Ugyanaz, csak lóhalálában - Garmin Forerunner 405, első tesztnap

2008.09.25. 13:38 Winkler Róbert

Vannak még bátor cégek, halálmegvető vállalkozók, vakmerő marketingesek. A Garminnál olvassák a Futóblogot, és nem örültek, hogy végül nem mertem használt állapotba hozni a Duett Tamástól kapott Forerunner 405-ös órát, és küldtek egy tesztkészüléket. Hátha arról melegebb szavakkal emlékezünk meg, mint pl. én egy másik Garmin csúcskészülékről, a Zumo motoros navigációról.

300 ezer forint volt, de irreálisan drága csúcskészülék létére már kétszer foszlott le róla a műanyag kupak, ami a motoros tartón védené az érintkezőt – nagyjából olyan minőségű műanyagból lehet, mint nagyapám első világháborús gázálarcának szelencevédője.

A Zumo egyébként alapvetően nem rossz, csak ostoba és megszokhatatlanul logikátlan a menüje, tele felháborító hibákkal. Ugyanakkor jobbról senki sem hallott, navigációban tehát a Garmin Zumo megjelenése óta egy félszeműek közti király. Az óra is hasonló otrombaságnak tűnt – míg fel nem töltöttem és el nem kezdtem bóklászni a menüben. Az iPod stílusú tekerőgyűrű elegáns, a grafika szép, jól váltogathatjuk a menüpontokat, bár tekergetéskor a gyűrű külsejét kell buzerálni, a kezelés tehát sokkal kevésbé elegáns, mint egy iPod tekergetése: egyszerűen túl nagy a kerület. Ez már így majdnem kung fu. És nehéz pont akkorát kanyarítani, hogy már jó legyen neki, de még ne legyen sok. A szerkesztőségben feltöltöttem a csipesszel, ami vicces, mert a pc USB-lyukából is fel tudja tölteni, de ha offline illető vette volna meg, van hálózati konnektor rátét a dobozban, ugyanahhoz a csipeszhez.

Tehát feltöltöttem, ami majdnem percre pontosan 3 óra volt, amennyit a használati utasításban írnak. Aztán bent felejtettem a szerkesztőségben, mert közben ki kellett mennem VMax Zsolthoz (egy henger behalt), és csak napszállta után szabadultam, és ugyan előtte bejöttem a szerkesztőségbe a Forerunnerért, haza is vittem minden alkatrészét, kivéve az órát. Na, egy küzdelmes, nagyrészt friss levegőn eltöltött nap és két kutya megsétáltatása után már futni se könnyű elindulni, de még visszamenni kutyástul a szerkesztőségbe, az tényleg kemény. Este 10 körül kezdhettem érdemi baszakodáshoz az erkélyen, mert a műholdakat párosítani kell.

Türelmetlen és béna gizmófelhasználó vagyok, a halálom a használati utasítás, de ahhoz képest, hogy a Forerunner annyit tud, mint egy akadémikus, a füzet egészen egyszerű, be tudtam hozni a műholdakat, és összesen fél óra alatt még a melltartót is sikerrel párosítottam. Sportbandet ezúttal nem vittem, épp elég a káoszt ezen a szinten menedzselni; csak iPodot, mer’ az nem kér enni út közben. Lementem, és a ház előtt pároztattam a Garmint a műholdakkal – gyakorlatilag azonnal megtalálta őket. A Népszigettel kezdődő kört választottam, gondoltam, elég hulla vagyok mára, inkább csak tesztként szaladok egy 5-6 kilométert, egyszerűen nincs kedvem többhöz, és úgyis csak a Garminnal fogok viaskodni.

Ez a szopó korunk tudományos szirszaraival, hogy a használat előtt nem tudjuk kívülről megtanulni a használati utasítást, menet közben derülnek ki dolgok, akkor viszont már pont nincs nálunk a használati utasítás, ezért csak repülünk, félig vakon. Végül félig az agyonhajszolt hullamerevség állapotában értem haza, de erről bővebbeket legközelebb. Most csak annyit hogy 1 óra 18 perc 36 másodperc alatt futottam 12,15 km-t, 154-es átlagpulzussal és 6,27-es kilométerátlaggal, ami tök átlagos az én futásaim között. Mitől éreztem magam úgy, mintha nem is tudom, ólommellényben szaladgáltam volna fel-le a kilencedikre?

Az imént lejött egy sportrovatos kolléga. Mutatom neki a Garmint, és elmesélem, hogy meg is jegyzi, honnan indultunk, nekem például a kaputól vagy 50 méterre elkezdett csipogni, hogy mindjárt a fordulóponthoz érkezek. És hogy talán 2/3 úttól az iránytűt is azért mutogatta olyan gyakran, mert haza akart vinni. Mi volt a sportos kolléga azonnali reakciója? "Hó, ez milyen jó, amikor részegen botorkálok hazafelé!"

31 komment

Címkék: chip bigyók beöltözés kalibrálás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr35680990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2008.09.25. 16:14:38

A 405-ös egy jó cucc, szeretni fogod. Vicces ez a műhold-párosítós dolog. Csak azért írtad, hogy a gugli a "párosítás" szóra is dobja fel a posztot? :)
Én leragadtam a 205-ösnél, de ahányszor kezem ügyébe kerül egy 405-ös, mindig gondolkodni kezdek. De végül marad a 205-ös, kövér vagyok, nem akarom tudni a pulzusomat.
Navigációban a Forerunnerek nem tudnak sokat, tényleg csak a "vissza a célhoz", amit nyújtanak. De nem is a szerkezet lényege. Mint edzőpartner viszont zseniális. A megfutott körödből csinálj pályát (convert to course a Training Centerben), és fuss magad ellen, nagyon mókás!
Kellemes futkosást!

cs (mi más) 2008.09.25. 16:28:59

Nekem 305-ösöm van. Egyszer rámsötétedett a kőszegi hegyen, akkor az óra háttérvilágításával - gombnyomásonként 5 másodperc - navigáltam vissza a kocsihoz. Igaz árkon-bokron keresztül, de sikerült. Mapsource-szel egyébként útvonalat is lehet rátölteni, pl. a turistautak.hu-ról, ügyes emberek akár egyszerű térképet is tudnak ráaplikálni.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2008.09.25. 17:16:36

jéé, magpet itt is :) Persze ahol Garmin van... :)

Nekem is beváltak a Garmin termékek, bár futni nem szoktam, csak túrázni, arra meg inkább a Legend Hcx-em való

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2008.09.25. 18:13:16

cs (mi más): a háttérfény állítható, akár folyamatosan is tud világítani. (Beállítások/kijelző) De az is megoldás, ha viszel magaddal egy fejlámpát. :)
Az útvonal töltögetés megy remekül, de sajnos a térkép nem igazán, még trackből rajzolva sem. A Forerunnerre track nem is tölthető, csak route (tervezett útvonal), abból viszont mindig csak az aktív látszik. Én bringán is használom a 205-öst, többnyire mellette valami térképes egyéb szerkezettel (Oregon, 60CSx), de a Forerunner trackback-funkciója (vissza az eddigi úton) nagyon profi, gyönyörűen szól a kanyarok előtt. Térkép nélkül, csak ezt nézve is vissza lehet találni a célhoz.

sza711 2008.09.25. 18:37:59

Egyébként navigációra is alkalmas
Mapsurce programban (vagy pl a google térképein)
egy két katitásal megrajzolt útat fel lehet rá tölteni, majd végignavigáli vele.

Egyetlen hibája van, mégpedig az éritőgyürű, ha egy kiscsit nedves a kezed használhatatlan
(márpedig futásnál az)

cs (mi más) 2008.09.25. 20:15:43

Az élmény hatására azóta viszek fejlámpát, ha esélyes a sötét. Itt elnéztem a távot, a 19 km még belefért volna a szürkületbe, a 29 már nem. Egyébként fiatal és bódult koromban szedtem már mindenféle megvilágítás nélkül cikláment, gyakorlatilag az illata nyomán. Az eset természetesen régen elévült, sőt már tudom azt is, hogy nőnek hinni csak akkor, ha ló legel a sírján...

Gaboro · http://goo.gl/MULS 2008.09.26. 01:59:55

A minap betévedtem egy újonnan nyílt kerékpárboltba a munkahelyem közelében, és lássanak csodálatosat, rendelkeznek egy körbeforgatható, apró vitrinnel, ami önmagában még nem is lenne körbeugrálandó egészen addig, amíg meg nem tekintjük annak tartalmát, melyek között a Garmin kerékpárosoknak készült termékei mellett órái is megtalálhatóak, nem hiányozván természetesen a 405 sem. Habár, ha belegondolunk abba, hogy ezen órák egy apró eszköz segítségével - melyet eképpen akár segédeszköznek is hívhatunk - kerékpárórává alakíthatóak, mérve mindenféle hasznosat, ami egy hétköznapi kerékpáros megkívánhat, talán nem is oly meglepő a jelenlét. Mindjárt gyors szemlét tartottam, melynek eredményeképpen azt kell mondjam, hogy nem bumszli. Az én szememnek kimondottan tetszetős. Nem bumszlibb, mint amennyit egy ilyen órától el is vár az egyszeri hordozó. Fontos volt ezt látnom, mert már többször ellátogattam az Amazon boltjának megfelelő terméklapjára, de mindahányszor megremegett a kezem a "Meg hát!" gomb felett, mikor felidéződött bennem a sport-társ-szerkesztő által alkalmazott jelző, bumszli.

Engem már csak egyetlen kérdőjeles momentum tart vissza attól, hogy rábökjek az említett "Jó hogy!" gombra, mégpedig az, hogy valóban közeleg-e a Macintosh operációs rendszerének támogatása a ketyeréhez, vagy sem-e. Ha megszületik, én elviszem a holmit, és felhagyok afeletti várakozásommal, hogy az Apple kegyet gyakoroljon végre, és elérhetővé tegye a Nike+ alkalmazást az én első generációs iPod touch-omra, amely izgalma - őszintén szólva - folyamatosan lanyhul, mióta hírét vettem a Garmin fitnesz óráinak létezéséről. Ha már tízezres kiadásra kényszerülök ez ügyben, inkább egy új eszközre, s vele még újabb funkciókra költöm, mint nekiálljak cserélgetni az iPodomat. Hm... Svájci bicska hatás?

Laszlo2 2008.09.26. 04:36:55

cs (mi mas)
A 305-on be lehet allitani a hattervilagitas idotartamat ( max 1 perc), bar valoszinuleg este az erdoben en nem vacakolnek vele.

Laszlo2 2008.09.26. 04:40:14

csak most olvastam magpet hozzaszolasat

potyesz 2008.09.26. 09:16:31

winklair ur, a magyar nyelvu hasznalati utasitas nincs meg veletlenul elektronikus formatumban? En is nemreg vettem 405-t es a csomagban talalhato "gyorstalpalo" nem igazan volt teljes koru.Szoval ha esetleg van, nagyon halas lennek erte...
Kosz elore is.

potyesz 2008.09.26. 09:21:13

sajat tapasztalatom: masodik alkalommal futottam a 405-tel, elotte dirket megneztem, 56%-ot mutatott az akku toltottsegi szint. Ehhez kepest kb. 10 perc mulva se kep, se hang... kicsit voltam pipa... (elotte 5 nappal vettem es a kisokos azt irja, hogy 6-8 ora edzesidot bir) Igaz hogy elso toltes utan vtortent, de ez szerintetek normalis dolog volt? Ezutan hazaertem, fol akartam tolteni, na ez sem sikerult, egyszeruen nem reagalt a toltore. Kesz, meghalt, gondoltam. Elvittem a szervizbe, ott 2 napig teszteltek, azt mondtak, most jo, ha meg egyszer rosszalkodik, kicserelik. Most itt tartok, holnap reggel megyek futni...

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.09.26. 09:29:23

Kérdés: kesztyűben használható az óra körgyűrűje? Jönnek a hidegek, lassan előkerülnek a vékonyabb-vastagabb kesztyűk.

Winkler Róbert 2008.09.26. 10:32:00

Potyesz: szerintem kísérletezz a forgalmazónál, elvégre nekik ez a dolguk. A 6-8 óra edzésidőt én is olvastam, és nekem se tűnik reálisnak. Igaz, még nem próbáltam 50%-ról, és végülis hazaér az ember, rálöki a csipeszt, oszt' jól van.
PCjuzer: azt hiszem, használható kesztyűben, a szopás inkább egyrészt a szemerkélő eső, másrészt hogy amekkora a szíj, én nem tudom dzseki fölé venni, márpedig a GPS miatt szabadon kell lennie.

potyesz 2008.09.26. 10:39:41

Robi, koszi a tippet, csak a bibi, hogy jelenleg Kijevben elek (a cuccost is itt vettem) es az itteni forgalmazok samugy em EU konform szerint teszik a dolgukat. De kozben talaltam angol nyelvu, bovebb hasznalati utasitast.
Te magyar nyelven hasznalod, vagy angolul? Neha az angol egyertelmubbnek tunik, de en mar annak is orulok, ha az futo-ora magyarul "szol hozzam"...

potyesz 2008.09.26. 10:42:20

Egyszer eljohetnel futni ide... Ossze kothetned a kellemeset a hasznossal. Ugy ertem auto-fronton is van itt mit nezni, lehetne egy erdekes riportfilmet kesziteni a kijevi auto-trendekrol is. Es nem utolso sorban gyonyoru futo helyek vannak a varoson belul :). udv, potyesz

ThufirHawat 2008.09.26. 10:48:21

Ez az aksi dolog minden beépített GPS-es óra sajátja. Ha a Polar-ban merül le, aminek ugye külső GPS vevője van, akkor sincs semmi gáz, mivel az óra mükszik tovább, méri az időt, a pulzust, és a magasságot.
Mielőtt megvettem volna a Polar RS800-at, én is a 405-ön filóztam, de aztán rájöttem, hogy nem kell nekem GPS, mivel mindig ismert terepen futok, és mivel az óra alapból mér távolságot, így azért megvannak a referencia pontjaim a kiértékeléshez (emelkedők végei, lejtő alja, ilyesmi).

ThufirHawat 2008.09.26. 10:49:23

Akarom mondani, alapból még MAGASSÁGOT. Na.

sza711 2008.09.26. 11:47:30

A töltöttségi szint kijelzésre, ami pl. akkor rossz ha első alkalommal nem töltöd megfelelelő ideig az a megoldás, hogy hagyod teljesen lemerülni, majd hosszan hagyod a töltőn, akkor sem veszed le ha kiírja hogy kész a töltés (3-4 óra)

Azt pedig hogy mennyi ideig bírja , egy feltöltéssel, nagyon befolyásolja, hogy mi van bekapcsolva (szívmonitor, figyelmeztető jelzések, lépésszámláló, pedál fordulat számláló, háttérvilágítás, GPS) Ha csak a GPS van bekapcsolva valóban tudja 8 órát (nekem 8:36-ot bírt)

ThufirHawat 2008.09.26. 14:39:02

Hááát nem tudom. Az azért akkor is ciki, hogy egy futó óra pont a legkevésbé hasznos paraméter mérése miatt legyen ennyire konektor föggő.

cs (mi más) 2008.09.26. 16:20:20

A 305-ös 10,5 óráig bírja. Ha ennél több kell, akkor a hüjenemvagyok boltban lehet kapni 499-ért usb-s útitöltőt, azzal meg lehet oldani menet közben is. Mondjuk érdekes látvány egy camelbagból kígyózó usb kábel a csuklóig.

sza711 2008.09.26. 16:25:28

ThufirHawat

Egyetértek veled, én is jobban örülnék, ha külön lenne a GPS
Viszont mégegy ilyen tudású óra amivel navigálni is lehet nincs.

cs (mi más)

Nem is az üzemidő a legföbb gond (bár az is) hanem az hogy 2 év mulva ha az
akú tönkremegy (az akuk már csak ilyenek) dobhatod el az orát is?
(305-esetén biztosan mert azt nem is lehet szétszedni)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.09.26. 17:10:25

sza711: ha kifejezetten a futásra élezzük ki a dolgot akkor inkább a Polar mint a Garmin. Aki azon a szinten fut hogy reális rászánnia hatszámjegyű összeget egy ilyen eszközre annak a Polar többet nyújt. Heti 100-150 futott km táján már nem igazán téved el az ember mert bejáratott körei vannak. A stride szenzor pedig pontosabb, működik olyan helyen is ahol nincs műholdvétel és lépéshosszt, lépéssebességet is tud és akkor még az RR mérésről (EKG) nem is beszéltünk. Ez pl Winklernek nem lényeg, de igazából a topkategória funkcionalitására a topfutóknak lehet szüksége. Amúgy meg csak geekülés az egész :)
A két eszköz célközönsége szerintem nem igazán fedi egymást (de semmiképpen sem azonos teljesen).

Ras · http://futo.blog.hu 2008.09.26. 17:11:19

az RR mérést az óra tudja nem a stride szenzor, még mielőtt vlaaki kötözködne :)

sza711 2008.09.26. 17:58:10

Veled is egyetértek:)

Én viszont változatos terepen erdőben szeretek futni, oda viszont jol jön a navigáció
az EKG -m viszont nem igazán érdekel:)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.09.26. 20:07:27

nem vagyunk egyformák, van aki egész nap az erdőben akar futni más meg 2:20as maratont szeretne futni, ez így van jól, ezért nem kopik fel sme a Garmin sem a Polar álla ;)

ThufirHawat 2008.09.28. 08:27:12

Az RR-nek egy amatőr számára leginkább a pontosabb OwnZone, Fitness teszt, és HRmax-P (Optimizer) meghatározásánál jöhet jól. De mondjuk tényleg meg lehet élni nélküle. :o))
A lényeg, hogy fussunk, és kész! :o))

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2008.09.29. 14:09:53

Akku: valamit valamiért. Én 205-öst használok, ami azért kövérebb darab, mint a 405-ös. Cserébe elmegy 12-14 órát, igaz nincs pulzusmérés meg pedálfordulat. A nagy kérdés a felhasználó személye és az igények. Én a kövér kategóriában játszom, bringán, néha futáshoz használom, meg teljesítmény-jellegű túrákánál adatrögzítsre. Ha ennél kicsit is komolyabban futnék, akkor azért váltanék a 405-ösre.

potyesz 2008.09.30. 15:09:49

mindenkinek igaza van... lehet futni nelkule, klassz futni vele... Ahogy valaki irta regebben, a ferfiember szereti a kutyuket es ebben eli ki gyermeki enjet. En speciel tudni szerettem volna, hogy milyen pulzusszammal futok, meg nekem tenyleg ad egy plusz motivaciot, hogy edzes utan meg tudom nezni, hogyan teljesitettem, milyen kilometereket futottam, ne adj isten hany kaloriat egettem el...Ha pedig meg is engedheti maganak az ember fia, akkor miert is ne vegyen. Szoval en kb. ezen indokbol vettem a 405-t. Meg csak ugy :)...

2008.10.02. 17:59:09

Potyesz: én nőember vagyok, de imádom a Polar órámat és viszem (szinte) mindig. (Eddig 2x nem vittem, mióta megvan...) :D :D

potyesz 2008.10.03. 11:55:31

wannabe, koszonom a "pozitiv megerositest", hogy nem "beteg" aki szeret kutyuvel futni :)

2008.10.03. 21:37:05

Nincs mit :D Én nagyon élvezem az xls táblázatvezetéseket úgy általában, még külön csekkes fájlom is van a laptopomon (OK, lehet hogy tényleg beteg vagyok :D), nehogy már a sphorrrrteredményeimről ne vezessek feljegyzéseket! :D Kiskoromban mondjuk mindig fiúnak néztek, Barbie-k helyett mecsbokszaim voltak és fociztam a fiúkkal az udvaron a suliban. És még verekedtem is, ha kellett...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása