Simsik Zoltán: Futóstílusok

2015.04.22. 06:39 Szuflavéder

A szigetszentmiklósi futóklub vezetője, a BSI futónagykövete 2005-ben, amikor az első maratonijára készült saját magát figyelte mozgás közben. Igyekezett egyre tökéletesebben futni, és a mozgás tanulmányozása közben több stílust állatokról nevezett el.

Férfiasan bevallom, hogy egy kukkot sem értek belőle és soha nem hallottam még hasonlóról sem, de Simsik Zoltán mester szerintem űberelhetetlen. Érdemes mindegyiket kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb futóstílust. Innentől kezdve övé a szó:

Néhány gondolat a futóstílusokról.

A Tigris nem dönti be a testét nagyon, ezért a gravitáció ellen dolgozik, mozgása pattogós, felfelé irányuló, mindent erőből akar megoldani, látványos ugráló, de technikája nem túl gazdaságos.

Ezzel szemben a Gyalogkakukk stílusban futó ember bedönti a testét és a gravitációt hajtóerőként használja és nem a gravitáció ellen dolgozik, hanem vele együttműködve. Mozgása folyamatos és gördülékeny, sűrű léptékű. Nincs benne szakadás és talaj közeli, folyamatos kontaktban van a földdel, kiszalad a talaj a lábai alól (futószőnyeg effektus). Energiatakarékos mozgás, hisz a természet energiáját is használja, ami ingyen van.

A Gepárd technikában is megvan csapolva a gravitáció, de hosszabbakat lép és alacsonyabb frekvenciával, már-már szökellő mozdulatokat tesz, de még igyekszik a földdel való kapcsolatát megtartani.

A két utóbbi futó technikát érdemes váltogatni ha úgy érzed, hogy fáradsz, mert akkor az idáig aktívabban igénybe vett izmok pihenni tudnak és a pihentebb izmok áttudják venni a pihenő izmok munkáját: avagy a ritmusváltás technikája.

futostilusok.jpg

Ha futás közben nem kapsz elég oxigént, akkor csillapítsd a mozgást és várd meg a legmélyebb lélegzetedet, mert akkor újra egyensúlyba kerülsz. Ha nem így teszel, akkor anaerob energia rendszerből fogsz energiát nyerni, ami tejsavas erjedéshez és akár úgynevezett tüdőösszeomláshoz vezethet. De nem kell megijedni, ez csak annyi, hogy már nem tudsz tovább futni és fel kell adnod a versenyt. (Ezt az érzést én senkinek sem kívánom)

A negyedik stílus a futó-szárnyaló technika: a Sárkány. Hasonlít a Gepárdhoz, de ő már nem ragaszkodik annyira a földhöz, szinte már repül-szökell, ez inkább már hajrázó technika és elég energiaigényes.

Az ötödik stílus a Phönix, a mester szint. Ő minden stílust ismer, és az adott helyzethez maximálisan alkalmazkodva bármelyik előbbi stílust alkalmazni tudja és a semmiből is vissza tudja magát hozni.

futostilusok_phonix.jpg

Öööööö...

66 komment

Címkék: állatok elvont futóstílusok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr727387468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.22. 10:44:04

Én Gyalogkakukkolok, ha jól csinálom, akkor a célegyenesre marad erő Geprádra. Amúgy mindenknek a középtalpra érkezős, suhanos Gyalogkakukkot kéne használnia, de sokan - főleg a kezdők - igencsak vonzódnak a Tirgishez, ami kőkemény sarokbecsapódással, majd az első komolyabb edzéstáv emelésnél vmi frankó sérüléssel jár.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.04.22. 11:29:21

A gyalogkakukkal pontosan a chi futás technikáját írja le.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.22. 12:23:47

a futóstílust nem mi választjuk, az a testi adottságunk függvénye. A futóiskola lehet segítség a javításban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.22. 13:10:28

@Szuflavéder: szerintem ez nem így van, simán tudja mindenki gyakorolni, hogy nagyobb frekvencián, kicsiket lépjen, kis dőléssel a középtalpra érkezés érdekében. a futóiskola jó rávezetés, mi hetente csináljuk is a nagyköveti csoportban, de fontos, hogy hosszúfutások alkalmával is gyakorolják. ahogy a chi-futásnál mondják, nem kell végig, folyamatosan, de amikor eszünkbe jut, akkor fókuszáljunk rá, egy idő után rájön a testünk, hogy neki így sokkal jobb, gazdaságosabb.
A legtöbb kezdő, sőt csomó tapasztalt futó sem tudja, hogy a legtöbb sérülésének az oka a nagy lépéshossz sarokra érkezéssel kombinálva. És ezen változtatni nem egy nagy dolog.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2015.04.22. 13:28:32

A medve stílus kimaradt, igen jól lehet tanulmányozni a Margitszigeten :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.22. 15:02:11

@rrroka: Mindent lehet gyakorolni persze. Sprinter is gyakorolhatná a sarokra érkezéssel való futást és lassú futó a lábujjhegyre érkezve futást, de minek. Én szakedzőtől még nem láttam olyat, hogy azt gyakoroltatta volna a versenyzőjével, hogy a talpa melyik részére érkezzen. Jobb és gazdaságosabb futómozgást a futóskola gyakorlataival lehet elérni. De remélem hozzászól egy szakedző is :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.22. 17:12:51

@Szuflavéder: én nem is versenyzőkre gondolok, akiket szakedző felügyel, hanem azokra az amatőr futókra, akik a 4-5-6-7 perc közötti tempóban futnak. akik lényegében mi vagyunk. a minekre pedig az a válasz, hogy így lehet elkerülni a sérülések nagy részét. épp csak egy picit kell igazítani időnként tartáson, meg még pár apró dolog, és máris kockázatmentesebben lehet készülni.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.22. 21:05:11

@Jozsef: igen, zseniális! :) már és is dolgozom azon, hogy a kecske futóstílust alaposan kidolgozom, orvosi hátteret szerzek, hogy miért egészséges az izületeknek és könyvet írok róla. :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.22. 21:17:31

@rrroka: mi amatőrök is attól leszünk kevésbé sérülékenyek, ha úgy csakúgy, mint a profik - akiknek szakemberek segítenek - betartjuk az alapvető dolgokat: bemelegítés, sok nyújtás, megfelelő erősítések...

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.22. 21:25:03

@rrroka: Nem mellesleg jegyzem meg, hogy Tóthné Stupián Anikó a veszprémi futóatléták edzőnője így is egyet ért velem ;-)

Simsik Zoltán 2015.04.22. 21:47:44

@rrroka: tetszik, amiket írsz, látom érted a lényeget! :-) Zoli

Simsik Zoltán 2015.04.22. 21:54:43

@Szuflavéder: igen, szerintem is függ az adottságtól, edzettségtől, súlyfeleslegtől stb. Én pl., amikor 2005 után rövidebb-hosszabb megszakításokkal, de újra kezdtem úgy istenigazán futni 2012-ben ( szinte minden nap, és több, mint 1 éven keresztül ), hát az elején az újrakezdés nem úgy sikerült, ahogy azt elképzeltem. Súlyfelesleg volt rajtam, nem kevés, és mikor újra a gravitáción alapuló futást szerettem volna újraélni, amit már tudtam, mert megtanultam ( tudtam 4 perces 1000-eket is futni 10-15 km-ig 2005-ben ), hát pofára estem, mert a testem bizony leblokkolt, tehát hiába tudtam, hogy kell futni, mégse sikerült ugyanúgy. TEHÁT A TEST TÉNYLEG BEFOLYÁSOL, DE AZÉRT GYAKOROLNI LEHET! :-) Zoli

Simsik Zoltán 2015.04.22. 21:58:57

@Kilfish: igen, így utólag én is észrevettem a hasonlóságot, de az érdekesség az, hogy akkor még nem hallottam chi futásról, de viszont azelőtt régebben jártam egy picit taichi-zni, és ott ragadhatott valami rám, mint pl. testérzékelés, ilyesmi. :-) Zoli

Simsik Zoltán 2015.04.22. 22:05:50

@rrroka: szerintem is a lábelőre érkezés, nem tudom, hogy így pontos-e, vagy talpközépre ahogy írod abszolút logikus, mert különben, hogy tudnánk előre dőlni egyetértek veled, valahogy így érzem én is természetesnek, de azért néha máshogy is futok, csakhogy néha legyen egy kis változatosság is, illetve talán nem árt néha az izmokat, ellenizmokat is tornáztatni. :-) Zoli

Simsik Zoltán 2015.04.22. 22:16:39

@Szuflavéder: a sarokra érkező futást én úgy képzelném el, hogy a leérkező láb sarka érinti a talajt egy pillanatra, majd gyorsan külső élen gördülni, és így nem vész el a lendület, hogy ne " trappoljunk " ( remélem jól írom ), ahol megtörik a lendület. Szerintem tényleg nagyban befolyásolja a talajfogási technikát a táv, amit megszeretnénk tenni, hát persze, hogy egy sprinter máshogy fut, mint egyéb távosok szerintem, de hogy kellene-e gyakoroltatni más technikákat-e egy sprinterrel, erre én nem tudok választ adni, de nem tartom kizártnak. :-) Zoli

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.22. 22:21:59

Emberek! miről beszéltek? ugye csak vicceltek! nyugtassatok meg hogy ez csak egy baráti csetelés! :) ( ahogy az oroszok mondják: "hová kerültem, hol vannak a cuccaim")

DirtyHarry 2015.04.23. 00:42:16

OFF topik: szerettem volna olvasni valamit a Free-ről és a Pegasus-ról, ezért beírtam a keresőbe és feldobott egy rakás posztot, amikben egyikben sem volt egyik cipő sem, ráadásul mindkét keresésre ugyanazokat a találatokat adta. Mi a titka az oldalon való keresésnek? :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.23. 05:42:10

@Szuflavéder: igen, a bemelegítés, nyújtás, erősítés az egy dolog, de ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb a megfelelő futótechnika. nem értem az ellenkezésed, és a profi edzőkkel példálozásodat. nem releváns a véleményeük akkor, amikor 6 perces tempóval futó, 30 fölött futni kezdő, előtte soha nem sportoló emberekről van szó. értem én hogy a futóatléták így meg úgy, de itt arról van szó, amikor apára nem megy rá a régi nadrágja, felveszi a fűnyíráshoz használt puma cipőt és elkezd futni. neki fontos tudnia, hogy hogyan kell futni úgy, hogy utána ne fájjon mindene (nem izomlázra gondolok). te talán azért nem érted, mert te is atléta voltál, nem is érted miről van szó, hiszen neked természtes az, hogy jól mozogsz, hogy a terstartsod, kezeid, lábaid megfelelően tudnak együtt mozogni, nem kalimpálsz, nem csámpázol, nem dőlsz hátra, nem ülsz bele, vállaidat nem ejted előre, stb. ezeket a dolgokat viszont tudatosítani kell a kezdő felnőtt futókban. meg kell nekik mutatni, el kell magyarázni, gyakorolni kell, különben minden egyes verseny előtti felkészülés közepén jönnek a sérülések, mert sűrűbben és többet kezdenek futni.
Egyszer nagyon szívesen látunk a szerdai futóiskolában, 18:00, Érd, Központi Kávéház mögötti parkoló!
Jobban meg lehet ezt beszélni szóban, mint a kommentekben, ahol mindenki makacsul védi a maga állítását. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.23. 05:44:20

@Simsik Zoltán: igazad van afutóstílus váltogatással, nem is lehet mindig ugyanúgy mozogni. nem is arról van szó, hogy egyszer csak már soha nem fut úgy az ember, mint ami magától jön neki, hanem arról, hogy időnként helyreteszi a mozgását és ezt egy idő után egyre tovább tartja majd, és egyre szebben megy.

angelday 2015.04.23. 05:58:17

@DirtyHarry: én google site:futo.blog.hu megoldást ajánlom – és mindent megtalálok, én szoktam a t. szerzők cikkben hivatkozott korábbi posztjaikat is kitúrni ezzel a módszerrel az archívumból, amit ők, a t. szerzők, amúgy nem képesek/tudnak megtenni.

bellone 2015.04.23. 07:18:35

@Szuflavéder: Csak próbálnak összezavarni, maradj nyugodt, lélegezz egyenletesen! Lefut egyszer ez a műsor is...:-)

_z_ 2015.04.23. 08:41:26

@rrroka: Mint "6 perces tempóval futó, 30 fölött futni kezdő, előtte soha nem sportoló ember" (na jo, majdnem soha) teljesen egyetertek! En is nagyokat lepve futottam az elso 1-1,5 evben (lett is belole egy serules). Talan azert, mert ugy ket lepes kozott megvan az az erzes, mintha kicsit repulne az ember... Aztan elkezdtem jobban figyelni, probalok kicsit eloredolni, 90-koruli frekvenciaval futni, es mostmar nagyjabol talpkozepre erkezem. De nehez megszokni, es gonodolom minel tobbet fut rosszul az ember, annal nehezebb atszokni. De ehhez szerintem nem feltetlenul kell futoiskola, meg edzo, csak az, hogy az ember megtudja es felfogja, hogy ugy miert jobb, mire kell figyelni. Es erre jo akar ez a blog is, akar egy futonagykovet, akar egy edzo, kinek mi jon eloszor szembe, melyik kellemesebb. Es aztan johet a gyakorlas. Sok gyakorlas... Az elejen, amikor nem koncentraltam ra, gyakorlatilag egybol rosszul futottam megint. Most, jo par honappal kesobb mar eleg 1-2km-enkent figyelmeztetnem magam.
Az egyetlen dolog, amit hianyolok a futotechnikai leirasokbol az, hogy szinte indenhol kihagyjak a tempot. Pedig szerintem fontos, hiszen gyaloglaskor termeszetes a sarokra erkezes, maximalis temponal meg szinte lehetetlen nem a talp elso reszere erkezni. Minden mas pedig a ketto kozotti atmenet. Tehat egy 8p/km-es futonal kevesbe fontos ez, mint egy 4:30-asnal. Es minel lasabb a tempo, annal termeszetellenesebb a suru lepkedes (nekem legalabbis 6 folott, egy emelkedon mar szinte helybenfutasnak tunik). Persze ha valaki 8-as temponal nem figyel erre, es megszokja, az 4:30-nal se fog, e atszokni meg ugye nehez... De nem vagyok szakerto, ez csak a velemenyem.
Egyebkent szemelyes megfigyelesem alapjan a futok 3/4 borzalmas csunyan fut, ugyhogy jot tenne valami kampanyfeleseg... Erre talan a sportszergyartoknak/sportboltoknak lenne leginkabb lehetosege. Bar lehet, hogy egy kozeptalpra erkezo futonak nincs szuksege olyan draga cipore, mint egy sarkon pattogonak...

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 08:59:18

@rrroka: Ha én holnaptól badizni akarnék és lemennék a konditerembe biztos hogy edzőtől kérnék segítséget, azért, hogy helyesen - sérüléseket lehetőleg elkerülve - végezzem a gyakorlatokat. A futóedzőnek is lehetnek gyors fiatal és lassú - akár nyugdíjas - tanítványai. Ki taníthatná meg jobban futni - óvva a sérülésektől - az embert, és megmutatni neki a helyes futótechnikát, ha nem az akinek ez a szakmája?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.23. 09:22:45

@_z_: igen, igazad van, azért tartom fontosnak, hogy anépszerű blogokon megemlítsük, hogy meg lehet tanulni szépen és jól futni. Ezért nem értem miért bagatelizálja el Szuflavéder ezt így. :( lassú tempónál is lehet középtalpasan futni, csak meg kell szokni, hogy ne attól lassuljunk le, hogy beleülünk, hátradőlünk és szétesik a mozgásunk.

@Szuflavéder: ne haragduj, de ez most hogy jön ide? :) Elmennek kezdő futók edzőhöz? nem. teljesen egyetértek azzal, hogy egy edző tudná jól megtanítani a technikát, de tapasztalat az, hogy jelenleg egyre népszerűbb személyi edzők megadják az edzéstervet, figyelik pulzust, de szinte SOHA nem látják ténylegesen futni a tanítványukat.
furcsálom azt is, hogy akiknek tényleg ez a szakmája, az rajtad keresztül azt üzeni, hogy ne törödjenek a futótecnikával, csak melegítsenek be, meg nyújtsanak. nem én találtam ki, hogy oda kell figyelni arra, hogy elkerüljük a sarokra becsapódást, ez már évek óta téma mindenhol. pont olyan alapvető dolog, mint a bemelegítés, nyújtás, erősítés - sőt, szerintem alapvetőbb, mert a kezdő futók csak futni akarnak. 6-7 perces tempóhoz nem igazán akarnak bemelegíteni, erősítés helyett is inkáb futnának, a nyújtásta végén összecsapják. ha már a többi alapvető dolgot - nagyon helytelenül! - kihagyják, akkor arra nyomatékosan fel kell hívnia figyelmüket, hogy legalább a futásuk közben figyeljenek oda kicsit.

_z_ 2015.04.23. 09:24:03

@Szuflavéder: Nyilvan az tudja legjobban ezt tanitani, akinek ez a szakmaja, ez nem is kerdes! De: Te lehet hogy elmennel edzohoz, de szerintem az emberek jo resze nem ilyen. Tobb okbol sem mennek edzohoz:
1. Szegyelli, hogy csunya, kover, lassu, bena, stb. inkabb magaban probalgatja.
2. Hiszen ez "csak" futas, mi a fenet lehet arrol tanitani? (Pedig...)
3. Nehogymavalakijobbantudjahogyenhogyfussak!
Oket bizony mashogy kell megszolitani! Lasd Dagadtkocsogot es az 1-es csoportot! Es pl. en is teljesen fogalmatlanul alltam neki futni (oke annyi megvolt, hogy szakboltban vegyek cipot), aztan elkezdtem neten utannaolvasgatni (pl. itt is), de edzonel nem voltam. Es oszinten szolva nem is tervezem, mert az egy fix idopont lenne, es tobbek kozott azt szeretem a futasban, hogy mikor van idom, felkapom a csukat es elindulok... (lehet, hogy ez lenne a 4. csoport?) Mondjuk lehet, hogy a 3-as csoport amugy is menthetetlen, es meg az ortoped sebesznek se hinne el ezt terdmutet elott...

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.04.23. 10:20:21

@Szuflavéder: "a futóstílust nem mi választjuk, az a testi adottságunk függvénye."

Én jó 20 évig nem tudatosan alapjában véve inkább sarokra érkeztem mintsem elülső talppárnára. Sok-sok évig megvoltam sérülések nélkül, de az utóbbi években megjelenő sérülések rákényszerítettek hogy utánanézzek hogyan tudom folytatni a futást, így sikerült találnom rengeteg futóstílust elemző cikket és könyvet. Jó 1 éve kezdtem el változtatni a futóstílusomon, most már nem sarokra érkezem. Fenix 2 órával futok, edzések után a grafikonok pontosan mutatják a futáskarakterisztikámat (stride lenght, vertical oscillation, stride rate, ground contact time), ezeket kicsit régebbi edzéseimmel összevetve egyértelműen látszik a változás. Az alkatom huszonéves korom óta nem változott számottevően, szóval testi adottság változására sem vezethető vissza a futóstílusom változása, a leírt példámból szerintem jól látszik, hogy megfelelő odafigyeléssel és tudatossággal alapjaiban változtathatunk ezen.

Mylady 2015.04.23. 11:18:38

beeep-beeep :)

Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy én annak idején testnevelés tagozatos általános iskolába jártam (annak minden előnyével és hátrányával együtt). Mi még tanultunk futni, úgy értem, tanították a helyes technikát, figyelték, ki hogy lép és szóltak, hogy így nem jó, vagy úgy nem jó. Nálunk teljesen természetes volt a futóiskola. (A futás amúgyis mindig úgy ment, mint a katonáknál látni a filmekben: kettes oszlopban, egyenletes tempóban, nincs olyan, hogy lemaradok, kilépek, előrefutok, szétszakad az oszlop).
Utáltam.
Aztán gimiben az osztálytársaim nagyrésze másik iskolából jött, olyan helyről, ahol le se szarták a testnevelést. Az első gimis tesiórákon leesett az állam: mint egy csürhe és konkrétan rossz volt nézni, hogy ki hogy fut. És hiába volt a tesitanárunk egyben az atlétikaedző, aki próbálta komolyan (vagy csak komolyabban) venni az egészet, ez nem nagyon változott a 4 év alatt.

Időnként előfordul, hogy kiülök egy parkba egy padra olvasni (pl a szigeten), sírni tudnék, annyira rettenetesen néznek ki a futók. Nagyon kevés embernek van meg az a futóstílusa, amire azt mondja az ember, hogy igen, ez egy futó.

Nem vagyok szakértő, sosem leszek, az általános iskolában a tanárok nem mondták, hogy mit miért, csak hogy hogyan, így csak érzem a különbséget.
Nem akarom az észt osztani, bántani sem akarok senkit, de itt messze nem az a lényeg, hogy gyalogkakukk vagy gepárd.
Sokkal előbb kezdődnek a problémák: pl rendszeresen olvasok/hallok/látok olyat, hogy sport előtt-után nyújtani kell. Sport előtt nyújtani? Nem inkább bemelegíteni? És látom pl a futáshoz készülődőt, amint elkezd nyújtani.
Itt kezdődnek a problémák, nem ott, hogy tigris vagy sárkány.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 11:55:14

@rrroka: ha én kezdő futó lennék és eljutnék oda, hogy javítani szeretnék a mozgásomon én biztos szakemberhez fordulnék. Biztos nem a neten, stb. keresgélnék megoldást.

Rajtam keresztül nem üzent senki. Én kértem egy megerősítést és megkaptam.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.23. 12:07:05

@Szuflavéder: rendben, nem igazán szeretnék veled veszekedni! :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 12:09:09

@Kilfish: gratulálok! De érdekes lehetne azt is látni hol tarthatnál ha szakértő tanácsát kérted volna :)
@Mylady: szívemből szóltál :)
@_z_: nem tudom. Február, máriciusban keveset futottam, sokat úsztam. Fogadtam egy úszóedzőt, hogy segítsen javítani a technikámon. Eszembe sem jutott, hogy a neten keressek megoldást. :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 12:18:04

@rrroka: de most már biztos, hogy csinálok erről egy nagyobb posztot szakértők bevonásával. :) Lerántjuk a leplet ;-)

Egyébként a posztra visszatérve én is szeretném gepárdnak érezni magam. De a süsü a sárkány stílusban futás nem jutott még eszembe :))

_z_ 2015.04.23. 12:21:31

@Szuflavéder: Szerinted az osszes amator futo, akinek nem jo technikaja edzohoz jar? Ugye hogy nem. Akkor viszont hiaba tud segiteni az edzo, ha nem mennek el hozza. Hiaba ismetelgeted, hogy te elmennel, attol meg ez nem valtozik.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.04.23. 12:24:56

@Szuflavéder: igazad van, szakértő segítségével biztosan előbbre tartanék de ezt itt senki nem is kérdőjelezi meg. Amiről itt mindenki próbál írni az az, hogy odafigyeléssel bárki változtathat a futó stílusán egy egészségesebb irányba és igenis választhatunk futóstílust magunknak még ha a meglévőn változtatni nehéznek is tűnik.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 12:29:16

@_z_: és mit javasolsz nekik mit tegyenek ha eljutnak oda, hogy javítani akarnak rajta? :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.23. 12:35:30

@Szuflavéder: ehheza poszthoz én nagyon szívesen mesélek arról, hogy én régebbi versenyző-futóiskolázó tapasztalattal, újrakezdő amatőrként hogy változtattam/változtatok éppen stílust szakedző nélkül. nem lehetetlen (mint ha mondjuk a szabályos mellúszást próbálná valaki edző nélkül megtanulni... azt szerintem nem lehet...), de azért nem is olyan nagyon bonyolult.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 12:38:24

@rrroka: tök jó! várom az anyagot vagy a linket :) Induljon a posztsorozat!

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 12:43:25

@Kilfish: igen, de engem nagyon érdekel ennek a szakmai háttere! Én ezt hiányolom. :)

_z_ 2015.04.23. 13:10:11

@Szuflavéder: Edzot javasolnek. Es ha megsem akar edzohoz menni, akkor te mit javasolnal?
Ha nem latod be, hogy nem fog mindeki edzohoz menni (tok mindegy miert kene mennie, es az is tok mindegy, hogy miert nem megy), akkor nem latod be. Mindenesetre ezt a fejtegetest szerintem nem erdemes nyujtani.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.23. 14:38:08

@_z_: én semmit! Ha valakinek el van szakadva a ruhája annak szabót javasolnék, ha lyukas a cipője cipészt és ha rossz a futómozgása futóedzőt :)
Belátom én :) itt valami félreértés van. Kiváncsi vagyok milyen szakmai háttere van annak, ha valaki nem megy edzőhöz és az "odafigyelek a futómozgásomra" vagy "hol fogjon talajt a lábam és hogy dőljek" dolgot választja. Mert én erről még szakmai megerősítést nem hallottam. Ettől persze még lehet hogy van, de nagyon szeretném megtudni. Nagyon! :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.04.23. 14:58:41

Itt azért a fórumozók nagy része hobbiból fut. Egy jó edző biztos ki tudna hozni sokunkból még jobb eredményt, de a legtöbbünknek szerintem elég annyi is, hogy sérülésmentesen tudjunk kellemeseket futni, esetleg a profikhoz mérten szerény pb-ket javítgatni. Ezekhez a célokhoz én nem érzem feltétlenül szükségesnek a személyi edzőt, ahogy ha elszakad a ruhád, lehet hogy a szabón kívül a feleséged vagy te magad is meg tudod azt varrni. Ha pedig valakinek ezeknél komolyabb vágyai vannak, akkor pedig természetesen irány az edző.

Szakmai megerősítésre pedig pl. itt van ez a könyv. Van benne szerintem felesleges blabla is, de a lényeget jól írja le:

www.amazon.com/ChiRunning-Revolutionary-Approach-Effortless-Injury-Free-ebook/dp/B0026WNGBA/ref=syps_ha?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1429793369&sr=1-1&keywords=chi+running

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.23. 15:04:23

@Kilfish: a chi-futás könyv van magyarul is, az a vicces, hogy a borítón pont brutál sarokra érkezés van. :D
www.futas.net/cikkek/chi-futas/kepek/chifutas.jpg

kicsit fura könyből tanulni a futást, nem olyan, hogy egyszer elolvassa az ember azt megy, hanem egy-egy lépést lehet egyszerre felfogni. van tanfolyam is, 30000 Ft körül... az elég horror, de van ismerősöm aki volt, nagyon nagy segítség volt neki.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.04.23. 15:34:56

@rrroka: Jaja, szerintem is elég hülyén hangzik könyvből tanulni futni, de egyrészt az összes könyv hangsúlyozza, hogy fontos a hozzáértő személyes segítség is, másrészt pedig a szakkönyvek is csak egy eszköz a többi (sportoló múltból fekedó tapasztalatok, tanfolyam, netről összeszedett infók, futó klubok, stb.) mellé kiegészítőnek.

_z_ 2015.04.23. 15:55:52

@Szuflavéder: Akkor ezt nem irom le meg egyszer a sajat szavaimmal:
"Itt azért a fórumozók nagy része hobbiból fut. Egy jó edző biztos ki tudna hozni sokunkból még jobb eredményt, de a legtöbbünknek szerintem elég annyi is, hogy sérülésmentesen tudjunk kellemeseket futni, esetleg a profikhoz mérten szerény pb-ket javítgatni. Ezekhez a célokhoz én nem érzem feltétlenül szükségesnek a személyi edzőt, ahogy ha elszakad a ruhád, lehet hogy a szabón kívül a feleséged vagy te magad is meg tudod azt varrni. Ha pedig valakinek ezeknél komolyabb vágyai vannak, akkor pedig természetesen irány az edző." Tokeletesen egyetertek.
Szakmai reszrol pedig ott a kis millio ezzel foglalkozo honlap is. Nyilvan nem kell mindent elhinni, amit az interneten talal az ember, de azert epeszu ember tud szelektaln. Nyilvan ebben is jobb es hitelesebb egy edzo, de aki nem akar/tud edzohoz elmenni, had probalja mashonnan osszeszedni a szukseges dolgokat.

tankista.cica 2015.04.23. 18:04:24

Én például bő 4 éve futok, gondolom igen rusnya stílusban. Felteszem az amatőrök többségével együtt - az az érzésem, nincs az az isten hogy elmenjek edzőhöz. Minek? Eddig kurvára működött a try & error módszer: ha fájt, addig változtattam hogy ne fájjon.
Nem azt várom a futástól hogy címlapfotó legyek, hanem azt hogy piszokul jól érezzem magam. És eddig megvan ez a fajta narkó...
Ja, gyorsulni azt szeretnék, arról szívesen olvasnék részletesebben. 5:30-6:00 között elvagyok mint a befőtt jó hosszan (ha nagyon szerelmesnek érzem magam akkor 5:20 XD).
Jópofa ez visszatérő a móka a bemelegítés-levezetéssel. Valami 600-800-as tételű futásnál lássuk csak: 0-szor melegítettem be. Levezetésként zuhanyozás után Döglött Menyét formáció felvétele a kanapén majd lassú, élvezetes sörnyitás...
És ebbe még sose sérültem bele annyira hogy utána a pitbull kutyákkal kelljen feletetni

Simsik Zoltán 2015.04.24. 10:47:19

@rrroka: igen, egyetértek! Szerintem egy idő múlva befásul a mozgás, mert annyira spórolni akarunk az energiával ( pl. már nem akarjuk annyira emelni a lábunkat ), ilyenkor érdemes, vagy megállni nyújtani, újrakalibrálni a mozgásunkat, vagy pedig ha ez megoldható, akkor futás közben helyretenni! ;-)

Simsik Zoltán 2015.04.24. 10:53:00

@Szuflavéder: neked is igazad van! Így tesznek az okosok, de .... de mindig lesznek olyanok is , akik nem szívesen kérnek segítséget ( nem szeretik ha irányítják pl. ), vagy pedig egyszerűen nem akarnak pénzt szánni rá, mert azt luxusnak gondolják, és úgy is csak hobbiból futnak. Talán én is ez utóbbiak valamelyike vagyok, de tiszteletben tartok minden véleményt. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert a testem egészséges, és komoly sérülésekbe nem szoktam belefutni, úgy értem megtapasztalni, mert ügyesen igyekszem azokat elkerülni. :-)

Simsik Zoltán 2015.04.24. 10:57:01

@_z_: igen, én is tapasztaltam már, hogy valamikor a cipő kényszeríti ki belőlünk a futóstílust. Pl. volt egy időszak, amikor sarokra érkeztem, aztán cipőt váltottam, és akkor kénytelen lettem talpközépre érkezni, mert így esett jól. Kíváncsi lennék ha mezítláb futnánk, akkor, hogy érkeznénk, de azért sejtem. :-)

Simsik Zoltán 2015.04.24. 11:01:42

@rrroka: sajnos én is azt látom, hogy az edzéstervekhez hozzá lehet jutni könnyen, de talán még fontosabbnak tartanám, hogy ténylegesen futni lásson minket valaki, és tudna segíteni a helyes mozgásban, mert mit ér egy edzésterv, ha csak belesérülnénk? :-)

Simsik Zoltán 2015.04.24. 11:15:58

@Szuflavéder: tudod ez a Süsü közel áll a szívemhez, de egy félelmetes sárkányt is leszedhettem volna az internetről, na úgy már tudnám éreztetni az erejét! Amikor a sárkány-stílust kitaláltam 2005-ben, ami lapvetően gepárd felturbózva, azt képzeltem el, hogy egy gumikötél csatlakozik a mellkasomhoz ( ráadásul így max nyitott a légzésem ), aminek a végén egy sárkány van, és elképzeltem, ahogy belekap a szél, hát így már tényleg úgy éreztem, hogy már szinte repülök ( csodálatos érzés ). Most zárom soraim, és ne haragudjatok, most nem tudok minden kommentre reagálni ( repülök dolgozni ), de nagyon jókat írtok, és természetesen nem kell mindenben egyetértenünk, de ami a legfontosabb az van közös bennünk, a futás szeretete, és a lelkesedés a futás iránt, és a szenvedély, ami hajt minket! Mindenkinek jó futást mára, vagy holnapra! ,-) Mert ez a lényeg. :-)

Ted Striker 2015.04.24. 22:19:24

f@ck that little mouse 'cause I'm an Albatraoz :-D

Simsik Zoltán 2015.04.25. 21:30:18

@Szuflavéder: Köszönöm!! :-) Ez utóbbi infó csak 1 volt a történethez; van még. Pl. vízesés-technika? Amikor csillapítanom kellett a mozgásomat, mert úgy éreztem, hogy nem kapok levegőt, akkor azt vizualizáltam, hogy egy vízesés alatt állok, és teljes erejével zúdul a tüdőmbe a víz, de az én esetemben az a LEVEGŐ volt; ez segített, hogy végül 1-2 percen belül megkapjam a maximális mély légzést, akkor úgy érzem szupermélyre hatolt az oxigén a tüdőmben. A mai napig érzem, hogy mikor veszek így levegőt, még most is pl. ebben a minutumban. Ezt ma úgy hívom, hogy szupermély légzés. Szerintem eszembe jutna még egy-néhány dolog. :-) Utóirat: lehetsz Sárkány Szuflavéder! ;-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.25. 21:37:06

nem írok több ilyen posztot! A Kész átverés show ban érzem magam :)

Simsik Zoltán 2015.04.25. 21:43:36

@Szuflavéder: Ez az!! Nincsenek tudományos bizonyítékaim, de érzem, hogy mikor kapok szuperúl levegőt, de ebbe a témába nem tudok belemenni, mert ez nálam tapasztalati tudomány. A tudásnak 2 útja van. Az egyik, amelyet már mások megtapasztalnak, és talán már tudományosan is bizonyítanak, a másik pedig a saját tapasztalataink által megszerzett tudás; TALÁN EZ A LEGÉRTÉKESEBB AZ EMBER ÉLETÉBEN, ÉS EZ A VALÓDI TUDÁS. De most persze kicsit összezavartalak, de nagyon bírom! Én egy BOHÓC vagyok. :-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.25. 21:52:59

@Simsik Zoltán: hazudnék ha azt mondanám, hogy nem örülük annak, hogy megismertelek :)

Simsik Zoltán 2015.04.25. 21:54:25

Talán mindannyian cammogó Medveként kezdjük, majd kissé megerősödve Tigrisekké válunk, majd tovább erősödve és testünket bedöntve Gyalogkakukká, és talán lépéseink meghosszabbításával Gepárdokká fejlődünk, és ha még megpróbálunk egy kicsit repülni is, hát akkor megszületik a Sárkány. :-) Szerintem ez a futás evolúciója. :-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.25. 21:56:04

@Simsik Zoltán: kérlek ne hagyd abba! én többet tuti nem megyek a Mikroszkósz színpadra!

Simsik Zoltán 2015.04.25. 21:57:27

@Szuflavéder: Köszönöm Szuflavéder! Bírom a figurádat, és nagy űrt hagytál magad után, úgy értem, hogy sokan szerettek, és szeretnek, egy szóval jó hangulatot tudtál hozni a Szufla 50 rendezvényhez. :-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.25. 22:03:41

@Simsik Zoltán: Mi lesz a következő tanulmányod? remélem nálunk is megosztod majd! :))))

Simsik Zoltán 2015.04.25. 22:22:42

@Szuflavéder: Hát nem tudom, de valamit összerittyentek majd! Szép estét! :-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.04.25. 22:29:19

@Simsik Zoltán: félek (vagy remélem) be is tartod majd a szavad ;-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2015.04.26. 07:30:17

Eljutottunk a téma olyan mélységeibe, ami egy picit már megijeszt. Igazi szittya gyerekként nekem sámándob az ütemadóm, amit Ópusztaszeren vettem fel és mp3-ban feltöltöttem a lejátszómra. Minden km-t egy íj idegének pattanása jelez, amit hátrafelé lőttek ki. Virtuális edzőpartnerem az órámon a Csodaszarvas, amit soha nem értem még utol és a pixelek között mindig eltűnik. Így megy ez ezer éve...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása