Kutyatámadás anyák napján!

2014.05.05. 07:20 Szuflavéder

Általában elkerül az eső, de hosszú idő után végre újra elkapott. 10 fok volt már és rövid szerelésben indultam el egy jóleső futásra. Nem is volt ezen az útvonalon még soha semmi gondom. 7-12 km-ig a Duna töltésen a tököli nagytemplomig végig terepen futok, a többi aszfalt.

9 km körül megláttam egy kutyát a töltésen. A közeledésemre nem mozdult, így 50 méterrel előtte lementem a töltés melletti útra, ott kerültem ki. Fentről nézett rám, de nem akart támadni, nyájat őrzött, amely a másik oldalon volt.

fotó 2

A töltésről leérve az aszfalton új erőre kaptam, picit felpörögtem, de visszafogottan mentem. 13 km-nél egy fiatal, 18 év körüli srác jött velem szemben és odakiáltott:

"Vigyázzon kérem, mert két kutya megtámad mindenkit, aki arra megy, nekem sem sikerült átjutnom, most kerülni fogok!"

Nekem ebben rutinom van, szóltam is neki jöjjön csak velem, majd mutatom mit kell ilyenkor tenni. A srác az édesanyjához készült (gondolom), mert virág volt a kezében. Csatlakozott és futott velem 50 métert, amikor megláttam a két kutyát, akik nagy hajrát nyitottak felénk. A saját nyelvükön válaszoltam. Elkezdtem üvölteni, mint az állat!

Váúúú, váúúúú!!

Közben karlengetés fel és le! Mutattam nekik, hogy én vagyok a nagyobb!!! Féltem, mert nagyon agresszívek voltak, de 10 méternél megtorpantak. Ekkor rátettem még egy lapáttal és feléjük futottam: "Takarodjatok!" – lássatok csodát menekültek, de amikor már háttal voltunk újra támadásba lendültek. Ezúttal a "lehajolok egy kőrért és megkövezlek" módszert választottam (kő nem volt, csak a látszat), persze az üvöltés itt is megvolt és végül ismét elfutottak. Hősiesen vertem vissza a támadást! Gyerekjáték, piti feladat volt, de ma már nem fogok tudni énekelni.

A srác megköszönte a segítséget és ennyit mondott:

"Köszönöm, legközelebb már én is tudom mit kell ilyenkor csinálni."

Egy perc lehetett talán az egész jelenet. Keresek is egy okos, kutyariasztó alkalmazást a telefonomra, mert legközelebb azt is vinnem kell.

18 komment

Címkék: edzés kutyák anyák napja kutyatámadás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr446117830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.05.05. 10:18:44

Ezt kiabáltam volna: AZ ANYÁTOKAT [hatásszünet] felköszöntéttek már? :)))))
Nekem is volt pár ilyen afférom, az egyik után gondolkodtam, hogy machetevel fogok futni és a tulajdonos szeme láttára suhintom le a kutyája fejét. Ez így durván hangzik, de olyankor elborul az agyam, ha az életemre törnek. Márpedig ez annak számít. Ne írjatok olyat, hogy a tulaj a hibás, stb. Amikor éles a helyzet, a döggel kell megküzdeni. A gerincvelői szinten rejtező reflexeket ilyenkor előtérbe kell engedni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.05.05. 13:37:20

@BGy: na most kiderült, hogy te vagy legendás a rambókéssel kutyákat belező vértájfutó!

@szuflavéder: a kutyariasztó _alkalmazás_? azt ha nem működik, akkor leharapott kezeddel, hogy fogod értékelni az appot? elképzelem ahogy a kuvasznak mondod, hogy várjkicsit, leállítom a zenét, a pulzusmérőt, a nikeappot és elindítom a riasztót!

alternaiv 2014.05.05. 14:42:54

Én is kerülök és kiabálok, ha nincs más. Én nem az ilyen dögöktől félek, hanem azoktól a kis vakarcsoktól, amikre rálépve/bennük elbotolva akár egy komoly sérülést is össze lehet szedni. Kedvencem, amikor a sétáltató gazdi verbális pórázzal próbálja megfékezni a neveletlen kedvencét.
Félreértés ne essék, szeretem a kutyákat, szoktam kutyával együtt futni: póráz nélkül is mellettem fut végig, de ha rizikósnak érzem a helyzetet (láthatóan félős vagy túlságosan barátokozós kisgyerek közeledik, másik kutya tűnik fel a színen), akkor igenis megfogom a nyakörvét.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.05.05. 18:14:11

@BGy: igen, egyetértek!

@rrroka: már keresgéltem az appok között korábban, de nem találtam olyat, amelyik pl. csak egy kutyák számára elviselhetetlen hangot ad ki.
Ebben az esetben lett volna idő elindítani az app-ot, mert figyelmeztettek.

Gyűrött Papír 2014.05.05. 22:08:42

A tavaly télen volt egy olyan kutyás afférom, hogy akkor komolyan megijedtem. Vannak azok a rohadt kis alamuszi földlakó kutyák (tacskófélék), csak fekete színben és fürgébbek. Az M0-s híd alatt a jött szemben póráz nélkül a gazdijával békésen sétálgatva mind a kettő, gazdi telefonált. Amikor elfutottam mellettük végig figyeltem a kis genya kutyát, mert ezek a bokára odakapó fajták. Nézett engem megállva, de mást nem volt. Még pár méterig vissza-vissza néztem, de úgy tűnt nem foglalkozik már velem, gazdi után szedte kacska lábait. Úgy bő ötven méter után összeakadt a két lábam a hóban. Mondom de béna vagyok, hogy ilyen tempó mellett felrúgom magam. Hátranézek, hogy miben akadtam el, erre ott van az a dög és engem néz. Szerintem összeütötte a lábamat, de nem az lehetett az eredeti szándéka. Akkorát kiáltottam ijedtemben, majd a gazdit is megkértem, hogy hívja vissza a pi...ába a dögöt, mert ez így nem frankó. Nézett bambán nem is hallottam, hogy mondott volna bármit is. Észre sem vette, hogy nem caplat ott a kutya.

A másik idióta a római-parti töltés végén található valamilyen kemping park féle gondnoka. Késő délután egyedül megyek ott, három kiskutyát enged ki futni az aszfaltra, az egyik egy pitbull kölyök. Mind a három rohan oda felém max sebességgel, A koma is látja, hogy ez így nem frankó, elkezdi kiabálni, hogy csak kölykök, játszani akarnak, ne féljek ám!. Megállok, szembe fordulok kedvesen szólok feléjük (a kutyáktól nem félek, de tisztelem őket) és leengedem a kezemet, hogy megszagolhassák. A farkukat csóválják, ezt jó jelnek vettem. :)
Közben a gondnokféle hívogatja ezerrel vissza őket, persze szarnak rá. Erre azt mondja nekem, hogy ne játsszam velük, mert így nem fognak visszamenni. Nem akartam vele tengelyt akasztani, sokszor látom, de jeleztem, hogy nem így kellene ezt a kutyadolgot kezelni, nem mindenki lesz ilyen békés mint én.

A Lupa tavak környékén az szabad földterületeken meg autógumeszt huzatnak a pitbullék. Hadd legyen jó kis mellizma. És öntudatéknak nem is lehet szólni, mert leugatnak: obuda.hu/hirek/pitbullra-is-kell-a-poraz/

Egyébként a Római-parton rengeteg kutyás van és le a kalappal, mert jól veszik az akadályt, hiszen mindig rengeteg a kerékpáros és futó a sétálók mellett, tehát a fentiek inkább bántó kivételek.

Gyűrött Papír 2014.05.05. 22:20:27

@Szuflavéder: Nekem nem app jutott az eszembe, hanem ultrahangos kutyariasztó :)) Persze ez is olyan, hogy drága és ritkán kell, de akkor eléggé kellhet.
Volt már róla szó, elnézést attól, aki már ismerte:
futo.blog.hu/2009/01/30/kutyafobia_elso_resz
futo.blog.hu/2009/02/13/kutyak_kezelese_masodik_resz

ÁttentőRedáz 2014.05.05. 23:45:58

@Gyűrött Papír: Ezt az autógumihuzatást pitbullal mutatványt vasárnap volt szerencsém futva megtekinteni Pünkösfürdőnél a töltésen, a kutya visítva kezdi húzni az abroncsot, nincsenek szavak a látványra és a hangeffektusokra!

Amúgy én pont a póráztól félek amikor már sötét van, azokat a vékony zsinegeket sosem veszem észre és ha a gazda nem figyel, simán bele lehet botlani.

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.05.06. 00:18:43

Gázspray-el futok. Még nem kellet használni, de az elmondottak alapján nagyon hasznos, hiszen a szaglására érzékeny ebeket kiüti egy pillanat alatt. Meg utána esetleg a gazdit is.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.05.06. 08:17:16

Az összes városi kutyát sajnálom. A gazdák nagyrésze hasonlóan gondolkodik, ezért kihozza az erdőbe, és szabadon engedi őket. Itt kezdődik a probléma. Jön BGy, az örök futóreménység és a kutyák prédának/konkurenciának tekintik. A "csak játszni akarnak" gyenge duma. Az állatok szótárában ilyen szó, hogy játszani, nincs. Az életbenmaradásért nem játszunk. Felmérnek, hiszen el kell dönteni a helyünket a hierarchiában. Vagy megesznek, vagy én eszem meg őket. Ez persze erősen sarkítva van, de az én véleményem ezen a vonalon mozog. Tudom-tudom, mi játéknak hisszük, hogy az eldobott labdát visszahozza, de a kutyák azzal inkább rátermettségüket, lojalitásukat szeretnék nekünk megmutatni. Na, ennyi, Csányi Vilmost kellene inkább megkérdezni, mert lehet, az én unortodox kutyaképem csak nyomokban tartalmaz valami igazságot. :))))

mixtura.pectoralis 2014.05.06. 09:31:43

Hát szerencséd volt.
Ez a helyes viselkedés és a sorrend is nagyon fontos a különböző lehetőségek közül. Az a megoldás amit Te alkalmaztál nem annyira ajánlott.

videokedvenc.hu/video/tamad_a_kobor_kutya_igy_viselkedj

Dr. Bélus___ 2014.05.06. 09:33:42

Mekkora egy marha vagy poszterkém! Nyilván ha már tengelyt akasztottál a 2 kutyával, akkor pontosan ezt kell csinálni, tökéletesen kezelted a helyzetet, a kutyák beszarik. Igen ám, de! 1 kutya beszari, 2 kutya viszont már falka, nagyságrenddel veszélyesebb. Ismerem én is a kutyákat, kutyasétáltatás közben zavartam már el egyedül kujtorgó 50 kilós kuvaszt is (OK, ott a 30 kilós labi-mixem engedelmesen ült a lábamnál, azaz 2-en voltunk, sokkal félelmetesebbnek tűntünk), de én kikerültem volna őket ha ketten vannak. Ha meg végképp nem tudsz másfele menni, legalább valami eszközt kerítettél volna, mondjuk egy botot vagy hasonlót. Nyilván nem fogsz 2 kutyát leverni egy bottal, de ha túl közel jönnek, nyomatékképpen oda lehet sózni és sokkal veszélyesebbnek tűnsz rögtön a szemükben.

mixtura.pectoralis 2014.05.06. 09:39:56

Ultrahangos kutyariasztó (nem, nem dolgozom a forgalmazónál) lehet egy megnyugtató megoldás. Bár én nem futok vagy ilyesmi, de ezek valóban működnek, saját tapasztalatból tudom.
www.futanet.hu/cikk/a-honap-termeke-a-spuri-futoboltban-dazer-ii-ultrahangos-kutyariaszto

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.05.06. 10:05:45

@Dr. Bélus___: Évekkel ezelőtt három kutyát is elriasztottam már így Anyácsapuszta környékén! Ha ezt Toldi egy bikával meg tudta csinálni, mi nekem két kutya? ;-)
"Rémitõ szavával erõsen kurjantott:
E fogással visszahökkenté a marhát,
S azon pillanatban megragadta szarvát"

@mixtura.pectoralis: meg fogom nézni a videót. Kiváncsi vagyok mi a jótanács, amikor két felbőszült fenevad támad az emberre.

fairlane 2014.05.06. 11:43:40

Vegyetek chili sprayt. Amerikai gyártmány, ott a rendőrök használják. Szakboltban itthon is kapható. Legális, kicsi, futáshoz tökéletes. Ha azzal lefújod, akkor egy ideig nem kér csontot. Csak a szélirányra vigyázz, mert különben egymás mellett fogtok fetrengeni a kutyával.

András Kálmán 2014.05.06. 14:52:34

Ha futok, mindig viszek magammal egy rugós kést, ami kb. elfér a markomban. Nyugodt környezetben kibiztosítva, erdős-zegzugos részen élesítve van. Kutyát még nem kellett kiböknöm, de agresszív humanoidok esetén elég volt csak megvillantani.

Gyűrött Papír 2014.05.06. 22:55:59

@mixtura.pectoralis: Hasznos volt, köszi!
Kár hogy végig olyan érzésem volt, hogy Alekosz tudományoskodik. Elnézést kérek Ferenctől. :)

himmelhergott 2014.05.07. 15:20:13

gazdi szövege kutyatámadás után:

nem bánt senkit!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása