Itt állok a kapui ellőtt

2012.09.30. 17:22 mgergoo

Álmodtam egy világot magamnak. Igen, most itt állok a kapujában. Tavaly október 22-én egy hirtelen impulzusdöntésként neveztem a Berlin maratonra, és most itt vagyok Berlinben. Október 22 óta szerintem nem telj el úgy nap, hogy ne jusson eszembe a maraton, és hogy ne jusson eszembe, hogy honnan indultam és hol tartok most.

Nagy utat tettem meg, nem csak a futásban, de a futásban is fejlődtek egy év alatt az eredményeim. A nevezés óta 1800 kilométert futottam, számtalan félmaratonon vagyok túl, illetve itt is olvastátok, amikor edzésen megfutottam a maratont. Nem csak kilométer van a lábamban, hanem gyorsultam is valamelyest. Az elmúlt hónapban már van 50 perc alatti 10 km eredményem, javítottam a Szigetkör PB-men és a Félmaratoni legjobb időmön is. Nagyon szeretnék 4 óra alatt futni, de mindezek ellenére nagyon nehéz lesz.

A meleggel nem lesz gond, egy héttel a verseny előtt 8-16 Celsius között mozogtak a berlini balkonokra kiszögelt hőmérők higanyszálai. Ez jó hír, mert ha egy-egy frissítést ki tudok hagyni, az perceket jelenthet az őszidőben.

A másik érdekes paraméter Berlinben a tömeg. Hihetetlen, de ezen a versenyen negyvenezren indulnak, szerintem én el sem tudom képzelni, hogy ez mit jelent. A tömeg persze a hazai tömegrendezvényekhez hasonlóan rajtzónákba van sorolva, de szerintem az elején azért figyelni kell majd, persze amúgy sem baj, ha nem futom el az elejét. A 4 órás maraton 5'41"-es átlagtempót jelent. Tavasszal nagyon megijedtem, amikor BGy beírta, de most sem sokkal jobb ránézni erre a számra. A taktikám az lesz, hogy 5'40-es ezrekkel kezdek az első 10 kilométeren, aztán 10 és 20 között 5'35", 20km után pedig 5'30"-at próbálom tartani, amíg a csövön kifér. Ha 30 után lassulok, akkor is lesz még egy kis tartalékom. Bilibe lóg a kezem. A 4 óra nehezen, de a 4:15 alatti idő talán össze tud jönni.

Van még valami. Végig futottam az évet, voltak kemény, 70-80 km-es heteim, voltak gyors iramváltásos, voltak résztávozós, voltak gyors edzések, voltak hosszú edzések, voltak gyors és hosszú edzések. Nem sérültem meg, semmi bajom nem volt. Most két hete azonban, amikor az utolsó hosszút futottam az Orczy kertben, elkezdett fájni az Achillesem. Kihagytam egy hetet, vasárnap megint ráfutottam. Az első 6-8 kilométeren semmi, aztán minden lépésnél belenyilall. Futás után pár órával már azt sem tudom hol fájt, de futás alatt még akkor is fáj, ha megpróbálok belegyalogolni. Most megint pihentetem, kenegetem és imádkozom. Nem lehet, hogy egy év munkája az utolsó hetekben vesszen kárba.

Drukkoljatok! Apu, maratonfutó leszek.

tibow.jpg

Józsi: DK ma meg is futotta, itt láthatók az eredményei. Egy következő posztban majd beszámol részletesen, hogy mi történt 30 km után.

104 komment

Címkék: berlin verseny maraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr44803942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.09.30. 19:01:36

Kiváncsi leszek a beszámlóra, kívülről nekem amit láttam tetszett. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.09.30. 19:04:32

Gratulálok a versenyhez, jó eredmény! Végigmentél, ez a lényeg! Én erre az időre tippeltem magamban, de nem akartam elvenni a kedvedet. Egyszerűen 6-6.15-ös ezrekkel kellett volna kurva sok hosszút (35 km) futni. Nem kell az első maratonra fartlekezni, meg gyorsító, meg faszom tudja milyen edzésekkel baszakodni. Ráállni egy egyenletes, tartható tempóra és végigmenni. Ha bírja az ember, 38 km környékén gyorsítani. Én jövő héten futom Kassán a második maratonomat, három hosszú futással (30-36 km) készültem. Ez nem sok, így a berlini eredményeddel meg lennék elégedve. Tegnap 5.48-as ezrekkel futottam 34 km-t. Még nyolcat nem bírtam volna, így marad a 6 perces kényelmes tempó a következő 42 km-re. :)) Gratulálok még egyszer!

cindbl 2012.09.30. 20:22:02

de legalabb szirenke igent mondott :D

ubp 2012.09.30. 20:54:27

Gratula! Elsőre jó. Egyetértek BGy javaslatával, én is így készülnék. Innen még lehet javulni, még van reális cél :)

dvorcsakl 2012.09.30. 21:39:05

@BGy: 5:48-ban 34 km? Az szerintem igen jó alap. És mivel tudom, hogy van már tapasztalatod (ott voltál Bécsben? :-) ), meg eszed is, nagyon jó esélyeid vannak.

Viszont szeretném megvédeni Gergő edzőjét, szerintem tudja, hogy mit csinál, csak ahhoz, hogy eredmény is legyen, kell egyfajta fegyelem, meg egyfajta vakon bízás, és szótlan teljesítés a "tanítvány" részéről. Meg egyfajta alap is.

spiderbond 2012.09.30. 21:50:04

Gratulálok a teljesítéshez. A kitűzött időcélról a következő a véleményem:

Első félmaratonra /maratonra vagy bármilyen először futott távra sztem nagy hiba ha bármilyen időt céloz meg magának az ember. Ezen csak veszteni lehet.
Ha sikerül teljesíteni a kitűzött időt akkor attól nem leszel boldogabb, mintha csak simán időcél nélkül teljesítetted volna. De ha nem teljesül a cél, akkor már nem lesz felhőtlen az öröm.
Az életedben egyszer van lehetőséged első maratont futni, azt fusd mindenféle időnyomás nélkül boldogan, és örülj a célba érésnek.
Ez az érzés egy életre beléd ég. Ha kitűzöl egy időt és azt bármilyen okból nem tudod teljesíteni, akkor keserű lesz az örökre megmaradó élmény.

Az idővel ráérsz a következő maratonon küzdeni, az első legyen örömfutás amennyire csak lehet.

eLzsÉ 2012.09.30. 22:38:41

@BGy:

Na hát ezért nem értettem, minek kellett 5:20-ban hosszúkat futtatni vele...
És hát persze sérülés sem lett a dologból, csak éppen az az achilles...
Nyilván vagy ettől, vagy valami mástól esett vissza 25 km után elég jelentősen, valami biztos történt, mert meleg nem volt.

Ettől függetlenül természetesen gratulálok az eredményhez és az odáig vezető úthoz, akaraterőhöz, én örülnék egy 4:24:xx-es első maratonnak.

Különben Szabó Gábor is megemlítette a közvetítésben Gergőt:)

dvorcsakl 2012.09.30. 22:48:31

@spiderbond: mit kellett volna futtatni vele egy 4 órás maratonhoz?

kúlcsi 2012.09.30. 23:08:59

@dvorcsakl: inkább az a kérdés, hogy mire alapozta bárki is a 4 órás maratont?

FAQlyás Menyét 2012.09.30. 23:24:38

Az eredmények hivatkozásra kattintva nem értem, hogy mi a különbség a nettó és a bruttó idő között? Talán valahogy levonják azt az időt, amíg ivás közben állt?

kúlcsi 2012.09.30. 23:27:15

@FAQlyás Menyét: kb. 21 perc volt míg átért a rajtkapun.

eLzsÉ 2012.10.01. 01:16:45

@dvorcsakl:

Most ebből egyfajta fanyalgás lesz, már látom, de szerintem mindannyian szurkoltunk Gergőnek, tehát nem valamiféle irígység vezet, hanem hogy nem értem.

4 órás maratonhoz ezt kellett futtatni, de 1,5 év futómúlt nagyon kevés egy 4 órás maratonhoz, szerintem.

Továbbá, amikor a mindenki által imádott Vajda Zsuzsi 5:20-as hosszúkat írt elő, már rögtön nem értettem, miről van szó, ezt az inkriminált poszthoz meg is írtam.
30%-os távnövekedés volt egy héten belül, mert Gergő futva akart munkába járni.

Soha nem éreztem, hogy edzőre lenne szükségem és ebben az elgondolásomban most meg is vagyok erősítve, egy ilyen intenzív menetnek csakis egy eredménye lehet, hogy az éppen achilles, vagy csonthártya, az szabadon választott...

De ha Gergőnek ahhoz volt szüksége erre a Zsuzsira, hogy belerázódjon a futásba, az persze más.
Csak akkor az elvárás volt túlzott, csodák nagyon ritkán vannak.

4-5 év futás után, amatőr szinten szerintem edzőre semmi szükség, ha meg nincs meg annyi idő és kilométer, akkor meg megint minek, ha egyszer kontraproduktív?

Gergő Május 14-i posztjábamn írta, hogy az Orczyban megfutotta a maratont, 4:26 percre.
Én aznap nem futottam, de másnap igen, akkor 17 fok volt, gyakorlatilag ugyanannyi, mint most Berlinben.
És ezt egy 400-as körpályán futotta, akkor mit sikerült rajta edzeni fél év alatt, ami az aktív futóideje egyharmada?
Semmit?

Fartlekkel, résztávval?
Ja, és még meg is sérült 35 évesen, bár az achilles nem sérülés, biztos fícsör.

Miféle edző az ilyen?

eLzsÉ 2012.10.01. 01:37:53

Bocsánat, nem 30%, hanem 50% távnövekedés volt egy héten.

Mindenhol azt látjuk, hogy ilyet még véletlenül se...

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 06:45:17

Nincs itt semmi gond. Vajda Zsuzsi csak azt nem vette figyelembe, hogy Gergő még nem futott 30 km környékén, amikor már előírta neki a 5.20-5.40-es tempót.

@dvorcsakl: ott voltam Bécsben, pont így indult az a hetem is. Lázasan és taknyosan fetrengek a kanapén. :)

dvorcsakl 2012.10.01. 06:53:49

@eLzsÉ: sok mindenben egyetértek Veled.

Csakhogy nem Vajda Zsuzsi akart Gergő edzője lenni, nem Vajda Zsuzsi akart maratont futni, és nem Vajda Zsuzsi tűzte ki a 4 órás célt.

Mivel az elmúlt időszakban elég erős volt a szopkodjuk Gergő faszát faktor, nem igazán volt olyan - tisztelet a kivételnek - aki elmondta volna, hogy ez nem úgy megy, hogy kitalálod, és kész.
Sőt, mindenki csak erősítette benne a "te vagy a csodagyerek, te mindenre képes vagy, különleges vagy, simán meglesz az a maraton, könnyedén 4 órán belül" és a többi belső hangot.
Nem hallottam olyan megnyilvánulást - persze mindent én sem hallok, és lehet, hogy a háttérben azért ez megtörtént -, hogy nyaralós posztokból, 7 perces szigetkörökből, rádiós szereplésekből, utolsó időkben tinglitangli edzésekből nem lehet maratont futni. Persze lehet, csak akkor a célt annak megfelelően kell belőni, és annak megfelelően kell kommunikálni.

Gergő futott egy szép időt, amivel semmi gond nincs, - sokan örülnének neki - hacsak nem nézzük a körítést, azt, hogy 25-nél kipukkant, azt, hogy előre magyarázkodott, ésatöbbi ésatöbbi.

De ahogy nézem, tovább él a fent említett faktor, az apró részletek a homályba merülnek, és majd jönnek az ugye megmondtam, elértem, megcsináltam posztok.

Gratulálok Gergőnek az első maratonjához, lesz ez még jobb is, az biztos.

dvorcsakl 2012.10.01. 06:54:45

@BGy: költői volt a kérdés, mivel együtt utaztunk. :-)

kúlcsi 2012.10.01. 07:08:06

@dvorcsakl: Gergő biztos megírja majd, és én tényleg kíváncsi vagyok, hogyan élte meg, mik voltak a tapasztalatok, de félek, hogy kapunk majd egy "futhattam volna sokkal jobbat, csak nem volt kedvem, inkább futókirándulást csináltam, meg különben is a lánykérés volt a lényeg" típusú posztot, ami általában lenni szokott egy kevésbé sikerült versenye után, én meg ezt nem szeretem. Mintha nem történhetne olyan, hogy nem úgy sikerül egy verseny, ahogy eltervezi az ember. Amúgy meg ez egy tök jó első maratoni idő, és én őszintén gratulálok neki, és ahogy dvorcsakl is mondta, lesz ez még jobb is.

dvorcsakl 2012.10.01. 07:19:28

@kúlcsi: lehet, de lehet, hogy van egy sokkal jobb post a tarsolyában, amivel mégjobban fog kijönni a dologból.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 08:21:49

Egyértelmű, hogy a hosszú futások hiányoztak a felkészülésből. Minden héten egy hosszú elengedhetetlen a mi szintünkön. Az 5 km-enkénti időit nézve, nagyon gyorsan kezdett, rögtön a célidő környéki tempóban. Pedig onnan még bazi messze van a vége. Még 30 km-nél sem nyugodhat meg az ember, hogy onnan betolja. Én az elsőmnél valahol 38 km környékén éreztem azt, hogy ez már meglesz. Addig sok meglepetést tartogathat az ember szervezete, gondolatai. Nem akarom én lerombolni, de még csak megkarcolni sem Gergő nimbuszát (elég, ha a szifon5 karcos), de ez egy nagyon jó kibeszélhető téma lesz nála azoknak, akik az első maratonjukra készülnek. Sőt, ez a fórum éppen arra jó, hogy levonjuk a tanulságokat.

cindbl 2012.10.01. 08:27:28

@kúlcsi: ubazzeg, olvassatok mar vissza, hogy miket irtok :) olyan, mintha a magyar focivalogatottrol olvasnek az epp aktualis vilagversenyre valo kijutas utani selejtezobeli lebogesrol :D

en nem kedvelem gergonek azt a kicsit elszallt oldalat, ami pl az "ezert adsz nekem munkat" cimu posztban is volt, de ettol fuggetlenul igy lehuzni, azert kicsit durva. teljesen mindegy, hogy miert futott 4:30-as maratont, lenyeg, hogy lefutotta, es o boldog vele.

azert ne erezzetek sertve magatokat, mert o masfel ev utan olyan celt tuzott ki maga ele, amihez kisebb fajta csoda kellett volna. az az o problemaja, es nem a tietek :)

meg tudnek irni rolatok, csak minek? :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 08:47:13

@cindbl: nem húztuk le Gergőt, inkább visszahúztuk közénk. A 4:24 ideje nagyon jó, ennek ellenkezőjét nem állította senki. Nekem 4:30 volt az első és tudom, azt sem könnyű elérni.

dvorcsakl 2012.10.01. 08:55:21

@cindbl: valami félreértesz. Cseppet sem érzem magam sértve. :-)

Igazad van, az ő problémája.
De ha kilépsz a tűző napra, ne lepődj meg, ha meleged lesz.

kúlcsi 2012.10.01. 09:33:41

@cindbl: visszaolvastam a biztonság kedvéért, és továbbra sem értem a felháborodásodat. Én azt láttam, hogy mindenki gratulál Gergőnek és elismeri a teljesítményét, senki nem húzza le. Ja, hogy az a baj, hogy nem találtuk reálisnak az ő általa pedzegetett 4 órás időt? Hát istenem, ha ezt valaki leírja egy nagy látogatottságú blogban, akkor sajnos lesznek olyanok, akik nem biztos, hogy egyetértenek vele, de szerintem ezzel Gergő is tisztában van, és van ő annyira értelmes, hogy meglátja benne az építő jelleget.

pirosmate 2012.10.01. 09:43:09

Kedves Mindenki!

Először is nagy gratula Gergőnek, itt is. Elsőre BÁRMILYEN idővel is komoly eredmény maratont futni. A 4.24 nem csupán egy kiválló lokomotív, de rengetegen örülnének ilyen időnek. Látatlanban mondom, hogy DK legalább a mezőny harmadát lenyomta.

Másodsorban edzőt, edzésmódszereket értékelni meleg pite, még másik szakemberként is. Egyébként meg...

@ DK: ismered a viszonyomat a négyórás idővel. :-D Egy árva percig se búslakodj, majd megfutjuk együtt tavasszal, Bécsben!

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2012.10.01. 09:47:43

Először is gratulálok Gergőnek!
Másodszorra: egy elrontott maratonból mindig többet lehet tanulni, mint egy szuperül megfutottból.
Harmadszorra: javítsátok már ki a címet!

pumchi 2012.10.01. 11:04:35

Kíváncsian várom azok véleményét is, akik jól ismerik Gergő edzését, és akár a nagyját végig is csinálták vele.
Meg persze a sztorit is, hogy mi történt vele 25 után.
Csak szólok: Gergő alkatát elnézve ennyi edzésből "simán" lehet 4 órát futni. Persze kevesebből talán még inkább... Szerintem.

pumchi 2012.10.01. 11:07:19

amúgy a achillesgyulladás nálam nem a verseny, hanem az edzés elrontása.
És nekem anno voltaren tabletta (a receptes; illetve Törökországban nem az :) ) volt a megoldás.

FAQlyás Menyét 2012.10.01. 11:20:43

@kúlcsi: Köszönöm, így már értem, persze, a nagy tömeg miatt az is sok percbe került, amíg a rajtlövéstől eljutott a rajtkapuig.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.10.01. 11:52:21

ha valaki fut 1:56 körüli félmaratont miért irreális terv a 4 órás maraton? 1:56-os félmaratoni idő után 4:24 es maraton viszont az jelzi hogy nem jött ott ki minden.
Ez most így sikerült neki. Simán benne van a futásban. Ez nem patikamérleg.

cindbl 2012.10.01. 11:59:55

@kúlcsi: "de félek, hogy kapunk majd egy "futhattam volna sokkal jobbat, csak nem volt kedvem, inkább futókirándulást csináltam, meg különben is a lánykérés volt a lényeg" típusú posztot, ami általában lenni szokott egy kevésbé sikerült versenye után, én meg ezt nem szeretem."

akkor oke, neked van igazad :D

cindbl 2012.10.01. 12:03:42

@kúlcsi: ja, amugy nem vagyok felhaborodva, dk nekem se kutyam, se macskam, csak vicces volt ez a "roham" :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 12:21:30

@szasza75: szerintem ha az 1:56-os félmaraton a PB-je, akkor nincs realitása a négyórás maratonnak. Stabil, többször elért 1:45-ös félmarcsival már inkább.
Gergő másfél éve fut, amiből sok a fogyásával telt. Amíg nincs meg közel sem a versenysúlya, addig nem lehet építkezni. Le kell rombolni teljesen és újraépíteni a kívánalmak szerint. Ő még nincs teljesen lerombolva. És nem csak a súlyára gondolok. Csak a blogja alapján ismerem, de egy picivel több alázattal gyorsabban haladna. Én a T50 után romboltam le a terepfutós énemet, mert rosszul kezdtem az építkezést. Most jól haladok, bizonyíték jövő májusban a Pilisben. Ú, ezt lehet, hogy kár volt megígérni. :)))

kúlcsi 2012.10.01. 12:55:49

@szasza75: persze, nem irreális, biztos volt már rá példa nem egy, de azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy abszolút nem ez a jellemző.

kúlcsi 2012.10.01. 13:00:45

@cindbl: ja, hogy ezt gondolod kirohanásnak vagy rohamnak. Azt gondolom, hogy aki elfogulatlanul olvassa Gergő blogját, érti miről beszélek. De hangsúlyozom még egyszer, én maximálisan tisztelem azt, amit Gergő elért eddig, nem semmi, csak néha a tálalással van gondom.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.10.01. 13:28:10

@BGy: na ja, megnéztem nekem az első maratonom előtt mi volt.
2004- ben maraton 3:56:13, félmaraton 1:42:50.
Ma azért kicsit másképpen látom.
Kétlem, hogy 1:29-en belül tudnék/tudtam volna (1:29:57 a PB-m) futni, viszont tavaly 3:07:34 volt a maratonom). Edzettséggel szűkül ez a rés.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 13:49:32

@szasza75: na, ez az! Edzettséggel tényleg szűkül a rés. Te a 3:56-os első maratonod előtt két évvel nem 124 kiló voltál. mint Gergő. Öt év múlva talán már igaz lesz rá a képleted. Egyelőre nem nagyon kóstolt bele a 30 km fölötti távokba, ez is okozhatta a zavart az erőben. :)))

eLzsÉ 2012.10.01. 13:50:27

@dvorcsakl:

Nem így gondolom.

Célok kellenek, még ha irreálisak is, különben hogyan jutnánk előre.
De éppen az edző lenne arra hivatott, hogy reális mederbe terelje a sportolóját.

Én azt nagyon rossz hozzáállásnak tartom, hogy ha 4 órást akarsz futni, akkor menjél ennyit, meg annyit, függetlenül az állapotodtól, meg mindentől.

Ez a napi kétszer 10 km agyrém, meg az is, hogy 5:20-ban futtatja hosszúkat, amikor a céltempó 5:40.
Ennek van bármi értelme???

És ezt már akkor szóvá tettem, amikor ez az edzésterv kikerült ide, 2-3 hónapja.

Igen, a hype megvan, de ezt nem tartom gondnak. Gergő köré egy közösség szerveződött, akik vélhetően jól érzik egymást, ez azért nem olyan, mint a csepeli díszpolgár ketrecharcos, akit csak konkrétan futni nem látott senki.

Viszont azt is gondolom, hogy 1800 km-ből nem lehet maratont futni felelősséggel, hiába van benne 200 km-es hónap.
Nekem kb. ennyi lesz idén, de eszembe se jutna maratonra menni ennyiből.

Valamint nem csak éppen kikésett a 4 órából, hanem 24 percet, ami 35 mp-es tempókülönbség a céltempóhoz képest, ami iszonyú sok!
Azért nagyon nem mindegy, hogy mondjuk 5:00-ban, vagy 5:35-ban fut az ember, minőségi különbség, mondhatjuk: ég és föld.

És itt aztán tök közömbös, hogy van 50 percen belüli 10 km-e, mert az mire jó?

Nem Gergőt akarom ekézni, hanem az edzőjét, mert szerintem ez az ő kudarca.

Ugyanakkor meg tanulságos a történet, ha többen okulnak belőle, akkor már nem hiába történt ez.

dvorcsakl 2012.10.01. 13:54:25

@szasza75: téged ne nézzünk, te ufó vagy. :-)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.10.01. 13:58:31

@dvorcsakl: Riszpekt az elso hozzaszolasodert ehhez a poszthoz, oszinten, tetszett. A masodikban is igazad van szerintem. De a legtobb ember 4 orasat akar futni elsore. Es a legtobb veteran azt mondja, hogy probald meg, csak ne serulj le, a tobbi nem szamit. Az en keresem az lenne, hogy ha valakinek esetleg nagy az arca, vagy tulzottan buzgo, nem a mi feladatunk pofan vagni. Majd az elet megteszi. Ne felj, mert biztosan megteszi :)

Az elso marathonom elott en is majdnem elszakitottam az achilleszem, es santikalva futottam vegig. Baromsag volt, mutogattam is Gergonek into peldakent a cikket (doncii.blogspot.com/2009/11/philly-marathon-az-elso.html). A masodikra tul keveset edzettem, a harmadikon felfordult a gyomrom, a negyedik elott megfaztam :)

Negy het mulva futom az otodiket New York City-ben es kurva nagy alazattal keszulok, futok minden masnap, de ovatosan, nehogy leseruljek, jarok furdobe, maszzazsra, kajalok rendesen es hordok sapkat-salat :) Nem a semmibol jott ez a nagy alazat, nagyon fajdalmas pofonok eredmenye. A marathon futas porig rombol es felepit mindenkit, ebben bizhatunk.

TermeszetErdeszet 2012.10.01. 14:02:07

@BGy: Esetleg kifejtenéd kicsit részletesebben ezt a részt? Kezdő futóként érdekelne, mire gondolsz pontosan. "Le kell rombolni teljesen és újraépíteni a kívánalmak szerint. Én a T50 után romboltam le a terepfutós énemet, mert rosszul kezdtem az építkezést." (Nem DK-val kapcsolatban érdekel a téma, hanem általánosságban.)

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2012.10.01. 14:04:48

Hivatalosan még nem lehet tudni mi történt 25K után. Lehet, hogy sérülés, ami nem egyenlő azzal, hogy nem volt felkészülve. Majd a beszámolója után lehet pontosabban megítélni...

dvorcsakl 2012.10.01. 14:12:34

@eLzsÉ: sokmindenben egyetértünk, sokmindenben nem. Az edző ekézésében nagyon nem.
Szívesen elmondom a véleményem email-ben, ha adsz egy címet.

Elég sokan fújnak rám, mert nem álltam be a sorba, nem kell még több "balhé".

cindbl 2012.10.01. 14:29:48

@doncii: mondod ezt a fallabdas posztod utan? :) azert vigyazz magadra nagyon :)

eLzsÉ 2012.10.01. 14:32:47

@dvorcsakl:

twinex@twinex.hu

Szívesen várom.

dvorcsakl 2012.10.01. 14:33:32

@doncii: igazad van!

De had mondjak valamit.
Ha mi elbaszunk valamit, az a mi dolgunk. Senki nem jön utánunk, senki nem lép bele a mi cipőnkbe, senki nem szalad bele egy pofonba miattunk. Megengedhetjük magunknak azt a "luxust", hogy a saját kárunkon tanulhassunk, hogy szavaiddal élve, az élettől megkapjuk a magunk pofonját.

Itt is felmerült többször, hogy megy a maraton hajszolás. És nem azért, mert én dvorcsakl futottam egyet-kettőt, vagy azért, mert te donci futottál hatot-hetet. Nem mi formálunk, nem mi "hajszolunk". Azok, akik igen, azok meg vállalják fel a felelősséget. Mert ők nem csak magukkal játszanak.

Nuuk 2012.10.01. 14:33:52

@Ivan Grasso: Én is inkább várnék még, mielőtt pálcát törünk egyesek felett.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.10.01. 14:58:04

@cindbl: Azt is elrettento peldanak irtam! :D

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2012.10.01. 15:01:46

Gratulalok Gergönek a remek teljesitmenyhez, illetve az igenhez. Mindkettö szep siker! :-)
Nagyon varom a posztjat, ö hogyan elte at a futast, mi törtent a misztikus 25. km utan. Talan az edzesterv volt rossz, talan a cel nem volt realis, talan gyikka valtoztattak, de aztan elmult... :-) Nem tudom. Biztatas keppen pedig, ahogyan egy berlini mondana: Kopf hoch und weitermarschieren! :-)
@eLzsÉ: "csepeli díszpolgár ketrecharcos" Ezt kifejtened kicsit bövebben, nagyon erdekelne. Komolyan... :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 15:13:25

@TermeszetErdeszet: Nem lehet csak úgy nekiugrani a hegynek, mint azt én tettem két éve. A hegyet magázni kell, ugyanúgy, mint a maratont. A hozzáállásomat kellett lerombolni és másként újraépíteni.

dvorcsakl 2012.10.01. 15:18:18

@BGy: aminek az első lépése pl. az, amikor elfogadod nálad okosabbak, pl. Szasza és McM Sanyosz véleményét, és nem ugrasz neki lendületből egy maratonnak. Én örülök, hogy tavaly "szót fogadtam".

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.01. 15:50:26

@dvorcsakl: ezt mondom én is. :)) Sok fórumot olvastam előtte és azóta is. Én Muhari Gábor Maraton gondolatébresztő írásából fogadtam meg sok tanácsot. Szaszának is igaza van, de én és Gergő egyelőre nem vagyunk azon a szinten. Nálad várható volt a bőven 4 óra alatti maraton, mert már a félmaratonokat és a hosszú edzéseket is jól nyomtad. A terepfutás tényleg más tészta, én most azt szeretem, hegyi versenyeken indulok. Ezen a héten maraton Kassán, jövő héten viszont a Less Nándor terepfutóversenyen szeretnék jeleskedni. :)))

TermeszetErdeszet 2012.10.01. 16:25:35

@BGy: Köszi, BGy, így már világos. Én is megtapasztaltam ezt, tavasszal kezdtem el futni, de szeptemberben elölről kellett kezdeni mindent - ahogyan mondtad: "magázódva".

spiderbond 2012.10.01. 17:25:50

@dvorcsakl: Fogalmam sincs mit kellet volna futni. Annyit próbáltam leírni h sztem mínusz EV első maratonra cél időt kitűzni.

bitliszbá 2012.10.01. 20:48:38

Először is szeretném én is Zsuzsit megvédeni és @dvorcsakl: hozzászólását maximálisan elismerni. Így van. Zsuzsi jó edzéstervet tud írni. Kérdezzük meg MCM Sanyoszt, hogy 40+ ban kinek az edzésterve alapján futotta a SUB90-et...

Másodszor: asszem Ancsurnak írtam 1x, hogy mindegy miben hisz: Chi futás, Pulzuskontroll, klasszikus résztáv-fartlek, csak döntse el melyiket csinálja. Gergővel is ez a sok részre esés volt az egyik baj. ( a másik, hogy tényleg mert nagyot álmodni, de ez más tészta...) Áprilisban megbeszéltük, hogy futok neki a Velencei tónál egy 5.30-as tempót. 14-nél valami laktátküszöb állította meg... holott csak egy emelkedő volt...

Harmadszor: Ha az atlétika a sportok királynője, akkor a maraton az a korona pántja. Nem a legfényesebb gyémántja (mert az a 100m) de mindenkinek alázattal kell rá tekinteni. Mindenkinek. Aki először találkozik vele annak is, és aki sokadszor annak már nem is kell mondani. A maraton nem kiköveteli, hanem kiérdemli a tiszteletet. A 42 kilométer nagyon-nagyon sok. Azalatt bármi, tényleg bármi történhet.

Negyedszer: Gergőnek gratulálni kell. Én is gratulálok! Most már tényleg közénk tartozik, mert lefutotta. Lesz ez jobb is. Csak a fejet mélyebbre kell hajtani, és a lábat erősebbé kell tenni.

ubp 2012.10.01. 21:22:14

Én még annyit tennék hozzá (kevés tapasztalattal), hogy meg kéne tanulni befelé, magunkra figyelni. A hosszú futás, a hosszú felkészülés erről is szól szerintem. Mind ahogy a verseny alatt is folyamatosan kell figyelni a belülről jövő jelzésekre, úgy a felkészülés alatt is. Ha ez nem történik meg, akkor sokszor jön a sérülés a nem pihenés, túlterhelés miatt. Pedig a futásnak örömnek kell lennie :) Erről az edző nem tehet, ha nem szólnak neki, hogy ezt vagy azt érezzük. Biztos módosított volna. De sokan szégyellik bevallani, hogy nem futnak "jól". Ilyen nincs! Én tudom, én már voltam utolsó és mégis jól esett az a verseny, mert magamhoz képest hoztam az általam elvárt teljesítményt. A futás, főképpen a hosszú futás magunk legyőzéséről és megismeréséről szól.

Más: Korábban írta valaki, hogy az első maratonon nincs idő, csak a célba érkezés a fontos. Nálam is így volt, és szinte sírva fakadtam örömömben, hogy sikerült. Ezt kár lett volna elrontani azzal, hogy egy kitűzött időt esetleg nem teljesítek :) Természetesen azóta már tűzök ki időt, de pl. idén nem indulok, mert tudom, hogy mit jelent és hogy nem hogy magamhoz képest jó időt nem tudnék futni, de a célba érkezés is kérdéses lenne.

angelday 2012.10.01. 21:32:17

Nekem tetszik ez a gondolat:

"Az életedben egyszer van lehetőséged első maratont futni, azt fusd mindenféle időnyomás nélkül boldogan, és örülj a célba érésnek. Ez az érzés egy életre beléd ég."

– spiderbond

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.10.01. 21:44:37

@dvorcsakl: "Szopkodjuk a Gergő faszát faktor"? Szerintem ez is erős. Nem is kicsit....

dvorcsakl 2012.10.01. 21:50:15

@angelday:
Mindenki mas. En nem maratont akartam futni, mert mindenki maratont akar futni, hanem - a kepessegeimhez kepest - jo maratont akartam futni.

dvorcsakl 2012.10.01. 21:51:13

@szancsurrr: viszont bevallalom amit mondtam.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.10.01. 22:04:40

Mi itt mindannyian futók vagyunk, attól függetlenül, hogy ki hány maratont futott. Nektek, mint futóknak tisztában kellene lenni azzal, hogy -mielőtt dobálózunk itt a pb-kel, számokkal, időkkel, kilométerekkel-, hogy a futás, főleg a hosszútáv-futás nem a legkiszámíthatóbb műfajba tartozik. Annyi minden történhet a 42k alatt, amire nem lehet felkészülni, még megfelelő edzésmunkával a hátad mögött sem. Hogy reális volt -e a 4 óra vagy sem? Nem tök mindegy? Nem lehet mindent patikamérlegen mérni. Egy a lényeg, és ezt ne felejtsétek el: DK kitűzött egy célt: 124 kilótól a maratonig. És ezt most ELÉRTE! Ez pedig mindenképp tiszteletet érdemel (az idejétől függetlenül).

dvorcsakl 2012.10.01. 22:30:03

@szancsurrr: igazad van.

Mindaddig, amig nem mesz fel a szemetdomb tetejere ordibalni, az idodtol fuggetlenul tisztelni foglak, ha felmesz, akkor max elismerem a teljesitmenyed, ha olyan - ha olyan -, de tisztelni sose foglak.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2012.10.02. 00:32:03

Nagy-nagy tisztelet mindenkinek, aki lefutotta a maraton 42,2 km-ét, tökmindegy, milyen idővel!

Az esetleges kifogások, a bűnbakkeresés, az "ugye megmondtam", a dráma... ezek mind emberi dolgok, zaj, a lényeghez semmi közük.

Remélem, van Gergőnek annyi esze, hogy nem engedi, hogy bármi belülről vagy kívülről érkező negatív inger beárnyékolja az örömét. Joggal lehet büszke lehet magára, ő is, és a többiek is.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.02. 08:07:24

Ejha, egy picit félreértették néhányan a dolgokat. Gergő lefutotta élete első maratonját, ami nagy dolog, ezt senki nem vitatja. Inkább arról van szó, amit egy tavaszi posztjában közzé tett, hogy 4 órán belül futja le. Akkor sokan nem írták meg neki, vagy csak nagyon finoman, hogy ez baromság. Dvorcsakl ezt a szopkodás faktorral írta le. Igaza is van. Nyáron többen is javasolták, hogy fusson hosszút, ne csak a tízeseket pörgesse fel. Mivel minden edzéstervét nyilvánossá tette, meg kell vitatnunk. Vajda Zsuzsit nem ismerem, de valamilyen ok miatt nem módosította a terveket menetközben, pedig látta(?), hogy az 5.40-es hosszúk nem lettek meg, vagy nem úgy. Ha nem lett volna mindez kirakva a netre, nem is vitatnánk meg. Gergő előttünk éli futóéletét, de ez nem azt jelenti, hogy mindig bólogatunk neki. Most ennek van itt az ideje. És ez nem számonkérés.
"Érted jöttünk, elvtárs, nem ellened." :))))

cindbl 2012.10.02. 08:22:42

@BGy: na ez igy korrekt :)

himmelhergott 2012.10.02. 08:41:12

Gratulálok a srácoknak a Berlinben elért eredményért! A verseny olyan mint a szüret a szőlőben: akkor derül ki mit ért a 'felkészülés'. Gergőnél ez most 4:24:15-öt. Az hogy ez jó vagy rossz Gergőnek kell megítélnie. (Winkler asszem 4:50 körül futotta az első maratonját). Két éve valószínűleg a lépcsőn is jobban megizzadt mint most egy hétközi edzésen. Én a részidőket nézve arra jutottam hogy a maratoni távon az 5:40-es tempóhoz Ő még NEM ELÉG ERŐS és/vagy nem elég sovány.
rengeteg ideje lesz még fejlődni... erőnlétileg is...
a lényeg, hogy ne hagyja abba a futást.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.02. 08:52:06

Hú, ezeket a kommenteket olvasni kemény pofon lesz DK-nak.

angelday 2012.10.02. 09:18:24

@rrroka: ilyen a médiázás, a közszereplés.

Izmi Tom 2012.10.02. 10:00:46

Ahogy bitliszbá hozzászólt a velencei tavas történettel: 5:30-as tempot akart menni hegymenetben is 14km-nél. Itt nem volt hegymenet, de volt a lábában már a duplája síkon - vagyis 28km környékén amikor hiányozni kezdenek a lassú, hosszú edzések. 25 és 30 között, ahol a megborulás történt.
Ha itt már elkezdődik a savasodás, akkor tudvalevő, hogy nem tudja tartani a korábbi tempoját 42km-ig, sőt.
előzményként itt Nike félmaratonja : connect.garmin.com/activity/221251672 6:17min/km 159avg hrm-mel. Szerintem nagyon magas átlagpulzus - még ha sokat is beszélget az ember közben.
A fent leírtak nem piszkálódások csak tények.
Lefutotta és bízzunk benne, hogy nem veszi semmi-senki :) kedvét a folytatástól.
Magam is csak 4:30-on belül kerülést célzom meg úgy vasárnap második maratonomon, hogy a 30km megy 3órás 142átlagpulzussal.
Ha jobb lesz, annak még jobban örülnék.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.02. 10:16:40

@angelday: én azt érzem, hogy ezeket korábban kellett volna elmondani neki, mégis senki sem merte, nehogy irigynek tűnjön a népszerűségére, vagy úgy tűnjön, hogy nem DK-nak szurkol. most meg egyszerre megkapja, nagy dózisban, utólag. kemény lesz.

kúlcsi 2012.10.02. 10:44:32

@rrroka: ahogy látom, most is azok hívják fel ezekre a dolgokra a figyelmet, mint tavasszal. Amúgy meg szerintem Gergő helyén tudja kezelni majd ezeket a hozzászólásokat, nem hiszem, hogy pofonként éli meg őket. Legalábbis remélem.

pumchi 2012.10.02. 10:48:43

@rrroka: én eddig is olvastam ilyeneket, pedig ritkán nézem. :)

Különben meg tényleg ilyen a médiázás. Aki nem megosztó, inkább fusson.

Másrészről, akinek nem tetszik a termék, nem veszi meg, és nem azokkal vitázik, aki megveszi. Inkább örül, ha neki jobb van. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.02. 10:57:13

@rrroka: nem lesz ez neki kemény. Szerintem tudta ő ezt a lelke mélyén, ezért is tervezte bele a leánykérést. Ha a 4 óra fontos lett volna neki, nem áll le csajozni. :))

Olvassátok el, ki, mit írt a 4 órás maratoni posztjára: futo.blog.hu/2011/11/07/8_30_tol_berlinig

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.02. 11:02:28

@pumchi: az utolsó két mondatot nem nagyon értem mire vonatkozik. :)

@BGy: azért lássuk be hogy amit dvorcsak, elzsél vagy bitliszbá írt az kemény fejrekoppintás, ha én kapnék ilyet az fejbevágna.

cindbl 2012.10.02. 11:04:38

@rrroka: gergo szemelyisege elegge megoszto lehet, valoszinuleg aki meg tudta volna mondani, azt annyira nem erdekelte (lasd dvorcsakl, bar o azert tett nemi ellenvetest :)).

teny, hogy aki kiall a szemetdombra kiabalni, az nem biztos, hogy azt a reakciot kapja, ami neki jo.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.02. 11:49:39

Most elmondtuk neki a színpadon is, mi újság. Eddig a függöny mögött suttogtuk neki. Néhányaknak ez fájhat, de a közönsége nagyobbik része nem olvassa ezt az oldalt. Gergő pedig tisztában van a képességeivel. Legalábbis a függöny mögött biztosan. :)))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.10.02. 11:58:56

Tök érdekes volt visszaolvasni, a linkelt blogban mit tanácsoltam neki, vagy mit gondoltam erről az egészről. Kíváncsi vagyok, amit írtam betartotta-e (persze tök általános dolog)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.02. 12:08:11

@szasza75: ott azt írtad "11 hónapban berepül 3000 km a lábba és nem sérül le (aminek megvan az esélye) akkor meglesz a 4 óra".
hú, az nagyon sok futás lett volna, szerintem ennyibe biztos belesérül bárki, aki nem fut évek óta. én felét sem futom évente. de ha ez így megvan, akkor tényleg reális a 4 óra, csak szerintem kőkeményen mindent alá kell akkor rendelni a futásnak. pannonfunk se fut ennyit, és ő a legszorgalmasabb futó akit ismerek. :)

angelday 2012.10.02. 13:09:25

Úgy beszélgettek DK-ról, mintha nem tudnátok, hogy olvassa. Én már beszéltem vele ma telefonon is, elmondta, hogy a válaszait hogyan és milyen formában fogja megejteni. (Dvorcsáknak voodoo babát készít, azt hiszem, de lehet, hogy félreértettem valamit.)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2012.10.02. 13:28:45

AD: kérlek, javíts már ki a címet, három napja kint van ez az "ellőtt". Egyszerűen fáj ránézni.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.10.02. 13:47:47

@angelday: én tökre azt hittem, csak én olvasom..lol

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2012.10.02. 13:54:29

bocs, "javíts" helyett "javítsd", ha már ilyet teszek szóvá :)

kúlcsi 2012.10.02. 14:17:42

@angelday: ajjaj, a teatralitás detektorom kezd kilengeni.:)

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.10.02. 14:18:11

Feltöltöttem a Berlin maratonról készített képeket a blogomba, amiket lőttem. A magyar "különítményből" Ulrikot sikerült megtalálni a tömegben, na meg Robint a Batmanből, egy futó Erdinger sört, Thomast...:)) stb... :)

dvorcsakl 2012.10.02. 14:37:20

@angelday: ó, szerintem azt a voodoo babát Gergő már korábban megcsinálta.

Legalábbis gyanús, hogy ma kiderült, hogy 4 különböző próbálkozásom ellenére sem jutottam be a 2013-as London Marathon mezőnyébe. :-(

(Persze csak vicc, hogy Gergő keze van benne!)

(Ugye csak vicc?)

:-)

pumchi 2012.10.02. 16:34:02

@dvorcsakl: Rájöttek, hogy mind a 4 álnév, ezért nem hitelesítették az időt? :)

dvorcsakl 2012.10.02. 16:59:34

@pumchi: idő? idővel sosem kerülnék be.

tboykacsa 2012.10.02. 17:39:14

Elolvastam a posztot és az összes hozzászólást, és egyetértek @Bitliszbá -val, és barátommal @dvorcsakl professzorral, de... Gergőnek szüksége volt komoly célt felállítani maga elé, mert valóban így fejlődik az ember. Vannak reális célok, de reális célért én sem küzdök teljes odaadással, mert tudom hogy edzésmunkával kivitelezhető. Gergőnek pedig csak annyit, hogy az első maratonomat 5óra 7perc alatt teljesítettem, szóval no para. Az is közbeszólhatott, hogy 29.-én este Berlinben abban az étteremben Gergő amikor megkérdezte, hogy mit akarok futni és 4:30-on belül időt mondtam, akkor nagyon összetörhettem benne valamit, de én betegen minimális edzéssel többet nem vállalhattam. Ha edzés mennyiséget nézünk akkor Gergőnek sokkal jobbat kellett volna futnia mint nekem, mellettem csak a tapasztalat szólhatott, de semmi más :( akkor este én 6perces ezreket tanácsoltam Gergőnek és esetleg 30 után gyorsítani ha van "kraft" minden esetre nagyon rossz volt látni Gergőt a célban úgy, hogy nem örül az eredménynek :( Peace tboykacsa

cubiac 2012.10.03. 00:30:13

elolvastam a hozzászólásokat, mert kíváncsi voltam.. némely emberből annyira sugárzik az irigység és az álszentség, hogy az valami félelmetes :) de persze nyilvánvaló, hogy jó tanácsnak állítja be... dvorcsakl: ez a faktorosdi nem jó szöveg, elég szánalmasra sikeredett tőled :(

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.03. 06:22:45

@cubiac: látod, ezért nem szóltak korábban, mert aki szól az "irigy és álszent" lesz egyből.

p4o5k0 2012.10.04. 09:46:15

@himmelhergott:
"nem elég sovány"
az egyik kutya itt van elásva!!!

Pepinke 2012.10.08. 09:27:26

Köszi, hogy kitöröltétek azt a kommentem is, amiben gratuláltam Gergőnek!
(A másikért nem baj, abban csak a hiperaktív DK futóklubbos nő szövegére reflektáltam).

angelday 2012.10.08. 09:36:05

@Pepinke: csak az lett törölve, amit magad sem akartál igazán elküldeni.

Pepinke 2012.10.08. 09:48:59

@angelday: nem tudom, mire gondolsz, de mind1 is.
A világ nem omlik össze!
:)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok