Tudsz ekkora hülyeséget?

2011.12.09. 08:58 Winkler Róbert

Kellett pár év, mire kidolgoztam a tökéletes állatságot, de most már megvan, bizton állíthatom. Ilyenkor télen jobbára sötétben futok, végig a Népszigeten, aztán jön a vasúti-híd és a Római-part. De a Futás Közbeni Hülyeség (FKH) szempontjából a híd a lényeg. Évekig futottam az északi oldalán, ahol a hekkező melletti rámpa visz fel, a budai oldalon pedig a bicikliútban folytatódik. Időnként robogósok is mennek el az ember mellett, bár a világon eddig csak az Északi összekötő vasúti-híd két oldalán láttam robogóval behajtani tilos táblát. Na de ez csak az újabb fejlemények miatt érdekes.

Idén valahogy átszoktam a híd déli járdájára, ahová mindkét oldalon lépcső visz fel, így a járművekkel találkozás gyakorlatilag kizárt. Valamiért gyalogosokból is sokkal kevesebb van, pedig innen nyílik szebb kilátás a város éjszakai fényeire. Hogy a saját FKH-t mikor is kezdtem kifejleszteni, már nem emlékszem pontosan, de futás közben máskor is szoktam egy kicsit oldalazni, vagy pár lépést hátrafelé futni. Itt, a déli járdán jöttem rá, hogy igazából bármennyit futhatok hátrafelé, mert bicikli úgyse jön. A gyalogosig pedig, ha volna, több száz méter múlva érek csak el. Kétoldalt két korlát, lehet tehát futni hátra, oda se kell nézni.

Őrületes buli.

Az az érdekes, hogy bármennyire biztonságos, eddig összesen csak öt villanyoszlopnyit mertem hátranézés nélkül hátrafelé futni. Nem mértem, mennyi az, de szerintem 200 méter sincs. Hiába próbálom tudatosan növelni a távot, nagyon nehezen megy: egyszerűen egy idő után hátra kell nézni, különben lelassítok, és meg is állok. Addig is elképesztően izgalmas ez a semmi. Végül is olyan, mint vakon futni az erdőben, ami az Intacto című remek spanyol film (2001) egyik legdurvább jelenete is volt. Vakon, de teljes biztonságban. És hiába, nem bírok felmenni 10, de még 7 villanyoszlopnyira sem. Van valakinek hasonló tapasztalata? Megnyugtatna, ha nem csak én szórakoznék ilyen kreténségekkel. 

29 komment

Címkék: itthon hétköznapok kihívás challenge

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr243449950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csétomi 2011.12.09. 10:33:05

Látom Robi, ideje új futópályát keresned magadnak, mert itt már kezdesz teljesen becsavarodni :D

pethodavid 2011.12.09. 10:40:03

Régebben sokat bringáztam éjfél után a szentendrei úton kifelé, ami egyrészt nagyon unalmas, másrészt nagyon kihalt volt olyankor. Néha játszottam azt, hogy a felezővonalon mennyi ideig bírok csukott szemmel tekerni, de ott is volt egy lélektani határ amit nem bírtam átlépni. Egyszer elhatároztam, hogy na most elszámolok 5-ig jó lassan (kb 15mp-alatt) ami sikerült, de mikor kinyitottam a szemem a padka már elkerülhetetlen közelségben volt és borultam is rá. Hangosan röhögtem mikor földet értem a saját hülyeségemen, aztán fájó medencecsonttal hazatekertem és csak azért is azon az oldalamon aludtam amit az járdához is oly szépen odavertem...

DaMartian 2011.12.09. 10:57:30

Én szeretnék egyszer hátrafelé félmaratont futni...
A Flúgosokkal jövőre pedig tervezek hátrafeléfutó versenyt, amit természetesen hátrafeléfutó edzések előznének meg... Azért az már elég beteg látvány, ha egy nagyobb tömeg fut hátrafelé..nooormális?

e_easy 2011.12.09. 11:08:10

kiprobalom, amugy is arra futok - csak ne gyere nekem :)

daikini 2011.12.09. 11:41:05

Az én gyengém a csukott szemmel futás, ami nagyon jó, próbáljátok ki! Hasonlóan én is viszonylag kis táv után kényszerből felpillantok, ami ugye tönkreteszi az érzés kiteljesedését, ámde egyszer úgy alakult, hogy eljutottam egy futógépre. Végre itt az alkalom kiélhetem magam. Pár méter után egyből becsuktam a szemem, de mivel az egyik kezem a korláton hagytam nem jött az eufórikus érzés, pár száz méter után megjött a bátorságom és elngedtem a korlátot. Bár minden eddigi rekordomat megdöntöttem, akaratlanul is egy kicsi tempókülönbség kialakult közöttem és a gép között. A vége egy olyan látványos esés lett a konditerem közepén, ami biztos a neten forogna, ha lett volna kamera! Persze mindenki röhögött a teremben. Egy pár hetes kiesés lett belőle, mert kiment a bokám. Ha futógépen nem is, de kinnt még mindig próbálkozom a csukott szemmel futással, nagyon jó!!

effe 2011.12.09. 12:44:48

@DaMartian: és a Nike már fejleszti a hátrafelé futó cipőt? :)

Winkler Róbert 2011.12.09. 12:53:22

@Atesh: De épp az a lényeg, hogy nem nézek előre. Az adja az izgalmat.

Atesh 2011.12.09. 14:13:43

@Winkler Róbert: Nem is annak szántam, hanem jó egy ilyen gyakorlásra, és már mikor megtanultál egyenesen menni hátra ösztönből, akkor lehet végigtolni a teljes távot csukott szemmel :)

Cs.Csilla 2011.12.09. 15:11:19

Igaz nem hátrafelé futás...., de eblegeltetés közben szoktam csukott szemmel haladni vagy úgy hogy az eget nézem..... vagy éppen hátrafelé...... nekem tetszik! :o)

Futi közben még nem próbálkoztam hasonlóval.....

gafmon 2011.12.09. 18:12:11

Futottam már hátrafelé többször, igaz mindig kísért valaki kerékpáron :) A táv nem volt nagy, a fekvőrendőr rendre kikészített. :D)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.12.09. 19:03:21

Megnyugodtam, nem vagyok egyedül. :-)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.12.09. 22:10:36

@daikini: Én sokszor futok csukott szemmel. Így viszont nincs az a segítség sem, hogy számolod, hány oszlopot hagytál már el. Számolhatod a lépéseidet, de ennél több támpont nincs. Csak jó minőségű aszfalton érdemes próbálkozni, illetve jó, ha nincsenek mondjuk oszlopok vagy fák az út mellett. A kedvenc aszfaltutam mellett járdaszegély sincs, abban is fel lehetne bukni. Egyébként csukott szemmel azonnal érezni kezden, hohgy hogyan lejt kifele az aszfalt, és szinte várom a szélét.

marley 2011.12.10. 13:35:38

Én ezt unalmas autópályaszakaszokon csinálom kocsiban vezetve. Ha jön szemben valaki, azt lepem meg egy hirtelen tér idő ugrással. Villany le 3 mp. majd fel. Ez is jó. Holdvilágos estéken meg még hozzá is lehet szokni a sötéthez. Akkor megy bármeddig.

angelday 2011.12.10. 17:07:02

@marley: ilyet már én is csináltam, csak nem merném soha elmondani

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.12.10. 17:54:00

Én az erdőben szoktam ilyet, nem mértem még, hogy meddig bírom ki hátranézés nélkül :)

Csukott szemmel hátrafelé? Valaki? :P

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2011.12.10. 19:38:35

Ma kipróbáltam egy kicsit a Hungaroringen, jó buli! :o) Ott nem kellett hátranézegetni se.
Érdekes tapasztalás volt, hogy a pulzus gyorsult, a tempó lassult hátraarcnál.

manonia 2011.12.11. 08:35:03

nyáron, kora este, ha nappal szembe futottam a bicajúton, rákényszerültem, hogy egyik szememet néha becsukjam, ha látni szeretném, hogy hányan jönnek szembe. aztán már akkor is megcsináltam, amikor nem is jött senki. hosszú futásoknál azóta is...
és csak most gondolkodtam el rajta, hogy milyen hülyén nézhetek ki :-)
mindkét szem becsukva biztos nagyobb élmény, de ez is érdekes

Mylady 2011.12.11. 12:57:56

A hátrafelé futást, főleg hegynek fel, vádlierősítésre erősen ajánlják.

@pethodavid:
Gyerekkoromban kisforgalmú utcában laktunk, ott próbálkoztam egyszer a csukott szemmel biciklizéssel. Csak pár másodperc volt, de mire kinyitottam a szemem, már nekimentem az út mentén parkoló zöld wartburgnak (nem lett baja. nekem sem).

watergate71 2011.12.12. 08:43:56

Vajon hány évig kell futnia egy embernek, hogy megjelenjenek az első ilyen tünetek?
Ma hajnalban kipróbáltam azért az összekötőn...

FAQlyás Menyét 2011.12.12. 13:00:11

Külföldön dolgoztam pár évig, s olyan helyen is éltem, ahol vannak kis forgalmú utak, azokon szoktam futni hátrafelé is elég sokat. Volt, hogy a postaautó (kvázi munkatársam volt a postás) szembe - vagyis hátam felé - elég nehéz vot a sofőrnek később megmagyarázni. Akkor hagytam abba az úton való hátrafutást ott, amikor egy gödörbe léptem, s kiment a bokám. Azóta nagyritkán hosszú egyenes bicikliúton futok hátrafelé, de a helyi focipályán - heti kétszer háromszor - szinte mindig visszafelé futok, ott kevesebb veszély leselkedik rám.
Galla egy kábeltévé-szolgáltatás visszatekerhetőségét reklámozva talán a tavasszal futott visszafelé néhány társával valahol Bp-en.
Állítólag egészségesebb a lábnak, bokának.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.12.12. 15:52:46

@Winkler Róbert: Az alpesi sikunyhok falai tele vannak a helyi vaganyok kepeivel, akik hatrasielesben tartjak a vilagbajnoksagot - marmint nemcsak hogy lejonnek, hanem bazigyorsan. Tippelem, hogy nem jozanul szuletett az otlet. Ha esetleg megunnad a hatrafutast, gondoltam kovetkezo lepcsonek... :)

bitliszbá 2011.12.12. 16:19:08

@Hiver: én is kipróbáltam ott. Nekem abszolút nem volt bizonytalanság érzetem. Sztem nem is lassultam, mert tartottam a velem futók tempóját. Legközelebb bevállalok egy teljes kört is hátrafelé futva :)

@doncii: amikor elolvastam hirtelen azt hittem, hogy valami általam nem ismert népcsoportról beszélsz és Szikunyu-nak kelle jtene a népcsoport nevét. Aztán esett csak le, hogy a "hütté"ről van szó :DD

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.12.12. 16:32:28

@bitliszbá: Arrol, nem tudtam, h ilyen sok nyelven muvelt olvasoink vannak :) Bar a Hutte es a Proszim peknyem stiri pivo - alap szokincsek.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása