamint az is gyűrődik. Én olcsóbban jutottam hozzá, de akkor is bosszantó, hogy ennyi pénzért nem jó, csak, ha magamnak ragasztgatom, vagdosgatom.
Van egy Nike Zoom Terra-m is, na, azt még nem próbáltam, de az annyira olcsó volt, hogy nem akartam a boltban hagyni. De alapból megvagyok elégedve a Nike cipőkkel.

terepfuto 2015.03.30. 09:59:26

Mafate lesz ez Mafete

SimonyiBalázs 2015.03.30. 17:25:16

@bitliszbá: nekem tetszik ez az alternatíva, végre egy nem bumfordi terepcipő (akárcsak a Salomon cuccai). Mivel ez egy Nike által futtatott/szponzorált blog, nem tudom, h mennyi ebből a kötelező dicséret és mennyi az ettől elvonatkoztatott értékelés. Szóval, vallj színt! :-)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.03.30. 23:05:06

Igazán szimpatikus cipőcske. Nekem több típusnál zavaró a magas bokavonal, különösen a külső oldalon, illetve hátul az Achillesnél, ez a Nike ilyen szempontból jónak tűnik.

zzmouth peangp 2015.03.31. 08:21:36

Érdekes, hogy a terepfutó cipők jellemzőinél a puhaság, a stabilitás meg egyéb mellett a legfontosabbról, a talpról nem nagyon esik szó a leírásokban. Úgy tűnik mind a gyártóknak, mind a felhasználóknak ez pont megfelel, pedig dehogy! Szerintem terepfutásnál a tapadás a legfontosabb dolog, de az itt bemutatott és sajnos a terepfutó cipők legnagyobb részének botrányosan semmilyen bordázottsága nincs. A meredek részeken vagy sáros időben ezek a cipők egyáltalán nem tapadnak. A Salomon Speedcross egy fokkal már jobb, de "igazi" terepfutó cipőtalppal egyelőre csak az Inov terepcipőinél találkoztam.

bitliszbá 2015.03.31. 08:30:28

@terepfuto: ott a pont :) - az állandó elütés

bitliszbá 2015.03.31. 08:34:35

@őze bálint: semmi kötelező nincs benne, amit leírtam azt úgy gondolom. Sztem jó a cipő. Nagyon. A szponzoráció annyi, hogy ezt választottam a kínálatból, de mégcsak írni se kellett volna róla...

SwIX 2015.04.01. 17:41:19

Tudnátok mondani olyan boltot ahol van Nike Terra Kiger 2 lehetőleg több színben és több méretben. Pécsett nem nagyon van ilyen. Rendes bolt érdekelne (nem webshop).

BGy · http://babosi.blog.hu 2015.04.02. 16:54:54

A HOKA szerintem még kiforratlan nagyon és a hájp is nagyobb körülötte, mint amit megérdemel. A tapadásáról annyit, hogy a Mizuno Harrieremben simán felcaplatok a sáros hegyoldalon, a hokások pedig csúszkorálnak. Mintha az egész koncepciót a talpon lévő sok purhabra építették volna a tervezők, a többi része pedig le van szarva. Ez a márka mindenhol ilyen jó, vagy csak nálunk lett ennyire felkapott?
Amikor egy ismerősöm megvette 50 rugóért, mondták, hogy vegyen hozzá pillanatragasztót, mert a talpa le fog válni idővel. B+!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása