Jó nekünk, hogy Budapest a futók Mekkája?

2010.10.09. 23:31 angelday

Posztunk az Index azonos című Index anyag utánlövése kommentár nélkül. Kiemelt szemelvények:

Sokan el sem hiszik, egyik héten futóverseny, a másikon triatlonkupa, a harmadikon jótékonysági gyaloglás. Bárki lezárathatja már a várost, ha kedve tartja?!

A szakértő elismeri, hogy a nyugat-európai nagyvárosokban divattá vált a rendezvények, sportesemények utcára vonulása, és ezzel a trenddel Budapest sem mehet szembe. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy nyugaton megvan a terelésekhez szükséges úthálózat, míg Budapesten számos nagy úthálózati elem (körút, híd) hiányzik ehhez.

A közlekedési mérnök szerint meg kell nézni, mit hoz egy rendezvény Budapestnek, és csak akkor engedélyezni, ha pozitív a mérleg. Véleménye szerint a szeptemberi triatlon-vébé már sok volt Budapestnek. Néző kevés volt, az is inkább külföldi. Egy budapesti maraton teljesen más kérdés: sokkal több embert mozgat meg versenyzőként és nézőként is.

(...)

Ha például azt vesszük, hogy a triatlon-vébé miatt egy átlagos autósnak egy órával meghosszabbodott az útja, és hogy a rendezvénynek 80-100 ezer autós-utas érintettje volt, és ezt felszorozzuk az egy órára jutó ezer forintos szorzóval, akkor kiszámolható, hogy az időveszteség a budapestieknek mintegy 80-100 millió forint mínuszt jelentett.

Emellett az egyórás üzemidő-növekedéssel növekszik az üzemanyag-fogyasztás is, ami egy átlagos dízel autónál 3, egy benzinesnél 5 literrel több üzemanyagot feltételez, ez pedig megduplázza az időveszteség miatti 80-100 millió forintot. További, persze jóval kisebb költséget jelent a terelések miatt növekvő baleseti kockázat, és az akadozó haladás miatti környezetterhelés is.

(...)

Kocsis Árpád azzal egyetért, hogy a sok egymást követő rendezvény miatt lezárt város sokaknak okozhat bosszúságot, de úgy érzi méltatlan ezért kizárólag a futóversenyeket támadni. "Küzdünk azért, hogy kikerüljünk a hülyegyerek-státuszból, mondta. A mi versenyeink által okozott kellemetlenségeket sokan felemlegetik, de ha például más kulturális vagy egyéb tömegrendezvény miatt zárják le akár egész hétvégér  az Andrássy utat, vagy a Lánchidat, az már nem kap akkora nyilvánosságot."

(...)

Nálunk egyelőre vörös posztó egy belvárosban tartott sportesemény, máshol viszont egyenesen odáig vannak érte. A franciák például még fizetnek is a kellemetlenségekért. A Tour de France rajt- vagy a célhelyért például rendre versenyeznek a települések, évente legalább 250, és nem kevés összeget fizetnek azért, hogy vendégül lássák a Tour de France karavánját.

24 komment

Címkék: index futóverseny kocsis árpád bsi

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr52358754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.10. 00:33:45

Jó kis téma, pörögni fog a kommentszámláló, főleg ha kikerül az Index nyitóoldalra (bár nálam Kopaszi gát rulez :-)

Egyébként meg: első :-))))

Ted Striker 2010.10.10. 00:43:38

Enyhén szólva hatásvadász a cím, jó kis "vörös posztó" minden érintett fél számára...
Mondjuk a try-atlon kicsit tényleg hülyén volt megszervezve - bár arról nem a szervezők tehetnek, hogy a Margit-híd felújítása, és a játékmetró építése ott tart ahol...

jómagam egyébként a CET elkészültét és a Fővámtér felszabadulását várom: végre ott is végig lehet majd futni a Duna partján

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.10. 08:07:58

Szerintem jó, hogy Budapest a futók Mekkája. Magyarországon az utóbbi időben mindenki önző lett, csak a saját boldogulásával foglalkozik, átgázolva másokon. Persze volt kitől tanulni, de politizálni nem itt akarok... Szóval változni kellene fejben és az élni és élni hagyni jegyében létezni. Amíg ez nem így van, addig nem lesz itt semmilyen változás társadalmi fronton.

2010.10.10. 08:38:58

állítólag a turizmus húzóágazat lesz idehaza (nem én mondom, hanem a nemzetgazdasági miniszter), ami egyrészt egy rakás pénzt termel, másrészt növeli a foglalkoztatottságot. Ezzel a szakasszal kb 10-ből 9 magyar egyetért, hogy igen a turizmus jó, és kell, hozzák csak a pénzt. Sajnos azt még kevesen látták be, hogy meglehetősen kevés olyan utazó van, aki idejön, elkölt egy rakás pénzt, de a szállodából ki sem mozdul, majd hazamegy.

Pedig az Index kommentek alapján a jó turista az, aki csak a pénzt küldi el, de nem jön ide.

M.Islander 2010.10.10. 09:14:00

korrekt cikk, bár azt mintha nem említené, hogy a futóversenyekre hétvégén kerül sor, azaz a munkábajárók 99,5%-át NEM érinti.
az meg ugyan kit érdekel, hogy egy UP idegzsábát kap egy vasárnapi elterelés miatt, mert nem jut időben vályúhoz???

Vegyi Ali 2010.10.10. 09:46:18

Ez egy baromság. Attól lenne Bp. a futók Mekkája, hogy egy évben van 3 olyan vasárnap, amikor napközben komolyabb lezárás van? Jó, mondjuk Mekkában csak évente egyszer van komolyabb torlódás...
Budapesten mindig csak a legszűkebb értelemben vett belváros egy része van lezárva a versenyek miatt, a legtöbb autós el tudná kerülni a komolyabb várakozást a metró igénybevételével. Az más kérdés, hogy a triatlon vb. szerintem tényleg hülyeség volt, az nem a budapesti utakra való. A Lánchíd alatti kátyús, lejtős, villamossínes hajtűkanyarban én tutira nem mertem volna izomból lemmeni versenybringával.

flicka 2010.10.10. 10:19:47

Tegnap beleolvasgattam a cikk kommentjeibe. Érdekes érvelés volt a felbőszült autósoké. Azzal érveltek, ugyan miért kell, hogy a szmogos városban betonon futkározzanak a futók? A betonos részt sokan megválaszolták (jó cipő, általában nem betonon fut az ember, ha nincs verseny stb.), de azért az elgondolkodtató, miért is kell, hogy egy város szmogos legyen? Miért kell, hogy autós konvojok rohadjanak le a piros lámpánál a zebra teljes szélességében egy átlagos hétköznap, amikor nincs futóverseny? Ki az önzőbb? Persze, lehet anyázni a BKV minőségét, de elég nehezen tudom elképzelni, amint a nagybetűs Autós (itt csak a kifejezetten "toleráns" darabokat értem a kifejezés alatt) mondjuk az utópisztikus majdani hiper-szuper tömegközlekedésre fanyalodik. De kifogásnak addig is jó, a futót meg lehet bántani mindazért, ami nem tetszik neki az életben (az autósokat sújtó terhek, egyéb útlezárások). Ja, és egyébként nem járok versenyekre, legföljebb szurkolni, de szeretem a hangulatát és remélem, meg is maradnak.
Az viszont szomorú, hogy ilyen könnyen átharapjuk egymás torkát.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2010.10.10. 11:11:21

Én is beleolvasgattam a kommentekbe, stilisztikailag és érzelmi töltetét tekintve is tanulságos volt. Aztán lementettem a felső képet, és kitettem a képernyőre háttérnek :) Mondjuk ilyen nagyban nem annyira jó minőségű, majd ha lesz időm, keresek másik hasonlót.

Ted Striker 2010.10.10. 11:29:43

Ha mindenki blogmotorral járna máris vidámabb lenne a város :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.10. 14:10:45

én már ott is leírtam, hogy itt nem autós-futó konfliktus van, hanem az egész magyar nép frusztráció szintjével van gond, úgy egészében ahogy van. tök mindegy miért, csak lehessen egymást utálni és fikázni. ez rettenetes.
szép húzás volt a cikk kommentelhetősége, egész oldalas ugróreklám kellett volna még elé, de felváltva sportszergyártó-autógyártó.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.10.11. 00:46:30

Nos, egy kis háttér, hogy miért is került ki az indexre ez a mostani cikk:

1. cikk:

Az egész úgy kezdődött, hogy Új Péter (aki hagyományosan 'nem igazán futáskedvelő', és jelenleg az index főszerkesztője) írt egy gyakorlatilag sport ellenes, és "éljenek az autósok" hozzáállású cikket a Népszabadságba

"Vesszen triatlon" címmel.

www.nol.hu/megmondok/uj_peter/20100915-vesszen_triatlon

2. cikk:

Erre írtam neki egy választ - szintén a Népszabadságba (érdemes végigolvasni):

"A Triatlon VB margójára"

www.nol.hu/sport/a_beegest_meg_elkerultuk__de_ez_igy_is_kinos_volt

3. cikk:

Erre a legutóbbi cikkre válasz az index mostanában megjelent írása, csak most már nem személyesen Új Péter indított támadást a budapesti sport ellen, hanem megíratta két emberrel, talán egy fokkal objektívebben.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 04:50:04

egy titokzatos elmebetegségben szenvedő budapesti újságíró, egy dugófüggő, aki nem bírja ki a hétvégét sem autóba ülés, és hosszú autósorokban állás nélkül.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 05:20:20

éd hozzá kell tenni, hogy eredetileg nem itt lett volna a triatlon VB útvonala, csak nem készült el a nememlékszem már micsoda a Városligetbe.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 05:22:01

ráadásul UP hazudik, amikor azt mondja egy héttel a félmaraton előtt teljes maraton miatt volt lezárva a város.

Ted Striker 2010.10.11. 10:44:12

@WITCH: Azért arra emlékeztetnék mindenkit (főleg aki nem a kezdetektől olvassa a blogot) hogy anno UP is fel lett kérve, Winkler és Angelday mellett, hogy fusson amerre lát - szerintem sokkal előnyösebb lenne feléleszteni ezt a kapcsolatot és újra reávenni a futásra, hátha egyszer ő maga fog írni az érme másik oldaláról

@angelday: nem lehetne UP-t ismét befogni a Futóblogos csordába?

UP által írt posztok:

futo.blog.hu/2008/08/03/akik_futnak_up

futo.blog.hu/2008/08/07/hazunk_elott_ket_kalibr_allt

és még három bejegyzés amit most hirtelen nem találok...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 11:11:40

@Ted Striker: már a blog indulásánál rápirítottunk winklerre és UP-re, hogy érdekes módon eddig csak (városban) futás ellenes cikkeik voltak. UP bele sem kezdett a sportba, mert lesérült, Robi véleménye annyiban változott emlékeim szerint, hogy futni jó, de a verseny nem városba való, pláne egy ilyen ócskán szervezettbe, mint Bp. hozzáteszem, hogy az autózás se.

tapirka1014 2010.10.11. 12:24:48

@csiripiszli12: Küldj egy emilt a tapirka1014 kukac freemail pont hu címemre és küldöm neked a képet jobb minőségben :-)

badis 2010.10.11. 13:59:23

Budapest, Budapest, mindig csak Budapest... Szomorú. Gumicsont. Mindenki siet, mindenki türelmetlen, mindenki szidja a másként gondolkodót, élőt. Budapest, Budapest, mindig csak Budapest.

angelday 2010.10.11. 14:56:58

@WITCH: UP blog egyik alapító gazdája volt 2008-ban, persze ettől még olyan a hozzáállása, amilyen. Winkler is tipikusan annak volt elkönyvelve, hogy utálja a futást, aztán látod, azóta hova jutott (HETI HETESBE, HÁ-HÁ!).

Egyébként UP, FYI, rövid "u"-val írja a nevét.

bellone 2010.10.11. 15:49:08

Múltkor Szurdokpüspöki határában rántotta ránk a kormányt egy kedves sofőr, az előtte lévő csak dudált, az első a sorban pedig anyázott. A padkán futottunk egyébként esőben, víz hömpölygött mindenfele, útlezárás nem volt emiatt.

Az erdőben az erdészek kötnek belém rendszeresen, teljesítménytúrán a túrázók. A "faluban" pedig a részegek és a cigánygyerekek. Sajnos láttam már futót aki szintén agresszív volt (konkrétan fellökött egy nőt mert nem fért el mellette), sőt itt a blogon is rendszeresen előjönek a sztereotíp ellenségtípusok, akiket egy jól nevelt futónak illik lenézni...

Jobb volna, ha mindenki magába nézne először.

2010.10.11. 16:07:00

@bellone: rám a Szigeten rántotta rám BKV buszsofőr, amikor nem lehetett a futó körön menni az árvíz miatt, és egy helyen az útra kényszerültek a futók (nem csak én hanem elég sokan). Az ember azt gondolná, hogy a Szigetre legalább sikerül nem beton harcos sofőröket küldeni, hiszen ott elvileg megszokott lehet egy futó, kerékpáros stb. Sajnos ez nem így van.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.10.11. 20:55:20

@angelday:

Az hogy (Nyírő után) együtt csináltad vele az indexet, még nem ment fel az alól, hogy jól ráverjél a seggére és elzavard futni.

Amúgy a kedvenc index videóm ez, idén márciusból:

index.indavideo.hu/video/Uj_Peter_bukasa/

angelday 2010.10.11. 22:55:55

@WITCH: hát igen, ha az lenne a munkám, hogy ilyesmivel foglalkozzak.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása