Hétvégi aktív és passzív pihenés

2009.04.07. 20:14 Kicsi27

A hétvégét egy kis pihenéssel kezdtem. Végre süt a nap, csicseregnek a madarak, képtelen vagyok a lakásban kuksolni, ezért egy kedves ismerősömmel elmentünk horgászni. Szegényt előre sajnáltam, mivel fejébe vette, hogy megmutatja, és meg is tanítja nekem a sportág rejtelmeit. (Képtelen vagyok fél óránál többet egy helyben maradni.) A barátom ezt viszonylag hamar be is látta. Ettől függetlenül lelkes tanuló voltam, megpróbáltam minden kis bigyónak megjegyezni a nevét, kevés sikerrel, de az estére tervezett kis kocogásomat el kellett halasztanom.

A vasárnap volt az én napom. Reggel még néhány dolgot elintéztem, amit egy hölgynek el kell: bevásárlás, főzés, takarítás, majd ahogy egy kezdő futóhoz illik, a nap egyik legmelegebb időszakában, 1 óra körül elindultam. Ráadásul sikerült egy fekete pólót magamra öltenem a fekete nadrág mellé, ügyes. Nem akartam napszúrást kapni, ezért fehér baseball sapkát nyomtam a fejembe. Elindultam a magam kis nyugis tempójában, gondoltam ez a legjobb alkalom, hogy összeszedjem az első 8 kilométeremet. 3 kilométer után kezdtem rájönni, hogy mégsem biztos, hogy ez a legjobb alkalom. Ekkorra már patakokban folyt rólam a víz ugyanis, a fekete ruházatom elég érdekes mintát és formát vett fel, és bár a pulzusomat nem tudtam mérni, határozottan éreztem, hogy nem a megfelelő sávban mozog. Pár héttel ezelőtt itt feladtam volna, és szépen hazasétálok, ám most talán köszönhetően a technikai kütyünek is, tovább nyomtam. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem borzasztóan motivál, hogy látom a teljesítményem.

Meg volt a 4, majd az 5 kili, kezdtem úgy érezni magam, mint aki most mászott ki a zuhany alól, valószínűleg úgy is nézhettem ki, mert akik mellett elfutottam elég érdekesen néztek rám. A szemem lassan kezdett kicsúszni a helyéről, a fejem lüktetet, az arcom rák vörös volt, a pulzusom verte a felső határt mikor végre befejeztem az edzést 7,43 km-nél. Majdnem sikerült, egy kicsi hiányzott még, ami valószínűleg meg is lett volna, ha nem csökkentem az esélyeimet a fekete viselettel és a tűző napsütéssel. 

Hétfőre nem terveztem futást, gondoltam, inkább kiheverem a vasárnapot, ám néhány tényező közbeszólt. Éjjel fél 11 körül úgy értem haza, hogy muszáj elmennem és egy feszültség-levezető 3-4 kilit futnom, különben végem van. Elég őrült ötlet volt, ez igaz, de ha Szasza képes -10 fokban a HHH-n kora reggel kocogni 2 órát, akkor ezt én is megcsinálom. Elindultam magamhoz képest igen erős tempóval. A táv nem volt túl nagy, de ilyen időt még soha nem futottam, 3,36 km, 18’14” alatt, vagyis átlagban 5’25”. Tudom ez a profiknak semmi, de nekem óriási dolog.

Lelkesen töltöttem fel az adagom, miközben olvastam AD írását, és felfedeztem, hogy kezd kiéleződni köztünk a harc, de a mai kis menetem adott egy pici lökést, így talán még egy napig lehetek utolsó előtti. A rossz hírem viszont az AD, hogy leadtam a szakdolit, így több időm marad a futásra. Szóval hajrá, de azért please ne karcold azt a tízest, mert azzal vége a reményemnek.

30 komment

Címkék: hír meleg fekete rossz éjjel horgászat

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr721051810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decibells (törölt) 2009.04.07. 22:35:51

Mielőtt pulzusmérővel futottam, futás végén én is mindig agyvérzést akartam kapni. Mások is mondták, de éreztem is, hogy vörösödök. Aztán jött a pulzusmérés és kiderült, milyen lassan kéne futnom a ritmus megfelelő sávban tartásához. Azóta nincs agyvérzés, csak kellemes fáradtság és vidámság. Ráadásul a távot is tudtam apránként növelni. Igaz, hogy időben sokkal tovább tart. :)
HAJRÁ LÁNYOK!!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.04.08. 08:00:54

A grafikonon a függőleges tengelyen mi van? Sebesség?

xhege 2009.04.08. 09:16:39

Hajrá Kicsi27! Nagyon jó olvasni egy valóban a szó jó értelmében vett amatőr futó írását. Ezek azok az élmények, amiket mi többi amatőrök is átélünk. Csodálattal olvasom a maratonos élményeket is, de ezt amit Te írtál át is tudom érezni :)
Én egy picivel tartok előrébb, de néhány hónapja akár én is írhattam volna ezt.

Tegnap én is elmentem futni a hétfő 15 km (életem leghosszabb távja) után, de éreztem, hogy még nagyon a lábamban van az egyéni csúcs így egy kellemes 8 km-es kocogás lett a tegnap estéből, de jól esett. Hozzáértő emberkék véleményét szeretném kikérni. Mi a jobb, ha az ember hetente 4-5 alkalommal fut 10 km-t vagy ha mondjuk 3 alkalommal, pihenő napok közbeiktatásával 15 km-t? Most azon morfandírozom, hogy áttérek ez utóbbira, mert egyre nehezebb minden nap időt találni a futásra.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.08. 09:56:58

@xhege: utóbbival fogsz jobban fejlődni, előbbivel meg több energiát használsz el, tehát ha fogyi a cél, akkor több edzés, ha meg fejlődni is akarsz, akkor távnövelés, kicsit visszavett tempóval. a 10káemről 15re növelés elég nagy lépés, én ugy csinálnám, hogy 10-13-15 egy héten, azt ha már ez jól megy akkor megint egy lépés, 13-15-18 mondjuk. szerintem átlag munka mellett vhol itt van a határ két óránál, amit még szánni tud ember futásra hetente háromszor.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.04.08. 10:20:06

@xhege: szerintem is kétnaponta 15 km! A szervezet meghálálja azt az egy nap pihenőt.

xhege 2009.04.09. 08:19:26

@rrroka: @BGy:
Köszi a véleményeket, ezzel Ti is megerősítitek, amire én is hajlok.

zsolababe 2009.04.09. 09:18:02

@xhege: a pihenonapban nem hiszek... bar valakinek szuksege van ra... de szerintem ha fogyni akarsz ha fejlodni mindkettonel az a jobb ha inkabb lassabb tempoban hosszabb tavokat futsz... igazabol nem a tav a meghatarozo, hanem az adott pulzusszamon eltoltott ido

xhege 2009.04.09. 10:33:53

@zsolababe: A pihenőnap nem annyira pihenőnap nálam. Indul nemsokára a kispályás bajnokság (foci), ahol heti 2 meccsem lesz, szóval nem annyira pihentető az sem :)
Fogyni nem akarok, elégedett vagyok a 82 kilómmal (182 cm), tudom ez a BMI normál tartomány felső határa, de a focipályán van előnye a tömegnek is, illetve valahogy nem szeretnék 80 kg alá menni.
Számomra a futás igazából egészségmegőrzés, egészségjavítás, agytisztítás az irodai munka mellett. Persze nem árt ha fejlődök is valamicskét, de az igazat megvallva a 3 órán belüli maratonról már rég lemondtam :)))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.09. 10:40:55

@xhege: egyébként épp most gondoltam át, hogy ha heti 3x15-t lenyomsz, akkor már többet futsz, mint én. :D én meg most futottam körbe a velencét ugye (ez muszáj újra és újra elmondanom mindenhol, annyira büszke vagyok rá! :D ) zsolával, uh elhiheted h ez az edzés elég a jó, vagy legalábbis tiszteletreméltó teljesítményekhez. :)

bellone 2009.04.09. 12:13:54

@xhege:
Tavaly én is 85 kiló voltam és pont így gondolkodtam, mint te. Egy férfinak legyen tekintélye meg ilyesmi. Aztán októberben elkezdtem futni és hirtelen lefogytam 10 kilót. És érdekes, már 68 kg a cél, mert mégsem mindegy, hogy mekkora tömeget kell végigcipelned egy bármekkora távon! Vágod?:)

Egyébként a foci jó lesz gyorsító edzésnek...;)

zsolababe 2009.04.09. 13:11:04

@bellone: en sem voltam eppen lepkesulyu es most mar azert plus minusz 2-3kilotis megerzek futasnal.. erdemes zsirtalannak lenni.. es attol meg nem kell nyeszlett legyen valaki.. en pl a 182es magasaggomhoz a 76kg koruli sullyal meg vagyok elegedvepedig en arra gondoltam eloszor, hogy ha emegyek 110re az mar eleg.. es 110nel lattam hogy mg kb 90ig le tudok menni es az vegul is a versenysulyom volt meg regen... ahhoz kepest en sem alltam meg :)

bellone 2009.04.09. 13:40:17

@zsolababe: A te példád már egy másik dimenziót nyit, de nehezen tudnék szemléletesebbet kitalálni.;)

xhege 2009.04.09. 16:23:13

@bellone: A férfinak legyen tekintélye általában a pocakra utal :) Pocakom az abszolút nincsen már, ellenben én a futás mellett erősítettem is folyamatosan, így izomzatilag van pár kiló. Nem mondom, hogy zsírtalan vagyok, de fogyni tényleg nem akarok.

xhege 2009.04.09. 16:29:34

Most teljesen magam alatt vagyok. Kislányomat el kellett vinnem ortopédiára és gondoltam, ha már ott vagyok megnézetem a csípőmet, mert sokszor éles hasító fájdalmat érzek bizonyos mozdulatoknál. A doktor néni fejcsóválva röntgenre küldött, aztán elmondta, hogy nagyon durva porckopásom van. Előbb-utóbb csípőprotézisre lesz szükségem szerinte. 32 éves vagyok, de simán 15-el többnek néz ki a csípőízületem. Azt mondta jó lenne elfelejteni a futást és a focit. Helyette úszás és bringa. Természetesen most durva porcvédő kúrára vagyok ítélve.
Én nem akarom abbahagynia futást és a focit, pláne most nem, hogy már-már függő vagyok és egész jól megy.
Vigasztaljon meg valaki, hogy nem kell lemondanom ezekről és van valami csoda módszer.

manor 2009.04.09. 17:04:44

@xhege:
Ez elég rosszul hangzik...
Szerintem mindenképpen keress fel egy sportorvost vagy olyan ortopéd orvost, akik kimondottan sportolókkal foglalkozik. Neki talán nem a tiltás lesz az első javaslata.

decibells (törölt) 2009.04.09. 18:21:53

@xhege: Nekem a térdemben van porclágyulás. Az ortopéd orvos azt mondta: örüljek, hogy fájdalom nélkül tudok járni. Előírás szerint nincs futás, max úszás, vagy laza biciklizés. Egy hónap múlva megyek vissza, addig szedem a Condrosulf nevű csodaszert és akkor meglátjuk, jön-e a következő doboz, illetve mi a helyzet a futással.
Igyekszem a lehető legjobban betartani az előírásokat, hogy visszatérhessek a futáshoz. Ez vigasztalt, amikor beköszöntött a jó idő, illetve amikor másokat futni látok, /olvasok :)/.
Az óvatosság mellett pedig olyan erősítő gyakorlatokat csinálok, amikhez nem kell a térdem terhelve hajlítani.
Szóval azt gondolom, érdemes kihagyni akár hosszabb időt is, hogy később se jöjjön elő ez a probléma. Illetve köztudott, hogy a porc nem könnyen orvosolható és akár egész életünkre kihathat egy beszerzett sérülés. Akármilyen jó protéziseket is gyártanak már, azt a legutolsó megoldásnak gondolom.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.04.09. 19:59:14

@xhege: ezért nem kell orvosnak mutogatni a csípőcsontot. :)) Egészséges ember nincs, csak olyan, aki még nem járt orvosnál! :)) Jobbulást!

xhege 2009.04.10. 08:12:23

Köszi a biztatást. A gáz az ezzel a dologgal, hogy ez nem egy sérülés vagy valami amit pár hónap alatt kipihen az ember. Ez nem javul meg, de ha sokat teszek érte, akkor nem fog tovább romlani egy darabig. Közben konzultáltam egy gyógytornász barátommal, aki mikor a telefonba beolvastam neki a leleteimet annyit mondott, hogy basszus ugye ezek nem a te papírjaidra vannak írva. Szóval a helyzet nem jó :( Valszeg sportágat kell váltanom. Mondjuk terveztem, hogy megtanulok úszni, lehet, hogy most jött el az ideje. Ott is lehet kihívást keresni: Balaton átúszás!
Mindenesetre a futó karrierem (nem tartott túl sokáig kicsivel több mint 1 év) egy teljesített félmaratonnal szeretném lezárni. Május 16 Siófok jó lehetne, mert itt van helyben, de akkor pont külföldön vagyok, így a búcsú június 7-re tolódik egy Keszthelyi félmaratonnal, ahol most már mindenképp célba kell érnem. Remélem ha beérek valami oklevelet kapok, amit bekereteztethetek.

@decibells: A helyzet nálam annyira komoly, hogy 2 hónap Dona nevezetű gyógyszer után jön 1-2 hónap Condrosulf és azt követően még egy harmadik, aminek nem emlékszem a nevére :(

manor 2009.04.10. 09:16:13

@xhege: van valami sejtésed, hogy miért pont téged talált meg ez a nyavalya? 10 éves korod óta szénbányában dolgoztál? Örökölted valakitől? Vagy ez nem annyira szokatlan dolog, a doki nem mondott erről valamit?

DaMartian 2009.04.10. 10:21:57

@xhege: Sajnálom! Ennél kevés rosszabb hírt mondhatnak egy sportolónak.. Nem is tudom mit csinálnék, ha nem kosarazhatnék és futhatnék.. : ( Szorítok a félmaratonhoz, és a további (nem futó) kihívásaidhoz!!! Azért ne hagyj itt minket!

decibells (törölt) 2009.04.10. 11:01:09

@xhege: Igen, ez tényleg nagyon rosszul hangzik. De biztos találsz olyan sportot, amit űzhetsz ezután is és örömöd leled benne, akár az úszást, akár valamilyen szárazföldi fajtát. Ötleteket tudnék adni, de nem tudom, hogy melyek azok, amiket biztonsággal művelhetsz.
Szóval fel a fejjel!

vangelis1978 2009.04.10. 13:07:56

Hát ez nagyon szomorú hír,s szívből sajnálom.Biztosan találsz olyan spotot, amit művelhetsz, és örömödet leled benne, illetve amiben szintén sikeres leszel.De azért ne feledd:Igenis lehetnek csodák.Persze ezekre alapozni az életet nem lehet, de hidd el LÉTEZNEK csodák.Csak ritkák.Persze hogy ritkák.HIszen ha a csodák mindennaposak lennének, akkor nem neveznénk őket csodáknak.

xhege 2009.04.10. 13:16:28

Tényleg köszönöm a biztató kommenteket. Valóban nagyon jól esnek. Biztos vagyok benne, hogy sportolni fogok a továbbiakban is, muszáj valami kihívást találnom és nap mint nap küzdeni érte, anélkül nem lenne teljes az életem. Nem tudom elképzelni, hogy az egész napos irodai munka után elnyúljak a kanapén a tv előtt és ezzel teljenek a mindennapok. Most újabb kihívások felé fordulok :)

@manor: konkrétan nem tudom, hogy miért épp engem ért ez a nyavalya. A doki szerint valami porcképzési zavar biztosan van a szervezetben. Kérdezte, hogy nem kaptam-e kora ifjú koromban erős terhelést. Ha belegondolok, akkor de. Katonai gimnáziumba jártam, heti 4 edzés mellett volt heti két meccsem, plusz az emelt testnevelés óraszám (nem az átlagos középiskolás tesiórákra kell gondolni), plusz a katonai hülyeségek. Szóval terhelés az volt. Valószínűleg ez sem tett jót.

@DaMartian: nekem is nehéz feldolgozni, hogy nincs foci meg futás :( A félmaratont akkor is megcsinálom, ezen a 2 hónapon nem múlhat semmi, és a blogot sem hagyom el. Jó lesz olvasni mások sikereit és gyötrelmeit ebben a sportban.

xhege 2009.04.10. 13:18:26

@vangelis1978: Lehet a csodát pont egy másik sportág hozza majd ki tudja. Mondjuk ha Balaton átúszásra gondolok úgy, hogy jelenleg nem tudok még úszni sem, akkor azt hiszem adott a feladat a csodához.

Nimandi 2009.04.10. 15:08:03

@xhege: esetleg a biciklizés? Nem értek hozzá, mennyire viseli meg a csípőízületet, viszont egy kicsit futós, mert az ember hasít a szabadban.

És jobbulást, sajnos családban, öcsémnek hasonló gondja van, ő kamaszként hirtelen nagyon megnőtt, vékony maradt, emellett lovagolt. Most csak tolja a gyógyszereket folyamatosan.

xhege 2009.04.10. 15:33:01

@Nimandi: A bringázást kimondottan ajánlották. Szóval beszerzek egy szoba meg egy rendes bringát is. Szoba bicikliből van olyan ami deréktámaszos, effektív mintha fotelben üldögélnél :)

ïslāndęr 2009.04.18. 11:43:58

grafikon: lassú szakadékugrással fejezted be az első kört?

Ras · http://futo.blog.hu 2009.04.18. 12:43:41

@ïslāndęr: ha épp megállsz és pont ott van a km akkor ilyen szakadékot csinál a Nike+, ugyanis km-enként feljegyzi az aktuális tempót...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása