Őssejt-run

2008.11.02. 17:29 Winkler Róbert

A világ bonyolult hely, egészen különös összefüggések bukkannak fel, mellékszálak fonódnak össze és szét, satöbbi, satöbbi. Tehát van egyrészt az, hogy immár 17 éves Morzsa kutyámnak a múltkor az állatpatikában nem tudtam mit venni. Más miatt jártam arra, és csak mellékesen vettem volna neki valamit, de már alig lát, úgyhogy a játékok nem érdeklik, vitaminja és szívgyógyszere viszont annyi van, hogy azoktól már reggelire jól tud lakni. Oké, persze, sajtba építve veszi őket be.

Ott álltam tehát a pultnál vágyakozva, hogy bár vehetnék valamit Morzsának, amikor a patikárius kisasszony kitalálta gondolatomat, és egy új terméket ajánlott. Tabletta, hengeres, semmitmondó dobozban, 3500. Az ajánlattétel során sűrűbben hangzott el az őssejt és a növekedési faktor kifejezés, mint egy gyúróterem zuhanyzójában – igazából nem nagyon érdekelt, örültem, hogy vehetek valamit a Morzsa kutyának.

Kapta minden reggel, csalni se kell a sajttal, mert valami csokis-májas szaga van, amit a kutyák szeretnek. És persze nem törődtem vele különösebben, tehát nem vártam javulást, hiszen egy 17 éves kutya mitől is javulna? De úgy 2-3 hét múlva az kezdett történni, hogy Morzsa kutya nagyjából ugyanúgy, vánszorgó kullogással kezdi a sétát, de 5-10 perc után elkezd bepörögni. És fut!

Ami egyfelől öröm, hiszen az utóbbi évek a cammogás jegyében teltek. Másfelől azóta Morzsa szinte teljesen megsüketült és igen keveset lát – az újhullámos csodaszer csak a temperamentumán, meg az ízületein javíthatott, az érzékszervein nem észleltem javulást. Egész életében póráz nélkül sétáltattam, egy ideje rá kellett szokni a kötőfékre, mert ha elindul valamerre, nem tudok rászólni. Na, és amiért mindez a Futóblogra kerül, hogy a legtöbb séta 1-200 méter futással végződik. Morzsa elég keményen startol, és tök fogalmatlanul szalad a semmibe, én meg, mint Károly bácsi, lobogok utána a pórázon, illetve a továbbra is ötkilós testtömegű kutyát finom pórázrángatással irányítani próbálom. Valamennyit lát, így ha egy árnyékcsík vetül a járdára, ugrik egyet, hátha az egy járdaszegély; tehát még vicces is. Ami viszont nem vicces, hogy mennyire lehetetlenül szar egy sportcipőben futni. Nem futó-, hanem sportcipőben. Ennyire elkorcsosul az ember a jó futócipőkben? Hihetetlen, hogy ezeken a rövid szakaszokon végigszaladni egy normális, utcai, de azért sportcipőben olyan, mintha evezőlapáttal ütnék az ember gerincoszlopát. Beng-beng-beng, szinte a nyelvemet is elharapom, a fejem viszont néha tényleg megfájdul, pedig most már odafigyelek a rendes futótechnikára.

Régen miben futottam? Egyszerűen nem emlékszem. De minden egyes ilyen morzsás szaladásnál eszembe jut, hogy oké, és csak afféle marketing-blablának véltem, hogy az egyszerű szivacsot kinevezik légtalpnak, meg a többi hasonló technológia valóban mekkora áttörés. De persze Morzsát Pagazusban sétáltatni azért még túlzás volna. Esetleg ha további kedvező változásokat hoznak az őssejtek.

36 komment

Címkék: őssejt morzsa kutya

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr20745873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potyesz 2008.11.03. 08:16:05

RUN Morzsa, RUN! :)

Babarum · http://babarum.hu 2008.11.03. 09:19:34

Ha ez a cucc így felpörget, akkor vennék egy dobozzal! ;)

ThufirHawat 2008.11.03. 09:47:02

Egyre többet hallani arról, hogy ez a szuper párnázottság nem is olyan szuper. Hogy a láb az megoldana mindent magától, nem kell azt támogatni meg csillapítani. Azért olyan bonyolult amilyen.
Nem nagyon tudom, hogy mit higyjek el ebből, de nagyon kezdek gondolkodni egy kevésbé párnázott, laposabb talpú futócipőn.
Egyetlen problémám, hogy bár a lábunk nyílván kiváló szerkezet, talán mégsem aszfaltra lett kitalálva, hanem afrikai füves pusztákon való nyargalászásra.

Morzsának sok sikert! :o)

0123evian (törölt) 2008.11.03. 09:49:34

meg tudnád mondani a csodaszer nevét? az én kutyám is 10-en sok éves, és menni alig tud szegény, vennék neki, hátha...köszi

balota 2008.11.03. 10:27:00

Én szeptemberben kezdtem futni, és nagyon öntudatosan szembe mentem ezzel a dologgal, hogy a futáshoz futócipö kell; egy sima vékonytalpú sportcipöben kezdtem (img.idealo.com/folder/Product/402/8/402878/produktbild_mittel/puma-lab-ii.gif), ami teljesen jó, iszonyat könnyü, szellözik... aztán a 3-4. futás után elkezdtem érezni a bokáimat, majd késöbb a térdeimet, aztán már a munkába sétálás is fájt térdileg/bokáilag. Úgyhogy beruháztam egy Asics GEL GT-2130-ba, és azóta semmi bajom. Olyan benne aszfalton futni, mintha füvön mennék, szinte semmit nem kapnak az ízületeim. Ráadásul a cipöfüzö rögzítésére kitalált mittudoménmi alá befér a chip is, és újrakalibrálás nélkül is 97+% pontossággal mér. Futni jó!

snoopykutya 2008.11.03. 10:41:58

Legy szi ird meg, mit vettel Morzsa kutyanak, van egy 15 eves kutyusom, szerencsere jo kondiban van, de sosem art egy kis extra... Koszi!

boibo 2008.11.03. 11:45:57

Drága Robi!

Próbáltál már valaha életedben nem futni, csak simán, hétköznapian GYALOGOLNI egy igazán magas sarkú magassarkú + még hegyes orrú cipőben?! Naggggyon el vagytok Ti pasik kényeztetve...! :-)))P

FGY 2008.11.03. 12:20:35

"ThufirHawat 2008.11.03. 09:47:02
Egyre többet hallani arról, hogy ez a szuper párnázottság nem is olyan szuper. Hogy a láb az megoldana mindent magától, nem kell azt támogatni meg csillapítani. Azért olyan bonyolult amilyen."

Ez így van, ha kizárólag erdőn/mezőn futsz, ami "puha", illetve ha soha nem hordasz cipőt, mert akkor átalakul a talpbőröd.
Azonban ezek egyike sem teljesül legtöbbször, így a megváltozott körülményekre tekintettel kell változtatni a talpunkon is (mondjuk az aszfalt és a lábunk közé tenni egy a terhelésnek megfelelő ciőtalpat).

FutoBolond 2008.11.03. 12:38:03

cimboram egy 2000 forintos epphogy sportcipoben futott (hasonloan nezett ki, de sokkal kevesbe sportra volt kihegyezve, mint mondjuk az atlag adidas sportcipok, pl. teljesen rugalmatlan volt a talpa), egyutt kezdtunk el futni, megis hamarabb futott felmaratont, mint en ... aztan persze ragyujtott, mert o dohanyzott is :)

a masik meglepetes meg az volt, amikor maratonon lattam mezitlabas futot... itt a maratoni szakaszbol legalabb 12 kilometer apro kavicsokkal van felszorva, a varos teli van torott sorosuvegekkel, hat bator egy ember...

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.03. 14:18:18

boibo: barátnőmnek meg van tiltva a magassarkú... te nem vagy elég feminista hogy lapossarkú cipőt hordj?

cipő vs mezitláb: a mezitlábasdi jó dolog, csak ahhoz meg kell előbb edzeni a lábat! Amúgy a magasított sarkú futócipők szerintem is rossz irán, én a 1110-es Asicsemen és a Pegámon mértem le a különbséget, most kicsit fájt a térdem, és egyértelműen a laposabb sarokrészű Asicsben érzi magát jobban a lábam.
Azért cska úgy by default tuti nem kezdenék mezitláb futni, előbb rákészülnék a dologra tudatos láb és lábfej erősítéssel.

szio 2008.11.03. 14:35:12

Kedves Robi,

Nekem is van egy 14 éves ebem, és csatlakoznék az eddigi pár kutyáshoz, akik érdeklődnek, hogy mi ez a csodaszer!
Persze, nem kell reklámozni, meg ilyesmi ;-) Válasz e-mailben, vagy magánüzenetben, meg ilyesmi?
Előre is kösziii!

DaMartian 2008.11.03. 14:46:44

A mezitlábasság valóban egészséges, de mivel nem mindig megoldható, szükségünk van cipőre. Az is tény, hogy jobb lábbeliben lustul a lábunk, de akármekkora csodákat alkot is a természet, az evolúció lassú folyamat, aszfalton viszont csak néhány emberöltő óta közlekedünk, így a lábunkat védeni kell! De természetes talajon legyünk minél többet mezitláb, amikor csak tudunk, jót tesz! Amúgy a cipőgyártók is rájöttek már erre ha összehasonlítunk egy mai futócipőt egy 6-8 évvel ezelőttivel, az újak sokkal hajlékonyabbak, együtt mozognak a lábbal, segítik a mozgást nem bezárják a lábat veszik át mesterségesen a gördülési folyamat felett az irányítást! Sokáig én is a vékony talpú cipőket favorizáltam, semmi baja nem volt a lábamnak, erősnek hittem magam..évekkel később visszaütött! Most már érzem mindenem, pedig nem vagyok még öreg! Az én tanácsom: futni CSAK JÓ FUTÓCIPŐBEN!!!

zsolababe 2008.11.03. 14:56:27

szerintem mindenki olyan cipoben fusson, amiben jol erzi magat hossabb tavon es nem fajnak az izuletei sem az izmai... ha valakinek ez mezitlab van akkor rajta, ha valakinek az Asics jon be vagy a Nike vagy az Adidas vagy "mittudomen" akkor abban... azert semmi nincs kobe vesve csak egyszer meg kell talalni a szamodra legjobbat:) tegnap neztem a cipoket a NY Marathonon es ahany ember annyifele cipo...mondjuk a tobbseg egyebkent az Asicset eroltette :))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.11.03. 15:06:30

Futni salakon, aszfalton, betonon terepen cipőben. Néha azért jó érzés mezitláb egy focipályán vagy a tengerparton a homokban kocogni.
Vettem egyszer egy NIKE Free 7.0-s cipőt outletbe, persze nem futni (elég hamar tönkrevágnám), hanem olyan játszósnak. Bevállt, kiváló lightos sétákhoz.

Németh Laci 2008.11.03. 15:11:24

Babarummal egyetertek, de van egy kerdes is. Ez nem az a cucc amit az Olimpian meg nem tudtak kimutatni?
Netalan Robi Dopingolod a kutyad?
Maris irok a greenpeace-nek aztan futkarozhatsz majd a gyorskocsi utcaban. :)

Hajra Morzsa

FutoBolond 2008.11.03. 15:16:08

szasza, tengerparton valoban kiralysag mezitlab futni :)

boibo 2008.11.03. 15:51:31

@Ras
Ez nem feminizmus vagy hímsovinizmus (ki is tiltotta el a barátnődet?) kérdése.
Bármennyire is önfényezésnek tűnik ez most, de nekem szép lábam van. Ami - épp úgy, mint a 3:30-on belüli maraton - csak részben genetika kérdése, másrészt nagyon is megdolgoztam érte, pont a futásnak köszönhetem.
Igen is, büszke vagyok rá, hogy idestova negyven évesen is fölvetek egy miniszoknyát. És hát lássuk be: magassarkúval az igazi!
(De tarthatunk erről itt egy közvélemény-kutatást :-D)

kombinat · http://cciepursuit.blog.hu 2008.11.03. 17:17:44

A mi kutyánk 18 éves, őt már nem merném doppingolni, érzékszervek híján széttörné magát :)

Tényleg, most vasárnap indul valaki a Tudás Útja félmaratonon?

kinney 2008.11.03. 18:17:19

szerintem egy 100-200 méteres futást még öltönycipőben sem szabad megérezni, nemhogy utcai sportcipőben. ez olyan, mintha sprintelnél egyet a villamos után. az se különösebben kényelmetlen. esetleg ha sícipőben vagy :-))

én azt mondom, hogy talán inkább az a zavaró, hogy egy póráz után lógva, nem a saját ütemedben és kifacsart testtartásban kell trappolnod.

szemet 2008.11.03. 19:18:17

Szerintem: Az inak és az izületek is edzhetők, és erősödnek is a futástól. A mezítlábas futás különösen jó módszer lehet erre. De nagyon óvatosnak kell lenni mert:
- az izületek baromi lassan erősödnek ezért baromi lassan lehet emelni a mezítlábas szakaszok hosszát
- különösön annak fényében, hogy túlterhelés/sérülés esetén a regeneráció is eltrathat kb. örökké
- folyamatos koncentráció kell a stílusra, nem lehet hibázni (pl. futócípő megvédhet akkor is ha elbambulsz és a lábaddal véletlenül 0 rezgéscsillapítást csinálsz: jó nagyot döccensz sarokkal nyújtott térddel)
Én ezek miatt mindig kizárólag füvön futok mezítláb.
Személyes tapasztalataim:
A mezítlábas futáshoz más stílus/mozdulatsor fekszik mint a cipőshöz, pl. nem túl természetes a sarokra érkezés hacsak nincs genetikailag magasított sarkad. :) Ha lábfej elejére érkezel már csillapíthatod a sarok ütközést, enyhén hajlított a térdel érkezés szintén alap, az is rugalmasan csillapítja, és folyamatosan figyelni kell h. minimalizáldl a fel-le történő mozgást futás közben. És ha kicsit is fáradsz - bármelyik izom vagy a koncentráció terén - legjobb ha azonnal abbahagyod.
Szerintem mértékkel űzve csökkenti az izületi sérülés veszélyét. Mert edzi a láb rezgéscsillapítását, de ami fontosabb megtanít odafigyelni arra, hogy végezz a lábbal rezgéscsillapítást.(cipőben is) És futó élménynek is fantasztikus.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.03. 19:56:04

Boibo: a 2:30on belüli maraton genetika kérdése, de a szép lábat kár elrontani a magassarkú cipővel. Amúgy nagoyn nem kellett tiltani, rühelli, mivel fáj benne a térde. Én még nem hallottam egy magassarkúról sem hogy a Magyar Ortopéd orvosok és Baleseti sebészek ajánlásával...

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.03. 19:59:05

jahh és bevallom teszek a közvéleményre, vagy szerinted a japán fapapucsos lábfejnyomorgatás az jogos? Ott ez a hagyomány. Szerintem egy kellemesen kidolgozott női láb sportcipőben is csini, és a miniszoknyában amúgy is alig lehet menni, mért kell ezt még megtoldani nehezítésképp a magassarkúval? De persze ha valaki szeret szenvedni, szíve joga :)

boibo 2008.11.03. 21:42:23

:-)
Eszem ágában sincs Veled vitatkozni, azért se. :-P
De én szeretek magassarkúban járni. Picike vagyok, még a 10 centis sarokkal is átlagméret alatti. Így még az is lehet, hogy csak kompenzálok.
Olyan a világ is, meg az emberi természet is, hogy millió dolgot teszünk nap mint nap, amivel vagy a világnak, vagy közvetlenül önmagunknak ártunk - de ezen dolgok jórészét adott pillanatban élvezzük. Pl autózunk veszettül, pedig ugye ott az üvegházhatás. Én nem dohányzom, nem drogozok, és nagyon mértékkel alkoholizálok, viszont magassarkúban töltöm a napjaim egyharmadát, annélkül, hogy azon gondolkoznék, mi lesz velem hetven évesen - carpe diem!

De ez már nagyon-nagyon OFF volt, bocs!

Nemakárki 2008.11.03. 21:45:11

A Dogtor RX tablettáról van szó?
A leírás ráillik.

kinney 2008.11.03. 23:30:37

én a magas sarok - miniszoknya látványra voksolok :-))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.04. 08:53:21

szerintem mindegy csak jól nézzen ki. :)))

Winkler Róbert 2008.11.04. 09:30:55

Igen, Dogtor RX a neve. Persze lehet, hogy taurin van benne, mint a macskakajában, de egyelőre működik. Tevan kolléga a 14 éves Nyuszi kutyán (ír farkas) most kezdte tesztelni, egyelőre kíváncsian várjuk az eredményt.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.11.04. 09:50:00

Boibo
Bakonyi Miki lesz? Visszavágsz a Bakonynak?

DaMartian 2008.11.04. 10:24:06

Én még kosárlabdaedzőként is szoktam mezitláb futtatni a játékosaimat alapozásnál fűben, vagy levezetésképpen, pont azért, hogy dolgozzanak azok a szalagok is, amelyek cipőben kevésbé, illetve hogy a cipőben ellustult csontok, izületek, izmok erősödjenek, ez aztán akkor is hasznos, amikor visszavesszük a cipőt!
A magassarkú vitában nem foglalnék állást.. sajnálom a hölgyeket, nem cserélnék velük hogy ilyen cipőben kelljen közlekednem, viszont tény, hogy ha egy nő ilyet visel, az sokkal szebbé varázsolja a vádliját..tehát nézni meg kellemes.. : )

boibo 2008.11.04. 11:08:02

Szasza
Idén már csak magamnak futok, majd a Margita február elején, úgy gondoltam.
Viszont: a jövőheti siófoki "bulira" megyek szurkolni (miniszoknyában és PIROS TŰSARKÚBAN, arról majd megismertek!!! :D)

DaMartian 2008.11.04. 11:20:38

Hűha! Ezért MÁR megéri majd elindulni! Ilyen szurkolást.. : )

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.04. 13:05:14

boibo, szénné fogsz fagyni! :)

DaMartian 2008.11.04. 17:28:16

Nem baj, mostmár beígérte! Mi meg jól behajtjuk! : ) Extra motiváció! Bár nagyon nem kéne széthajtanom magam, mert a félmaratonról közvetlenül meccsre megyek.. : ) De egy ilyen "vörös tűsarkús/miniszoknyás élmény" biztos javítja majd a teljesítményt! : D

boibo 2008.11.04. 23:04:03

Ha nem lesz még addigra egyen-felsőnk (márpedig, gondolom, ilyen gyorsan nem mennek a dolgok még nike-éknél sem), gyűljetek majd körém. Ott fogok toporogni a bal hármas tócsa mellett a kis piros cipőmben :-)))

szusza 2008.11.06. 14:47:47

Sziasztok!

A mezítlábazáshoz csak annyit: személy szerint nagyon szeretem, és csak javasolni tudom mindenkinek. Igazából az lenne a legjobb, ha a gyerekeket is hagynánk minél többet mezítláb futkosni nyáron a kertben, földúton, ahol biztonságban vannak. Gyógytornászként tudom, hogy vannak veleszületetten laza ízületi-és szalagrendszerrel rendelkező emberek, akik sérülékenyebbek, de egyetértek DaMartiannal: erősíthetőek, edzhetőek a szalagok, és főleg az izmok. Ahol gyenge a szalag, ott az izomzat erősítésével sok minden pótolható.

Jó egészséget Morzsának.

zsolababe 2008.11.08. 07:27:45

nna kiprobaltam a mezitlabfutast ma delutan homokban es semmi bajom nem lett:))) mondjuk nehezebb futni igy de az biztos a homok miatt:) viszont az is igaz, hogy amiota figyelek mindig a futasomra, hogy kulso talpelen gorduljon a lab stb.. azota meg flip-flop papucsban is konnyebben futok

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása