Zabari János újabb győzelme! Mostantól cél az 50 km-es világdöntő és a 100 km-es VB!

2014.10.10. 10:30 Szuflavéder

A tavalyi Budai Trail-en találkoztam vele először, írtam is róla itt, hogy "kiakasztott" milyen tempóban ment el mellettem. Aztán néhány hete összefutottunk a Római parton és sokat mesélt a közös futás közben.

Zabari János (47) 10 évesen kezdett atlétizálni, 1500-3000 méteres pályaversenyző volt. Aztán idővel egyre hosszabb távok következtek, majd jött a maraton (2:20:14 a legjobbja), és végül az ultra távokon talált igazán önmagára. Bécs-Budapest győztes és hosszan lehetne sorolni a kimagasló eredményeit, de az simán megér majd egy külön posztot. Jani elküldte nekünk a most hétvégén a Balatonnál rendezett Szőlős kör nevű versenyről a beszámolóját. A táv 53 km volt. Az szó innentől az övé – Szuflavéder

- - -

A Balatonnál nem versenyeztem még, úgyhogy amikor a Szőlős Kör verseny szervezője, Baranyai Máté felkért az indulásra, szinte már akkor biztos voltam benne, hogy elmegyek. Gyorsan megbeszéltük Tamással, az edzőmmel, hogy belefér-e ez a verseny, a dohai 50 kilométeres világdöntőre és a 100 kilométeres világbajnokságra való felkészülésembe. Úgy ítéltük meg, hogy igen, egy utolsó hosszú futásnak tekintjük, és ez egy visszajelzés lesz az eddig elvégzett edzésmunkáról.

Ennek megfelelően, igazán nem is pihentem rá túlzottan erre a futásra. Ugyanúgy edzettem a héten, mintha nem is lenne verseny a hét végén, annyi különbséggel, hogy a verseny előtti pénteki napon, csak egy könnyű 4 kilométert futottam, pihenésképpen. Első osztályú tésztapartyn töltöttük a szénhidrátot, a balatonfüredi Giorgi Pizzériában. Megkaptuk a rajtcsomagot is, sok hasznos ajándékkal. Igyekeztem hamar nyugovóra térni. Másnap, közel 53 kilométer várt rám.

A verseny reggelén, kellemesen hűvös idő fogadott bennünket. Nem túl hideg, remek futóidő.

Nem klasszikus rajttal indultunk, hanem rajtszám szerint mindenkinek bemondták a nevét, és azonnal nekivághatott a távnak. Elég pörgős volt, nem alakultak ki végzetes, ledolgozhatatlan különbségek. Úgy terveztem, hogy olyan 3:50 körüli km-es tempóban akarom teljesíteni a távot, de a pályavezetés 1000 méteres szintkülönbséget tartogatott, ami igencsak megnehezítette a dolgomat. Rögtön az elején, meredek emelkedőkkel kellett szembenéznünk.

Ahhoz képest, hogy távolodtam a mezőny nagy részétől, bizony be-be csúszott egy-egy 4:30-as tempójú km is. Újraterveztem. Jó lesz itt a 4 perces átlag is! Mindjárt jobban álltam. Ehhez az átlaghoz képest már némi előnyöm is volt, így kell ezt csinálni. Na azért, hogy ne érezzem annyira jól magam, örök riválisom, Belej-Fekete Bálint a kezdeti óvatos futását kamikaze tempóra váltotta, ami 6 km környékén 3:25-re sikeredett! Addig nagyjából együtt haladtunk, de ezt a tempót túl gyorsnak ítéltem. Ez nem az a sebesség, amit itt végig lehet futni 53 kilométeren keresztül. Lemaradtam kissé.

12 kilométer környékén éreztem, hogy Bálint lassul és folyamatosan közelítek hozzá. Utolérve, megint együtt mentünk kb 22 km-ig. Itt következett be a fordulópont kettőnk között. Én tudtam tartani a 3:50-4:00 közötti kilométeres átlagot a végéig. Ahogy nagyon eltávolodtunk egymástól, egy kicsit spórolósabb utazó sebességet felvéve, igyekeztem a cél felé a hullámos pályán. Volt erőm megcsodálni a Balatont és Tihany szépségeit. 3:36:30 lett végül az időm.

240078_538145082986734_8872657803382264765_o.jpg

A körülményeket figyelembe véve nem rossz. Viszont, saját magammal szemben sokkal kritikusabb vagyok, mint a kívülállók, úgyhogy még mindig javulnom kell. Egy világbajnoki mezőnyben a maximumot kell nyújtanom! Nem lehet lazítani! Azért meg kell hagyni, hogy a felkészülés jelenlegi szakaszában nem állok rosszul. A világbajnokságra készülés jól halad, úgy érzem, maradtak még bennem tartalékok. Nehéz pályán, nehéz jó időt futni, de az, hogy ennyire jól sikerült, annak is köszönhető, hogy nagyon jól szervezett verseny volt és nekem tényleg csak a futásra kellett koncentrálnom. Ezúton is nagy köszönet: Baranyai Máténak és segítőinek!

10628305_10204162859543491_5960470716273628786_n.jpg

1 komment

Címkék: beszámoló Szőlős kör Zabari János

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr106768273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Gévai 2014.10.10. 11:44:07

Egy szó jutott az eszembe: brutális...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása