Triatlon múlt, triatlon jövőm...

2009.01.22. 08:30 szasza75

Úgy 10-12 évvel ezelőtt összefutottam egy haverommal, aki eléggé el volt keseredve. Mesélte, hogy felvételizett egy állásra, mint végzett villanyszerelő egy betonüzembe ment volna szerelőnek. Kicsit korábban érkezett az elbeszélgetésre, leültették egy helyiségbe, hogy várakozzon amíg szólnak neki. A helyiségben látott egy főzéshez alkalmatos "rezsót", amire nagy betűkkel rá volt írva: "ROSSZ, NE DUGD BE". Mivel ő szakértő volt, bedugta. A folyosón nagy csattanás, ő kirohant és a villanyóra-dobozból kicsapott a láng. Rögtön keresett valami csapfélét hogy eloltsa a tüzet. Szerencsére nem talált. A betonüzem azon a napon áramhiány miatt nem üzemelt tovább, hazaengedték a dolgozókat is, no meg ő sem nyert felvételt.

Hogy miért, nem tudom, (talán én is ilyen mestere vagyok a triatlonnak), de ez a régi emlék ugrott be, ahogy tegnap nézegettem a 2009-es Nagyatádi hosszútávú triatlonverseny nevezetteinek listáját. Megannyi ismerős neve és képe villant fel. Mi lenne, ha az én nevemet is elolvashatnám. De nem, nem is a nevezési díj miatt, hiszen tavaly is egy hirtelen ötlettől vezérelve egy augusztus végi napon a Velencei-tó körüli futásomat szinte félbehagyva, 157 km/h-s tempóval száguldottam Nagyatádra szurkolni. Készült is egy 30.000 Ft-os emlékkép, kiküldték fizetési meghagyás formájában a Baranya Megyei Rendőrkapitányságtól. Az összeget tekintve, mintha ott lettem volna az indulók között magam is, hiányzott is. Akkor is, ma is, de nem, nem indulhatok idén. Ezt az is megerősítette, hogy ma megkaptam az értesítést, elfogadták a nevezésem egy augusztus végi hosszútávú (na jó ultrahosszú) terepversenyre. Ezzel együtt - szinte - jött egy belső hang is: ne NEVEZZ idén se triatlonra!

Pedig hatalmas élmény... És most jön egy kis visszatekintő 2007 nyarára, amikor első triatlonversenyemet "töltöttem". A helyszín Kisköre volt. Korábban tévében már láttam olyat, meg kb. 6 héttel azelőtt a Margitszigeten is volt valami sprintverseny gyerekeknek vagy ifi korúaknak. Szóval "volt" tapasztalatom. :-)

A kiskörei középtávú verseny napján leutaztam a rajt helyszínére. A feltöltést az ott lévő barátaim által készített, pokrócon terített rántott csikecomb, sültkrumpli, koviubi, palacsinta kombója nyújtotta. A piknikezés sodrában épp a "hozok egy sört" hagyta volna el a számat, amikor eszembe jutott: itt ma feladat van. Abban az évben eléggé viharos volt a középtávú triatlonverseny rendezése. A klasszikus fonyódi helyszínen akkor már nem rendeztek, a kiskörei szervezők pedig, ha már rendeznek ilyesmit, akkor hozzácsapják a gyerekversenyekhez még ezt a középtávú versenyszámot is. Mivel abban az évben nem volt más középtávú triatlon verseny, így megkapta az OB rendezésének jogát is. Helyszíni nevezés, depózás, aztán irány a tó széle.

Túlkeményített zászlóvászon

Úszásból nem volt sok referenciám. Az esemény előtt ugyan párszor lementem szokni a vizet, és volt pár ígéretes hosszom is. A hozzáértők meg is erősítettek abban, hogy látják bennem a lehetőségeket - ha egyszer megtanulok úszni. :-) A mell ment. Persze mint profi, kölcsönkértem egy neoprén ruhát a versenyre. Szárazon felpróbáltam a parton, de nem jött rám, így hagytam a francba, jó lesz nekem a 20 fokos víz úszónaciban is.  A rajt egy sípszó volt, és azt követően a vízben akkora küzdelem kezdődött, mintha a piranhak vacsit találtak volna. Gondoltam ebből kimaradok és megvártam, amíg elmegy a mezőny. Na ez jól sikerült, mert azon vettem észre magam, hogy utolsó vagyok! Mindenesetre nem estem kétségbe az első 200 méteren. Azt terveztem hogy rögtön gyorsban úszok és majd ha fáradok, pár méter múlva, stabil mellre váltok.

Aznap óriási nagy szél volt, így gyorsan megváltoztattam a stratégiámat. A tervezettnél hamarabb, pár csapás után mellre váltottam. Minek sietni, meg amúgy is ezt a tempót tudom mindkét nemmel, csak mellben sokkal tovább és egyenesen! A pálya 3 szögletű volt. Olyan mint egy derékszögű háromszög, a szembeszél meg pont az átfogónál volt. A víz bizonyos részeken nem volt túl mély, ezt onnon tudom, hogy hínárok simogatták a hasam. A hínárok símogatása egy idő múlva a hínártömeggel való élet-halál küzdelmmé fajult. Menet közben ráértem gondolkodni, hogy ez egy igazi hínártábor, még a rajtcsomagba kellett volna egy macsétát tenni (de még rajtcsomag sem volt). Az alacsonyabb vízállás az egyik ponton kifejezetten életmentő volt. Egy komolyabb lábgörcsött térdig vízben állva küzdöttem le. A 3 körös versenyben, már az második kör végén leköröztek a delfinek. Mit csinálok itt? Időközben felúsztam az utolsó helyről és még megelőztem vagy 4 "nagy" úszót (remélem ők is túlélték az úszást). Ami a lényeg, én is túléltem, igaz nagyobb nyelésekkel, a orkán erejű széltől hányatottan.

A 80 km-es bringázás előtti depózásom kb. 10 perc lett. Utólag azt mondták ez sok. Valakinek 1 perc -- se. Nekem persze benne volt egy komplett törölközés, átöltözés, majdnem naptejet is kentem magamra, csak éppen nem volt. Szerintem kell ennyi idő mindehez. A depóban az első gondolatom az volt, hogy ellopták a bicikliket? Kongott az ürességtől, viszont az enyémet így legalább könnyen megtaláltam. ltt a bicikli, és a küzdelem is, mert akkora szél volt, hogy ilyen szélben még futni sem megyek ki normál napokon. És tényleg tekerek-tekerek és nem haladok. A 4 körben 2 szakasz volt viszonylag jól tekerhető, ahol hátszél volt. Egy 2 kilis, meg egy 1500 méteres rész. A többi meg... hagyjuk. Nem vicc, emlékszem volt előttem egy bringás, akit lefújt a fűre! Nem hittem el, életveszély! Lassacskán gyűjtöttem be az embereket. Nagyjából ugyanazt a tempót mentem végig (persze szélfüggően), sőt a végére talán gyorsultam is. A következő depó hasonló sebességgel telt.

Már akkor is szerettem futni, de  emlékszem aznap nem volt kedvem! Az első 3 kili kifejezetten nem esett jól. Olyan robotos volt minden, nem találtam a ritmust, aztán bemelegedtem és az 5. kilinél Elek Endrével futottam össze. Izomzatom nem engedte meg az oxigénszegény tempót, így beszélgetésbe elegyedtünk. Szikla egy manus, abban az évben csinált már dupla ironmant, meg 24 órás futása is volt. Szóval Ő meg én, a túlélő, beszélgettünk, hogy mik a nagy tervek, miket csinált, mire készül. Aztán kifejtette, hogy úgy gondolja, az átlagnál jobb az állóképességünk. Ja. Majdhogynem végigfutottuk így a félmaratont, aztán más ismerőssel is összefutott, én meg belecsaptam az 5:10-5:20-as hajrába. Ez volt életem első triatlonversenye 5:58:40 lett! Majd a végén hirtelen elállt a szél. A szemét, mintha csak engem szivatott volna.

Őszintén szólva nem tudom mi tetszett abban a versenyben, azt hiszem semmi, nem élveztem! A futást egy kicsit, bár ott sem volt könnyed mozgásom. Ami klassz volt, az ismerősökkel, barátokkal való beszélgetés, meg volt izgalom, meg küzdelem is. Talán akkor tanultam meg, hogy ilyen dolgokhoz nagyobb alázat kell. 2007 augusztusában Nagyatádon voltam hasonló készültségi állapotban. Utána beakasztottam a gardróba a biciklit, és egyszer tavaly úsztam olyan 100 métert. Lehet így is triatlonozni, meg úgy is, hogy készül rá az ember. Előbbi fárasztó, utóbbira meg nem lesz időm, no, meg a két 2009-es augusztusi verseny üti egymást. Azt hiszem. Remélem. Vagyis így könnyebb a döntés. Idén sem lesz triatlon. Bizonyítékként végérvényesen el is fogom adni a 2 versennyel együtt 1600 km-t futott országúti bringámat.

Őt, persze a rajta levő teher nélkül:

23 komment

Címkék: úszás bringa triatlon eladó küzdelem

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr61878250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nylonman 2009.01.22. 11:13:15

Nem szép dolog megválni egy baráttól. Bianka (vagy Bianchi?) mindent elkövetett hogy beérj Nagyatádon, pedig már ott majdnem rádoltották a villanyt ;). Életed első (pedig sokan reméltük, hogy utolsó) Ironman versenyén eddigi leghűbb társadként szolgált "alattad".Az, hogy egy dombon való kocogás(ocska) kedvéért eláruld Őt, még az én rosszindulatú lelkemnek is sok. Hát nem fáááj a szíved?

u.i.: 50.000-ért megveszem

kekut 2009.01.22. 12:33:27

Ez egy jó írás volt, köszi!
Valahogy én is így úszom. :))
Az időd szerintem teljesen rendben volt. A bringát ne add el, mert időnként úgyis akarsz majd bringázni, és akkor meg nem lesz. És akkor venni fogsz egyet, sokkal többért, mint amennyiért most ezt eladnád.
Mi lesz az augusztusi versenyed? Csak nem a Mont Blanc megint? Ezúttal a "teljes" táv?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.22. 12:56:11

tényleg ne add el ha valaha még lesz szükséged cangára (üvegeket visszavinni pl, vagy zsák virágföldért elmenni...)
váltóban nincs triatlon? jó, mondjuk itt mindenki csak a futást vállalná .:)

adam182 2009.01.22. 13:05:48

nem találtam helyét a kérdésemnek egyik topikban sem, így itt offolok, sorry.

ismertek olyan hátizsákot, amely alkalmasabb a futásra a normál hétköznapinál? nem camelbackre gondoltam, hanem rendesen használható hátizsákra.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.01.22. 13:15:25

@adam182: A Decatlonban lehet kapni olyan hátizsákot, amivel lehet futni, kivehető víztartója van, camelback, de közben mégsem az. A túra részlegen a Qechua cuccok között találsz belőle többféle méretet is. A zuram ilyet kapott a karácsonyfa alá, és szereti.

adam182 2009.01.22. 13:35:03

@haan-chee: köszönöm. raid hátizsák kategória alatt találtam meg azt, amire gondoltam.

boibo 2009.01.22. 19:00:57

"Őt, persze a rajta levő teher nélkül"

Á! :-(

Úgy már nem is kell :-)P

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.01.22. 20:20:44

Szasza!
Nagyatádon 13:16 azért nem rossz szinte csak futóedzésekkel! Ne kábíts itt minket! :))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.01.22. 20:29:09

Hát igen a CCC-re megint beneveztem. Csak valahogy ez az augusztus vége olyan sűrű! mondjuk most már spinningelek is :-) így tél idején

felician 2009.01.22. 21:35:37

@rrroka: bizony, hogy van, minden értelmes versenyen van is ilyen kategória. Az Ironman-en is. Jövőre oda is megyünk haverekkel.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.23. 05:20:22

@felician: akkor már csak a kerekagy.blog.hu -s bringásokkal, meg vmi úszó blogosokkal kellene összehaverkodni és nevezhetnek a váltók! :DDD

zsolababe 2009.01.23. 08:31:34

@rrroka: en beneveznek szivesen az uszas kategoriaba is ha gondoljatok ..meg egy kis edzessel a biciklit is vallalom a futas mellett..felolem mehetunk valtoban:)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.01.23. 11:28:16

Idén megpróbálkozok egyéniben Nagyatádon. Alapvetően teljesítés a cél. Úszás szigorúan mellben, bár tudok gyorsan is úszni, de az úszásba nem érdemes túl sokat befektetni, időben nem hoz annyit az én szintemen. Tavasztól viszont indul a tekerés, ettől tartok. Futás hazai pálya :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.23. 12:46:01

@zsolababe: oksa, de ne egyből ironman távon! :D

felician 2009.01.23. 13:14:09

@rrroka: június 21. Kaposvár, Deseda triatlon, délelőtt olimpiai távú(1500-40-10), délután sprint(750-20-5) (egyik úszik, másik biciklizik, harmadik fut).
június 27. váltó OB, Baja (mindenki mindent).
július 11. középtávú OB (2500-80-20), Zánka (egy ember egyet)

svrider AKA stig · http://riderblog.hu/ 2009.01.23. 15:10:08

offtopic: polár órában hol tudnak szakszerűen elemet cserélni vákuumdobozzal hogy utána faszán vízálló is maradjon?

(a gyömrői úti isten háta mögötti szerviz kivételével)

köszi, és bocs az offért!

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.01.23. 15:34:50

@svrider:
Már Óbudán van a szervíz a Kolosy tértől nem messze: 1037 Budapest, Bécsi út 77-79. Tel: 06 1 436 0254, Ha jól emlékszem, Kiss Péter a szervízes srác neve.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.24. 17:59:02

@felician: kiskörén nem lesz idén vmi? oda járunk nyaralni, előző évben pont egy nappal késtük le (néző, csak néző!), így jár aki nem tájékozódik.

felician 2009.01.24. 18:14:51

@rrroka: június 20. Kisköre Triatlon (nemtom, itt van-e váltó). egyébként:
www.triatlon.hu/index.php?op=events

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.02.01. 11:04:26

Hajrá, hajrá! :)
Nehogy eladd a bringát! ,)

almee 2009.02.18. 14:57:22

A triatlonról 2 dolog jut eszembe. Egyik Kropkó és az ő könyve.
A másik pedig az, hogy egy kedves ismerősöm elment élete első triatlon versenyére. Majd egy pár nappal a verseny után egy fiatalem,ber megkereste egy közösségi portálon. Amikor elfutott mellette, megnézte a rajtszámát, kikereste a nevét és rákeresett.
Talált süllyedt, hiszen ma már az eljegyzésen is túl vannak. És nem is olyan régi(módi) a story.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása