A negyedik

2013.10.10. 08:32 SeSam

Hogy lett egycsapásra október? És hogy múlt el belőle egy hét úgy, hogy alig vettem észre? Pár nap maradt, és a negyedik maratonom rajtjánál fogok állni. Bár csináltam már ilyet, nem tudom, mire számítsak.

Még az év elején a kassai maratont terveztem be, de ebből végül nem lett semmi. Aztán augusztusban kerékbe törte a felkészülésnek csúfolt viszonylag rendszeres futást a kulcscsonttörésem. Akkor azt írtam, nem szeretném elbukni a havi 100+ kilométeres vállalásaim, bár a kommentelők a fokozatosságra intettek. Végül az lett belőle, hogy ott álltam 31.-én 71 kilométerrel.

Nagyon szép napsütéses szombati nap volt, úgyhogy lesz ami lesz alapon elindultam, hogy megyek, amíg tudok. Benéztem a Kopaszi gátra, megkerültem az Infoparkot, majd a Duna-parton a Margitsziget felé vettem az irányt. A szigetkör alatt gondolkoztam el először a megálláson, de aztán közben meglett a félmaraton, amitől újra elhittem, hogy menni fog ez. A Jászain beugrottam egy éjjel-nappaliba valami víznél tartalmasabb italért, majd elkerültem a Kálvin tér felé, mert egyenesen hazafutva nem lett volna meg a szükséges 29. Nem mondom, hogy nem fáradtam el, a végére pedig be is lassultam, de elégedetten zártam a hónapot.

Ehhez képest a szeptember jóformán eseménytelen volt, simán hoztam 108 kilométert összesen úgy, hogy három naponta 6-10 kilométeres távokat mentem, illetve egyszer 16-ot, meg egy félmaratont. Úgy éreztem, sikerült visszanyerni a korábbi sebességem, a rövidebb távokon 5 perc alatti kilométerek sem okoztak gondot. Ugyanezt folytattam eddig ebben a hónapban is, 9k, 17k és 10k sorrendben. Viszont a nyakamon a vasárnap, és fogalmam sincs, ez mire lesz elég. Az biztos, hogy a hosszabb edzőfutások nagyon hiányoznak.

Valamennyire hirtelen felindulásból, de szeptember utolsó napján úgy döntöttem, csak nevezek a Spar Maratonra, ha már Kassa nem jött össze (a Nike Félmaratont is ki kellett hagynom munkahelyi elfoglaltság miatt).

A 2013-as útvonal kicsit furcsa nekem. Idén nem megyünk fel a Hajógyári szigetig, és ezt a kiesést azzal kell kompenzálni, hogy a pesti oldalon háromszor is végig kell tolni a rakpart nagy részét. Alig az ötödik kilométer után sem lesz túl nagy felüdülés látni a 35-ös táblát szemben. Az mondjuk inkább jó, hogy bemehetünk a Margitszigetre, és a Hősök tere is kiváló rajthely. A cél előtt még bolyongani a Városligetben viszont megint csak nem lesz kellemes. Mindent összevetve sokkal jobb lenne, ha nem lenne ismétlődés és fordító egyáltalán, hanem bejárhatnánk rendesen ezt a nagyon szép várost. Kár, hogy az autós forgalom előbbre való ennél.

Tavasszal elég sokáig tudtam tartani a 3:30'-as iramfutókat, csak az utolsó negyedben lett belőle borulás. Most hétvégén semmi ilyesmit nem tervezek. Azt hiszem, be fogok állni a négyórás csoportba, és legalább a feléig velük megyek majd. Onnantól pedig meglátjuk. Az eddigi tapasztalataim alapján azzal is lehet időt javítani, ha az utolsó pár kilométerre nem rombolja le magát az ember. Mindenesetre nem számítok életem legjobb idejére. Ha négy órán belül megvan, jó, de ha nem, az sem baj.

Közületek ki jön teljes távra, 30-ra, váltóra vagy minire?

12 komment

Címkék: edzés hétköznapok maraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr685558799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöld_Dani 2013.10.10. 09:11:56

Ha Tarlósék nem látnának az utcai futóversenyekben is egy gyanús rendellenességet, akkor sokkal jobb pályákat lehetne kitűzni.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.10. 10:02:30

Nekem ez lesz életem első maratonja, egész évben erre készültem, utolsó hónapok havi 240-300 km-ekre jöttek ki. Olvastam néhány könyvet is a témában, mindegyikben az volt, hogy heti minimumnak a maratoni távnak kell lennie, így legalább havi 170 km körüli kilométerszám jön ki, szóval ezt túl is teljesítettem, viszont összesen csak 3-4 30 k feletti futásom volt, a leghosszabb is csak 33,6 km, úgyhogy még teljesen fehér folt a számomra, hogy efelett mit fog produkálni a szervezetem. A te idei felkészülésed a könyvekben olvasottak szerint kevésnek tűnnek, persze sejtem, hogy aki már teljesített előtte 3 maratont, abban vannak olyan tartalékok amikkel ennyi is elég lehet, feltéve ha nem 10 éve volt az a 3 megelőző :)
Az érdekel engem, hogy amikor az előző maratonjaidra, főleg az elsőre készültél, akkor mekkorák voltak a havi kilométer adagjaid, és milyen 30k feletti futásokkal készültél?

beneka81 2013.10.10. 10:50:16

Fog ez menni SeSam, én ebben biztos vagyok :) és bár hiába mondtad nekem, hogy már induljak a Nike-on is teljes távon, ott sem mertem bevállalni, így persze itt is csak váltóban megyek. 11,5 kilcsi jutott nekem, ezt bátran merem vállalni. Novemberben talán egy harmadmaraton, aztán jövőre a fél. csak fokozatosan :)
Ha látlak majd kapsz néhány buzdítást, csak ügyesen-okosan!

SeSam · http://sesam.hu 2013.10.10. 11:21:42

@Kilfish: Amikor a legelső maratonomra készültem, akkor sem volt meg a heti maratonnyi táv, de ennél azért kicsivel többet futottam. Viszont nekem is 32 km volt a leghosszabb táv előtte, és az is csak egy alkalommal. Összesen pedig csak két 30+ távom volt. Szerintem nem lesz gondod, nagyon jól felkészültnek tűnsz ebből a leírásból, de a tapasztaltabbak majd megerősítik ezt.

SeSam · http://sesam.hu 2013.10.10. 11:22:14

@beneka81: Hajrá, hajrá! És köszi szépen. :D

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.10. 11:37:50

@SeSam: köszi, ez bíztató.
Jó futást vasárnapra!

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.10.10. 13:12:01

@Kilfish: sokak szerint 32 km fölött kezdődnek az érdekességek, de ha addig jól osztod be az erődet, nem érhet meglepetés.
Én az első maratonom előtt direkt kipróbáltam a fal nevű "intézményt". Egy edzésen jött is a 34. km környékén. A másodikra úgy készültem fel, hogy előtte három héttel futottam 35 km-t, jól sikerült, úgyhogy neveztem. :)))) Előtte persze a heti 30-35 km-es átlagom megvolt folyamatosan.

Gyűrött Papír 2013.10.11. 20:41:09

Már tavaly beneveztem erre a maratonra, csak erre készültem egész évben. :))
Első felkészülési állomás a Velencei-tó futás volt, majd május végétől a 20 hetes "Maratoni futó edzésterv kezdőknek" az edzésonline oldalról. Ezt gyakorlatilag végig vittem, ami nem kis türelmet és megértést kívánt a családtól! Ennyi fért bele, remélem elegendőnek találtatik. :)

SeSam · http://sesam.hu 2013.10.12. 14:04:37

@Gyűrött Papír: Hajrá, az első nagy élmény lesz. :D

Gyűrött Papír 2013.10.14. 12:34:11

@SeSam: Köszi szépen! Sikeresen teljesítettem a feladatot, elégedett vagyok magammal. :))
Most már tisztán látom, mi az amiben fizikálisan és mentálisan fejlődnöm kell, hogy széles alapom legyen a jövőre nézve.

@BGy: Én szinte a mezőny legvégéről indultam, addig is, de a margitszigeti szakasztól főleg (29km) folyamatos volt a gyaloglók sora.

Szóval kemény dolog ez, meg kell érte küzdeni.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása