Sorra hozzák a felszínre a chilei bányászokat

2010.10.13. 17:54 angelday

Annak, aki nem követné az eseményeket, némi chilei bányász mentőakció összefoglaló, már látszik a fény a tárna mélyén. Index:

Többhetes felkészülés után helyi idő szerint kedden éjfél után nem sokkal, az eredeti menetrendhez képest kétórás késéssel felért a felszínre az első chilei bányász, és sorra hozzák fel a többieket, a mentés problémamentesen halad. A kabinban leküldtek az augusztus elején a mélyben rekedt harminchárom bányászhoz több bányamentőt és egy orvost is, akik lentről segítik a mentőakciót. Óránként tudnak felhozni egy bányászt, a mentés két napig is eltarthat.

Hogy mi ebben a Hip-Hop-Futóblog? Hát az, hogy a lenn rekedtek közül az egyik legjobb fizikai állapotban az a bányász van, aki a beomlott tárna mélyén minden nap 10 KILOMÉTERT fut. (thx rokaranto!)

Inforádió:

Renato Navarro, a chilei haditengerészet tengeralattjáróinak parancsnoka elmondta, hogy elsőként a feladatra legalkalmasabb embert hozzák fel. Őt követik majd a betegek, a végére maradnak a legerősebbek. A parancsnok nem kívánta közölni a javasolt felhozatali sorrendet, mert az változhat, ha időközben valamelyik bányász megbetegedne. A kérdésben az orvosszakértők mondják ki az utolsó szót.

Fizikailag a legjobb állapotban Edison Pena bányász van, aki naponta tíz kilométert fut lent a tárna mélyén.

A bányászok egyébként két és fél hónapot töltöttek a mélyben. Durva.

9 komment

Címkék: chile inspiráció futás bánya tárna

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr132369187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laciii79 2010.10.13. 20:15:16

Elképesztő! Két és fél hónapig ott lenn... Ez eleve döbbenetes. Az meg, hogy valaki még fut is lenn...., persze lehet, hogy csak így lehet kibírni.
Valószínűleg elég korlátozott ismereteim vannak a bányákról, de el nem tudtam képzelni, hogy van futásra alkalmas hely ott lenn. Pláne, hogy 10 km-t is lehet futni.
Sok erőt, energiát, kitartást még azoknak, akik lenn vannak. Óráról órára kevesebben. Szerencsére!

Bloom77 2010.10.14. 09:01:20

Ezt én is olvastam, hogy 10 km tolt minden nap és már akkor is felmerült bennem:
1., Jó hogy a bányában a port tüdőzte le jó mélyre naponta 1,5-2 órán keresztül, olyan intenzitással, hogy az a tüdejének minden zugába eljutott?
2., Remélem nem egy 25 m x 25 m-es területen kellett lefutnia 10 km-t, mert akkor az már a megzakkanás jele is lehet.

Mindenesetre komoly teljesítmény......

HelloJozsi 2010.10.14. 09:39:16

Hát ennek nem kicsit van kacsa szaga. Állítólag vmi 50 négyzetméteren voltak harmincan. Na ha ott valaki körbe-körbe rohangál egy órán keresztül, hát az minden csak nem épelméjű, meg fizikailag se nagyon tudja megtenni, mert unos-untalan rálépne valakinek a lábára.
Azt meg nem nagyon hiszem, hogy futópadot juttattak le nekik :)

Erről eszembe jutott a klasszikus jelenet a 2001 űrodüsszeiából, mikor Bowman futkozik körbe-körbe az űrhajóban.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.14. 10:25:08

@Bloom77: Van akinek kevesebb helye van:
www.youtube.com/watch?v=MEy2W_-ecNo
(Még futócipő sem kell..)

@NJoco: Én valami olyasmit olvastam, hogy abból a teremből, ahol éltek volt egy kijáratuk egy kb 2 km hosszú vágatba. Így volt kijelölt WC-jük, és valami vízbefolyásban még tisztálkodni is tudtak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.14. 15:00:48

@Sekiwake: 2km-es vágat, WC, vízbefolyás, por? mintha egy budapesti mellékutcában futna az ember.

HelloJozsi 2010.10.14. 17:07:40

@Sekiwake: ok, legyen, akkor csak tájékozatlan vagyok.
Csak az ilyen témák esetében elég gyakoriak a csúsztatások, ezért az ember óvatos.

Bloom77 2010.10.14. 19:21:26

@Sekiwake: Ez nagyon komoly..:))))) Minden tiszteletem...én ezt nem tudnám megcsinálni....:)))))Nagy az isten állatkertje..szokták mondani a bölcsek..:)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2010.10.14. 22:14:53

Minden tisztelet a srácokért! Az utolsó bányász feljutását végig is követtem az élő közvetítéssel. Hatalmas teljesítmény amit véghezvittek ott lenn is és a mentőcsapatok fenn.

Az az öröm teljesen leplezetlen és őszinte volt. Jó volt látni.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.16. 09:02:24

@BRandom: Én is követtem a mentést. Valami hihetetlen az, hogy élőképet látok egy chilei bánya mélyéről. Milyen érzés lehett feljönni 2 hónap után a fényre? Újjászületés, az biztos.
Sajnos éjjel 2-ig nem bírtam fennmaradni, de azt megnéztem volna, amikor a legutolsó bányamentő feljön. Az milyen lehettett? Totál egyedül van a mélyben, nem lehetett beszari alak, ha önszántából lement oda a mentés elején.... Körbenéz, az üregben, beszáll a kabinba, és beszól a fiúknak, hogy "Vamos" és felhúzzák.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása